dupiate forum

Forum Ogólne - PIT-y

Frycek - Czw Lut 16, 2006 15:46
Temat postu: PIT-y
Szukam osoby ,która umie dobrze rozliczac PIT-y , zna sie co mozna a czego nie mozna.
I jak zrobic aby zgarnac jak najwiecej.
Mam w tym roku troche do odliczen i niechcialbym popelnic jakiegos bledu.
Tak wiec osoby ,która pomoze sie z tym uporac

Aither - Czw Lut 16, 2006 15:48

:) zglaszam sie jako pierwsza :) to prosta rzecz :) tak prawde mowiac :D

na zachete dodam ze pracowalam w US wlasnie w podatkowych od osob fizycznych :) w razie czego smialo pomoge :)

Major - Czw Lut 16, 2006 16:08

Aither to moze napisz mi jaki pit potrzebny jest do rozliczenia sie jesli pracowalo sie na umowe-zlecenie.
Aither - Czw Lut 16, 2006 16:18

Major, pit 37 taki brazowy w pozycji "inne dochody" o ile sie nie bmyle :)
Dana - Czw Lut 16, 2006 23:38

Major, Aither, sie nie myli -czekoladowy,pozycja inne dochody ,jak nie przekroczyłeś limitu to zwrocik podatku będzie :]
Major - Czw Lut 16, 2006 23:39

nie przekroczyłem :) Tylko teraz nie wiem czy rozlicza sie za mnie pracodawca czy sam, bo w zasadzie nie dostalem kopii umowy. Bede musial sie przejsc czym predzej do firmy.
Dana - Czw Lut 16, 2006 23:47

jeśli ma być zwrot - to sam - pracodawca wystawia pit 11 lub zleceniodawca pit 8 i na tej podstawie Ty wypełniasz pit 37 -i dostajesz zwrot podatku jaki pracodawca /zleceniodawca odprowadził za Ciebie -taką kwote jką on wykazał ,ze odprowadził
Major - Czw Lut 16, 2006 23:50

bo ja sie totalnie na tym nie znam. Pierwszy raz pracowalem na umowe zlecenie, zreszta tylko jeden miesiac i nie mam pojeciac co powinienem zrobic i co mieć.
Aither - Pią Lut 17, 2006 11:07

Major, na umowe zlecenie dostajesz od pracodawcy pit 8B bierzesz sobie pit 37 i wpisujesz w pozycji inne dochody :) potem juz reszta gladko idzie :) w razie problemow moge Ci powiedziec co i jak :) i pracodawca nie wypelni za Ciebie 37 :) tylko to jest Twoj obowiazek nawet jesli pracowales tylko 1 miesiac :)
Major - Pon Lut 20, 2006 15:19

Otrzymałem pocztą pit 8B, na nim nic nie wypełniam?
W urzędzie musze wybrać pit 37 i ten zapewne cały wypełnić musze.

kaszanna - Pon Lut 20, 2006 15:22

Jest przecież taki fajny programik, wklepujesz kwoty w odpowiednich rubryczkach i wszystko się samo liczy :P
Major - Pon Lut 20, 2006 15:22

ale co ma programik to PIT`a którego w zyciu niewypelnialem.
Dana - Pon Lut 20, 2006 15:23

Major, właśnie tak
mało masz do wypełniania tylko pare rubryk
w US mozesz zrobić to na miejscu w informacji ,teraz nie ma kolejek z rana :]
lub Aither,
Aither napisał/a:
w razie problemow moge Ci powiedziec co i jak
:)
Frycek - Pon Lut 20, 2006 16:33

Ja mam mase faktur :( boje sie ze czego zapomne odliczyc albo zle policze i na tytm strace..
gdzie masz ten programik??

bede sie meczyl z Tesciowa :hyhy:

Krzysio - Wto Lut 21, 2006 14:01

Frycek napisał/a:
gdzie masz ten programik??

z tego co wiem to mozna w necie znalesc go, ale dokladnie nie powiem ci bo nie wiem, moja mama tego uzywa, pity 2005 sie nazywa ten program :]

asik - Wto Lut 21, 2006 14:40

h t t p;//pit.dobry, p l/index.php?plik=pliki]pity2005 wersja darmowa

program nie jest jakiś bardzo skomplikowany:) wybieramy na ogół pit 37 plus załączniki i wypełniamy:)

Monique - Wto Lut 28, 2006 19:07

no i slicznie asik.. fajnie ze podalas go tutaj moze pozniej mniej ludzi trafi do mnie.. z blednymi pitami :/ :cenzura: eh :) tylko wszystko wydaje sie proste jak sie liczy bez programiku lecz jak przychodzi do wyliczenia podatku to prawie kazdy ma problemy.. i te zaaokroglania do pelnego zlotego :) na to tez prosze uwazac:) jak ktos bedzie rozliczal sie w I urzedzie to niech pisze na pm :) to pogadamy:):):):)..i powiem jak szybko i o ktorej najlepiej przyjsc zeby nie czekac na dworze przy takich mrozach :)kolejki sa straszne
Major - Wto Lut 28, 2006 23:28

Dzisiaj byłe, stałem 5min i jeszcze zdążyłem na autobus na który czekały osoby kiedy wchodziłem do urzędu :D Jutro ide ponownie.
Aither - Sro Mar 01, 2006 10:23

ja juz swoje tez rozliczylam :D teraz czekam na zwrot :D hahahaaa :hyhy:
Major - Sro Mar 01, 2006 10:34

Ja już swoje za pomocą Asik oddałem i dzisiaj oddałem od babci. Kolejek odziwo wcale nie ma w głównym urzędzie, a jakie ładne panie tam pracują :hyhy:
Frycek - Sro Mar 01, 2006 10:37

a ja jeszcze trzymam swoje,kurcze....musze sie upomniec o jedna fakturke
Aither - Sro Mar 01, 2006 11:33

