|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - żałoba narodowa
Gmeras - Czw Sty 24, 2008 21:28 Temat postu: żałoba narodowa Czy myślicie że obecnie żałoba narodowa jest przesadzona by nabic sobie punkty wyborcze? i stają się powoli pustymi słowami podpisanych na papierku ? Czy nie jest ona za często wykorzystywana ?
kisia - Czw Sty 24, 2008 21:51
ja sie nie zastanawiam czy to zagrywka polityczna, czy ktoś sobie nabija punkty wyborcze, dla mnie to smutne i przykre, że zgineło tyle osób, ojców, mężów. To wielka tragedia, bardzo współczuję ich rodzinom
Szamanka - Czw Sty 24, 2008 22:00
Popieram zdanie kiski
cierpia teraz osoby najblizsze
[*]
trunks - Czw Sty 24, 2008 22:32
znowu żałoba.....nie mam nic przeciwko, ale oczywiscie zaś za duzo to w TV wałkują
Arex30 - Czw Sty 24, 2008 22:41
powiedziałbym coś...............................
vkimi - Czw Sty 24, 2008 22:53
gdybyśmy to byli my,nawet bo o tym wzmianki nie było..
nemo1125 - Czw Sty 24, 2008 23:14
No właśnie, sprawa smutna wręcz tragiczna ale żałoba narodowa to zagranie pod publikę i to jest wręcz niesmaczne :wstyd:
Aessa - Czw Sty 24, 2008 23:19
Zgadzam się z nemo1125, to na pewno zagranie pod wyborców, ale wydaje mi się, że gdyby prezydent nie ogłosił żałoby to dopiero by huczało w mediach, że taka tragedia a głowa państwa nie potrafi odpowiednio się zachować.
vkimi - Czw Sty 24, 2008 23:21
:wstyd:
Arex30 - Czw Sty 24, 2008 23:23
Cytat: | Prezydent Lech Kaczyński podpisał decyzję o wprowadzeniu żałoby narodowej w związku z katastrofą samolotu CASA, w której zginęło 20 osób. - Będzie ona obowiązywać od dziś do soboty do godz. 19 - ogłosił prezydent. Wraz z żoną wpisał się do księgi kondolencyjnej wystawionej w Pałacu Prezydenckim. - O godzinie 12 w piątek ogłaszam minutę ciszy - powiedział premier Donald Tusk. |
Szacunek dla ofiar ["]
wypadek..... ? może....... Jednak w okresie kiedy nasze wojska biora udzial w misjach pokojowych oraz w "wojnie: z terroryzmem taka ilość oficerów w jednym środku lokomocji jest karygodna....... Jak można dopuścić do takiego zaniedbania............
Żal, p l
kisia - Czw Sty 24, 2008 23:41
vkimi napisał/a: | gdybyśmy to byli my,nawet bo o tym wzmianki nie było. | wzmanka napewno by była gdyby zgineło 20 cywilów, żałoby pewnie by nie ogłosili, ale są pewne priorytety. To nie byli zwykli ludzie, a polscy żołnierze, oficerowie i żałoba jest niejako rodzajem hołdu złożonego tym ofiarom.
Gmeras - Pią Sty 25, 2008 00:43
kisia napisał/a: | o nie byli zwykli ludzie, | A ofiary katastrofy we Francji tam było 24 ofiary i sami cywile
albo inaczej dlaczego 3 dni a nie 1 np jak to było przy powodzi tysiąclecia gdzie zginęło 53 osoby ?
albo 1 dzień gdzie zgineło 294 tysiace osób przy tsunami tam tez byli Polacy dokładniej 13
a każdy ma żałobę w sercu i myślę że to nie jest narodowa tragedia tylko rodzin. Pomoc dla nich owszem. Tylko jakoś Lechu musi tam po publiczkę. A jak by nie ogłosił żałoby tylko wyraził smutek i chęć pomocy wystarczyło by.
P.S
w Polsce było 16 żałób narodowych z czego w 2,5 rocznej kadencji Lecha 4 Kwaśniewskiego w 10Letniej kadencji 6 Wałęsa 0
II Rzeczpospolita
* 12 maja 1935 - po śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego.
* 4 - 18 października 1944 - po upadku powstania warszawskiego
Polska Rzeczpospolita Ludowa
* 9 marca 1953 - po śmierci Józefa Stalina
* 13 marca - 18 marca 1956 - po śmierci prezydenta Bolesława Bieruta
* 8 sierpnia - 11 sierpnia 1964 - po śmierci przewodniczącego Rady Państwa Aleksandra Zawadzkiego
* 28 maja - 31 maja 1981 - po śmierci prymasa Stefana Wyszyńskiego
III Rzeczpospolita
* 18 lipca 1997 - dla uczczenia pamięci ofiar powodzi tysiąclecia (55 ofiar śmiertelnych).
