dupiate forum

Forum Ogólne - Scisly post

Jacek_s - Pon Gru 24, 2007 09:26
Temat postu: Scisly post
"przypominam ze dzis jest scisly post"

Skoro mnie ostrzezono gdy zagladalem do lodowki to wam sie tez ..... a co.
Nie jestem religijny ale dotrzymam glodowki a wy ?

Bogna - Pon Gru 24, 2007 10:05

hahaha a po co?? w piatki ogolnie i dzisiaj jesc mies sie nie powinno wedlug mojej rodzinki.. ale mnie to wali;p bede jadla co chce i ile chce;/ do mocnej kawy musze cos zjesc (jem banana;p) zeby jakos funkcjonowac jak wyjde na mroz w szczezre pola z psmai;p;p
Arex30 - Pon Gru 24, 2007 10:08

Bogna, no cóz jak sie pościelasz tak sie wysypiasz.
Ja tam wychowany w tradycji jestem.

troyek - Pon Gru 24, 2007 10:12

dla mnie czasem to 'glupota'

moze nie dzisiaj,
ale te piatki, rozmawialem kiedys z katecheta, mowil mi ze to taka tradycja polska ( czy cos ) i mozna poscic np w inny dzien, nie trzeba konkretnie w piatek.

a co do wigilijnego postu, jaka tam glodowka, post jakosciowy i ilosciowy, jak zjesz kromeczke chlebka z serkiem rano, a potem dopiero podczas kolacji, to chyba nie umrzesz do tego czasu ;)

Bogna - Pon Gru 24, 2007 10:24

Arex30 napisał/a:
Bogna, no cóz jak sie pościelasz tak sie wysypiasz.
Ja tam wychowany w tradycji jestem.
ja tez tak bylam wychowywana.. ale 10 lat temu zmienily sie moje pogladay.. i nadal sie zmeiniaja.. ja to ja, to ja mysle, robie a nie moja rodzina;/ wiec nie mieszaj w to mojego wychowania a raczej tych, ktorzy mnie wychowywali...
Arex30 - Pon Gru 24, 2007 10:37

Bogna, :szok:
Bogna napisał/a:
wiec nie mieszaj w to mojego wychowania a raczej tych, ktorzy mnie wychowywali

A gdzie ja uczyniłem to co mi zarzucić próbujesz ?
Wesołych Świąt.

Gmeras - Pon Gru 24, 2007 11:39

ten post jest zniesiony :P zalecany chyba że ktoś idzie za tradycja

ja tam tez coś przegryzę ;)

Aither - Pon Gru 24, 2007 11:47

U mnie nigdy nie bylo scislego postu w wigilie. Scisly to nic nie jest w ogole... niektorzy nie widza roznicy miedzy postem a scislym :D ogolnie u mnie nie je sie miesa, wigiliw jest bezmiesna mimo iz mozna robic potrawy miesne... ogolnie idziemy za tradycja i robimy potrawy bez mieska :P co do postu... nie mamy u mnie w domu postu scislego, jemy sniadanie na obiad obowiazkowo pieczone ziemniaki z marchewka (zawsze tak u mnie bylo) a kolacja to juz kolacja :) wiadomo :)
Grabarz - Pon Gru 24, 2007 12:33

Ja oczywiście tradycję zachwouję w miarę możliwości (łącznie z postem mięsnym w wigilię, mimo, że już nie obowiązuje), ale te karetki które jeżdżą w wigilię to właśnie po tych, którzy cały dzień nie jedzą, a przy kolacji zżerają za 2 dni... :looka:
Wszystko z umiarem i wg własnego sumienia

Alinka - Pon Gru 24, 2007 12:34

hmm pierwsze slysze o glodowce w wigilie.. hmm, u mnie jest tak ze sniadanie lekkie jakies rybki, i potem tylko kolacja.. ale zeby glodowka heh, ogolnie bez miesa i tyle
MacSen - Pon Gru 24, 2007 13:10

U mnie jest tak...cywilizowane śniadanie
Potem jakieś zagryzki bezmięsne
.
.
.
.
.
.
.
I dopiero późno wieczorem ta kolacja.

trunks - Pon Gru 24, 2007 14:02

zjadlem 2 kromki z serkiem tylko i nie jestem najedzony, a na nogach od 6 rano....
Major - Pon Gru 24, 2007 14:34

Gmeras dobrze napisal, post zostal zniesiony przez Kosciol i mozna jesc co sie chce w piatki i w wigilie. U mnie w domu jednak idziemy za tradycja i staramy sie pewnych zasad trzymac, a moze przyzwyczajen. Co prawda zjadlem dzisiaj, ale jedynie sucha bulke na podtrzymanie :P W piatki ja osobiscie jadam mieso, ale ja ogolem bez miesa nie wyzyje, bo sie slabo czuje.
Aither - Pon Gru 24, 2007 14:47

Major napisał/a:
piatki i w wigilie.

z tego co wiem to w wigilie tak ale w piatki ? pierwsze slysze zeby kosciol zniosl to? :zdziwko:

trunks - Pon Gru 24, 2007 15:01

zniósł w piątki
Aither - Pon Gru 24, 2007 15:05

jak dla mnie to juz przesada... u mnie nadal sie nie je w piatki miesa i jakos zyjemy
MajkeL - Pon Gru 24, 2007 16:14

Major napisał/a:
Gmeras dobrze napisal, post zostal zniesiony przez Kosciol i mozna jesc co sie chce w piatki i w wigilie.

Aither napisał/a:
z tego co wiem to w wigilie tak ale w piatki pierwsze slysze zeby kosciol zniosl to?

