dupiate forum

Forum Ogólne - OPTYK

Aither - Sro Sty 10, 2007 16:51
Temat postu: OPTYK
Potrzebuje informacji o optyku. Dzis sie okazalo, ze powinnam nosic okulary. Poszlam do jednego z optykow u nas i za same plastykowe szkla zaspiewali 150 a oprawki od 250 w gore... nie usmiecha mi sie wydawac prawie 500 za okulary :zdegustowany: ktos moze zna bardzo dobrego i w miare taniego optyka? No i oczywiscie sprawa refundacji... bo mnie kobieta powiedziala ze nie przysluguje mi refundacja na okulary :niepewny: ale nie wiem dlaczego
dade - Sro Sty 10, 2007 18:01

może być tak, że ze względu na rodzaj pracy jaką wykonujesz ...
Aither - Sro Sty 10, 2007 18:20

kierowca zawodowy ponoc nawet jesli ma minimalne uszkodzenie wzroku musi miec szkla mi wybadala niecale - 0,5 na obu dodajac ze to z "wiekiem tak sie ma" O_o nie sadzilam ze takie cos wplynie na to iz bede musiala jezdzic z okularami O_O
ziutek997 - Sro Sty 10, 2007 18:31

Aither okulary to nic strasznego... nie jeden je nosi. Sądze że to kwestia przyzwyczajenia.
Aither - Sro Sty 10, 2007 18:34

nie martwie sie tym ale ja zapominam je nosic :P juz jedne mam :D i nie nosze :P

To jaki salon mi mozecie poradzic ? zebym tez nie przeplacila :P

kobi - Sro Sty 10, 2007 18:42

Też miałem założyć taki temat bo szczerze to nie znam się na optykach w Gliwicach a odwiedzanie Vission czy innych mu podobnych mija się z celem :kwasny:

Słyszałem o jednym optyku na Wrocławskiej, na wys. Arkońskiej. Podobno tam jest przyzwoity i w miarę tani, ale to sprawdzę dopiero po weekendzie.

Aither - Sro Sty 10, 2007 19:11

no ja oprawki mam dalam za nie 450 zl w nemezis O_o chcialabym tylko szkla zmienic...
kobi - Sro Sty 10, 2007 19:31

Właśnie słyszałem o szkłach, że są tam w miarę tanie. Oprawki zresztą też.

Można dostać oprawki w Vission po niskiej cenie, ale niestety na szkłach odbijają to sobie z nawiązką :kwasny:

Bożka - Sro Sty 10, 2007 19:33

U optyka na Zubrzyckiego szkla plastiki z antyrefleksem 140 zl
Anula - Sro Sty 10, 2007 20:25

Tak własnie na Zubrzyckiego w pawilonie na I piętrze jest super optyk, prowadzi go przemily pan który idealnie dobierze ci zarówno oprawki jak calą reszte. Ceny ma najmożliwsze z możliwych a wybór też duży :) Polecam, byłam jego klientką przez długie długie lata :cool:
Aither - Sro Sty 10, 2007 20:25

W Nemezis 120 plastiki z antyrefleksem :) nie jest zle :P ale nie ma refundacji O_o
Aither - Sro Sty 10, 2007 20:28

Jutro sie tam przejde :) moze faktycznie :) nie wiecie od ktorej ma otwarte ? :)
Bożka - Sro Sty 10, 2007 21:39

nie dam se reki odciac, ale chyba od 9
Aither - Sro Sty 10, 2007 21:45

najwyzej pojde innym razem :)
Piotrulek - Sro Sty 10, 2007 22:02

Również polecam Nemezisa na Zwyciestwa,jak testowalwem swoje szkla do czytania,to tam wyszlo najtaniej i super obsługa
frohike - Sro Sty 10, 2007 22:29

