Poprzedni temat «» Następny temat
Parowar
Autor Wiadomość
alenda 
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 20:10   Parowar  



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
Kto ma przepisy na parowar. I czemu to takie okropne? ;) gotowałam rybę i porażka, zero smaku. Warzywa wyszły mi półtwarde. Jak na razie jajka na parze są super :D
Ktoś się zna? Ktoś doradzi?
Profil
PW Email www Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 09:21     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
e tam okropne :D
warzywa trzymałaś za krótko pewnie.
Rybę się doprawia po ugotowaniu a nie przed.
Przed - można lekko skropić cytryną, to lekko ją zetnie.
A rybę robiłaś mrożoną czy świeżą ?

ja uwielbiam brukselkę na parze - w porównaniu
z taką "z wody" to niebo i ziemia.
Profil
PW Email www Cytuj
alenda 
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 09:52     



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
Morszczuk zamrożony był, doprawiałam po. Robiłam kalafor i był twardy, a brokuły bez smaku, ja akurat taki twardy lubię, ale moje dziecko nie (dziecko w ogóle nie lubi warzywa poza marchewką :( ) Robiłam tez marcheweczki i fasolkę. Właśnie mam zamiar robić brukselkę.
Chciałam warstwo robić rybę i warzywa to ryba była już ok a warzywa twarde :/ nie wiem jak gotowac używając kilku poziomów. Mam też taką miseczkę na ryż, ale je jeszcze nie robiłam ryżu (nie przepadam, dziecko tym bardziej a mąż ciągle w delegacji to po co)
Profil
PW Email www Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 10:47     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
Ryby mrożone generalnie nie nadają się do niczego :D
EWENTUALNIE do smażenia albo do risotto. Na parze wychodzą kiepsko.
Chociaż zdarzyło mi się popełnić mrożonego łososia na parze
(w dzwonkach ze skórą - wtedy sie nie rozlatuje) i był całkiem dobry.

kalafior na parze wymaga czasu - btw, ja tez wole twardawego :D

Też nie wiem jak gotować używając kilku poziomów, bo mam jeden.
Jak robię rybę z warzywami to najpierw robię warzywa, a rybkę dokładam
na górę na ostatnie 5-10 minut.
Profil
PW Email www Cytuj
Frycek 
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 17:45     


Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Zabrze-Gliwice
a ja sobie ryż gotuje :P
rybka najpierw powinna byc rozmrozona :)
Profil
PW Email Cytuj
alenda 
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 20:03     



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
bocianu napisał/a:


Też nie wiem jak gotować używając kilku poziomów, bo mam jeden.
Jak robię rybę z warzywami to najpierw robię warzywa, a rybkę dokładam
na górę na ostatnie 5-10 minut.


Myślę, że jak dam warzywa na 1 poziom, a rybę na drugi to będzie ok, bo na 2 już jest mniej pary, a ja dałam na odwrót :P

Frycek napisał/a:
a ja sobie ryż gotuje :P
rybka najpierw powinna byc rozmrozona :)


Była rzmorozona, ale wcześniej była zamrożona, w sensie, że nie świeża. A ryż jak długo? Na tym parowarze pisze, że 20 minut. A ciemny się pewnie dłużej gotuje, bo skoro w wodzie dłużej, to zapewne na parze też.
Ostatnio zmieniony przez alenda Wto Wrz 28, 2010 20:05, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email www Cytuj
Frycek 
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 19:11     


Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Zabrze-Gliwice
Do pojemnika na ryz wsypujesz ryz i dolewasz wody, nastepnie wrzucasz na 20 minutek i sobie rosnie :)

moze rybka byla za bardzo glazurowana.

Ja tam sie tak znam, bardziej mojazonka jest obcykana w tym gotowaniu :)
Profil
PW Email Cytuj
Admike 
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 19:13     



Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
Dołączył: 11 Sie 2005
Skąd: R-rz Brzezie/Wysoka
a ja często robię rybę mrożoną na parowarze i zawsze jest super! tylko,że najpierw trzeba ją rozmrozić w temperaturze pokojowej...
Profil
PW Email www Cytuj
alenda 
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 21:04     



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
Admike napisał/a:
a ja często robię rybę mrożoną na parowarze i zawsze jest super! tylko,że najpierw trzeba ją rozmrozić w temperaturze pokojowej...


to oczywiste, ale ponoć lepsze sa świeże. No nic jutro łosoś dziki się wyparuje, zobaczymy
Profil
PW Email www Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 09:15     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
o, łosoś dziki wychodził mi elegancko w parowarze - polecam.
natarłem go mieszanką ziołową do ryb z kamisa chyba wczesniej.
Profil
PW Email www Cytuj
alenda 
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 20:35     



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
oj tak łosoś jest smaczny, ja po parze dałam cytryne i przyprawę do ryb, mniam

a na parze smaczna jest fasolka szparagowa i brokuły, najlepiej mi zasmakowały, pyszości
Profil
PW Email www Cytuj
bocianu 
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 22:44     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
a brukselke próbowałaś? :) polecam
Profil
PW Email www Cytuj
alenda 
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 17:25     



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
Brukselka jest najlepsza! I jajka się szybko gotują :)
Profil
PW Email www Cytuj
Admike 
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 21:22     



Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
Dołączył: 11 Sie 2005
Skąd: R-rz Brzezie/Wysoka
nie ma to jak świeży filet z łososia, albo też pierś kurczaka bądź indyka pokrojona w kostkę
Profil
PW Email www Cytuj
Agatka2008 
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 21:26     



Dołączyła: 15 Mar 2009
ale wszystko też zalezy od samej ryby.. kiedyś robiłam w parowarze Pange z Tesco i byla pyszna, przyprawiłam ją już w parowarze , a pozniej kupilam Pange w biedronce i to taki shit, ze jeśc się tego nie da..., brokuł i kalafior pycha:D ryżu nie gotowałam jeszcze hmm..
a Parowar to fajna sprawa wrzucam wszystko i za 30 minut obiadek:D
Profil
PW Email Cytuj
dzierlatka 
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 10:36     


Dołączyła: 19 Lip 2011
Skąd: Gliwice
ziemniaki gotowane w garze na parze są doskonałe....obiad gotowy w pół godzinki...na dolny pojemnik kładę jarzyny..na górny udka....Gdy udka są ugotowane przekładam je na moment na patelnię i podsmażam....
Profil
PW Email Cytuj
alenda 
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 23:59     



Imię: Olcia
Dołączyła: 08 Maj 2010
Skąd: ze wsi
to ja mam chyba parowar do du...y bo ziemniaki mi sie robią gozinę i są twardawe, ale mam taki garnek do gotowania na parze i jest ok :)

warzywa są super, robiłam brukselkę, fasolkę, kukurydzę, groszek, paprykę, kalafior, brokuły - wszystko pyszne. Ryby robie już tylko w parowarze. A łososia wolę z piekarnika, ale na parze też jet pyszny
Profil
PW Email www Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008