|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - Polak z Gliwic czołowym terrorystą Osamy bin Ladena
FlashMan - Sob Maj 26, 2007 10:49 Temat postu: Polak z Gliwic czołowym terrorystą Osamy bin Ladena Polak z Gliwic czołowym terrorystą Osamy bin Ladena
Abu Ibrahim, znany terrorysta i przyjaciel bin Ladena, to Krystian Ganczarski. Ma 39 lat, urodził się w Polsce. W latach 70-tych wyemigrował do Niemiec. Tam ożenił się z fanatyczną Arabką i przeszedł na stronę talibów. Oskarżany jest m.in. o masakrę turystów w Tunezji - pisze "Dziennik". Dziennikarze gazety prześledzili całe jego życie.
Przed wejściem do synagogi na wyspie Dżerba w Tunezji jak zwykle kręciły się grupki turystów. Tego dnia byli to głównie Europejczycy, wśród nich dużo Niemców, którzy przyjechali, by zwiedzić najstarszą bożnicę w Afryce. Nagle w zgromadzony tłum wjechała ciężarówka wypełniona butlami z gazem. Po chwili eksplodowała. Wokół rozległy się jęki i krzyki. Stratowani ludzie wzywali pomocy. Wiele osób zmarło dopiero w szpitalu w wyniku odniesionych ran.
Pierwsze relacje wspominały jedynie o 5 ofiarach. Ostatecznie krwawy bilans tego zamachu wyniósł 21 osób. Prócz turystów zginął również tunezyjski policjant i kierowca ciężarówki. Z początku tunezyjskie władze zaprzeczały, że był to zamach. Oficjalny komunikat mówił o nieszczęśliwym wypadku. Jednak organa ścigania szybko zmieniły zdanie. W Tunezji zaaresztowano mężczyznę, który pomagał zorganizować akcję. Niedawno został skazany przez tamtejszy Sąd Najwyższy na 20 lat więzienia.
Na nim nie kończy się lista osób zamieszanych w zamach. Wkrótce odbędzie się proces kolejnego - Krystiana Ganczarskiego. Reporterzy "Dziennika" zrekonstruowali historię życia tego "polskiego Taliba". Jak to się stało, że wierzący, nieśmiały młodzieniec z Gliwic przeistoczył się w krwawego Abu Ibrahima, terrorystę i przyjaciela Osamy bin Ladena? Jego rodzina i znajomi nie są w stanie wytłumaczyć tej przemiany.
(PAP)
Tekst pochodzi z portalu w w w o2, p l
Przyznam, że lekko mnie to zaskoczyło...
trunks - Sob Maj 26, 2007 13:34
naprawde ciekawe
Wieczorny - Sob Maj 26, 2007 13:59
niezły typ :zdziwko:
magusia24 - Sob Maj 26, 2007 14:13
To sobie znalazl przyjaciela :kwasny:
vkimi - Sob Maj 26, 2007 14:58
pisał też o tym dziennik, p l i fakt :looka:
nie ma to jak sensacja po czytelnika ;)
klaus - Sob Maj 26, 2007 15:31
FlashMan napisał/a: | Tekst pochodzi z portalu w w w o2, p l |
a nie było to na pudelku przypadkiem????
super_sonic - Sob Maj 26, 2007 16:27
w dzienniku to samo pisza :/
FlashMan - Sob Maj 26, 2007 17:09
Portal o2, p l, dział "Doza kultury". Nie żaden pudelek. Na samym końcu w nawiasie jest widoczny napis PAP, co oznacza, że źródłem tekstu jest Polska Agencja Prasowa, a wiec źródło raczej wiarygodne. Przynajmniej, ja byłem zawsze wiarygodny PAP-owi.
jahu - Sob Maj 26, 2007 20:00
Mialem niezlego lola jak to zobaczylem - myslalem ze to jakis zart - na i mnie naszlo teraz niczym z komentarzy z onetu:
Znowu te Gliwice....... ;)
Tasior - Nie Maj 27, 2007 12:05
ale mozna doszukac sie pozytywow, naprzyklad Gliwice stanie sie slawne, i bedzie rozpoznawane w swiecie. Jak ktos zapyta sie w ameryce gdzie leży Polska? to odpowiedz bedzie brzmiala: to tam gdzie ten terrorysta z Gliwic
Wieczorny - Nie Maj 27, 2007 13:53
Tasior napisał/a: | ale mozna doszukac sie pozytywow, naprzyklad Gliwice stanie sie slawne, i bedzie rozpoznawane w swiecie. Jak ktos zapyta sie w ameryce gdzie leży Polska? to odpowiedz bedzie brzmiala: to tam gdzie ten terrorysta z Gliwic |
:super:
sorry na nic nie wnoszącego posta, ale nie mogłem się powstrzymać.
tak btw. możnaby na tym spróbować zarobić.
zorganizuje się na szybko jakieś płatne parkingi dla samolotów, w oknach najwyższych budynków naszego miasta.
ja bym zaczął od tego, w którym pracuję ;)
kisia - Pon Maj 28, 2007 22:56
Tasior napisał/a: | gdzie leży Polska? to odpowiedz będzie brzmiała: to tam gdzie ten terrorysta z Gliwic | no po prostu boki zrywać :zdegustowany: , mamy być z czego dumni :krzeslem: Czy Was to naprawdę bawi ? :przestraszony: :zdegustowany:
|
|
|