dupiate forum

Forum Ogólne - BYKOM-STOP !!!

kisia - Sro Gru 28, 2005 01:37
Temat postu: BYKOM-STOP !!!
ponieważ przezaził mnie jeden mój post, którego nie przeczytałam przed wysłaniem, postanowiłam poruszyć pewien internetowy problem

Kod:
Chcemy poprawnej pisowni i ortografii w Internecie!
.....KoniecOd dziś pilnujemy tego, jak piszemy ...........! Wyrabiajmy w sobie dobre nawyki! Piszmy poprawnie, po polsku!

źródło:h t t p;//w w w bykom-stop.avx, p l/

Jak reagujecie na błędy w necie :?: Przeszkadzają Wam czy je olewacie :?:

Mi osobiscie przeszkadzają, ale nigdy nikomu ( no poza jedna osoba na forum , od której mam pozwolenie) nie wytykam ich i nie poprawiam nikomu błedów.
Rozumiem, że każdemu zdarzaja sie błedy, sa tez osoby, które nigdy nie opanuja zasad poprawnej pisowni i że nie jesteśmy w szkole na języku polskim, ani na konkursie ortograficznym, ale chyba to żaden problem przeczytac swój tekst zanim się go wyśle, albo po wysłaniu przeczytać i w razie czego poprawić. Sama nieraz robie byki, ale staram się je poprawić jak zauważę i nie mam nic przeciwko temu jak mi ktoś w delikatny sposób zwróci na nie uwagę, chce pisac poprawnie w kazdej sytuacji.

klaus - Sro Gru 28, 2005 06:36

i słusznie mówisz,internet ,sms-y,i co tam jeszcze sprawiają że po pierwsze używamy coraz więcej skrótów słownych (np.dozo.nara.cze.itp.) i coraz więcej osób tłumacząc się brakiem polskich liter zatraca czucie ortograficzne ,sam się czasem łapie na tym hihi.

no i jeszcze te tragiczne literówki które zniekształcają treść .

jestem za tym by administratorzy i moderatorzy zwracali uwagę gdy zobaczą jakieś rażące błędy ,zawsze można zmienić ,a po kilku akcjach ludzie będą bardziej uważać na pisownie.

:rotfl: "tak wjęc pozdrawjam sęrdecznie i nje rupcie bykuf" :rotfl:

praz - Sro Gru 28, 2005 08:19

kisia napisał/a:
ponieważ przezaził mnie jeden mój post,

kisia skup się bo już byka w drugim słowie strzeliłaś;)
ja byki robię ale staram się z nimi walczyć , bo mnie w oczy kłują ;)

Tobi - Sro Gru 28, 2005 09:02

Praz - to nie był byk, tylko literówka - zdarza się najlepszym. A gdybym miał wytykać na każdym forum błędy piszącym, szybko zostałbym znienawidzony - aż się od nich roi. Na tym forum akurat najbardziej bawi mnie pisownia słowa dekold, powinno być oczywiście dekolt. ;)
praz - Sro Gru 28, 2005 09:07

Tobi, literówka nie literówka , ale jak śmieszy kiedy się czyta
kisia napisał/a:
ale chyba to żaden problem przeczytac swój tekst zanim się go wyśle

:D no ale kisia bez urazy ja sobie tylko tutaj tak żartuje

Mariusz - Sro Gru 28, 2005 10:23

To sie nazywa nalot na dyslektyków ;-)
Aczkolwiek sam musze przyznać, że mnie troche denerwują błędy ortograficzne :)

Tobi - Sro Gru 28, 2005 10:27

Taaaak, tylu to się dyslektyków namnożyło ostatnio, zwłaszcza w szkołach i w internecie, biedactwa... A może trzeba po prostu zacząć czytać książki? Pomaga.
Mariusz - Sro Gru 28, 2005 10:30

To co robimy z Pakusiem ? Poprawiamy ?;-)
Będzie wersja beta.

Gmeras - Sro Gru 28, 2005 10:36

Dyslekcja to nie brak książek tylko nieświadome popełnianie błędów. znasz zasade ale i tak napiszesz byka nieświadomie ;] Tobi, wiem ze ty nie masz problemów z dyslekcja i dlatego nie umisz sobie tego uświadomić i przyjąc do siebie ;]
Mariusz - Sro Gru 28, 2005 10:59

To każdy dyslektyk teraz na biurko bierze słownik i przy pisaniu postów będzie sprawdzać :)
Dorothea - Sro Gru 28, 2005 11:14

no nareszcie powstał taki temat.....kisia, wielkie dzieki Ci za to...... :D
Tobi - Sro Gru 28, 2005 11:17

Gmeras napisał/a:
Dyslekcja to nie brak książek tylko nieświadome popełnianie błędów. znasz zasade ale i tak napiszesz byka nieświadomie ;] Tobi, wiem ze ty nie masz problemów z dyslekcja i dlatego nie umisz sobie tego uświadomić i przyjąc do siebie ;]

Gmeras ja wiem co to dysleksja, ale wiem też, że 50% społeczeństwa NIE może na nią cierpieć. Większość z tych pseudodyslektyków to lenie i nieuki :P Oczywiście nie mówię, że wszyscy.

ziutek997 - Sro Gru 28, 2005 11:17

Mariusz, Heheh :) to raczej nie jest możliwe technicznie :)
Ja też jestem dyslektykiem i dlatego zdaża mi się popełniać błędy. I nie mówię tu o literówkąch etc.. bo nie podajmy znowu w pedantyzm :) Ale do skrajnej irytacji doprowadzają mnie błędy fonetyczne... to już nie jest dyslektyzm tylko anaalfabetyzm :D Hehehehe :).
Pomimo że sam robię sporo błędów już parę miesięcy temu rozmawiałałęm z kilkoma osobami o tym czy nie poruszyć tego tematu na forum i poprosić o ustalenie "instytucji" odpowiedzialnej za ich poprawianie :)

p4cz3k - Sro Gru 28, 2005 11:30

klaus napisał/a:
moderatorzy zwracali uwagę gdy zobaczą jakieś rażące błędy

a co jesli moderator sam nie widzi bledow?:> ja od dawien dawna nie uzywam piszac na forum (czy tym czy innym) polskich znakow

tak samo nie uzywam znakow interpunkcyjnych

Tobi dysleksja to nie "brak ksiazek", wiem o tym dosc sporo :P w koncu pisalem o tym prace podyplomowa :)

dysleksja - zaburzenia w czytaniu nie w pisaniu prosze panstwa
dysortografia - zaburzenia w pisaniu poprawnie tj bez bledow
dysgrafia - zaburzenia w poprawnym ksztalcie liter

i dyskalkulia - zaburzenia w liczeniu

te 3 pierwsze wystepuja zazwyczaj razem - choc nie zawsze - piszac prace na ten temat odkrylem w sobie dysortografika :/ znam wiekszosc zasad (od malego dziecka byly mi wpajane - rodzice polonisci:P) ale niestety piszac poprostu nie umiem sie pilnowac to jest silniejsze odemnie :)

