dupiate forum

Forum Ogólne - Dzwony koscielne.

Ilonka - Nie Mar 27, 2005 09:33
Temat postu: Dzwony koscielne.
Wczoraj wieczorem uchylilam okno ze wzgledu na ocieplenie, jakie wreszcie nas zaszczycilo. Poszlam spac kolo 23, a o godzinie 0:15 zaczely bic dzwony w kosciele Piotra i Pawla. Walili tak 15 minut. Obudzilo mnie to. Zastanawiam sie, co sie stalo z cisza nocna ?? Jestem niewierzaca, do kosciola nie chodze, a zmuszaja mnie do sluchania bicia dzwonow. Wczoraj w nocy to juz byla przesada moim zdaniem. Ale w ogole po co koscioly bija w dzwony ? To wierni nie pamietaja, ze chca isc na msze ? A moze to jakas tradycja ? Mysle, ze gdyby wszyscy przedstawiciele roznych religii zaczeli robic taki publiczny halas celebrujac swoja wiare, to na ulicach powstalby jazgot.
Mieszkam blizej Rynku niz katedry, a ledwo slysze rynkowy zegar wybijajacy kwadransy i godziny. A dzwony koscielne slysze przez zamkniete okno :? Wspolczuje ludziom, ktorzy rowniez nie sa katolikami, a mieszkaja blizej katedry, to musi byc uciazliwe, jak oni tak halasuja co dwie godziny, czy ile tam..
Naprawde nie mam nic do katolikow i nie chcialabym, aby wywiazala sie tutaj dyskusja na temat wiary. Ale tak obiektywnie... wlasnie znowu zaczeli walic. Przeciez tyle 'katolikow' nie chodzi na msze, ani nie ma nic wspolnego z kosciolem, sporo osob wyznaje inna wiare lub ateizm,a akurat koscioly katolickie musza halasowac :/

Dev - Nie Mar 27, 2005 10:13

tez slyszalem dzwony Katedry po 24, na szczescie jeszcze nie spalem tylko siedzialem na kompie :) Wystarczy ze zamkne okno i juz cichosza :) o tyle dobrze.
A dzwony bily po 24 nie dlatego ze zbliza sie msza, tylko dlatego ze jest procesja dookola Katedry. Jak sie nie myle to wczoraj byla resurekcja o 23 i stad ten "jazgot" .
No coz... ja tez wolalbym gdyby porzestali dzwonic, ale w Katedrze wszystkim steruje program :mg: hehe...

frohike - Nie Mar 27, 2005 10:26

Ja dzwonów Ilonka, nie słysze, mysle ze nie przeszkadzalyby mi w godzinach dziennych, ale bicie dzwonów w nocy to juz lekka przesada, Wydaje mi sie ze codziennie w nocy nie dzwonią, tylko od czasu do czasu, po prostu wczoraj było wielkie świeto.
Piotrulek - Nie Mar 27, 2005 11:09

Ilonka, Nie trzeba byś super wierzącym,aby w necie przeczytać ,że bicie dzwonow może mieć coś wspólnego z adoracją grobu Jezusa.Natomiast jeśli nie chcę słyszeć jak na dworcu głownym w Gliwicach zapowiadają pociąg w nocy to zamykam okno i nie mam pretensji do tych którzy chcą skorzystać z pociągu.
Mariusz - Nie Mar 27, 2005 12:44

Dev napisał/a:
...wczoraj byla resurekcja o 23 ...

Rezurekcja ! :) ZZZZZ :)

Dev - Nie Mar 27, 2005 15:14

:P pomylilo mi sie ;)
LuKaSh - Nie Mar 27, 2005 18:59

No właśnie .. :D Rezurekcja .. trwająca ok. 2 godziny i 40 minut :P .. w niektórych kościołach zaczynała się o 22 .. w niektórych 23 .. więc nie ma się co dziwić, że dzwony w nocy były..:D
kisia - Nie Mar 27, 2005 21:01

Cytat:
ale w Katedrze wszystkim steruje program

chyba w większości kosciołów dzwonami kieruje program.
Jestem wierząca, chopdzę do kościoła ale tak prawde powiedziawszy nie wiem czy jeszcze w kościołach biją dzwony :cry: Kiedyś biły na 15 min przed rozpoczęciem mszy, jak wychodził kondukt żałobny z koscioła. Zawsze dzwony kosielne coś oznajmiały.
Przyznaje, że dÄ?więk dzwonów kościelnych może byc bardzo uciążliwy.

