dupiate forum

Forum Ogólne - Wujek Dobra Rada

ziutek997 - Sob Sty 19, 2008 09:34
Temat postu: Wujek Dobra Rada
Ostatnio w autobusie do płaszcza przykleiła mi się guma do żucia… Próbowałem wielu sposobów i nie udało mi się jej usunąć.. a być może nawet jest gorzej bo w kilku miejscach przylepiła się jeszcze mocniej :(
Znacie może jakieś skuteczne, domowe sposoby na uratowanie mojego płaszcza?
:help:

Szamanka - Sob Sty 19, 2008 09:44

Mam taka ksiazeczke w domu

499 porad dla Ciebie

pisze tak:

Wsadzamy zabrudzone ubranie do zamrazalki albo tamponujemy plame kostkami lodu.
Zimna gume bez trudu mozemy wykruszyc.Resztki mozna usunac denaturatem.

MajkeL - Sob Sty 19, 2008 10:39

Przypomina mi to kącik "Porady Pani domu" ;) , ale sposób jak najbardziej trafna i pewnie nie jednej osobie się przyda.
kisia - Sob Sty 19, 2008 14:49

nie zawsze i nie z każdego materiału schodzi guma do żucia. Mrożenie ubrania i kostki lodu to najbardziej znany sposób niestety nie zawsze skuteczny. ziutek997, kiedyś kierowcy autobusów dostawali specjalne preparaty w sprayu do usuwania gum, niejednokrotnie takowy pożyczałam. Preparaty te zawieraja różnego rodzaju rozpuszczalniki wiec trzeba z nimi postepowac bardzo ostrożne.
Aither - Sob Sty 19, 2008 16:23

mowie od razu ze nie mam takiego preparatu :D

Szamanka, jejeje juz widze jak wciska ten plaszcz do zamrazarki :D

kisia - Sob Sty 19, 2008 18:28

może pralnie chemiczne maja takie specyfiki ?
ziutek997 - Sob Sty 19, 2008 19:11

Szamanka - dzięki za info na pewno spróbuję :)
Ale zamrożenie płaszcza jest trochę bardziej skomplikowane niż np jakiejść koszulki etc... więc nie wiem czy to zda egzamin. Poza tym płaszcz jest wykonany z dzianiny i guma mocno wchodzi między włókna i chyba nawet po zamrożeniu będzie trudno usunąć. Dlatego przydatna byłaby jeszcze informacja jakim rozpuszczalnikiem można to usunąć nie niszcząc materiału, bo szkoda eksperymentować bo szkoda zniszczyć płaszcz.

Szamanka - Sob Sty 19, 2008 22:03

Czytalam tez ze zmywacz do paznokci pomaga

ale w tym przypadku lepiej sprobowac gdzies na malym skrawku czy nie zniszczy materialu

ziutek997 - Nie Sty 20, 2008 20:00

Poradziłem sobie za pomocą lodu... nie było łatwo i płaszcz odrobinę ucierpiał ale efekt jest zadawalający :) Ciuch uratowany - dziękuję za dobrą radę :)
Szamanka - Nie Sty 20, 2008 20:15

Stara ksiazka babci jednak sie do czego przydala :D
Wieczorny - Wto Lut 05, 2008 21:30

hihi.

tu macie coś jak znalazł:

h t t p;//kobieta.gazeta, p l/wysokie-obcasy/5,53581,4887875.html

:D

Szamanka - Wto Lut 05, 2008 21:33

Napewno skorzystam :D

choc z tego co widze, wiekszosc rad jest tam dla Panow

kisia - Wto Lut 05, 2008 22:13

no tak prowizorki sa najtrwalsze :/, ale w tym topiku nie o takie rady chodziło.