Piotrulek - Sro Gru 28, 2005 11:35

Tobi napisał/a:
Większość z tych pseudodyslektyków to lenie i nieuki

Tak samo mi się wydaje,jak ja chodzilem do szkoły to nie było żadnych dyslektyków,dysortografów,jak nie potrafiłeś napisać poprawnie jakiegoś slowa,dostawaleś zadanie do domu "100 razy napisać na przyklad żołnierz"i po takim zadaniu mijala szybko dysortografia...nie ukrywam,że mi też czasami brakuje jakiegoś "rż"ale żadko mi się to zdarza,w razie klopotu pytam mojego starszego syna ,on jest domowym słownikiem poprawnej polszsczyzny i ortografii... :hurra: :hurra:

cinque - Sro Gru 28, 2005 12:17

Piotrulek napisał/a:
żadko mi się to zdarza

Piotrulek,
teraz napisz "rzadko" 100 razy :) powinno pomóc :)

co racja to racja
czytać to, co się napisało! poprawiać!

p4cz3k napisał/a:
ja od dawien dawna nie uzywam piszac na forum (czy tym czy innym) polskich znakow

za tym akurat nie przepadam, ale rozumiem

błędy okrrrrrropnie mi przeszkadzają (moje własne jeszcze bardziej okropnie :) )

Tobi - Sro Gru 28, 2005 12:23

p4cz3k napisał/a:

tak samo nie uzywam znakow interpunkcyjnych

Nie ma się czym chwalić. Znam gościa, który potrafi napisać 20 zdań w wątku bez jednego znaku interpunkcyjnego, wszystko małymi literami. Jeden wielki ŚMIETNIK.

asik - Sro Gru 28, 2005 12:25

mnie też błędy denerwują:>
i jak ktoś zauważy jakiś w moim poście to proszę info na priv..
a ulubione moje wyraz w których prawie zawsze robię błędy to po prostu i w ogóle:)
jakoś mi tak osobno nie pasują i prawie zawsze piszę je razem :rotfl:

ziutek997 - Sro Gru 28, 2005 12:36

Ja tam nie popadam w skrajności i nie męczę ludzi o polskie znaki :) Bo to powiedzmy jest już jakieś uproszczenie z którego jeśli ktoś chce to niech kożysta :) Sam osobiście polskie znaki wstawiam podświadomie i bezwiednie, kciuk poprstu sam wędruje w dopowiednim momęcie na guzik :) Heheh Uważam to za dobry nawyk :)
Tobi - Sro Gru 28, 2005 12:57

"momencie" :P (w tym wątku akurat sobie pozwolę :P)
cinque - Sro Gru 28, 2005 13:07

Tobi napisał/a:
A może trzeba po prostu zacząć czytać książki? Pomaga.

oczywiście
na wszystkie problemy z językiem polskim - ojczystym :D
nie bądźmy drobiem :)

Ana - Sro Gru 28, 2005 13:17

cinque napisał/a:
Tobi napisał/a:
A może trzeba po prostu zacząć czytać książki? Pomaga.

oczywiście
na wszystkie problemy z językiem polskim - ojczystym

Niekoniecznie, znam osobę, która jakby mogła spędziłaby życie wśród książek i mimo tego zupełnie nie zauważa że robi błędy, dla niej nie jest istotne to że pisząc na gg czy wysyłając smsy robi błędy. Wyćwiczyła się na forach po tym jak kilka razy ludzie zamiast odpowiadać głównie czepiali się ortografów;)

Osobiście nie lubię jak ktoś robi błędy ortograficzne, zawsze rzucały mi się w oczy i raziły :) A najbardziej te zrobione przeze mnie :) Jakiś czas temu zauważyłam jednak u siebie pewne zobojętnieniena byki... Tak częśto je widzę, że przestaję zauważać ich istnienie, a co gorsza łapię siebie na tym że czasami nie jestem pewna pisowni danego wyrazu.

Gmeras - Sro Gru 28, 2005 13:17

Tobi napisał/a:
Gmeras ja wiem co to dysleksja, ale wiem też, że 50% społeczeństwa NIE może na nią cierpieć. Większość z tych pseudodyslektyków to lenie i nieuki Oczywiście nie mówię, że wszyscy

oczywiście ze tak ja wiem po sobie ze mam to zaburzenie bo dysklektycy przykładowo popełniaja co w drugim wyrazie błąd tzn raz napiszą dobrze raz źle

p4cz3k, zgadza się bo ja mam zaburzenia dysklektyczne dysortograficzne i ruchowe

Bary i swinki - Sro Gru 28, 2005 13:34

Ja też jestem dyswszystkim :P (no niestety dyskalkuli tylko nie udało mi sie stwierdzić) i to z czystego lenistwa... :D poprostu mi sie nie chce tak jak staram sie dbać o poprawne mówienie bo częsciej mówie niż pisze to o poproawność w piśmie niedbam prawie wogóle :) raz na jakieś 40słów zatrzymam sie i zastanowie sie czy rzeczywiście miało to być tak a nie inaczej najwiękrze problemy mam z "ż" i "rz" :). Tak nawiasem mówiąc jak dzisejsza młodzież ma wogóle nauczyć sie ortografii jak daleko nie szukając ostatnio na rynku na sklepie był ogromny napis "WYPRZEDASZ" jak moja mama tylko to zauważyła podeszła do pani delikatnie ją upomniała a ona to poprawiła zaraz :P ale sam fakt ile to musiało wisieć wszyscy to widzieli i nikt tego nie podszedł i nie powiedział że cos chyba jest nie tak :D idąc dalej w gazecie wyborczej zdaży sie robić błędy co już wogóle według mnie nie powinno mieć miejsca moja nauczycielka pokazała nam jeden tekst byk na byku byka poganiał i wysłała od razu list z poproawionym tekstem przeprosili za błędy :) także niekiedy mam straszne wątpliwości jak mam coś napisać skoro nie moge brać przykładu z tego co widze do okoła :) oczywiście prosze poprawiać moje błędy może sie czegoś naucze :D
zobaczcie sami jak to w necie wygląda : h t t p;//w w w google, p l/search?hl=pl&q=wyprzedasz&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Tobi - Sro Gru 28, 2005 13:42