Asienka - Nie Mar 27, 2005 21:55

Jeśli chodzi o Katedrę mnie denerwują tam dzwony o 6-00, jak sobie spie przy uchylomym okienku to nie jest to przyjemna pobudka :|
Dana - Nie Mar 27, 2005 22:01

Mnie się dzwony podobaja bo mnie nie budza a jak jestem gdzieś gdzie je słysze to są dla mnie podkreśleniem danej chwili jej ważności :D
frohike - Nie Mar 27, 2005 23:00

ja slysze czasem dzwony z koscioła na Trynku, mi nie przeszkadzaja, wole je niz remontujących sąsiadów
kisia - Pon Mar 28, 2005 00:06

a czy w ogle dzwonią jeszcze dzwony kościelne w ciągu dnia ???
Ilonka - Pon Mar 28, 2005 09:34

Jasne, ze bija w ciagu dnia.
I to wcale zamkniecie okna nie pomaga. Mam nowe okna, mieszkam jakies 250 metrow od katedry i wszystko slychac. Wspolczuje ludziom, ktorzy mieszkaja blizej :cry: Mieszkam za to 50 metrow od ratusza i nigdy nie slysze zegara wybijajacego godzine. Sugeruje, ze jesli dzwony w kosciele musza bic dla wszystkich, czy tego chca, czy tez nie, to przynajmniej ciszej..
:]

Gmeras - Pon Mar 28, 2005 10:46

Mi dzowy nieprzeszkadzaja i niech sobie dzwonia :)
chodÄ?by nawet bu utrzymac taka tradycje
przeciez juz dzwony bija od niepamietnych lat

Dana - Pon Mar 28, 2005 18:25

Cytat:
utrzymac taka tradycje
przeciez juz dzwony bija od niepamietnych lat

Właśnie :spoko: GMERAS

Myśle że nie można wyeliminować z życia takich rzeczy jak tradycja

Aither - Pią Kwi 08, 2005 12:24

Dziś o godzinie równo 10 wszystkie dzwony w kościele w sośnicy zaczęły bić... do tego wyły syreny alarmowe.
[*]

Asienka - Pią Kwi 08, 2005 12:39

Aither napisał/a:
Dziś o godzinie równo 10 wszystkie dzwony w kościele w sośnicy zaczęły bić... do tego wyły syreny alarmowe.
[*]

NIe tylko w Sośnicy ale w całym mieście

Piotrulek - Pią Kwi 08, 2005 12:46

Asienka napisał/a:

NIe tylko w Sośnicy ale w całym mieście

Nie tylko w calym mieście,ale i w calej Polsce

Aither - Pią Kwi 08, 2005 12:47

Nie zdziwiłabym się gdyby i na całym globie uwzględniając strefy czasowe.
frohike - Pią Kwi 08, 2005 15:07

Taaa i jeszcze na innych planetach :)
Aither - Pią Kwi 08, 2005 15:35

frohike :zdziwko: EeeE... jak Ty coś powiesz... :looka: a nawet jeśli... to co? :P
wezyr - Nie Gru 06, 2009 10:13
Temat postu: trynek dzwony kuranty
Nie jesteśmy przekonani, czy to na pewno zgodne z prawem. Czy nie nazbyt duże natężenie decybeli w dzień? (może jest ktoś orientujący się w temacie). Czy ktoś próbował interweniować w tej sprawie?
Gmeras - Nie Gru 06, 2009 10:39

wezyr napisał/a:
Komu przeszkadzają koscielne dzwony i kuranty na Trynku?
mnie nie bo jestem oddalony od tego miejsca ale jak by to powiedzieć przy bojkowskiej to tez słychać ;)
P.S wszystko zgodnie z prawem cisza nocna zachowana ;)

wezyr - Nie Gru 06, 2009 16:25
Temat postu: dzwony i kuranty na Trynku
Przez pomyłkę skasowaliśmy pierwszą wypowiedź:

Komu przeszkadzają kościelne dzwony i kuranty na Trynku?

trunks - Nie Gru 06, 2009 23:14

mnie nie przeszkadzają...
kisia - Pon Gru 07, 2009 00:21

mi też dzwony nie przeszkadzają, zegarek można sobie podregulowac ;) , ale nie mieszkam bardzo blisko kościoła. Zastanawiam się tylko czy tym, wam przeszkadzają ogólnie dzwony, czy tylko kościelne?
trunks - Pon Gru 07, 2009 23:29

kościelne tylko antyklerykałom :P