Major, to nie panie a stazystki :) w kazdym roku na "zbiorke" pitow US przyjmuje z UP stazystki wlasnie po to by przyjmowaly pity :) takze wiesz... nie ciesz sie bo za rok znowu inne beda :) Stale pracownice nie czesto chodza na takie akcje :) ale jesli jest juz "przesilenie" to sa dyzury :)
Major - Sro Mar 01, 2006 12:15

Na szczęście do urzędów często zaglądać nie musze, a przynajmniej teraz tymi dwoma wypadami mogłem zaczepić na ładnych sylwetkach oko :D Zresztą ja jestem zajęty :D
Aither - Sro Mar 01, 2006 12:22

Major, hehehehe "jestem zajety" :D kazdy tak mowi :D
Monique - Sro Mar 01, 2006 18:55

Aither napisał/a:
Major, to nie panie a stazystki :) w kazdym roku na "zbiorke" pitow US przyjmuje z UP stazystki wlasnie po to by przyjmowaly pity :) takze wiesz... nie ciesz sie bo za rok znowu inne beda :) Stale pracownice nie czesto chodza na takie akcje :) ale jesli jest juz "przesilenie" to sa dyzury :)

i tu sie kolezanko mylisz:) stazysci sie takimi rzeczami nie zajmuja bynajmiej nie w I urzedzie juz od 5 lat Urzad Skarbowy zatrudnia ludzi.. na umowe zlecenie.. wiec nie sa to stazysci :).. stazysci maja inne zadania i wlasnie tylko wtedy kiedy jestduzo ludzi schodza aby zmienic ludzi ktorzy tam pracuja..

Major - Sro Mar 01, 2006 19:03

Nie ważne czy starzystki czy nie, ważne że pare było ładnych i w tym istota :D
Monique - Sro Mar 01, 2006 19:09

dziewczyny w I Urzedzie Skarbowym wszystkie sa ladne:)
Major - Sro Mar 01, 2006 19:11

No tego potwierdzić nie moge. Wszystkich nie widziałem :hyhy:
Frycek - Sro Mar 01, 2006 19:46

To ja mam pytanko...
kupilem mieszkanie z rynku wtornego - wiem ze zakupu nie mozna odliczyc
jednak chodzi mi tutaj o posrednictwo poniewaz kupilem je za pomoca agencji nieruchomosci ,za ktora otrzymalem fakture - wtedy powiedziano mi ze bede mogl sobie ich usluge odliczyc od podatku...
czy ktos sie orientuje jak to jest z tym odliczeniem ?? (bo kroliki nie wiedza :P )

Aither - Sro Sty 03, 2007 23:30

rozpoczal sie rok 2007 :) co prawda do konca skladania zeznan jest jeszcze duuuuzo czasu :) ale warto sie zastanowic nad tym wczesniej niz na ostania chwile :] Wiem wiem wszyscy lubimy rozliczac sie z podatkow :D
Alinka - Sro Sty 03, 2007 23:37

chore to wszystko.... w wakacje pracowalam doslownie miesiac i musze rozliczac pit, a co lepsze kazali mi szybko wybrac fundusz emerytalny:/
Aither - Sro Sty 03, 2007 23:41

Alinka, ano to jest wlasnie sens rozliczania :) nawet jesli zarobilabys 100 powiedzmy na umowe o dzielo to jest Twoj dochod i musisz sie z niego rozliczyc... a co do funduszu emerytalnego... to niestety tez wymog... :/
Alinka - Sro Sty 03, 2007 23:45

a jak sie rozlicze to dostane jakas kase??
Aither - Sro Sty 03, 2007 23:47

wszystko zalezy ile zarobilas w ten miesiac (domniemam ze nie duzo) a dostaniesz te wysokosc kasy jaka wplynela do urzedu czyli cala zaliczke na podatek pobrana z Twojego dochodu :)
Alinka - Czw Sty 04, 2007 12:19

hahaha, kurde to fest! nawet na WACIKI mi nie wystarczy :rotfl:
Basiorek - Czw Sty 04, 2007 19:25

Alinko nie martw się :) taka Polska :) dostanę 60 zł a co się wystoję to moje ;)
Dorotka - Czw Sty 04, 2007 19:27

całe szczęście, że rozliczenie zeszłego roku jeszcze ktoś załatwi za mnie - będę się musiała martwić w przyszłym bo wtedy już będę rozliczała się sama :kwasny:
CrazyZELL - Czw Sty 04, 2007 20:52

Dorotka napisał/a:
całe szczęście, że rozliczenie zeszłego roku jeszcze ktoś załatwi za mnie - będę się musiała martwić w przyszłym bo wtedy już będę rozliczała się sama :kwasny:

Nie przejmuj sie! Wszystko bedzie dobrze. W koncu nalezysz do elitarnej spolki, zwanej w w w ForumGliwice, c o m tu na pewno nikt nie zostawi Cie na pastwe losu. Pozdrawiam i zycze zdrowia Tobie i Malenstwu, bo jak sadze urodzilas potomka.