Anula napisał/a:
Tak własnie na Zubrzyckiego w pawilonie na I piętrze jest super optyk, prowadzi go przemily pan który idealnie dobierze ci zarówno oprawki jak calą reszte. Ceny ma najmożliwsze z możliwych a wybór też duży Polecam, byłam jego klientką przez długie długie lata

polecam, mam od tego Pana juz którąś pare okularów, no i cała moja rodzinka tam kupuje

kaszanna - Czw Sty 11, 2007 07:07

Zubrzuckiego. Li i jedynie. Od lat ;)
krystian - Czw Sty 11, 2007 09:04

Piotrulek napisał/a:
polecam Nemezisa na Zwyciestwa
tylko i wylacznie NEMEZIS! super obsluga i ceny tez sa przystepne
nowakm - Czw Sty 11, 2007 11:08

Też polecam Nemezis, mój luby ostatnio za szkła z antyrefleksami i oprawki łącznie zapłacił 300 zl- chyba nie tak dużo. U innych optyków cenu dużo wyższe :)
Reb - Pon Mar 10, 2008 17:37

Rozruszam trochę ten temat.

Chodziłęm dziś po mieście za optykami i nic ciekawego nie znalazlem.. Byłem tam gdzie zawsze robie okulary, tuż przed Placem Krakowskim na częstochowskiej.. Ale tam się obsługa dziwnie zachowywała, coś mruczy nawet nie wie co...

Tak czytam i czytam, powiadacie na Zubrzyckiego jest w miare ok optyk?

Jak mi dzis zaśpiewali w Vision Express 900zł za okulary to myślałem że mnie przewróci.. :/

Dorothea - Pon Mar 10, 2008 17:37

a w ktorym miejscu znajduje sie na Zwyciestwa Nemezis?
Reb - Pon Mar 10, 2008 17:39

Dorothea, zaraz obok przystanku tramwajowego. Bodajże Zwycięstwa 61
Dorothea - Pon Mar 10, 2008 17:41

a to Ty wiesz hihihihhi, a ja wlasnie dla Ciebie sie pytam abys wiedzial jak trafic po nowe okularki
Reb - Pon Mar 10, 2008 17:44

Dorothea, i tak dziękuje i tak. Obiecuje że jutro tam zaglądne.. Skoro tak polecacie :)
Basia K - Pon Mar 10, 2008 18:04

A Nycz-Optyk?
Reb - Pon Mar 10, 2008 18:08

Basia K, tam nawet nie wchodze.. Ten pan co tam pracuje myśli tylko jak zarobic kase.. Zrobi na odwal się i martw się Pan.. Nie polecam
Basia K - Pon Mar 10, 2008 18:25

Reb napisał/a:
Zrobi na odwal się

:szok:

A wydawałoby się,że jest inaczej....rodzinna firma z długoletnim doświadczeniem.....

Znam ich,ale nie jako rzemieślników......

marcela - Pon Mar 10, 2008 18:29

Polecam optyka na Zubrzyckiego, miła i fachowa obsługa, ceny nie są wygórowane i naprawde bardzo dobrze dopasuje pan oprawki.
Reb - Pon Mar 10, 2008 18:29

Basia.K Byłem tam miesiąc temu stare okulary troszkę podkręcic bo się już sypią, zrobił były gotowe na 2 dzień, zdarł pare zł i na 2 dzień rozleciały się w tym samym miejscu..
Reb - Pon Mar 10, 2008 18:31

marcela, Skoro tak polecacie to jutro się tam wybiore.
kobi - Czw Cze 12, 2008 10:00

Tani raczej nie jest, ale polecam L & E Gasz na JP II ;) Mają całkiem spory wybór szkieł i ciekawych oprawek :)
Agacisko ;-) - Czw Cze 12, 2008 21:32