Skoro z lenistwa, to jesteś leniem, a nie dyslektykiem czy dysortografem. :)
Dorotka - Sro Gru 28, 2005 14:07

szczerze mówiąc, to chyba bardziej przeszkadza mi brak polskich liter i znaków interpunkcyjnych pozwalających właściwie odczytac intencje piszącego niż to że sie komuś czasem trafi jakiś byczek - chyba nam wszystkim sie one zdarzają ;) No chyba, że ktoś zupełnie ignoruje zasady polskiej ortografii - to sie czaem złoszczę :zly: wkurza mnie za to bardzo, jak ktoś mówiąc czy pisząć używa wilce wyszukanego słownictwa - jakby nie można było mówić prosto i jasno. Najlepiej jeszcze jak taki delikwent sam nie do koca rozumie słowa których używa ;)
asik - Sro Gru 28, 2005 14:09

Bary i swinki, "w ogóle" piszemy osobno ;)
cinque - Sro Gru 28, 2005 14:23

Bary i swinki napisał/a:
gazecie wyborczej zdaży sie robić błędy

jeden z powodów, dla których GW nie czytuję :rotfl:

ale po tonach przeczytanych książek - statystycznie w jednej na kilkanaście (?) zdarza się błąd, korekta jednak czuwa o wiele mocniej niż w gazetach, gdzie produkcja jest błyskawiczna - jeszcze raz napiszę to: czytać, czytać, czytać - książki ! :)

Admike - Sro Gru 28, 2005 14:34

a ja jakoś nie zwracam na tego typu błędy uwagi,wręcz przeciwnie - gdy znajdę coś takiego to chce mi się z tego smiać
p4cz3k - Sro Gru 28, 2005 14:46

sóper - ja ot dźsi nię bende robil blenduw - pszynaimniei siem poztaram
Dorothea - Sro Gru 28, 2005 15:54

p4cz3k, ładnie Ci to wyszło hihihihihii :rotfl: :rotfl:
Ana - Sro Gru 28, 2005 16:33

p4cz3k napisał/a:
sóper - ja ot dźsi nię bende robil blenduw - pszynaimniei siem poztaram

Ponczeg :rotfl: :rotfl:

Gmeras - Sro Gru 28, 2005 16:58

Ana napisał/a:
Ponczeg

:rotfl:

Szamanka - Sro Gru 28, 2005 18:25

Probuje poprawiac to co napisalam, staram sie tez pisac tak jak mnie nauczyli czyli poprawnie.Czasami jednak siedze i zastanawiam sie czy dany wyraz mam napisac oddzielnie czy razem...klania mi sie tez ortografia.

Kazdy czlowiek powinnien znac swoja " matczyna mowe" oraz jej pisownie.Przyznam sie, ze kluja mnie w oczy te wszystkie " byki", ale jakos daje sie z tym zyc.

Nie jestem za tym aby kazdego kto zle napisal-poprawiac....to se nie da :D

Musielibysmy wszystkie posty rzetelnie czytac i bawic sie w zaznaczanie na czerwono....a co z reszta?.
Kazdy powinnien pomyslec nad tym co pisze i wysyla

klaus napisal
Cytat:
coraz więcej osób tłumacząc się brakiem polskich liter
..ja niestety do nich naleze :mur: Moja klawiatura przystosowana jest do pisowni w innym jezyku.Wiem,ze chwilka zabawy i mialabym te wszystkie ogonki i patyczki ...ale nie mam :zly:
Ktos juz probowal mi wyjasniac na czym to polega.....jednak za tepa jestem :rotfl:

a moze zaoferujesz sie na tlumacza do spraw zmian literek? :D ,bede wdzieczna...tylko prosze po babsku to tlumaczenie :D ;)

Krzysio - Sro Gru 28, 2005 18:58

ja popelniam bledy jak kazdy

zazwyczaj sprawdzam kazdy swoj post czy nie ma bledu, jednak ostatnio chyba niedokladnie sprawdzam bo duzo bykow wylapalem juz po wyslaniu :P
staram sie tych bledow nie popelniac, jak kazdy chyba, ale czasami jest tak ze przeczytam 3 razy tekst i nie widze bledow i dopiero za 4 razem zobacze ten blad, albo wogole ;-) jak ktos mi zwroci uwage to poprawie :P
najczesciej sie zastanawiam czy pisze sie razem czy tez oddzielnie :zakrecony:

polskich znakow nie uzywam bo mi wygodniej pisac bez nich, interpunkcji tez nie uzywam bo tez wygoniej :P:P

najbardziej z pisowni w internecie mnie wkurzaja wszystkie slowa pisane rAz MaLa RaZ dUzA lItErA, wogole nie czytelne lub zamienianie litery "w" na "f" lub "z" na "s" i inne takie dziwactwa, tragedia :mur:
posdrafiam fas - co to k..wa ma byc ? :wsciekly:

nie wkurza mnie to ze ktos moze poplenic raz na jakis czas blad, wkurza mnie to ze ludzie czasami robia to celowo lub z lenistwa i co najsmieszniejsze wydaje im sie ze to ladnie wyglada, glupki :|

mam kumpla co prowadzil blog i robil tam pelno bledow ortograficznych, jak mu zwracalem uwage to tylko sie burzyl i twierdzil ze jest dyslektykiem i go to usprawiedliwia
a mogl przed wyslaniem notki po prostu wrzucic tekst do worda i sprawdzic pisownie :zakrecony:
ja zawsze tak robie jak nie jestem pewien jak to sie pisze (:

jak zrobilem jakies bledy (a na pewno porobilem :P:P) to mozecie zwrocic uwage :P