Aither - Czw Sty 04, 2007 21:28

ja w zeszlym roku rozliczylam ponad 40 osob :) w tym znajomych i rodzine :D sadze ze z wprawy raczej nie wyszlam :P
dade - Czw Sty 04, 2007 21:43

Aither, dobrze wiedzieć :)
Aither - Czw Sty 04, 2007 22:18

w koncu sie robilo w US w dziale podatkow dochodowych od osob nie prowadzacych dizalalnosci gospodarczej :D (to tak aby sie po prostu i nadzwyczajniej - pochwalic :P )
kobi - Czw Lut 15, 2007 19:44

Przydałoby się już złożyć, ale... do kiedy tak w ogóle jest termin? :niepewny:
Anula - Czw Lut 15, 2007 19:53

kobi,
żartujesz sobie? do konca kwietnia.
Ja juz zwrot dostałam a Ty dopiero sie dowiadujesz o termin ?? niezły jesteś hihi

Aither - Czw Lut 15, 2007 21:58

No ja powinnam dostac w najblizszym czasie PIT-11 i tez skladam :)
Major - Czw Lut 15, 2007 22:22

Ja zadnego jeszcze nie dostalem :P Z tego co mi rodzice mowili ;) Wiec nawet jakbym chcial to sie nie rozlicze.
Aither - Czw Lut 22, 2007 13:19

na slupie u mnie pisze ogloszenie ze rozliczaja pity za 20 zl :D lol przeciez to zdzierstwo :) mysmy z kumpela 3 lata temu rozliczalysmy za 7 zl bez znaczenia ile zalacznikow wraz z "usluga" oddania w urzedzie skarbowym :) sadze ze 20 zeta za rozliczenie to lekka przesada :)

Ja juz swoje rozliczenie dostalam znaczy PIT -11 :) sadze ze przyszlym tyogdniu zaniose sobie :P

Wieczorny - Wto Lut 27, 2007 21:43

ja się już rozliczyłem. i ciekawy jestem, czy kiedykolwiek doczekam czasu, żeby pita móc posłać na maila, a nie jak ten kretyn od US, albo na poczte.
:zly:

Aither - Sro Lut 28, 2007 17:29

Wieczorny, moj drogi poki nie bedzie upowszedniony "podpis elektroniczny" nie bedzie takiej mozliwosci :) w sumie to ja tez bym sie nie pogniewala :) sadze ze to ulatwiloby prace... chociaz czy ja wiem... sporo osob byloby wtedy niepotrzebnych w US :)
jan - Pon Mar 05, 2007 21:58

Aither :) , pozwolisz ,że i ja zadam Tobie jako obeznanej w temacie duszyczce pytanko:
-jestesmy z zoną wlascicielami mieszkania, które to mieszkanie wynajęlismy innej rodzinie, w związku z tym została podpisana stosowna umowa w której została podana wysokośc opłaty za wynajmowane mieszkanie,media byly rozliczane na podstawie wskazan liczników, minąl rok i chcielismy uzyskany w ten sposób dochód odpowiednio rozliczyć, pytanie jak to dobrze zrobić, jaki druk PIT nalezy wybrać,(rozliczamy sie współnie)czy maja tu zastosowanie jakies załaczniki, jak okreslic co było dla nas przychodem, dochodem, kosztami uzyskania przychodu itp.
i drugi problem który dotyczy pracy krótkotrwałej (niepełny miesiąc) na umowe o dzieło,lub zlecenie-jeżli pracodawca nie dostarczy druku pit-informacji w którym zostanie podana wysokosc uzyskanych dochodów to jak wówczas nalezy postapić. :/

Aither - Pon Mar 05, 2007 22:47

jan, z wynajmem mieszkania jest troszke "dziwna" sprawa. z tego co pamietam to bralo sie kwote z umowy wynajmu bo rozliczane to chyba macie ryczaltowo (tak?) jednak od czasu jak zwolnilam sie z US wiem ze te przepisy sie pozmienialy i na chwile obecna nie znam ordynacji az tak dobrze, proponuje telefon na informacje lub przejsc sie sadze ze Pani Ania lub Pani kisia z okienka PDII odpowiedza na to pytanie :) jesli nie prowadzisz dzialalnosci (ani zona) to na pewno PIT 37 wynajem wg ordynacji nie jest dzialalnoscia gospodarcza :) ale sposob okreslenia przychodu to radze sie dopytac w bardziej kompetentnych zrodlach niz ja :)

jan napisał/a:
umowe o dzieło,lub zlecenie-jeżli pracodawca nie dostarczy druku pit-informacji w którym zostanie podana wysokosc uzyskanych dochodów to jak wówczas nalezy postapić.

dostarczenie PIT przez pracodawce to jego obowiazek - chyba, ze pracujesz na czarno :) wtedy nie ma dochodu nie ma pracy :) Jeednakze jesli miales umowe podpisana musisz dostac rozliczenie. Niestety ale w Twoim obowiazku jest wykazanie tego dochodu - wiem glupota, ale jesli go nie wykazesz (bo nie dostale 8B) a US dostanie i w przypadku gdy padnie na Ciebie weryfikacja mozesz zaplacic kare za "utajnienie" dochodow wg ordynacji to dosc wysokie kary pieniezne wiec sie nie oplaca :) Osobiscie radze popytac o te rozliczenie. :)

A i jeszcze.... nie zapominajcie ze macie prawo odliczyc sobie koszty zwiazane za placenie faktur za internet :) jest to kwota max 760 :) zawsze to cos :>

sabina - Pon Mar 19, 2007 07:25

jeśli płacisz ryczałt od najmu to winno być złożone zeznanie pit-28 do końca stycznia
jeśli zasady ogólne pit z wynajmu to pit-36 mozesz z małżonką lub małżonkiem do końca kwietnia w zależności czy oboje macie dochód z wynajmu mieszkania i podatek jest odprowadzany za was dwoje czy jedno z was się określiło jako płatnika podatku dochodowego od wynajmu mieszkania
niestety urząd nic nie zrobi musisz się upomnieć o informację pit od pracodawcy sam

Monique - Pon Mar 19, 2007 13:33

czy ktos orientuje sie teraz jaki jest teraz % podatku przez ktory musimy pomnozyc kwote ktora nam wyszla
sabina - Wto Mar 20, 2007 07:30

kwota podatku *19% -530.08 (mnożysz razy 2 wyłączie jesli rozliczasz się z małżonkiem lub jako matka samotnie wychowująca dziecko)
Frycek - Sro Mar 21, 2007 11:50

kto mi rozliczy Pita :P
Arex30 - Sro Mar 21, 2007 11:54

oddam PIT'a w dobre rozliczenie ....
Prosze pomocy !!!!!!!!!!!!