* 12 - 14 września 2001 - w związku z zamachami na World Trade Center i Pentagon w Nowym Jorku i Waszyngtonie (2752 ofiary śmiertelne, w tym pięciu Polaków).
* 12 - 13 marca 2004 - dla uczczenia pamięci ofiar zamachu w Madrycie (191 ofiar śmiertelnych, w tym czworo Polaków).
* 5 stycznia 2005 - dla uczczenia pamięci ofiar tsunami w Azji Południowo-Wschodniej (294 tys. ofiar śmiertelnych).
* 3 - 8 kwietnia 2005 - po śmierci papieża Jana Pawła II.
* 14 lipca 2005 - opuszczenie flagi państwowej dla upamiętnienia ofiar zamachu w Londynie 7 lipca 2005 (52 ofiary śmiertelne, w tym trzy Polki)
* 29 stycznia - 1 lutego 2006 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy budowlanej na Śląsku (65 ofiar śmiertelnych - większość ofiar to Polacy).
* 23 - 25 listopada 2006 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy górniczej w kopalni Halemba (23 ofiary śmiertelne - wszystkie ofiary to Polacy).
* 23 - 25 lipca 2007 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy autokarowej we francuskim Vizille koło Grenoble (26 ofiar śmiertelnych - wszystkie ofiary to Polacy).
* 24 - 26 stycznia 2008 - dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy lotniczej pod Mirosławcem (w katastrofie zginęło 19 oficerów i jeden podoficer - wszystkie ofiary to Polacy)[3].
katarzyna35k-ce - Pią Sty 25, 2008 07:58
Aessa napisał/a: | wydaje mi się, że gdyby prezydent nie ogłosił żałoby to dopiero by huczało w mediach, że taka tragedia a głowa państwa nie potrafi odpowiednio się zachować. |
tak dokładnie tez mysle .
Teraz huczy bo jest załoba a jakby nie było tez by huczało....ze jej nie ma - takim jestesmy narodem niestety :|
Dorothea - Pią Sty 25, 2008 14:05
rozwalił sie samolot, zgineli ludzie, to straszna tragedia, a dla mnie strach, za kazdym razem coraz bardziej boje sie wsiadac do samolotu
vkimi - Pią Sty 25, 2008 15:18
kisia napisał/a: | wzmanka napewno by była gdyby zgineło 20 cywilów, żałoby pewnie by nie ogłosili, ale są pewne priorytety. To nie byli zwykli ludzie, a polscy żołnierze, oficerowie i żałoba jest niejako rodzajem hołdu złożonego tym ofiarom. |
tak,górnicy,lekarze,kierowcy,piekarze,nauczyciele - zwykli ludzie ;] gorsi ludzie ;]
dziennie ginie setki/tysiące ludzi (w wypadkach,napadach,etc) i jakoś im nikt nie współczuje,media nie trąbią,a prezydent zlewa(nie mówiąc o odszkodowaniach/pomocy jaką rodziny tych dostali,a jakiej 'zwykły' człowiek nie dostanie).
kisia - Pią Sty 25, 2008 23:21
vkimi, z czy Ty wiesz co to żałoba narodowa ?
stranger - Sob Sty 26, 2008 11:06
dla mnie to jest zagrywka polityczna,
oczywiscie ludzie zgineli, ich rodziny przezywaja tragedie, ale taka jest prawda jak vikim pisze, codziennie na drogach ginie rownie duzo ludzi - i nie oglaszamy zaloby narodowej, zalobe nosimy w sercu - a nie na pokaz,
stalin kiedys powiedzial :
smierc jednostki to tragedia, smierc milionow - to statystyki
a teraz niestety na smierci tych ludzi zeruja media, szukaja sensacji - gdy widze wykrzykniki na onecie lub debaty w tv to poprostu coraz bardziej jest mi zal rodzin ofiar,
kobi - Sob Sty 26, 2008 11:13
stranger napisał/a: | coraz bardziej jest mi zal rodzin ofiar |
Nie sądzę by były zadowolone z roztrząsania na każdym kroku ich osobistych tragedii...
Piotrulek - Sob Sty 26, 2008 11:33
powiem tak,pomimo szacunku dla ofiar tej czy innej tragedii,szafowanie decyzją o ogloszeniu żałoby narodowej jest w obecnych czasach zbyt wielkie.
