Poprzedni temat «» Następny temat
mloda kapusta
Autor Wiadomość
ANIUS 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 08:48   mloda kapusta  



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
szukam przepisu na dobra, mloda kapustke na gesto :)
tylko nie piszcie mi, ze mam w necie poszukac, bo mnie cos trafi...
chce cos sprawdzonego, co robiliscie nie raz i powiecie ile czego, zeby byla wysmienita do mlodych ziemniaczkow:) wierze w Wasz talent kulinarny Panie i Panowie :zawstydzony:
Profil
PW Cytuj
kisia 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 09:01     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
musze się zastanowić i sobie przypomnieć bo ostatnio robiłam ją chyba we wrześniu :)
Profil
PW Email Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 09:32     



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
bylo by milo:) bo znalazlam jakis przepis i troche sie boje, ze znow cos "zmaszcze" bo z tymi przepisami z netu to roznie bywa:) a szkoda skladnikow:)
Profil
PW Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 15:25     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
posiekac mloda kapuste, wrzucic do gara zalac woda tak aby zakryla calosc oczywiscie lekko posolic, gotowac nie dlugo do miekkosci, odlac troche wody, zrobic zasmazke... z masla lub tez z stopionego boczku ze skwarkami dodajac maki przennej, wymieszac z kapustka jeszcze goraca, najlepiej robiac to postawic kapuste na wolnym ogniu i wrzucic zasmazke :) dokladnie wymieszac :) dodac troszke pieprzu najlepiej ziolowego oraz lyzeczke soku z cytryny :) delicje mowie wam :) najlepiej podac z mlodymi ziemniaczkami i koperkiem :)
Profil
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:08     

Aither napisał/a:
oraz lyzeczke soku z cytryny



można zamienić na ocet jest wtedy bardziej ...taka,no...no...kurde inna

Aither napisał/a:
gotowac nie dlugo do miekkosci



Dodaje rownież trochę kminku do smaku...
Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:13     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Piotrulek jesli dodac octu to tylko winnego :) wole jednak cytryne ma inny smak :) a co do reszty przypraw to wedle uznania :) ja czesto daje ziola prowensalskie :) cudownie aromatyzuja potrawe :) a do kapusty z wedzonym boczkiem dodaje tylko piperz i cytryne :) sam boczek i skwarki nadaja cudownego zapachu :)
Profil
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:22     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
Aither napisał/a:
wole jednak cytryne ma inny smak

hehe ty to chyba do wszystkiego cytrynke dajesz :P w duzych ilosciach
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:24     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
frohike nie no herbata to co innego :) ale to temat o kapuscie :) :P wiec nie oftopicuj suonko :)
Profil
PW Email Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 18:41     



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
hmm, pozno przeczytalam:)

zrobilam nieco inaczej:) nie wyszla taka jaka bym chciala - smak nie ten:(
Profil
PW Cytuj
kisia 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 22:50     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
w zasadzie taka jaką podała Aither robi się najprościej, zawsze wychodzi i jest pyszna. Najczęściej robie własnie taką, a jak nie ma dzieci to robie taką:

Składniki:
około 1 kg młodej kapusty
2 młode cebulki dymki ze szczypiorkiem
masło - tak gdzieś jedną czubatą łyżke
woda - 2 szkl.
mąka - 1 czubata łyżka
sok z cytryny - pare kropel
przyprawy -sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować. Sparzyć wrzątkiem, osączyć, zalać wodą i podgotować około 3-5 min. Cebulę pokroić ze szczypiorkiem, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do kapustyi razem dusić około 20 min bez przykrycia. Oprószyć mąką, przyprawić do smaku ( wedle uznania można też skropić sokiem z cytryny), dusić jeszcze razem około 10 min.
Przed podaniem jak kto chce można posypać koperkiem.
Profil
PW Email Cytuj
Dana 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 23:32     


Dołączyła: 27 Gru 2004
Skąd: okolice Gliwic
jutro wiem co jem :]
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 23:53     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
ale i tak najlepsza jest kapustka mloda duszona z wineem :)
standard szatkowanie kapusty :) najpierw cebulka lekko poddusic na jakims tluszczyku najlepiej maselko :) potem wrzucic kapustke i podlac szklaneczka wina najlepiej bialego ale bez roznicy :) potem dusic przez ok 5 min pod pokrywka... potem na malym ogniu trzymac bez pokrywki az zbedna woda wyparuje :) sol pieprz i przyprawy wedle uznania :)
Pychotka :)
Profil
PW Email Cytuj
Dana 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:10     


Dołączyła: 27 Gru 2004
Skąd: okolice Gliwic
wino wypiłam - będzie ze szczypiorkiem - rośnie w ogródku :]
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:10     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
hehehhee :) ja mam duuuuze zapasy wina :D moge podrzucic Ci wytrawne swojskie :D
Profil
PW Email Cytuj
Dana 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:16     


Dołączyła: 27 Gru 2004
Skąd: okolice Gliwic
Aither
kiedy kiedy ...?
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:17     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Dana no nie wiem jesli chcesz to jakos Ci to dostarcze :) tylko to wino jest typowe do gotowania :) to cala geba wytrawne wino wlasnie bardzo dobre do bigosow i kapusty :) moj Tatko robi :)
Profil
PW Email Cytuj
Dana 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:19     


Dołączyła: 27 Gru 2004
Skąd: okolice Gliwic
no tak na zapalenie płuc to nie ale zapraszam z wizytą do mnie no i z winem ;)
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:20     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
gdzies kiedys jadłam bigos z młodej kapustki i był wyśmienity. wiem tylko że nie było w nim mięsa za to dużo prawdziwych lesnych grzybów :)
Profil
PW Email Cytuj
Dana 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:23     


Dołączyła: 27 Gru 2004
Skąd: okolice Gliwic
ta ./.......bigos i prawdziwe grzyby gotowany na piecu weglowym----
jest taki brązowawy bez pomidorów .........mniam na wsi jadłam w tamtym roku po grzybobraniu

oj małe sprostowanie piec opalany drzewem,o nie na Śląsku było :)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:28     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
:) jak bede robila kiedy impreze forumowa w domku... to poprosze Mame zeby zrobila bigos po mysliwsku z winem :D jej no palce lizac :D
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008