Frycek - Sro Mar 21, 2007 11:58

Cytat:
Wysłany: Dzisiaj 11:54
oddam PIT'a w dobre rozliczenie ....
Prosze pomocy !!!!!!!!!!!!

:krzeslem: :krzeslem: :krzeslem:

Bylem Pierwszy :] :P

Anula - Sro Mar 21, 2007 12:20

Kurcze nie potraficie sobie ściagnac z netu programu do rozliczenia??
Leniuchy.

Aither - Sro Mar 21, 2007 12:32

hehhehe tez chcialam to powiedziec :) ja juz doistalam zwrot :) moi rodzice tez :D :P wiec nie zwlekajcie :) a program z netu jest tez dobry :)
Anula - Sro Mar 21, 2007 12:48

Ja tez juz dawno, to proste , wystarczy spisac z PITu 11 wszystkie kwoty przychody, koszty uzyskania,zaliczki, składki i samo sie rozlicza hihi. ?atwizna.
sabina - Wto Mar 27, 2007 08:28

prostota jak nic żadnej filozofi nie wiem czemu wiele osób tak się boją pitów
hih pita pita pita

Bot - Sro Mar 28, 2007 12:27

No własnie...

niektóre biura rachunkowe robią coś takiego jak wypisywanie PITów. Pół biedy samemu jak się nie ma odliczeń, gorzej jak odliczenia.

Wie ktoś gdzie najlepiej dać PITa do rozliczenia
?

Monique - Sro Mar 28, 2007 12:42

ja tam sie w zadne programy nie bawie.. wole liczyc to recznie wieksza jest wtedy radocha :) ja juz tez swoj wyliczylam i koledze i mezowi.. i polowie rodziny :)
Arex30 - Pią Kwi 20, 2007 18:53

Heeeeeelp !!!!!!!!!!!!!!! :szok:
Pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!
kurna nie umiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Frycek - Pią Kwi 20, 2007 18:58

a ja sobie jakos radze....
Major - Wto Kwi 24, 2007 15:21

Czy jest ktos w stanie mi pomoc z PIT`ami, potrzebuje szybkiej pomocy najlepiej dzisiaj wieczorem przez gg. Niestety wczesniej nie moglem, a teraz nawet nie wiem jak to sie robi. Z gory dzieki za wszelkie informacje i pomoc.
Frycek - Wto Kwi 24, 2007 16:04

u mnie tez problem ....
Basiorek - Wto Kwi 24, 2007 17:39

mój najukochańszy braciszek uwolnił mnie od tego problemu :D

teraz już tylko czekam na zwrot :D :hyhy:

veronica - Czw Kwi 26, 2007 21:17

szczesliwi ci co dostana zwrot, ja w tym roku zwlekam do ostatniej chwilki :chytry: tym urzedasom doplacac !! :zabawa:
Anula - Czw Kwi 26, 2007 21:49

ja o swoim zwrocie zdązyłam juz zapomiec bo rozliczalam sie w styczniu?? Fajnie maja ci co dostaną :) szkoda ze to tylko raz w roku :)
trunks - Czw Kwi 26, 2007 21:54

dostalem zwrotu cale 80zl....chyba kupie se tequile :P
kobi - Czw Kwi 26, 2007 21:59

Eee jaki zwrot? 2 zł? :hyhy:
veronica - Czw Kwi 26, 2007 22:06

kobi, burzuj z Ciebie teraz, co ty z taka kasa zrobisz :P:P :hyhy: :P
w zeszlym roku brat mial dostac 1 zł i podsumowal ta sytuacje "niech sobie ten urzad w &^93 ^^2@67!" :rotfl:

Anula - Czw Kwi 26, 2007 22:13

kobi napisał/a:
2 zł?

szczęściarz :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Frycek - Czw Kwi 26, 2007 22:14

ja dzisiaj rozliczylem i wyszlo mi ze maja mi oddac 400zl :rotfl: :rotfl:
Anula - Czw Kwi 26, 2007 22:15

ja jako samotna matka mialam wiecej, opłacało mi sie rozwodzic :rotfl: :rotfl: :rotfl:
veronica - Czw Kwi 26, 2007 22:16

no prosze rekord pobity :!: :P
kobi - Czw Kwi 26, 2007 22:18

veronica napisał/a:
burzuj z Ciebie teraz, co ty z taka kasa zrobisz

Urządzam imprezę :hyhy:
Anula napisał/a:
szczęściarz

No ba :hyhy:

veronica - Czw Kwi 26, 2007 22:19

ooooo impreze :hyhy: pewnie bedzie bardzo huczna i obfita :P :mur:
veronica - Czw Kwi 26, 2007 22:19

w koncu cale 2 zlote :mur:
Anula - Czw Kwi 26, 2007 22:20

kobi napisał/a:
Urządzam imprezę

znajdziemy Cie, nic sie nie ukryje, gośc z taką kasa nie przejdzie :D

trunks - Czw Kwi 26, 2007 22:24

kobi, spoko, jakies tanie piwko bedzie ;)
Danielo - Wto Maj 01, 2007 21:24

Lekarzy to skarbówka powina solidnie rozliczac ! Budują sobie domki autami sie rozwalają i do Queens jezdza :] Tego nie wiedzą skad maja ;/;/;/
Aither - Wto Maj 01, 2007 21:28

zostan lekarzem... bedziesz robil tak samo.
Arex30 - Wto Maj 01, 2007 21:30

Aither napisał/a:
zostan lekarzem... bedziesz robil tak samo.