Dana - Sro Gru 28, 2005 18:58

Ja wale byki - nie staram się ich poprawiać ,robie to tylko i wyłącznie w oficjalnych pismach
Jeśli się zmieni regulamin Forum ,że trzeba pisać poprawnie to poprostu zrezygnuje
nie mam zamiaru nikogo obrazać ,drażnić swoimi bykami
...zawsze zostaną mi jeszcze do czytania ksiązki których jeszcze nie przeczytałam :]

Wszyscy wrazliwi popatrzcie na to co napisaliście - krytyke i poprawe zacznijcie od siebie :D

Mariusz - Sro Gru 28, 2005 19:31

A jeszcze bardziej debilne jest pisanie słów w stylu młodzieżowym. Wyróżniamy tu dwa typy pisma:
1. Naprzemian duże i małe litery.
Przykład: KuRdE
2. Sam nie wiem jak to nazwać.
Przykład: studniooffka

Bary i swinki - Sro Gru 28, 2005 19:51

Tobi napisał/a:
Skoro z lenistwa, to jesteś leniem, a nie dyslektykiem czy dysortografem. :)

No można by mnie tak nazwać ale mam na to papiery że jestem dyswszystkim :D to że z lenistwa to moja własna opinia :)

Gmeras - Sro Gru 28, 2005 21:35

Dana, dobrze mówi polać jej wódki ;D

na forum nie wiem kto by chciał w wordzie co chwile sprawdzac ortografie są fajne mody do wgrana na forum co same podkreslaja błędy ;]
więc błedy na forum to jest sprawa indiwidualna

kisia - Czw Gru 29, 2005 01:31

Dana napisał/a:
jeśli się zmieni regulamin Forum ,że trzeba pisać poprawnie

nie no bez przesady, napewno się ten regulamin nie zmieni.

Nie chodzi mi o żadną nagonkę czy notoryczne wytykanie błedów na forum osobom, które je popełnią, a jedynie na zwracanie uwagi jak się samemu pisze, bo uważam, że to już dużo da. Zwróciłam uwagę na ten problem ponieważ wiem po sobie, że kiedyś jak nie było netu prawie nigdy nie robiłam błedów ortograficznych, a teraz jak dużo rzeczy czyta się w necie to automatycznie zaczyna się pisać wyrazy z bykami bo ich w necie jest pełno ponieważ ludzie nie staraja się pisać poprawnie. Przede wszystkim chodziło mi o błedy ortograficzne, bo nie można wymagać żeby każdy w necie pisząc po polsku używał polskich liter, ponieważ ludzie pisza z różnych stron świata, a nie na każdej klawiaturze można napisac polskie litery.

Tobi - Czw Gru 29, 2005 08:59

Szamanka napisał/a:
ale jakos daje sie z tym zyc

Da się, nie "daje się" ;)

Bzyki napisał/a:
jak zrobilem jakies bledy (a na pewno porobilem ) to mozecie zwrocic uwage

Zapomniałeś o dużych literach na początku zdań i znakach przestankowych. :)

Dorothea - Czw Gru 29, 2005 13:07

Tobi, hihihihi jestes niesamowity poprostu :D
cinque - Czw Gru 29, 2005 13:31

Bzyki napisał/a:
bo mi wygodniej pisac bez nich, interpunkcji tez nie uzywam bo tez wygoniej

ładne :P :rotfl:

Tobi - Czw Gru 29, 2005 14:10

Przepraszam, ale to taki wątek, że nie sposób nie wytykać błędów. :padam:
Krzysio - Czw Gru 29, 2005 15:23

Cytat:
Zapomniałeś o dużych literach na początku zdań

trudno nie zauwazyc ze w zadnym moim poscie nie pisze z duzych liter :P:P ja nie zapominam :p ja robie to celowo :)

Dorothea - Czw Gru 29, 2005 15:57

Tobi, nie przepraszaj......., taka jest idea tego tematu........... :D
Ana - Pią Gru 30, 2005 09:15

zgodnie z ideą tego tematu...

komiks prawie bez byków :P

frohike - Pią Gru 30, 2005 09:51

kiedys po przenosinach forum bawilem sie 2 tygodnie w poprawianie krzaczkow ktore byly spowodowane tymze nowy styl forum nie odczytywal polskich czcionek przeniesionych ze starej wersji forum

od tamtej pory wogóle nie uzywam polskiej czcionki

ziutek997 - Pią Gru 30, 2005 12:58

Są fora które w regulaminie mają uwzglęnione używanie poprawnej polszczyzny :) Niedostosowanie się grozi ostrzeżeniami i banem :) No nie jest to łapanie za każdy błąd ortograficzny... ale zwraca się uwagę na polskie znaki oraz na przypadku szczególnie trudne :D HEheheh :>
Dana - Pią Gru 30, 2005 16:06

ziutek997 napisał/a:
Są fora które w regulaminie mają uwzglęnione używanie poprawnej polszczyzny

ja nie przesiaduje na takich forach - a to narazie do takich nie nalezy ,sami modkowie walą byki :P

Dorothea - Pią Gru 30, 2005 18:13

Dana, modkowie to tez człowieki hihihihihihihi :rotfl:
Piotrulek - Pią Gru 30, 2005 19:42

Dana napisał/a:
sami modkowie walą byki

nie każdy modek jest lub musi być zaraz magistrem polonistyki... a pisanie z błedami świadczy fatalnie o piszącym,a nie czytającym...

Tobi - Pią Gru 30, 2005 19:44

Ale nie trzeba być magistrem (czegokolwiek), żeby nie robić błędów :)
Piotrulek - Pią Gru 30, 2005 19:47

Tobi napisał/a:
nie trzeba być magistrem

gorzej świadczy gdy się jest magistrem i robi się takie wlasnie błedy... :rozpacz:

Dana - Pią Gru 30, 2005 19:50

Piotrulek napisał/a:
gorzej świadczy gdy się jest magistrem i robi się takie wlasnie błedy...