Nycza absolutni nie polecam. Moja siostra w tamtym roku dostała źle dopasowane oprawki. Kiedy poprosiła o ponowne dopasowanie to sam Nycz zaczął je poprawiać i tak je powyginał, że gołym okiem było widać skrzywiony odcinek od szkła do zausznika. Po prostu zepsuł robotę, nie potrafił się przyznać do swojego błędu i jeszcze kłócił się, że przecież się nie znamy na tym. Szkoda tylko, że cale oprawki były krzywo wygięte i widziały to nwet pracujące tam kobiety.
plusz0wy - Nie Cze 20, 2010 22:27

odświeżam temat, poleci ktoś taniego optyka ?
espi - Nie Cze 20, 2010 22:31

U mnie na wsi ;) w zeszłym roku za szkła z antyrefleksem i robotę bo oprawki miałam własne zapłaciłam 120 pln. To chyba niedużo, więc jak co to polecam :)
bocianu - Pon Cze 21, 2010 00:29

polecam optyka na sośnicy,
ulica Reymonta 13.
niedrogo, profesionalnie i bardzo sympatyczna obsługa.
badanie wzroku gratis.
robie tam okulary od lat i napewno nieprędko będę szukał innego miejsca.

plusz0wy - Pią Wrz 03, 2010 17:25

właśnie kupiłem sobie nowe okulary ;) Stare się całkiem połamały niestety i dwa dni chodziłem trochę jak przez mgłę heh :P No może trochę przesadzam ;)

Niestety bocianu wybacz ale nie było to we Fijołku...potrzebowałem ich na gwałt a nie miałem tam transportu ;)

Byłem w paru miejscach w Gliwicach ale ostatecznie padło na Nemezis... Obsługiwała mnie na prawdę miła i bardzo piękna Pani :P (może to zaważyło....heh). Ważną kwestię przy wyborze odegrało też to, że potrzebowałem badań a tam akurat w ten sam dzień udało się je zrobić. U wcześniejszych optyków jakoś nie udało mi się znaleźć niczego co by mi pasowało. Obsługa podrzuciła parę oprawek ale bez większego zaangażowania :zdegustowany:
Natomiast Pani w Nemezis podeszła z wielką pasją do wyboru i prezentacji :rotfl: I po parunastu przymiarkach w końcu zostaliśmy z 3 oprawkami :P Aż w końcu po długich medytacjach zdecydowałem się na te jedne jedyne hehehe.

Nie bardzo orientuję się z cenami bo u innych optyków to nawet się tym nie bardzo interesowałem tak do mnie podchodzili :looka: Ale tutaj za szkła z antyrefleksem chcą bodaj 130zł. Ja w końcu wziąłem jakieś droższe z lepszą powłoką i bardziej utwardzone za 210 chyba. W sumie się opłacało bo za zwykłe cena była poniżej 4 stówek. A jak się ją przekroczy to badania są gratis. Więc różnica w cenie nie była duża a szkła niby lepsiejsze...A właśnie badania 60 zł.
Mnie nie jest ładnie w żadnych okularach więc nie wiem czy wybrałem dobrze ale nie narzekam ;)
Ale jeśli chodzi o obsługę i pomoc przy wyborze to bardzo polecam Nemezis !

A i zapomniałbym.... Pani podczas badania powiedziała, że mam bardzo piękne oczy :hyhy: :P I jakieś resztki błony zarodkowej na źrenicy (co jest dość rzadkie hehe) i cieszyła się, że mogła to zobaczyć :rotfl:

wonski - Wto Gru 14, 2010 21:17

A ja z kolei absolutnie nie polecam NEMEZIS!!!! Dlaczego?
Tez mialem przez bodajze 3 lata, moze nawet 4, okulary kupione w tym salonie. Po pewnym czasie, jako ze nie mialem pelnych oprawek a jedynie polowki, ukryszylo mi sie jedno szkielko, taki kawalek, na dole. Jak poinformowala mnie Pani ktora tam pracowala, czyli blondynka z krotkimi wlosami za uszy ;) gwarancja tego nie obejmowala, wiec albo bede tak chodzil z tym albo nowe szkla, oczywiscie kasa.
Wiec zostalem z tym szkielkiem ukruszonym, nie przeszkadzalo to w niczym, okulary dzialaly tak samo ;) Po jakims czasie wymienilem noski na silikonowe, skasowli mi 10zl. Po kolejnych miesiacach zaczal odlamywac mi sie jeden z noskow. Oczywscie ta sama Pani poinformowala mnie ze rowniez gwarancja tego nie obejmuje. Az calkiem niedawno odpadl nosek calkowicie. Naprawa u nich 30zl. Naprawilem, ale w miedzy czasie, jako ze lata leca i wzrok juz nie ten :P zaczalem rozgladac sie za nowymi. I wtedy rowniez z 'pomoca' przyszla ta sama Pani i usilnie wcisakla mi oprawki za okolo niepamietam konkretnie ale chyba jakies 300 zl, takie grube, jak ona sama to nazwala 'dziadkowe' :P Bo teraz sa takie modne, fajne, mlodziezowe, pierdu, pierdu, pierdu.
Jakies fajne oprawki zaczynaja sie tam od okolo 350-400 zl. Oczywiscie wg mnie fajne, wszystko zalezy od gustu ale ja nie lubie takich grubych oprawek, ani zadnych fikusnych. Jesli chodzi o szkla to do konca grudnia jest promocja i szkla ktore normalnie kosztuja bodajze 199 zl(nie pamietam dokladnie, cos w tych okolicach) kosztuja 149zl czy jakos tak. Oczywiscie plastik, utwardzony, antyrefleks, itd.