Kod:
Złagodzeniu uległy przepisy postne. Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje polskich katolików powyżej 14. roku życia w piątki, środę popielcową i Wielki Piątek. Zniknął zakaz spożywania mięsa w Wigilię Bożego Narodzenia, choć ze względu na polską tradycję post w tym dniu jest nadal zalecany - pisze "ŻW".

Z przestrzegania postu zwolnione są osoby, które nie mają możliwości wyboru pokarmu (dotyczy punktów zbiorowego żywienia, bądź odbywają podróż).

Wierni, którzy nie mają możliwości wyboru pokarmów i muszą spożywać to, co zostanie im podane, mogą korzystać z dyspensy od obowiązku wstrzymania się od potraw mięsnych w piątki całego roku (Na mocy Dekretu Prymasa Polski z dnia 30.11.1966 roku, nr 4082 (66). Taka dyspensa nie istnieje w Środę Popielcową i Wielki Piątek.
Niemożliwość zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek zakłada jednak podjęcie innych form pokuty, takich jak: modlitwa, jałmużna, uczynki pobożności i miłości, wierniejsze spełnianie obowiązków.

Aither - Pon Gru 24, 2007 16:17

czy ja dobrze rozumie ze "uczynek milosci" to inaczej seks ? czy ja taka wyglodzona jestem :D :rotfl: :hyhy:
Gmeras - Pon Gru 24, 2007 16:52

Aither napisał/a:
czy ja dobrze rozumie ze "uczynek milosci" to inaczej seks
a to musze moje rybki rozdzielić właśnie dziś mają tarło :rotfl:
Aither - Pon Gru 24, 2007 18:50

Gmeras, to tak jak w pewnej piosence...
"czy normalna zlota rybka moze zgwalcic wielorybka ale owszem czemu nie jemu tez nalezy sie " :D wiec z kuli swuiat daj im zaszalec :D

Jacek_s - Pon Gru 24, 2007 19:50

hej nie wiedzialem ze taka sensacje wywolam tym zwyklym temacikiem.
dzieki za info.

Aither - Pon Gru 24, 2007 19:52

czyli nadal jest post :D od 14 roku zycia :) wiec w piatki nie mozna jesc miesa :D co mnie tu kitujecie :]
Piotrulek - Pon Gru 24, 2007 19:59

Jacek_s napisał/a:
hej nie wiedzialem ze taka sensacje wywolam tym zwyklym temacikiem

sensacja bedzie gdy nastąpi powiedzmy ze 3000 wyświetleń...

ziutek997 - Pon Gru 24, 2007 20:11

W wigilię obowiązuje zwyczajowy post ścisły, to znaczy nie pisany w żadnym prawie kościelnym, wynika tylko z naszych polskich zwyczajów. A w piątek... no cóż... post obowiązuje na pamiątkę męki Jezusa.
Alinka - Pon Gru 24, 2007 21:05

Aither napisał/a:
z tego co wiem to w wigilie tak ale w piatki ? pierwsze slysze zeby kosciol zniosl to? :zdziwko:

haha :D mialam podobnie... tylko ja po jakims czasie sie dowiedzialam , ze zmienili przykazania koscielne... o poscie piatkowym wiedzialam.. i dalej jakos go przestrzegam:D

Aither - Pon Gru 24, 2007 21:23

post piatkowy byl zawsze od kiedy pamietam... a to ze zniesli wigilie to wiedzialam ;)
Jacek_s - Wto Gru 25, 2007 01:22

dobra koniec pisania :P.
Bogna - Wto Gru 25, 2007 12:16

a ja "leje" na te ich zakazy.. po co to sobie wymyslili? beznadzieja;/ w ogole to wszystko dla mnie jest "zadne" a jak budzi jakies emocje to tylko negatywne...
Yeti - Wto Gru 25, 2007 14:00

1) Post swoją wartość ma, podobnie jak zachowywanie tradycji, ale wartość swoją ma też zdrowy rozsądek! Niektórych jednak przerasta umiejętnosć godzenia tych spraw.

2) Post ścisły, wcale nie jest żadną głodówką! 3 posiłki dziennie, z czego jeden do syta. W dodatku dotyczy (ale to wcale nie w wigilię, a Kościół Katolicki nakazuje go jedynie dwa razy do roku) wyłącznie osób, dla których nie może przynieść żadnej szkody na zdrowiu. Ja taki "ścisły" to miewam kilka razy w tygodniu, a na anorektyka wcale nie wyglądam! ;)

3) Karetki w wigilijny wieczór nie wożą tych, co pościli, tylko tych, co o rozsądku i umiarze zapomnieli.

4) Ideą postu jest dobrowolne wyrzeczenie się pewnych "przyjemnosci", a nie "na rozkaz"! Kto tego nie uznaje, to nie ma najmniejszego sensu, żeby postu jakiegokolwiek dochowywał!

5) A co do Wigilii, to... nie przestrzegam sztywno zasad postu, ale tradycyjnie, poza wieczerzą, moje posiłki są bardzo skromne... i zamierzam sie tego trzymać! :)

Szamanka - Sro Sty 02, 2008 22:48

Wychowana zostalam tak a nie inaczej i w piatek szczegolnie ten pierwszy w miesiacu nalezalo trzymac post. Do dzis w kazdy piatek jest albo rybka albo jajeczko, po pierwsze to smaczne i zdrowo a po drugie wedle tego co wynioslam z domu.
Wigilia nie jest mi kojarzona z glodowka, choc w tym dniu jadam mniej, jedynie rano jakas bulke....a to tylko dlatego by wieczorem moc zajadac sie smakolykami ;)