Najgorzej gdy swoich się nie widzi , a innym się wytyka i udaje się niesamowicie poprawnego

niesamowicie niepoprawna :rotfl:

Szamanka - Pią Gru 30, 2005 21:34

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

jak tu sie nagle wszyscy zaczeli starac poprawnie pisac :super: :super:

ile razy sprawdzicie napisany tekst za nim zostanie wyslany? :hyhy:

kisia - Pią Gru 30, 2005 21:46

ziutek997 napisał/a:
są fora które w regulaminie mają uwzglęnione używanie poprawnej polszczyzny

raczej nie jestem za aż takimi rygorami, zbyt policyjna atmosfera na forach nie jest dobra

ziutek997 - Sob Gru 31, 2005 12:36

Ja też nie jestem za nadmiernym rygorem... ale jestem jednak za tym aby jakiś minimalny poziom był utrzymywany :). I wiadkomo że każdy robi błedy.. jeden wiecej drugi mniej... i nie chodzi o to aby kogoś za to ścigać czy wyłapywać... ale by tępić niedbalstwo i niechlujstwo językowe :) W ostatecznośći ludzie z dużymi problemami mogą wklejać tekst do Worda :D.
kisia - Nie Sty 01, 2006 01:57

Piotrulek napisał/a:
gorzej świadczy gdy się jest magistrem i robi się takie wlasnie błedy

a to własnie przez to ze na necie jest ich pełno :/
ziutek997 napisał/a:
Ja też nie jestem za nadmiernym rygorem... ale jestem jednak za tym aby jakiś minimalny poziom był utrzymywany

i dlatego powinniśmy zacząć od siebie :D
Szamanka napisał/a:
ile razy sprawdzicie napisany tekst za nim zostanie wyslany?

pierwszy post w tym wątku czytałam z dobre 4 razy bo wiedziałam ze pierwsze co zrobicie to wytkniecie mi moje błedy :) mimo to umknęły mi literówki :mad: bo niestety swoje błedy czasami ciężko jest od razu dostrzec, dlatego jak w pracy piszę pisma to daję je do przeczytamie koleżance, a na forum to co napiszę wrzucam na podgląd, a potem dopiero wysyłam :D

Tobi - Sro Sty 04, 2006 19:29

Szamanka napisał/a:
ile razy sprawdzicie napisany tekst za nim zostanie wyslany?

Zero :)

Rafalka - Sro Sty 04, 2006 20:17

Ja rownież 0 :)
Zycie! Nie mam na to czasu, albo szkoda mi na to czasu :]

Major - Sro Sty 04, 2006 20:25

W 99,98% nie sprawdzam :P
Dana - Czw Sty 05, 2006 00:17

kisia napisał/a:
do przeczytamie koleżance

nie sprawdzam nie daje to rezultatów jak widać p/w

kisia - Czw Sty 05, 2006 01:01

haha, no postów koleżance nie daję do czytania i ten błąd poprawiałam przed zamknięciem forum, niestety nie zapisało się :(
Admike - Pią Sty 06, 2006 08:40

Szamanka napisał/a:

ile razy sprawdzicie napisany tekst za nim zostanie wyslany? :hyhy:

przeważnie klikam na podglądprzed wysłaniem posta,jednak nie zawsze to robię i potem wyskakują na forum głupoty przeze mnie napisane :zawstydzony: ,ale przecież zawsze można zmienić swojego posta... :D

Bot - Nie Sie 12, 2007 17:30

Admike napisał/a:
klikam na podglądprzed wysłaniem posta,jednak nie zawsze to robię i potem wyskakują na forum głupoty przeze mnie napisane :zawstydzony:

No właśnie... a potem wszyscy to czytają i zastanawiają się co autor miał na myśli ;)

Także nie bójmy się używać funkcji PODGL?D

Arex30 - Nie Sie 12, 2007 17:56

kurde ja mam zainstalowane FF z ortem i mi melduje jak coś źle napisze .
BTW miałem podpięty baner z akcjom ( :D ) ale admin mi go skasował ..........

Bot - Nie Sie 12, 2007 18:15

Arex30 napisał/a:
FF z ortem i mi melduje jak coś źle napisze

No ta funkcja w Firefoxie jest świetna, choć czasem brakuje jej dobrych propozycji...

Arex30 napisał/a:
BTW miałem podpięty baner z akcjom

Ogólnie w podpisach wyłączone są obrazki.

kisia - Nie Sie 12, 2007 19:19

khaman napisał/a:
Ogólnie w podpisach wyłączone są obrazki.
i nie dlatego że komuś nie podobał sie Twój obrazek bo on

był fajny. ale to nie temat o obrazkach.
Arex30 napisał/a:
kurde ja mam zainstalowane FF z ortem i mi melduje jak coś źle napisze
wiele osób ma i co z tego jak nie poprawiają błędów :kwasny:
Dlatego w trosce o to by nasze forum dobrze się czytało, moderatorzy będą bardziej, niż do tej pory korzystać z wpisu w regulaminie, który mówi
1.3 (...) Pojawiające się rażące błędy oraz takie, które utrudniają zrozumienie wypowiedzi mogą być poprawiane przez moderatorów.

Bot - Pon Mar 31, 2008 10:58

Nie no niektórych rzeczy to się czytać nie da, żeby głowa nie rozbolała:

Cytat:
a ktory psiak?mlody czy starszy?a przy tym sie krztusi?czy jakby zapowietrza itp?ale przez gardlo?? bo jest cos w stylu miekkiego podniebienia czy zcegos i u starszych psow podobne rzezcy sa normalne.. mojej sie to zdarza.. z restza czasmai miewala takie "ataki"

Zero litości nad moderatorami i innymi, którzy to czytają...