A nie można uczciwie ??

Aither - Wto Maj 01, 2007 21:33

czy to jest nieuczciwe ze lekarz jezdzi dobrym smochodem ma domek i buja sie w w queens ?
Arex30 - Wto Maj 01, 2007 21:40

Danielo napisał/a:
Lekarzy to skarbówka powina solidnie rozliczac ! Budują sobie domki autami sie rozwalają i do Queens jezdza :] Tego nie wiedzą skad maja ;/;/;/

To raczej w chodzi o dokładne rozliczenie stanu majatkowego lekarzy i ich rodzin. Jak sami lekarze twierdzą to mało zarabiają. Więc w jaki sposób ich stać na taki standard życia ? ;)

Żeby nie OT to ja w ostatni dzień
i 560 do zwrotu

Aither - Wto Maj 01, 2007 21:42

zarabiaja malo jak na lekarzy ale wystarczajaco aby sie tak ustawic... przeciez to oczywiste :rotfl:
Danielo - Sro Maj 02, 2007 01:21

Aither napisał/a:
zarabiaja malo jak na lekarzy ale wystarczajaco aby sie tak ustawic... przeciez to oczywiste :rotfl:
Szkoda że tego skarbówka nie widzi ;/;/ eh RZECZPOSPOLITA=KORUPCJA
sabina - Sro Maj 02, 2007 10:40

Widzi i to doskonale,ale może kontrolować tylko ujawnione źródła,a co z tego,ze wie, jak nie moze kontrolować nieujawnionych dochodów. Kupa. Od tego są inni.
Arex30 - Sro Maj 02, 2007 16:10

?? sabina, :szok:
sabina napisał/a:
ze wie, jak nie moze kontrolować nieujawnionych dochodów

Ale ma w swoich szeregach policję skarbową !!!!!!

Frycek - Pią Sty 04, 2008 10:44

kolejny rok juz za nami , i trzeba sie znowu przygotowywac do papierkowej roboty :(
Aither - Pią Sty 04, 2008 12:04

Pamietajcie ze osoby majace dzieci maja w tym roku ulge ;) wychodzi ok 1100 na kazde dziecko ;) zawsze cos ;)
nemo1125 - Pią Sty 04, 2008 17:26

Aither napisał/a:
1100 na kazde dziecko
Hehe :) Kupie se nowe oponki ;)
Aither - Pią Sty 04, 2008 19:50

to tylko ulga :D nie znaczy ze dostaniesz 1100 na reke zwrotu :) no ale sam zobaczysz jak wyjdzie w zeznaniu :)
marcela - Wto Sty 22, 2008 18:02

a dokładnie kwota przysługująca do odliczenia od podatku na jedno dziecko wynosi 1145,08 zł :)
Basia K - Sro Lut 27, 2008 18:10

Mam prośbę....
Sama rozliczam sobie PIT-y...dziś się za to zabrałam.A że od ostatniego razu minął rok ;) troszkę umysł szwankuje....
Poległam przy PIT-0,tam gdzie są odliczenia.Konkretnie chodzi o tą właśnie ulgę prorodzinną-gdzie ją wpisac,ile wpisac....
Nie mam do niego tej broszurki informacyjnej,szukałam w necie,ale tam są same formularze....Może ktoś wie,gdzie takową znajdę,ściągnę.Na wizytę w Urzędzie Skarbowym już za późno,a chciałabym się z tym już uporac.

Szamanka - Sro Lut 27, 2008 18:21

Basia zwroc sie do Aither, ona ma to w jednym paluszku :hyhy:
Basia K - Sro Lut 27, 2008 18:22

Dziękuję,muszę ją przydybac :hyhy:
Reb - Sro Lut 27, 2008 18:25

Dziś bodajże w gazecie wyborczej, była płyta cd z czymś że wprowadzasz dane, drukujesz i idziesz z tym papierkiem.. I po zawodach. Też bd 1 raz w życiu wypełniał pit :o aż się boje. :zdziwko:
kisia - Czw Lut 28, 2008 01:02

Veronica też z PITami dobrze sobie radzi :)
Aessa - Czw Lut 28, 2008 01:10

Reb nie wiesz czy jeszcze można kupić tę gazetę?
daniela - Czw Lut 28, 2008 09:01

h t t p;//w w w pit, p l/program-roczne/index.php
program do pobrania ze stronki w w w pit, p l a takze druki i broszurki

Reb - Czw Lut 28, 2008 13:40

i problem z głowy.

Aessa, o 9 rano już ciężko szło dostać gazete z cd, bez cd dostałem jeszcze wieczorem. ale to też tylko w centrum..

Aither - Czw Lut 28, 2008 13:43

Co do ulgi prorodzinnej:

"Odliczeniu podlega kwota stanowiąca iloczyn liczby wychowywanych dzieci i kwoty
1145,08 zł (art. 27f ust. 2 ustawy). Wysokość odliczeń od podatku, o których mowa
wyżej, dotyczy łącznie obojga rodziców. Kwotę tę odlicza się od podatku jednego
z rodziców lub od podatku obojga."
Czyli: masz dwojke dzieci wysokosc odliczenia : 2x1145,08 = 2290,16
Kwote wpisujemy w pozycji: w czesci C dokladnie w pozycji 34 wpisujemy liczbe dzieci :) czyli wg przykladu np. 2; w pozycji 35 wpisujemy te 2290,16 w przypadku jesli rozlicza sie ktos sam :)
Na zeznaniu rocznym czyli PIT -37 cala kwote odliczenia wypisujemy w pozycji 106 w czesci F :)
I to byloby tyle :)

Aither - Czw Lut 28, 2008 13:45

Moze jeszcze przypomne komu przysluguje prawo do odliczenia to znalazlam na necie :]

"Prawo do ulgi przysługuje podatnikowi, który w roku podatkowym wychowywał własne
lub przysposobione:
1) dzieci małoletnie,
2) dzieci, bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały
zasiłek pielęgnacyjny,
3) dzieci do ukończenia 25 lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach
o systemie oświaty lub w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku
podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od
podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej
obowiązku zapłaty podatku."

