Poprzedni temat «» Następny temat
Sałatkowe szaleństwa
Autor Wiadomość
asik 
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 11:54   Sałatkowe szaleństwa  


Dołączyła: 16 Cze 2005
Skąd: Gliwice - Kopernik
uwielbiem sałatki:)
może macie jakieś przepisy do polecenia:) z góry dziękuję bardzo:)
Profil
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 12:41     

asik napisał/a:
uwielbiem sałatki



robić czy jeść?? :D
Cytuj
asik 
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 12:50     


Dołączyła: 16 Cze 2005
Skąd: Gliwice - Kopernik
Piotrulek, jeść :D
Profil
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 16:12     

asik napisał/a:
uwielbiem sałatki



salatki to też swego rodzaju nowy dzial naszego polskiego menu,kiedys bylo ich kilka podstawowych w zależności od regionu kraju,a teraz jest ich setki,ja nie cierpię saltek z tuńczykiem i jakimkolwiek makaronem,ffffeeeeeeeeee,w tej dziedzinie jestem tradycyjny raczej,surowka z kapusty kiszonej ,kapusty czerwonej,biala kapusta na gęsto,marchewka z groszkiem,buraczki,mizeria z cebulką i jest jeszcze parę innych,ale jak widzę tego zmerykańskiego wszędobylskiego tuńczyka to widzę zaraz te ubogie fast foody i inne nalecialości z za oceanu.
Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 01:45     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
a ja lubie z tunczykiem.........., moja tesciowa robi dobrą
Profil
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 14:52     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
a ja polecam pyszna saltake z kapusty pekinskiej


robi sie szybko( u mnie tez szybko znika ze stolu)

potrzebna jest

kapusta pekinska
cebula
2 opakowania zupki chinskiej( najlepiej gdyby byla Asia snack-ma lepszy smak)
100g migdalow( pokrojonych juz)
4 lyzki slonecznika
1/2 filizanki oleju
4 lyzki octu
4 lyzeczki curku
1 lyzeczka soli
1lyzeczka pieprzu
i te przyprawy ze zupek chinskich

Kapuste posiekac,makaronik ze zupek lekko rozdrobnic
Migdaly i slonecznik delikatnie na patelni przypiec( nie spalic bo bedzie gorzkie)
Razem wszystko wymieszac i dodac przyprawy
Odstawic na jakas 1h aby makaron zmiekl i salatka dostala smak


zycze smacznego
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 18:30     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
ale super przepis, pierwszy raz słysze

musze wyprobowac
Profil
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 18:32     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
Dorothea, moi znajomi zajadaja sie ta salatka i na kazdej imprezie musi byc


mysle,ze zasmakuje tym co ja sprobuja
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 21:35     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Jadłam kiedyś , ma niepowtarzalny smak
Sałatka z kurczaka z kawą
(przepis na 4 porcje)
2 piersi kurczaka
1 ¼ szklanki jogutu naturalnego
3-4 łyzki bardzo mocnego naparu kawy,
2 łyżki cukru
¾ szk. majonezu
4 łodygi selera naciowego
1 szk. łuskanych orzechów włoskich
sól,pieprz

Mięso z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki i ułozyc na dnie naczynia żaroodpornego. Jogurt wymieszać z kawą oraz cukrem i polac nim mieso. Włożyć na 25-30 min do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. Seler umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Upieczone mieso przełożyć do salaterki, ostudzić, dodać seler, majonez i rozdrobnione orzechy. Sałatkę dobrze wymieszać, doprawić sola i pieprzem, włożyć do lodówki na conajmniej 4 godziny
:)
Profil
PW Email Cytuj
asik 
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 23:51     


Dołączyła: 16 Cze 2005
Skąd: Gliwice - Kopernik
to ja od jutra się zabieram do robienie sałatek :) i zdam relacje jak smakowały:>
Profil
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Wto Lis 01, 2005 11:59     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
kisia, Twoja salatka brzmi apetycznie...przy najblizszej okazji bede musiala sprobowac
Profil
PW Email Cytuj
bocianu 
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 09:23     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
sałatka konkretna -
dużo błonnika, dużo kalorii i gromkie bąki,
ale smak wyborny :) przepis autorski.

pół kilograma bobu ugotowac i i obrać z łupin,
puszke grochu cieciorka odsaczyc z wody na sitku,
puszke czerwonej fasoli odsaczyc i przepłukac zimna wodą.
30 dkg sera zółtego ostrego (edamer, ementaler) pokroic
w sporą kostke (taką wielkości ziaren fasoli),
pokroić białą cześć sporego pora, na bardzo cienkie plasterki.
wszystko wymieszac, posypac niewielka iloscia
slodkiej czerwonej papryki i zalac majonezem
(polecam dekoracyjny winiary)

salatka najlepsza jak posotoi pare godzin w lodowce przed podaniem.



sałatka lekka i prosta - na wiosne, ale niekoniecznie.

gotujemy kalafiora na półtwardo w osolonej wodzie,
i wyjmujemy, niech stygnie. 4 jajka gotujemy na twardo,
i 4 pomidory obieramy ze skóry. jajka i pomidory kroimy na
8ki, czyli na pół, połówki na pół i i ćwiartki na ósemki.
kalafior rozdzielamy palcami na kwiatuszki wielości
mniejwiecej kawałków jajek i pomidorów.
bierzemy wysokie szklane naczynie i układamy
warstwami kalafior jajka pomidor i posypujemy
natką z pietruszki, kolejna warstwa...
mi wychodza przewaznie 3. pozniej wszyskto
zalewamy lekko osoloną śmietaną z koperkiem,
wstawiamy do lodowki na pare godzin.
podajemy mocno schlodzone.
smacznego.
Profil
PW Email www Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 21:10     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
bocianu zdecydowanie lepiej smakuje majonez kielecki, ale to rzecz gustu oczywiscie
Profil
PW Email Cytuj
bocianu 
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 07:45     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
kielecki tez lubie. do wędlin.
oczywiscie... to rzecz gustu.
Profil
PW Email www Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 08:20     



Imię: Piotr
Dołączył: 02 Sty 2005
Skąd: Lotników
sałatka fajnie sie miesza z wódeczka :P
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 10:18     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Gmerasku tylko bron Boze dostac pozniej niestrawnosci ble......!!!!
Profil
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 15:28     



Imię: Piotr
Dołączył: 02 Sty 2005
Skąd: Lotników
zazwyczaj tak jest i dlatego staram sie tego niejadac :] ale mi i tak to sakuje :P i zazwyczaj to jest na stole ;p
Profil
PW Email Cytuj
praz 
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 17:28     


Dołączyła: 25 Sie 2005
Skąd: stąd
sałatka szamanki chłodzi się w lodówce :)
Profil
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 17:30     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
praz, to zycze smacznego...mam nadzieje,ze bedzie smakowac


po zjedzeniu prosze o kryteria :D
Profil
PW Email Cytuj
praz 
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 17:32     


Dołączyła: 25 Sie 2005
Skąd: stąd
Szamanka, dziękuje :)już kosztowałam i zapowiada się smakowicie
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008