mloda kapusta |
Autor |
Wiadomość |
ANIUS
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 09:48 mloda kapusta
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
szukam przepisu na dobra, mloda kapustke na gesto :)
tylko nie piszcie mi, ze mam w necie poszukac, bo mnie cos trafi...
chce cos sprawdzonego, co robiliscie nie raz i powiecie ile czego, zeby byla wysmienita do mlodych ziemniaczkow:) wierze w Wasz talent kulinarny Panie i Panowie :zawstydzony: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 10:01
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
musze się zastanowić i sobie przypomnieć bo ostatnio robiłam ją chyba we wrześniu :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 10:32
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
bylo by milo:) bo znalazlam jakis przepis i troche sie boje, ze znow cos "zmaszcze" bo z tymi przepisami z netu to roznie bywa:) a szkoda skladnikow:) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 16:25
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
posiekac mloda kapuste, wrzucic do gara zalac woda tak aby zakryla calosc oczywiscie lekko posolic, gotowac nie dlugo do miekkosci, odlac troche wody, zrobic zasmazke... z masla lub tez z stopionego boczku ze skwarkami dodajac maki przennej, wymieszac z kapustka jeszcze goraca, najlepiej robiac to postawic kapuste na wolnym ogniu i wrzucic zasmazke :) dokladnie wymieszac :) dodac troszke pieprzu najlepiej ziolowego oraz lyzeczke soku z cytryny :) delicje mowie wam :) najlepiej podac z mlodymi ziemniaczkami i koperkiem :) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 18:08
|
|
Aither napisał/a: | oraz lyzeczke soku z cytryny |
można zamienić na ocet jest wtedy bardziej ...taka,no...no...kurde inna
Aither napisał/a: | gotowac nie dlugo do miekkosci |
Dodaje rownież trochę kminku do smaku... |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 18:13
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
Piotrulek jesli dodac octu to tylko winnego :) wole jednak cytryne ma inny smak :) a co do reszty przypraw to wedle uznania :) ja czesto daje ziola prowensalskie :) cudownie aromatyzuja potrawe :) a do kapusty z wedzonym boczkiem dodaje tylko piperz i cytryne :) sam boczek i skwarki nadaja cudownego zapachu :) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 18:22
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
Aither napisał/a: | wole jednak cytryne ma inny smak |
hehe ty to chyba do wszystkiego cytrynke dajesz :P w duzych ilosciach |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 18:24
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
frohike nie no herbata to co innego :) ale to temat o kapuscie :) :P wiec nie oftopicuj suonko :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 19:41
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
hmm, pozno przeczytalam:)
zrobilam nieco inaczej:) nie wyszla taka jaka bym chciala - smak nie ten:( |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 23:50
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
w zasadzie taka jaką podała Aither robi się najprościej, zawsze wychodzi i jest pyszna. Najczęściej robie własnie taką, a jak nie ma dzieci to robie taką:
Składniki:
około 1 kg młodej kapusty
2 młode cebulki dymki ze szczypiorkiem
masło - tak gdzieś jedną czubatą łyżke
woda - 2 szkl.
mąka - 1 czubata łyżka
sok z cytryny - pare kropel
przyprawy -sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować. Sparzyć wrzątkiem, osączyć, zalać wodą i podgotować około 3-5 min. Cebulę pokroić ze szczypiorkiem, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do kapustyi razem dusić około 20 min bez przykrycia. Oprószyć mąką, przyprawić do smaku ( wedle uznania można też skropić sokiem z cytryny), dusić jeszcze razem około 10 min.
Przed podaniem jak kto chce można posypać koperkiem. |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:32
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:53
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
ale i tak najlepsza jest kapustka mloda duszona z wineem :)
standard szatkowanie kapusty :) najpierw cebulka lekko poddusic na jakims tluszczyku najlepiej maselko :) potem wrzucic kapustke i podlac szklaneczka wina najlepiej bialego ale bez roznicy :) potem dusic przez ok 5 min pod pokrywka... potem na malym ogniu trzymac bez pokrywki az zbedna woda wyparuje :) sol pieprz i przyprawy wedle uznania :)
Pychotka :) |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:10
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
wino wypiłam - będzie ze szczypiorkiem - rośnie w ogródku :] |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:10
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
hehehhee :) ja mam duuuuze zapasy wina :D moge podrzucic Ci wytrawne swojskie :D |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:16
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:17
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
Dana no nie wiem jesli chcesz to jakos Ci to dostarcze :) tylko to wino jest typowe do gotowania :) to cala geba wytrawne wino wlasnie bardzo dobre do bigosow i kapusty :) moj Tatko robi :) |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:19
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
no tak na zapalenie płuc to nie ale zapraszam z wizytą do mnie no i z winem ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:20
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
gdzies kiedys jadłam bigos z młodej kapustki i był wyśmienity. wiem tylko że nie było w nim mięsa za to dużo prawdziwych lesnych grzybów :) |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:23
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
ta ./.......bigos i prawdziwe grzyby gotowany na piecu weglowym----
jest taki brązowawy bez pomidorów .........mniam na wsi jadłam w tamtym roku po grzybobraniu
oj małe sprostowanie piec opalany drzewem,o nie na Śląsku było :) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 01:28
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
:) jak bede robila kiedy impreze forumowa w domku... to poprosze Mame zeby zrobila bigos po mysliwsku z winem :D jej no palce lizac :D |
|
|
|
|
|