Ciekawy jestem czy miejsce obecnej katastrofy bylo odwiedzone przez Prezydenta RP i czy p.Prezydent tak żarliwie sie modlił klecząc,podobnie jak to uczynił we Francji na miejscu wypadku autobusu z pielgrzymami?? :( :(
vkimi - Sob Sty 26, 2008 14:16
czy czym jest ?
bo to różnica..
pozdrowienia!
trunks - Sob Sty 26, 2008 15:16
najlepsze jest to, ze dostali medale zasługi....tylko nie wiem za co ? Oni wracali ze zwykłej konferencji (wiadomo jak takie cos wygląda - główną atrakcją jest bankiet -_-), a nie z zadnej wojny. Odwoził ich na dodatek samolot, jakby nie mogli wrócić autem....naprawde zasługa...
Piotrulek - Sob Sty 26, 2008 16:52
trunks napisał/a: | Odwoził ich na dodatek samolot, jakby nie mogli wrócić autem... |
niewiele masz pojecia o wojsku,w armii po to jest sprzet,aby go non stop testować,wiec i tym razem samolot przeszedl swego rodzaju test,a że go nie zdal to juz inna para kaloszy...
vkimi - Sob Sty 26, 2008 17:12
a najlepsze jest to,że prezydent o wszystkim dowiedział się ostatni! :rotfl: :rotfl: :rotfl:
p4cz3k - Sob Sty 26, 2008 17:15
prezydent gdy nie podstawia mu "taboreta" to nie widzi nic oprocz blatu od stolu
Aessa - Sob Sty 26, 2008 19:38
Cytat: | prezydent gdy nie podstawia mu "taboreta" to nie widzi nic oprocz blatu od stolu | :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
MacSen - Sob Sty 26, 2008 20:00
Może kogoś urażę może nie...ale więcej tragedii jest dziennie na drogach i jakoś żałoby niema. Po prostu i w tym przypadku i w przypadku innych wypadków też autokarowych czy chociażby górnictwo itp są to no niestety tragedie jak to ujął pewien redaktor "medialne".
Bo co z tego że dziennie na drodze ginie 20-30 osób kiedy to nie jest jedna śmierć wspólna tylko kilka pomniejszych to nikogo one nie obchodzą z wyjątkiem rodzin i znajomych.
Owszem przykro mi że tylu ludzi zginęło ale żeby od razu żałoba narodowa....Hmmmmm
Toż przecież takie USA pomijając ich wojny w imie Ropy naftowej tam też żołnierze giną czasem w dość dużej liczbie ( Chinook 2-a miesiące temu + 40 osób)i jakoś takiej szopki z tego nikt tam nie robi.
W zasadzie to ich rozumiem ... mają armie dużą no to naturalne że różne błędy się zdarzają ale to nie powód do żałoby.
Echh jak ta polska malućka ... jacy my Polacy małostkowi. A potem się dziwimy że sie z nas na świecie wszyscy śmieja .....echhhh
tuchałowa - Sob Sty 26, 2008 23:59
MacSen napisał/a: | A potem się dziwimy że sie z nas na świecie wszyscy śmieja .....echhhh | Moje zdanie na ten temat jest takie, że to nie w świecie się z nas śmieją, tylko my śmiejemy się sami z siebie..za często...
Trudno ocenić czyje życie jest ma większą wartość, wedle prawa każde, dlatego nie trzeba nam teraz wyliczać ile ludzi ginie dziennie i w jaki sposób...Moim zdaniem żałobę warto ogłosić wtedy, gdy jest to naprawdę duża strata dla Polaków i będą w wstanie ją uszanować (np. po śmierci Jana Pawła II).
Ja rozumiem dobre chęci prezydenta i nie będę oceniać czy w tym przypadku była uzasadniona, ale wydaje mi się, że w ciągu ostatnich kilku lat dosyć często jest ogłaszana, a nadużywanie prowadzi tylko do tego, że zmniejsza się jej wartość i nikt nie traktuje jej poważnie - jak obecnie.
Po za tym wyjątkowo głupie wydaje mi się przerabianie onetu, p l na czarno...
Gmeras - Nie Sty 27, 2008 00:15
onet tego samego dnia znienił to na zwykłe szare logo
lepsze były telegazety w tv całe czrnobiałe :P
MacSen - Nie Sty 27, 2008 01:21
tuchałowa napisał/a: |
Po za tym wyjątkowo głupie wydaje mi się przerabianie onetu, p l na czarno... |
Przecież onet, p l jest pro rządowy to co się dziwisz :/ zresztą nie tylko on...
kisia - Wto Kwi 14, 2009 15:29
Prezydent postanowił o ogłoszeniu trzydniowej żałoby narodowej, od północy z poniedziałku na wtorek, w związku z pożarem hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim
21 osób zginęło w pożarze budynku w same święta w nocy z niedzieli na poniedziałek
h t t p;//wiadomosci.wp, p l/kat,1342,title,Dramat-w-Kamieniu-Pomorskim-w-pozarze-zginelo-21-osob,wid,11031976,wiadomosc.html]źródło: w w w wp, p l
MajkeL - Wto Kwi 14, 2009 16:22
Tak to była tragedia....