Reb - Czw Lut 28, 2008 13:46

Damy rade, jakoś sami to wypełnić.
Dorothea - Czw Lut 28, 2008 13:49

ile Urzad ma czasu na zwrot?
Aither - Czw Lut 28, 2008 13:54

tak prawde mowiac to niby 3 miesiace od momentu zlozenia zeznania O_o ale tak nie zawsze bywa, jesli sie dopowiednio szybko wysle / zlozy zeznanie mozna miec pieniazki juz na koncie po 2 tygodniach, wszystko zalezy czy kasa idzie poczta czy na konto. Ja w zeszlym roku mialam po 2 tygodniach, moim rodzicom przyszlo po 1.5 miesiaca mimo iz skladali w ten sam dzien zeznanie co ja... a dlatego ze prez poczte mieli... osobiscie radze zawsze w nip-3 podawac numet konta bankowego ;) to usprawnia prace urzedu :)
Dorothea - Czw Lut 28, 2008 13:57

ja wysłałam 11 lutego, moze w marcu dostane
Basia K - Pią Lut 29, 2008 08:55

Aither napisał/a:
I to byloby tyle

Dziękuję :D

Aither - Pią Lut 29, 2008 20:14

a ja... dzis dostalam dopiero pit 11 :D jutro zaczne rozliczanie :) mam caly segregator pitow z rodziny, od cioci wujkow brata i innych znajomych... sadze ze tak z 3 h mi to zejdzie... masakra dobrze ze robie to na kompie :D a juz z roboty mi powiedieli ze mi tez dorzuca troche zeznan do rozliczenia... super... chyba zaczne brac za to oplate :D
Reb - Pią Lut 29, 2008 20:37

Ja bym chciał za to + pieniążki :).. Jak mogą Ci dowalic :P? Chwaliłaś się ? ;>
Dorothea - Pią Lut 29, 2008 20:38

Aither napisał/a:
chyba zaczne brac za to oplate

powinnas, ja bym brała ;)

Aither - Pią Lut 29, 2008 20:40

Reb napisał/a:
Chwaliłaś się

jasne :D powiedzialam ze to prostrze od przewijania niemowlaka... :rotfl: no i zaczelo sie :niepewny:

Dorothea napisał/a:
powinnas, ja bym brała

chyba zaczne brac 5 zeta za zeznanie :] przynajmniej na soczek bedzie bo piwa nie pije :]

Dorothea - Pią Lut 29, 2008 20:42

Aither napisał/a:
chyba zaczne brac 5 zeta

no a co, w przyszłym roku mozesz podwyzszyc hihiiiii

Aessa - Pią Lut 29, 2008 20:43

Aither napisał/a:
chyba zaczne brac 5 zeta za zeznanie :]

E tam 5 zł, za nisko się cenisz, od każdego 10% zwrotu zażądaj. ;)

Reb - Pią Lut 29, 2008 20:44

Ja tam wole siedzieć cicho z tym co umiem, od momentu jak też się pochwaliłem w innej dziedzinie, teraz w szkole nie mam spokoju.. To tu, to tam.. Hm może ja też Ci swój pit przyniose ? :)
Aither - Pią Lut 29, 2008 20:44

Uuuoooo :rotfl: to bym zarobila na rodzicach najwiecej :D oni to maja zwrot jak moja wyplata :D
Reb - Pią Lut 29, 2008 20:45

Na wszystkich, tylko nie na rodzinie.. Możesz ze mnie zedrzeć:D
Dorothea - Pią Lut 29, 2008 20:48

Reb napisał/a:
Możesz ze mnie zedrzeć:D

cokolwiek masz na mysli hihihihi :rotfl:

Aither - Pią Lut 29, 2008 20:48

Reb napisał/a:
Możesz ze mnie zedrzeć

ej ej ej ino bez takich mi tutaj :] nie bede z Ciebie niz zdzierala :P
Reb napisał/a:
Hm może ja też Ci swój pit przyniose

chcesz przynies ino rychlo :D poki mi sie chce :D
Aessa napisał/a:
E tam 5 zł, za nisko się cenisz

styknie 5 zeta :] nazbiera sie troszke... i w sumie... moze na jakiego drinka sie pojdzie :D

Reb - Pią Lut 29, 2008 20:50

Dorothea bez takich mi tu prosze :P..

Aither, nie no żartuje. Ja już swoje zrobiłem wczoraj i dałem do teczki.