Arex30 - Pon Mar 31, 2008 11:22

kisia, ja poprosze o powrót banerka :)
a w pracy mam IE i tu sadze byki :)

Admike - Pon Mar 31, 2008 12:10

kisia napisał/a:
Dlatego w trosce o to by nasze forum dobrze się czytało, moderatorzy będą bardziej, niż do tej pory korzystać z wpisu w regulaminie, który mówi
1.3 (...) Pojawiające się rażące błędy oraz takie, które utrudniają zrozumienie wypowiedzi mogą być poprawiane przez moderatorów.

a czy to oznacza,że np. jeśli ktoś coś napisze w gwarze górnośląskiej to też jest "byk"? ja tak czasem robię w różnych tematach i interesuje mnie jak to będzie traktowane... :/

Bot - Pon Mar 31, 2008 12:29

Admike, nie :)
katarzyna35k-ce - Pon Mar 31, 2008 12:35

khaman napisał/a:
Nie no niektórych rzeczy to się czytać nie da, żeby głowa nie rozbolała:

Cytat:
a ktory psiak?mlody czy starszy?a przy tym sie krztusi?czy jakby zapowietrza itp?ale przez gardlo?? bo jest cos w stylu miekkiego podniebienia czy zcegos i u starszych psow podobne rzezcy sa normalne.. mojej sie to zdarza.. z restza czasmai miewala takie "ataki"

Zero litości nad moderatorami i innymi, którzy to czytają...

powiem szczerze ze ja nawet nie staram sie czytac oblatuje pobieznie ....

tuchałowa - Pon Mar 31, 2008 13:30

kisia napisał/a:
wiele osób ma i co z tego jak nie poprawiają błędów

W sumie problem jest w tym, iż nikt nie zwraca uwagi na podkreślenia, dzięki takim wyrazom:
katarzyna35k-ce napisał/a:
ze
czytac
pobieznie

To na przykład..Gdyby wprowadzić taką zasadę, że należy pisać po polsku z polskimi znakami, to wtedy ktoś zwracałby uwagę...Gdyż, gdy widzę, gdy niektóre osoby pisząc posta (np. mówię o ponczku :P ) w życiu jeszcze nie użyły alt, mają właściwie większość wyrazów podkreślonych i jak tu wyłapać ortograficzne ;) Jednym słowem, myślę, że poziom tego forum wzrósłby, gdyby zabronić ludziom pisać bez polskich znaków. Chociaż wiem, że niestety nikt mnie nie poprze... :(

A co do gwary śląskiej - moim zdaniem to tylko dodatkowy walor i nawet miło, gdy coś ktoś napisze po śląsku ;)

Szamanka - Pon Mar 31, 2008 13:56

No niestety, do tego malego grona ludzi, ktorzy pisza bez polskich znakow-naleze i ja i szczerze powiedziawszy napewno tego nie zmienie.
Mam nadzieje, ze moje posty sa jednak czytelne bez tych wszystkich ogonkow i kreseczkow.

kobi - Pon Mar 31, 2008 14:02

tuchałowa napisał/a:
poziom tego forum wzrósłby, gdyby zabronić ludziom pisać bez polskich znaków.

Są fora, na których trzeba pisać z ogonkami ;)

Powyższy przykład, przytoczony przez khamana, wynika raczej z niechlujstwa. To żaden problem przeczytać posta przed wysłaniem. Mówić można różne bzdury, ale gdy coś piszemy, to zostaje to dla potomnych. Warto się przyłożyć ;)

Aither - Pon Mar 31, 2008 14:43

a mi to zwisa :) tak prawde mowiac to moge pisac i z ogonkami i bez nich. Lata praktyki wyuczyly we mnie instynktowne dopasowywanie dwuznacznych wyrazow do kontekstu zdania :)
kisia - Pon Mar 31, 2008 16:12

tuchałowa napisał/a:
Jednym słowem, myślę, że poziom tego forum wzrósłby, gdyby zabronić ludziom pisać bez polskich znaków
bez przesady
tuchałowa napisał/a:
A co do gwary śląskiej - moim zdaniem to tylko dodatkowy walor i nawet miło, gdy coś ktoś napisze po śląsku
mnie akurat bardziej razi pisanie gwarą w każdym topiku, niż brak polskich liter bo to pierwsze jest dla mnie i innych czasami niezrozumiałe, jak nie znają gwary, a to drugie jest zrozumie dla każdego.
Arex30 - Pon Mar 31, 2008 16:59

kisia, gwarom ??
Bot - Pon Mar 31, 2008 22:58

No dobra co innego jest gwarom pisoć a co innego pisdasac bylejak i niedbac o przecinki,kropki i innnne byki,tylko dlatego żesię nie chcezeknacnato co sienapisałó z lenistwa fajnie sie takie coś czyta nie?
vkimi - Wto Kwi 08, 2008 12:32

khaman napisał/a:
co innego pisdasac bylejak i niedbac o przecinki,kropki i innnne byki,tylko dlatego żesię nie chcezeknacnato co sienapisałó z lenistwa fajnie sie takie coś czyta nie?

zauważ,że raczej nie masz problemu z czytaniem słów z poprzestawianymi literkami,odwalasz pamięciówkę, bo nie literujesz każdego słowa

kisia napisał/a:
mnie akurat bardziej razi pisanie gwarą w każdym topiku, niż brak polskich liter bo to pierwsze jest dla mnie i innych czasami niezrozumiałe, jak nie znają gwary, a to drugie jest zrozumie dla każdego.

popieram to zdanie, nie lubię czytać czegoś,czego nie rozumiem

Admike - Wto Kwi 08, 2008 17:53

kisia napisał/a:
mnie akurat bardziej razi pisanie gwarą w każdym topiku, niż brak polskich liter bo to pierwsze jest dla mnie i innych czasami niezrozumiałe, jak nie znają gwary, a to drugie jest zrozumie dla każdego

woce tego proponuję dodać punkt do regulaminu forum:

"Na forum poza tematem "Ślonsko lauba" występuje CA?KOWITY ZAKAZ PISANIA GWAR? GÓRNOŚL?SK? LUB JAK?KOLWIEK INN? - JęZYKIEM OBOWI?ZUJ?CYM JEST <<CZYSTY>> JęZYK POLSKI"

Amen

Arex30 - Wto Kwi 08, 2008 18:06

sluchajcie ..... casem korzystam z kompa w ktorym nie ma polskich liter ... i co wtedy ?
a co do gwary czy pisania niedbale czy bele jak .....
pisze tak jak mnie wygodniej czesto fonetycznie jesli kogos to drazni to sory ....

bogus - Czw Lip 17, 2008 06:26

Arex30 napisał/a:
pisze tak jak mnie wygodniej czesto fonetycznie jesli kogos to drazni to sory ....

hmm... a co w szkole nie uczyli poprawnej wymowy i pisowni ? ?

pisząc czy mówiąc "bele jak" źle świadczy o tobie, twej kulturze czy też szanowaniu drugiego rozmówcy.
chyba że w twoim przypadku się mylę.. tzn. lubisz być "inny" bo to daje ci wtedy dopiero szansę bycia w centrum zainteresowania ? ? ?