..ale idąc tym tropem kisia napisał/a: | 21 osób zginęło | w Polsce można by było ustanawiać żałoby narodowe co każdy świąteczny i długi weekend. :kwasny:
np. na polskich drogach zginęło:
10-13.04.2009 WIELKANOC
ZABICI: 35
21-24.03.2008 WIELKANOC
ZABICI: 50
6-9.04.2007 WIELKANOC
ZABICI: 47
Smutna prawda :(
nemo1125 - Wto Kwi 14, 2009 16:50
MajkeL napisał/a: | Smutna prawda | ale nie medialna
MajkeL - Wto Kwi 14, 2009 21:52
nemo1125 napisał/a: | ale nie medialna |
Racja :kwasny:
Czarnulka - Wto Kwi 14, 2009 21:54
Bzdura z tą żałobą...
bandi - Wto Kwi 14, 2009 22:02
Podobnie jak z wreczaniem medali komu popadnie. Przyklad? - Leo Beenhakker (za to ze "zmienil mentalnosc zawodnikow"). Przeciez to jego praca, a jakby sie z niej nie wywiazywal to by jej nawet nie mial.
Czarnulka - Wto Kwi 14, 2009 22:15
No może porównywanie żałoby do medali (przynajmniej dla żyjących) nie za bardzo tu pasuje...
Rozumiem,że jest to tragedia. Ustanowić 1 dzień żałoby-ok. Dlaczego nie łączyć się w bólu z tymi,którzy tak cierpią i nie oddać hołdu tragicznie zmarłym. Ale to się przecież dzieje dzień w dzień,tyle,że nie w płonących budynkach. Dlaczego ogłasza się żalobę gdy zginie 4 pilotów jakiegoś samolotu czy 22 osoby w pożarze...codziennie umiera dziesiątki osob w strasznych wypadkach samochodowych...taka ta polska mentalność :/
kisia - Wto Kwi 14, 2009 22:21
bandi, rozumiem, że jesteś nowy na forum, ale regulamin dotyczy każdego , więc proszę pisz na temat.
Czarnulka napisał/a: | Rozumiem,że jest to tragedia. Ustanowić 1 dzień żałoby-ok. | też uważam, że trzy dni to przesada.
trunks - Wto Kwi 14, 2009 23:10
powiedzmy wprost - prezydent szafuje żałobą narodową, dla przypodobania sie wyborcom, a bez komentarza niech zostaną jego slowa krytyki w sotsunku do premiera na miejscu tragedii...nawet w takiej chwili nie umi sie od walki powstrzymac.
Załoba narodowa jest w chwilach wanych dla narodu np. jak byla smierc Piłsudskiego, prymasa Wyszynskiego, papieza.....i wlasnie od tego ostatniego za czesto ją dawac zaczeli....to mimo wszystko tylko pożar, tragedia, ale tragedie np. na drogach są codziennie....
Matrix - Sro Kwi 15, 2009 16:05
łacze się w bólu z tymi co stracili cały swój choc niewielki ale dobytek, utracili wiele cennych rzeczy jak dokumenty, zdjęcia których nie da się odtworzyc, zginęły im bliskie zwierzeta, wiem co czuja ci co stracili swoich bliskich, ja w niedługim czasie straciłam kilka bardzo bliskich mi osób, ale robienie żałoby narodowej z tego powodu to jest to lekkie nadużycie przez p. szanownego L.K., robienie jakichs wyrzutów premierowi, rzadowi, kłotnie miedzypartyjne, to juz jest ponizej pasa co oni wyprawiaja, robienie żałoby narodowej z powodu tego że jakis lump rzucił po pijanemu niedopałek papierosa czy coś i z tego powodu zgineli ludzie.......sorry ale w same swieta zgineło wiecej osob na drogach. JAk dla mnie ogłaszanie tej żałoby jest tylko pustym gestem, pokazaniem ze się rzekomo cos zrobiło, a tak naprawde potem sie juz o tym nie pamieta, bo co tak naprawde zrobi prezydent czy premier dla tych ludzi? Wielkie G.... tym ludziom jest potrzebna pomoc psychologów, jakies mieszkania zastepcze, srodki do przezycia na najblizsze dni i tygodnie, jakies zapomogi, a szopki i przedstawienia w telewizji to jest ostatnia rzecz która tych ludzi tak naprawde obchodzi
trunks - Pią Kwi 17, 2009 23:35
h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=S-fyEW8-mME
Czarnulka - Sob Kwi 18, 2009 08:40
Podpisuję się z wielką chęcią pod tym filmem. Dokładnie! po prostu dokładnie....
|
|
|