Polecono mi Filemanna na wyszynskiego, poszedlem, fachowa obsluga, mowie ze chce takie i takie i mi daje takie, mowie ze nie chce grubych i mi nie daje grubych, mowie ze nie fikusne to mi nie daje fikusnych. Bardzo mila obsluga, rowniez mila Pani ;) Wybralem 2 oprawki, zarezerwowalem je sobie, zastanowilem sie nad nimi i na drugi dzien zamowilem. Oprawki ktore ja wybralem kosztowaly 159 zl(te drugie 199 i byly to polowki), szkla plastiki utwardzane, antyrefleks plus delikatny szary filtr. Za szkla 246zl. Oczywiscie mozna szkla wziasc szklane, wetdy sa tansze i one by mnie kosztowaly chyba 159 czy cos w tych granicach.
Jak sie wybiera oprawki to jeszcze trzeba wiedziec ze do oprawek polowek nie wsadza szkla tylko plastiki a do pelnych oprawek moga byc plastiki i szklo.

Ale jestem baaaaardzo zadowolony. Niby ktos moze powiedziec ze drogo, ale za to dostajemy gwarancje na szkla i na oprawki. Jesli zniszczymy, zgubimy, utopimy, siadziemy na nie, kot nam je zje, pies obsika, chomik pogryzie, no wszystko co tylko sobie wymyslimy, czy po prostu, najnormalnjen w siwecie po roku uzytkowania mamy troche szkla porysowane i troche krzywe oprawki to je reklamujemy i bierzemy te same, nowe. Filemann pokrywa w wiekszosci koszt nowych okularow. Przykladowo, ja mam ubezpieczone szkla na 200 zl(100 za szklo) a oprawki na 139 zl.
Do tego dozywotni serwis, noski wymiana za free, czyszczenie, jak ktos chce to nawet co tydzien moze tam chodzic za free, wszelka mozliwa regulacja free. Ktos moze napisac ze sie przeciez nie rzuca okularami to po co gwarancja na szkla i oprawki. No okej, to wtedy zaplaci 10 zl mniej i bedzie mial bez gwarancji :) Jak dla mnie rewelacja!!!!!!! I nikt mnie nie przekona do szajsu z vision, nemzezis, nycza czy cokolwiek innego!

Oczywiscie przy kupnie badanie wzroku za darmo(w tygodniu badanie wzroku do 18). Wiadomo, ze oprawki i szkla to kwestia gustu i nie kazdemuy podoba sie to samo, ale jest tam bardzo duzy wybor(jak dla mnie) Ostanio bylem w foruym w vision(juz z nowymi okularami) i podobne oprawki byly za 450 zl. o szkla juz wolalem nie pytac :P

aha i oczywiscie na pytanie czy to co mi sie stalo ze starymi okularami, to czy podlega to gwarancji to odpowiedz byla oczywista :)

Ja polecam Fielmanna! Zawsze mozna sie przejsc i tylko zapytac, poogladac. No i ja tez tak poszedlem ;) Ale to tylko moje skormne zdanie :P

Pozdrawiam