|
|
dupiate forum
|
|
Dział Kulinarny - Utopence
kaszanna - Czw Gru 09, 2004 14:06 Temat postu: Utopence Składniki
1 kg kiełbasy parówkowej albo serdelek
150g cebulki
50g papryczki peperoni lub czosnek
papryka mielona
pieprz
Zalewa:
600 g wody
400 g octu
pieprz cały w kulkach
ziele angielskie
Wykonanie:
Serdelki ponakrajamy wzdłuż bardzo delikatnie (nie kroić, maja być delikatne nacięcia!) Połowę serdelki popieprzyć, druga połowę sproszyć papryka, na serdelki ułożyć skrojona w plasterki cebulkę i kawałki peperoni, potem tak przygotowane serdelki powkładać jedna na druga do słoików i zalać zimna zalewa, która wczesniej należy pogotować, do słoika można dodać łyżeczkę oleju. Utopence należy odstawić w ciemnym miejscu.
Dobre do
:beer:
asik - Pon Sie 29, 2005 00:30
kaszana ile musi to stać w ciemnym miejscu:>
słyszałam że pychotka jak byłam na słowacji ale zapomniałam zapytać:>
kaszanna - Pon Sie 29, 2005 07:38
Zależy jak długo wytrzymasz ;)
Koleżanka trzyma około 2 dni.
asik - Pon Sie 29, 2005 07:55
ok super dziękuję:)
|
|
|