dupiate forum

Forum Ogólne - ogrzewanie olejowe na nowym domku

mefkm - Wto Mar 10, 2009 07:15
Temat postu: ogrzewanie olejowe na nowym domku
mam pytanie do uzytkownikow instalacji centralnego ogrzewania na olej opałowy - czy to sie opłaca, mam na mysli dom parterowy o pow. 110m2 - nie ma szans na gaz (nie ma w poblizu gazociagu, a i nie ma miejsca na dzialce na butle) - a moze lepiej wybrac ogrzewanie el. - interesuje mnie tylko i wylacznie ogrzewanie bezobslugowe (fakt ze olej trzeba uzupełniać, ale to wszystko nie ma popiołu itp.)

zastanawialem sie tez nad el. ale nie wiem czy mnie nie zezra rachunki.

Grzegorz - Wto Mar 10, 2009 10:39

Cena oleju opałowego to ok. 2,7zł ja ogrzewałem mieszkanie 44m² to miesięcznie szło ok 100L więc na domek wyjdzie ok 200-300L ( tak mi się wydaje)
Teraz są fajne piece z podajnikiem węgla, wsypujesz 150kg i raz na pare dni dosypujesz i wybierasz popiół.
Piec można zawsze zmienić.

Znajomi mają domek i centralne na prąd to bulą ostro.

mefkm - Wto Mar 10, 2009 11:07

tylko jest problem z miejscem składowania wegla, pom. gospodarcze ma 5m2
ansc - Sro Mar 11, 2009 14:10

u mnie piec węglowy zajmuje ok 2m2 a grodza na węgiel 4m2, wejdzie tam ok 3 ton węgla, tyle spalamy w naszym domku, palimy również drzewem kiedy jesteśmy w domu, wychodzi to taniej, na drzewo wystarczy przygotować jakieś zadaszenie - drewutnie na dworze.
mefkm - Sro Mar 11, 2009 14:53

ansc napisał/a:
u mnie piec węglowy zajmuje ok 2m2 a grodza na węgiel 4m2, wejdzie tam ok 3 ton węgla, tyle spalamy w naszym domku, palimy również drzewem kiedy jesteśmy w domu, wychodzi to taniej, na drzewo wystarczy przygotować jakieś zadaszenie - drewutnie na dworze.

a jakiej wielkosci dom??

jak wyglada sprawa spalania np. ekogroszka lub pelleta

ansc - Czw Mar 12, 2009 12:57

Dom ma ok 70 m2 plus poddasze użytkowe, palimy węglem orzech i drewnem różnego pochodzenia ;) Nie polecam węgla brunatnego lepsze jest drewno. Węgiel wrzucamy tylko jak nas nie ma dłużej w domu i na noc. Piec ma 18 kw. Na parterze mamy ogrzewanie podłogowe plus grzejniki i w zupełności wystarcza przy temp na piecu ok 50 stopni. ważny jest dobór odpowiednich grzejników, my niestety na poddaszu dobraliśmy nieco za małe. Trochę trwało nim nauczyliśmy się jak używać pieca aby spalanie było jak najbardziej ekonomiczne.
mefkm - Czw Mar 12, 2009 13:03

wszystko byloby ok, ale niestety ja kotlowie mam przewidziana pomiedzy sypialnia a łazienką i potrzebuje czegos - czystego i cichego zarazem, a z tego co sie dowiadywalem piece z podajnikiem do cichych nie naleza

podobno znacznie cichcesz, ale tez nie pozbawione halasu, sa olejowe i chyba na taki sie zdecydujemy