Bot - Czw Lip 17, 2008 09:45

Danielo vel bogus - prosze takie swoje uwagi, mające na celu obrażanie użytkowników zachować dla siebie. Nie będziemy więcej takich postów tolerować. W razie pytań PW.

:zabanowany:

krystian - Czw Lip 17, 2008 10:04

Gliwice to jakby nie patrzec Gorny Slask. Jakby ktos nie wiedzial to w okol gliwic,jest pelno gmin i wiosek, w ktorych mowi sie tylko i wylacznie po slasku. jesli FG jest otwarte to uwazam, ze musi liczyc sie z tym, ze beda zapisywali sie ludzie, ktorzy nie koniecznie wladaja idealnie polszczyzna i raz na jakis czas wrzuca slowa, ktorych uzywaja potocznie. jesli przez to beda szykanowani to bedzie sie to nazywalo dyskryminacja. kojarzycie jakby to sie skonczylo w cywilizowanych krajach?
krystian - Sob Wrz 13, 2008 13:52

az mnie to rozbawilo:)
w innym topiku
Arex30 napisał/a:
męszczyzny
a w podpisie... "BYKOM-STOP! Poprawna pisownia i ortografia w internecie":):):)
trunks - Sob Wrz 13, 2008 15:10

hehe mysle, ze Arex30 specjalnie tak napisał dla jaj ;)
kisia - Sob Wrz 13, 2008 16:08

a mi się wydaje, że Arkowi nie chce się wysilać by pisać poprawnie
krystian napisał/a:
Gliwice to jakby nie patrzec Gorny Slask. Jakby ktos nie wiedzial to w okol gliwic,jest pelno gmin i wiosek, w ktorych mowi sie tylko i wylacznie po slasku. jesli FG jest otwarte to uwazam, ze musi liczyc sie z tym, ze beda zapisywali sie ludzie, ktorzy nie koniecznie wladaja idealnie polszczyzna i raz na jakis czas wrzuca slowa, ktorych uzywaja potocznie.
raz na jakiś czas można przeżyć, ale jak ktoś nie pisze inaczej niż po śląsku to nie da się tego czytać i dla części ludzi zrozumieć. W szkołach czy to na Śląsku, czy na Kaszubach każdy uczy się języka polskiego, pisze wypracowania, dyktanda, rozprawki po polsku więc nie wierze, ze nie potrafią pisać po polsku :)
krystian - Sro Wrz 17, 2008 19:51

Admike napisał/a:
woce tego proponuję dodać punkt do regulaminu forum:

"Na forum poza tematem "Ślonsko lauba" występuje CA?KOWITY ZAKAZ PISANIA GWAR? GÓRNOŚL?SK? LUB JAK?KOLWIEK INN? - JęZYKIEM OBOWI?ZUJ?CYM JEST <<CZYSTY>> JęZYK POLSKI"
kisia napisał/a:
raz na jakiś czas można przeżyć, ale jak ktoś nie pisze inaczej niż po śląsku to nie da się tego czytać i dla części ludzi zrozumieć
no dobrze...ja sie nie czepiam, ale...dlaczego niektorym przeszkadza, gdy slazak mowi po slasku. a nie przeszkadza wam ze czlowiek, ktory w wieku 15 lat wyjechal z polski teraz ma lat 23 i pisze posty po angielsku bo po polsku nie umie (komentarz zbedny). to wam nie przeszkadza? dziwna ta forumowa sprawiedliwosc
Admike - Sro Wrz 17, 2008 20:08

krystian napisał/a:
ale...dlaczego niektorym przeszkadza, gdy slazak mowi po slasku. a nie przeszkadza wam ze czlowiek, ktory w wieku 15 lat wyjechal z polski teraz ma lat 23 i pisze posty po angielsku bo po polsku nie umie (komentarz zbedny). to wam nie przeszkadza? dziwna ta forumowa sprawiedliwosc

dobrze mówisz,jak się to na Śląsku godo "trza Ci poloć" :D zapomniałeś dodać,że wielu (nie wszyscy!!!)naszych rodaków mieszkających w Niemczech po kilku miesiącach pobytu tam "zapomina" :/ polskiego ->polecam wyprawę na opolszczyznę...

trunks - Sro Wrz 17, 2008 20:21

racja Admike, wielu jest takich poltoniów niestety...
krystian - Sro Wrz 17, 2008 20:39

Admike napisał/a:
polecam wyprawę na opolszczyznę...
slask opolski to inna bajka. tam starsi ludzie mowia po niemiecku bo tak juz jest. moja babcia w bialostockim tez mowila jezykiem starocerkiewno slowianskim. bo tak juz po prostu to sie odbywa.na wsiach tak mowia bo tak sie przyjelo i tego sie nie czepiam. starszym ludziom tak sie wygodniej rozmawia. ale nie w tym temacie nie jest mowa o tym jak sie rozmawia w regionach. mnie chodzi o forum i ta dziwna polityke...ktorej tak naprawde nie rozumiem
Admike - Czw Wrz 18, 2008 06:53

krystian, rozumiem Twój punkt widzenia.

Jeden z wybitnych Polonistów (prof. Bralczyk) powiedział kiedyś,że on nawet pisząc sms-a używa znaków interpunkcyjnych.Czyli są ludzie,którzy dbają o j.polski.

Ja w sumie nie dbam tak do końca o poprawność gramatyczną moich wypowiedzi tutaj na forum,ale staram się unikać prostych błędów (pomijając literówki,bo te każdemu się zdarzają-można ich przecież również nie zauważyć używając funkcji "Podgląd"),bo to,co piszę świadczy przecież o mnie.

kisia - Czw Wrz 18, 2008 12:24

Cytat:
dlaczego niektorym przeszkadza, gdy slazak mowi po slasku. a nie przeszkadza wam ze czlowiek, ktory w wieku 15 lat wyjechal z polski teraz ma lat 23 i pisze posty po angielsku bo po polsku nie umie
a kto powiedział, że nie przeszkadza ? :P
Admike napisał/a:
on nawet pisząc sms-a używa znaków interpunkcyjnych.Czyli są ludzie,którzy dbają o j.polski.
są, szkoda, że jest ich tak mało.
Szamanka - Czw Wrz 18, 2008 12:42

Nie mieszajmy to pisowni z bykami gwary slaskiej czy tez innej.
Ja np. bardzo popieram, gdy jakis region chce wpajac mlodym historie jezyka, starsze pokolenie mowi gwara jaka sie nauczyli.