Aessa - Pią Lut 29, 2008 20:50

Aither to ja swój też przyniosę. :rotfl:

Może załóżmy nowy temat... "Kto nie wypełnił PITa niech wpisze się na listę, Aither wszystko zbierze i wypełni." :D

Reb - Pią Lut 29, 2008 20:52

Aessa, może pozostańmy przy tym tutaj :D
Aither - Pią Lut 29, 2008 20:53

a przyniescie :) pozbieramy po 5 zeta do skarbonki i pojdziemy na drinka, od kilku dni chodza za mna drinki... ladne kolorowe... O_o nie koniecznie niebieskie... ale czemu nie :D
Reb - Pią Lut 29, 2008 20:54

Aither, pizza też za Tobą chodzi już hohoho :)... Hmm sugerujesz coś z wypadem na drinka ? :)
Aessa - Pią Lut 29, 2008 20:57

Wszędzie robimy off topy. :klutnia:
Aither - Pią Lut 29, 2008 21:20

ej no... to przez Reb'a ... ja tylko powiedzialam ze moge rozliczyc :P i ze to latwe :P ja tam nic nie wiem :P
Basia K - Sob Mar 01, 2008 08:45

Ulga prorodzinna.............. :kwasny:

Znów udogodnienie dla tych,co więcej zarabiają :mad: Ja nie mogę odliczyc całej kwoty,tylko połowę (nawet trochę mniej niż pół) :wsciekly:

Aither - Sob Mar 01, 2008 09:21

dlaczego masz tylko pol dziecka ? to zartem... jesli Twoj maz chce odliczyc tez to sa komplikacje
Basia K - Sob Mar 01, 2008 09:32

Mamy takie dochody,że gdy odliczałam całą kwotę na dwoje dzieci,wychodziła mi liczba ujemna,co jest niedopuszczalne.Mogę więc odliczyc tylko do "wyzerowania" podatku,czyli ok 7/8 dziecka ;)
Aither - Sob Mar 01, 2008 09:34

aaa... no tak :D zapomnialam o tym powiedziec :D ze jesli odliczenie przekroczy pobrana zaliczke to wtedy odlicza sie tyle ile zostalo "pobranej zaliczki" :D tak mozna to ujac :D
7/8 dziecka... to nie tak zle :D

Basia K - Sob Mar 01, 2008 09:36

Drugie dziecko + 1/8 pierwszego mogę komuś odstąpic do odliczenia ;) :rotfl:

A tak poważnie,dobre i to.

Harcerka - Sob Mar 01, 2008 09:38

ja moge wziac czesc tej ulgi a'konto przyszlego dzieciaczka
Aither - Sob Mar 01, 2008 09:50

no niestety bywa ze potem sie ludzie burza :) bo to jest zwrot pobranych skladek czesc tego nie rozumie niestety :] mialam w zeszlym roku przyklad goscia z odliczeniem internetu... po odliczeniu skladek zdrowotnych podatku do odliczenia zostalo mu cos kolo 200 a internet cos kolo 600 czy cos takiego... i nie potrafilam mu wytlumaczyc ze moze odliczyc tylko 200 a nie 600 O_o upieral sie ze nie bo 600 moze i tlumaczylam a ten nie bo tak jak on mowi i tyle... w koncu odeslalam go do urzedu skarbowego do okienka zeby sie zapytal... jak sie potem okazalo Pani Ania tez mu tego nie wyjasnila :D w koncu nie wiem co zrobil z zeznaniem :)
Basia K - Pon Mar 03, 2008 12:00

Dziś byłam w US złożyc rozliczenie.
Miły,młody ;) pan sprawdził,wklepał do komputera....Teraz tylko oczekiwanie na kasę :hyhy:

Aither - Pon Mar 03, 2008 12:07

ja tez juz oddalam :D
Matrix - Sro Mar 26, 2008 11:42

Basia K napisał/a:
Ulga prorodzinna.............. :kwasny:

Znów udogodnienie dla tych,co więcej zarabiają :mad: Ja nie mogę odliczyc całej kwoty,tylko połowę (nawet trochę mniej niż pół) :wsciekly:

No trudno żebyś odliczyła sobie cos czego wczesniej nie zaplaciłaś :kwasny:
I tak w ogóle to nie jest to zadna ulga dla bogatych tylko ulga dla tych co płaca podatki, od podatku mozesz sobie odpisac maksymalnie kwote wpłaconych zaliczek, ta ulga to miałabyc zachęta do tego azeby wiecej dzieci rodziło sie w rodzinach ludzi średnio i duzo zarabiających, ja wiem ze niektórym cięzko jest to pojąć ale sorry, dlaczego całe społeczenstwo ma ciagle tylko dopłacac do innych? Z jakiej niby to racji?

Aither - Sro Mar 26, 2008 12:09

moze... ale ja wam mowie ze ta ulga zostanie zniesiona moze i jeszcze w przyszlym roku, z powodu niskich wplywow do budzetu panstwa :) nasze podatki sa glownym "zastrzykiem" pieniedzy w budzecie jesli ta ulga sie utrzyma to nie bedzie wplywow a deficyt panstwa bedzie rosl w ubiegiem lat :)

Spotkalam sie z taka sytuacja... facet w firmie X zarazbia 4500 na reke ale podatki ma placone od najnizszej krajowej co za tym idzie nie ma pobieranych duzych skladek, ma 3 dzieci i staralam sie mu wyjasnic ze nie moze dostac ponad 3000 na dzieci bo pobranych skladek mial zaledwie 500 zl jak nie mniej (nie pamietam) niestety wiekszosc ludzi tego dalej nie rozumie... :niepewny:

Aessa - Sro Mar 26, 2008 14:03

Aither napisał/a:
staralam sie mu wyjasnic ze nie moze dostac ponad 3000 na dzieci bo pobranych skladek mial zaledwie 500 zl jak nie mniej (nie pamietam) niestety wiekszosc ludzi tego dalej nie rozumie...

