|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - ułaskawienia
Ana - Pią Gru 02, 2005 16:56 Temat postu: ułaskawienia Przebywający w Wiedniu prezydent Aleksander Kwaśniewski, który zdecydował w ostatnich dniach o wszczęciu procedury ułaskawienia wobec Zbigniewa Sobotki, zapowiedział, że do końca swojej prezydentury będzie chciał zająć się kilkoma innym prośbami o ułaskawienie, w tym m.in. Sławomira Sikory.
"Jeśli pan prezydent Kwaśniewski tego nie dokona, to jestem przekonany, że pan prezydent Kaczyński, już po 23 grudnia, doprowadzi do ułaskawienia pana Sikory" - powiedział Bielan na konferencji prasowej w Sejmie.
źródło w w w o2, p l
jakaś plaga z tymi ułaskawieniami czy co? :zdziwko: nawet ten co jeszcze nie został dobrze prezydentem je zapowiada :niepewny:
Major - Pią Gru 02, 2005 17:02
Kwaśniewski pewnie teraz swoje długi wdzięczności spłaca.
cinque - Pią Gru 02, 2005 17:02
Kwasniewski próbuje zachwać twarz mówiąc o ułaskawieniu Sikory, tak myślę, po aferze rozpętanej zapowiadanym ułaskawieniem Sobotki.
Niech się zabiera za Sikorę wreszcie! Facet już dwukrotnie, w 2000 i 2001 roku składał wnioski o ułaskawienie -oczywiście bez skutku, kolesiem prezydenta nie jest.
Dorotka - Pią Gru 02, 2005 20:08
chciałam tylko przypomnieć że poza Sławkiem Sikorą siedzi jeszcze Artur, który też zasługuje (może nawet bardziej, ale jest niestety mniej medialny) na ułaskawienie - jak Kaczor to zrobi to do końca jego kadencji powstrzymam się od opowiadania głupich dowcipów na jego temat
trunks - Pią Gru 02, 2005 23:32
nie wiem czemu ulaskawia tych aferzystów z SLD powinni posiedziec te wyroki w koncu nie są duze.
Piotrulek - Sob Gru 03, 2005 11:16
Jeżeli Kwaśniewski ulaskawi tych bydlaków i zlodzieji z SLD to rzuci bardzo negatywne światło na swoje 10 lat pracy jako prezydent... :D
kobi - Sob Gru 03, 2005 12:43
Piotrulek, najlepsze jest to, że Kwaśniewski chce ułaskawić Sobotkę bo to jego kumpel... a prawica chce udupić Sobotkę bo to facet z SLD - np. Ziobro wydawał wyrok zanim zapoznał siez papierami... Obie strony w tym przypadku są żałosne... Doceniam Kwacha, ale tutaj przesadził :kwasny:
Ana - Sob Gru 03, 2005 13:28
kobi napisał/a: | Doceniam Kwacha, ale tutaj przesadził |
ja doceniaałam... do tej pory, a przynajmniej nie miałam do niego konkretnych rzeczy do zarzucenia (poza tą akcją z parodiowaniem papieża :kwasny: ). Teraz facet przesadził. Podobno chce się bra za politykę międzynarodową po zakończeniu kadencji, może swoim "dobrym sercem" chciał zdobyć zaufanie na arenie międzynarodowej? :]
niezgrzeszona Stysia - Nie Gru 04, 2005 18:59
a ja jestem w szoku :zdziwko: nie wiedziałam ze prezydent moze kogoś ułaskawic myślałam ze wyroki sadu najwyższego są ostateczne.....
ale apropo`s ułaskawienia Sobotki - to mam mieszane uczucia czy Kwaśniewski podjął dobrą decyzję. Może i faktycznie Sobotka nie powienien siedizec w więzieniu, co nie zmnienia faktu iż jeśli "on" teraz wyjdzie, to za chwile przyszły prezeyden bedzie chciał pokazać iz równie jest miłosierny jak jego porzednik i powypuszcza niewiadomo kogo.... Zaraz bedzie pieć tysiecy listów do Kaczyńskiego od zflustrowanych rodzin iż ich dziieci niesłusznie przebywaja w więzieniach, a Kaczyński taki prorodzinny ze ulegnie wszytkim tym namowom...
Oj będzie sie działo... zacznijmy zbierac kase na prywatnych ochroniarzy bo jeszcze nie wiadomo kogo ten nasz Prezio powypuszcza na wolność :zalamany:
Ana - Nie Gru 04, 2005 22:52
niezgrzeszona Stysia napisał/a: | myślałam ze wyroki sadu najwyższego są ostateczne. |
ano nie są ostateczne, prezydent ma konstytucyjnie zagwarantowane prawo łaski. Wydawalo mi się, że to dobrze. W jakiś sposób podnosiło prestiż tego urzędu i byłam pewna, że jest możliwość zastosowania go tylko w szczególnych wypadkach. Z tego co słyszałam rocznie mnóstwo próśb o ułaskawienie wplywa do kancelarii prezydenckiej, nie wiem jaka jest statystyka ułaskawień, ale teraz pewnie prasa przy okazji do tego dojdzie.
Z tego co dzisiaj czytałam:
"Prezydent po zapoznaniu się po raz kolejny z aktami sprawy i po odbyciu przez pana Sikorę 10 lat w więzieniu na dniach podpisze decyzję o jego ułaskawieniu - powiedział Szymczycha w audycji radia Zet "Siódmy dzień tygodnia".
Wcześniej, w tym tygodniu, rzecznik Prawa i Sprawiedliwości Adam Bielan zapowiedział, że jeżeli Aleksander Kwaśniewski nie ułaskawi Sikory, to - w przekonaniu rzecznika - zrobi to Lech Kaczyński."
czyżby działanie pod publikę? :niepewny:
|
|
|