Spojrzmy lepiej na to co dzis sie dzieje w szkolach.

Gdy ktos pisze z bledami, to zaraz uwaza sie go za " chorego" i usprawiedliwia, bo przeciez wiadomo.
Gdy ja chodzilam do szkoly, to ta " choroba" nazywala sie lenistwem i jakos nikt nie patrzyl na ucznia przez zamkniete oczy.
Nie ma wiec sie czemu dziwic, ze jakis inzynier napisze " usemka"

krystian - Czw Wrz 18, 2008 13:33

Admike napisał/a:
Jeden z wybitnych Polonistów (prof. Bralczyk) powiedział kiedyś,że on nawet pisząc sms-a używa znaków interpunkcyjnych.Czyli są ludzie,którzy dbają o j.polski.
no akurat prof. Bralczyk nie jest dla mnie jakims autorytetem w tej dziedzinie. nie mozna mowic o kims, ze nie dba o higiene jezyka, bo pisze smsy bez polskich liter. ja zarowno w komputerze jak i w telefonie nie mam oprogramowania z jezykiem polskim. to nie zmienia faktu, ze staram sie pisac poprawnie. ale nie uzywajac poslkich znakow. bo po prostu ich nie mam. podejrzewam, ze wiele osob jest w podobnej sytuacji. zreszta nawet gdy mialem telefon z pl menu, to rowniez nie pisalem polskich znakow. sms to krotka wiadomosc, nie mam czasu szukac pl znakow. krotko to krotko:)
kisia - Czw Wrz 18, 2008 16:02

krystian, ale znaki interpunkcyjne to nie polskie litery, tylko kropki i przecinki :P. Wiadomo, że pisząc na komputerze, czy komórce nie każdy ma polskie litery.
krystian - Czw Wrz 18, 2008 16:57

kisia napisał/a:
krystian, ale znaki interpunkcyjne to nie polskie litery, tylko kropki i przecinki
no co ty opowiadasz, w konia mnie robili nauczyciele przez 17 lat. skandal;) wiadome o co mi chodzilo, ale jak zwykle znajdzie sie jakas czarna owca forumowa co bedzie lapac za slowka:D
Ishikawa - Czw Mar 19, 2009 21:32

Mi sie zdaje. ze czasem ludzie przykładaja wieksza uwage do czyjejs interpunkcji czy gramatyki, niz sensu wypowiedzi. Takich tez mi za ;)
colutea - Czw Mar 19, 2009 22:01

ja uzywam znakow interpunkcyjnych kiedy cos pisze ale i tak nie robie tego tak zupelnie poprawnie :) stawiam je zwykle tylko wtedy kiedy ulatwia to rozumienie sensu wypowiedzi. akurat kropek uzywam zawsze na koncu zdania a przecinkow nie zawsze jak widac :) znakow polskich raczej nie uzywam chyba ze pisze w jakiejs nazwijmy to sluzbowej sprawie do kogos ;) i wydaje mi sie to calkiem normalne jesli pisze posty lub smsy tak to juz jest trzeba isc z postepem czasu i ulatwiac sobie zycie nie utrudniac:) nie jest to list na papierze, ktory wg mnie powinien byc zawsze pisany zupelnie poprawnie :)
trunks - Czw Mar 19, 2009 22:07

wszystko OK póki mozna zrozumiec o co chodzi....bo czasem to nawet z tym jest problem, zresztą przyklady mozna na tym forum znaleść ;)
Mamma20 - Czw Mar 19, 2009 22:51

Trunks-znaleźć ;)
A tak w kontekście tematu,ja nigdy nie sprawdzam swoich postów,czasem na sekundkę zerknę czy nie napisałam bzdur,ale nie wyszukuję się błędów...Po prostu jestem tak nauczona od dzieciństwa pisania po polsku ze robię to zawsze odruchowo,czy piszę na forum czy gdziekolwiek indziej...Mnie osobiście nie podoba się pisanie bez polskich znaków,a to dlatego że są takie wyrazy w języku polskim które tego wymagają aby można było zrozumieć sens słowa,poza tym taki tekst o wiele lepiej się czyta.Choć nie czepiam się nikogo,bo to bez sensu,rozumiem że nie każdy ma klawiaturę z polskimi znakami....
Jeśli idzie o ortografię,tu akurat w żadną dysleksję czy inne wymysły nie uwierzę,jest takie cudo jak firefox,podkreśla źle napisany wyraz na czerwono,żaden problem ściągnąć go sobie z neta jeśli zależy nam na tym,aby nasz tekst został odebrany tak jak chcemy.No to tyle, ;)

kisia - Czw Mar 19, 2009 23:39

Mamma20 napisał/a:
jeśli zależy nam na tym,aby nasz tekst został odebrany tak jak chcemy
no właśnie, musi zależeć, a to za często się nie zdarza.
Ja staram się zawsze używać polskich liter (no może poza smsami), dzięki temu nie muszę poprawiać w ogonki pism służbowych.

Mamma20 - Czw Mar 19, 2009 23:49

No niestety,jak się przyjrzeć w smsach jest tak że wstawiasz ilość liter która normalnie zmieści się jako jeden sms a po zamienieniu potrzebnych znaków na polskie wychodzą ci 2 smsy albo nawet 3,nie wiem czemu tak się dzieje,ale tak jest :/
Azbe - Pią Mar 20, 2009 20:23

nie czytalem, ale popierdam temat bo ogarniam o czym jest :)
Dorothea - Sro Mar 25, 2009 13:00

Azbe napisał/a:
popierdam

kazdy czasami to robi :)
dobrze jak w samotności ;)
ale o tym to chyba nie w tym temacie :)