Oczywiście, bo nasz świetlany poprzedni rząd tak rozreklamował tą ulgę, iż wyglądało to tak, jakby KAŻDY kto ma dziecko mógł odliczyć sobie pełną ulgę, i już tak zostało, a że ludzie ślepo wierzą w to co mówią w telewizji, chociaż połowy i tak nie rozumieją to teraz są problemy, nie mogą pojąć tego jak to się stało, że mają 2 dzieci i nie mogą dostać 2000 tysięcy złotych rocznie. :/

Matrix napisał/a:
I tak w ogóle to nie jest to zadna ulga dla bogatych tylko ulga dla tych co płaca podatki

Wszyscy je płacimy. :]
Matrix napisał/a:
ta ulga to miałabyc zachęta do tego azeby wiecej dzieci rodziło sie w rodzinach ludzi średnio i duzo zarabiających,

Czyli jakby nie patrzeć tak jak napisała Basia K - dla bogatych. :]

krzys - Sro Mar 26, 2008 19:29

a ja juz mam zlozony pit od 2 tygodni ... ciekawe kiedy mi pieniążki przyjda :zdegustowany:
Reb - Sro Mar 26, 2008 19:32

krzys, marne grosze..
krzys - Sro Mar 26, 2008 19:36

no wiem, ale dzieki temu podatkowi 1/3 marzenia sie spełnia :D
Matrix - Sro Mar 26, 2008 22:01

Aessa napisał/a:
Aither napisał/a:
staralam sie mu wyjasnic ze nie moze dostac ponad 3000 na dzieci bo pobranych skladek mial zaledwie 500 zl jak nie mniej (nie pamietam) niestety wiekszosc ludzi tego dalej nie rozumie...

Matrix napisał/a:
I tak w ogóle to nie jest to zadna ulga dla bogatych tylko ulga dla tych co płaca podatki

Wszyscy je płacimy. :]
no fajnie, masz rację, tylko że nie wszyscy płaca jednakowe podatki, zgodzisz się?Nie mozna porównac kogos kto placi 500zł składek rocznie z kims kto płaci ich np. 8000zł

Matrix napisał/a:
ta ulga to miałabyc zachęta do tego azeby wiecej dzieci rodziło sie w rodzinach ludzi średnio i duzo zarabiających,

Czyli jakby nie patrzeć tak jak napisała Basia K - dla bogatych. :]

ludzie srednio zarabiajacy to niekoniecznie bogaci, pozatym gdyby wszyscy biedni dostawali ta ulge na wszystkie mozliwe dzieci, to nie nazywało by się to juz ulga tylko kolejnym zasiłkiem na który my wszyscy musielibysmy się składac, z jakiej paki? A tak są to zwrócone składki płacone przez nas samych a nie nikogo innego

Bot - Wto Kwi 01, 2008 14:20

Wiecie może jak to jest z tym odliczeniem internetu? Ja np. dostaję faktury tylko elektronicznie i słyszałem, że są z tym problemy potem.

A co w ramach remontu mieszkania można odliczyć (o ile można)?

Dorothea - Wto Kwi 01, 2008 14:39

własnie w tej chwili listonoszka przyniosła mi zwrot
jupi

krzys - Wto Kwi 01, 2008 20:11

Dorothea, gratuluje , ja jeszcze czekam na przelew :D .. Kiedy składałaś PITA ??

khaman, na neta powinienes otrzymac roczna fakture na neta ... jesli masz net24 to sie z nimi pozresz troche, bo to (nieukrywam i niechce nikogo obrazac) debile są i im trzeba wszystko tłumaczyć :zalamany: ...

Aither - Sro Kwi 02, 2008 10:13

khaman napisał/a:
Wiecie może jak to jest z tym odliczeniem internetu? Ja np. dostaję faktury tylko elektronicznie i słyszałem, że są z tym problemy potem.

A co w ramach remontu mieszkania można odliczyć (o ile można)?

jak masz faktury w wersji elektronicznej to nie ma z tym problemu jedynie co musisz potem je trzymac przez kolejne 5 lat bo US ma prawo zweryfikowac je przez kolejne 5 lat. Mozesz miec je w tej wersji nie musisz ich drukowac.
Odliczen mieszkaniowych nie ma juz ;)

Monique - Sro Kwi 02, 2008 11:07

ja juz tez czekam tylko na pieniazki.. tyle ze w tym roku bede czekac dluzej ... wtajemniczeni wiedza dlaczego.. :)
Bot - Sro Kwi 02, 2008 11:24

Aither napisał/a:
5 lat bo US ma prawo zweryfikowac je przez kolejne 5 lat

To wole wydrukować, bo a nóż za 5 lat będę miał od innego dostawcy.
Cytat:
Odliczen mieszkaniowych nie ma juz ;)

:(

Dorothea - Sro Kwi 02, 2008 15:26

krzys napisał/a:
Kiedy składałaś PITA

11 lutego

Basia K - Wto Kwi 08, 2008 11:08

Ja wczoraj miałam przelew na konto z US :D
*motylek* - Sro Kwi 09, 2008 22:13

<wow> juz wysylaja .. ja zawsze nawet jak szybciutko zloze to i tak kupe czekam :/
krzys - Sro Kwi 09, 2008 23:23

Basia K, kiedy skladałaś pita ??
Basia K - Czw Kwi 10, 2008 10:57

krzys napisał/a:
Basia K, kiedy skladałaś pita

3 marca,osobiście w US.

kisia - Czw Kwi 10, 2008 13:33

Basia K napisał/a:
3 marca,osobiście w US.
no właśnie jak sie osobiście składa to jakoś szybciej kasę sie dostaje. Szkoda, że już nasza Monique nie pracuje w I US bo mogłabym tak jak w tamtym roku podejść po znajomości :D
Lama71 - Czw Kwi 10, 2008 13:53

a ludkowie Cię nie linczowali, jak wchodziłaś "po znajomości" ??
kisia - Czw Kwi 10, 2008 21:47

Lama71, to Monisia wchodziła jako pracownik US :D, ale to już nie wróci :(