Szkoła bez przemocy |
Autor |
Wiadomość |
H. Mościbrodzki
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 19:39 Szkoła bez przemocy
|
Imię: Henryk
|
Jakie jest Wasze zdanie na temat przemocy w szkole. Czy taka przemoc istnieje faktycznie, czy jest to tylko wymysł mediów? Może ten problem w ogóle nie występuje na Śląsku? |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 20:06
|
|
Istnieje, głównie w gimnazjach. Nie wiem, jak na Śląsku, bo zbyt krótko tu mieszkam, ale w Poznaniu byłam świadkiem wielu skandalicznych scen. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 22:34
|
Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
gimnazja - to porażka reformy edukacyjnej... |
|
|
|
|
kajusiaw
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 15:43
|
Imię: Ania :)
|
Istnieje przemoc w wielu szkołach niestety prawda jest taka, że nauczyciele wolą tego nie zauważac. Widziałam w wielu miejscach szczególnie w programie TVN "Uwaga" |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 17:36
|
|
ale nad czym tu się zastanawiać, w każdej szkole była jest i będzie przemoc, jak nie fizyczna to psychiczna, zawsze będą grupki które będą sobie na wzajem docinać itd. całego świata nie uratujecie, dyskusja bez końca ... |
|
|
|
|
Karlus
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 21:55
|
|
Tyle że szkoły te problemy bagatelizują bo gdy taka sprawa wyjdzie na wierzch to im notowania popsuje :oczami: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 08:30
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Karlus napisał/a: | szkoły te problemy bagatelizują bo gdy taka sprawa wyjdzie na wierzch to im notowania popsuje | dlatego takie sprawy załatwiane są wewnątrz szkoły i nie zgadzam się z opinią, ze szkoły to bagatelizują, a przynajmniej tak się nie dzieje w Gimnazjium nr 10, do którego chodziły i nadal chodzą moje dzieci. O incydencie jaki się wydarzy w szkole, jeżeli dojdzie to do nauczycieli , czy dyrekcji, są informowani rodzice. Wzywa się ich do szkoły na dywanik i podpisują oświadczenie, w którym jest opisane jakiego czynu dopuściło się ich dziecko i ten dokument ląduje w aktach dziecka. Nie wiem jak jest w przypadku, kiedy dziecko ponownie zrobi coś złego. według informacji podawanej rodzicom, następnym razem uruchamiana jest policka, ale to jeszcze zależy jakiego czynu dopuściło się dziecko. |
|
|
|
|
Karlus
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 16:32
|
|
Zawsze są wyjątki od reguły. |
|
|
|
|
H. Mościbrodzki
Wysłany: Wto Cze 03, 2014 22:14
|
|
Ja tam jakbym miał zostać szkolnym doradcą ds tzw. szkolnej przemocy, zostałbym najbogatszym człowiekiem w RP! ;) |
|
|
|
|
kropka75
Wysłany: Sro Cze 04, 2014 13:01
|
|
trunks napisał/a: | gimnazja - to porażka reformy edukacyjnej... |
Otóż to. |
|
|
|
|
H. Mościbrodzki
Wysłany: Sro Cze 04, 2014 20:36
|
|
Według mnie to zwykła nieudolność kadry zarządzającymi szkołami, nazywanymi gimnazjami! |
|
|
|
|
tier
Wysłany: Czw Cze 05, 2014 12:07
|
|
Może jednak nieudolność wychowawcza rodziców?? |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Czw Cze 05, 2014 22:53
|
|
tier napisał/a: | Może jednak nieudolność wychowawcza rodziców?? |
O to to. Przeważnie stają w obronie pociech, zamiast od czasu do czasu skarcić i stanąć po stronie nauczyciela :kwasny: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Cze 06, 2014 14:27
|
|
Nie zmienia to faktu, ze gimnazjum to najgorszy twór jaki można było stworzyć, w którym nie wiedzieć czemu coraz większe problemy są z dziewczynami. Są bardzo agresywne, mściwe i zawzięte.
Na innym forum czytałam o nauczycielu, który ma właśnie problemy z gimnazjalistkami bo się nie uczą, pyskują, na lekcji przeszkadzają bardzo. Z kartkówek/klasówek większość dziewczyn dostawała zazwyczaj jedynki. Rodzice na zebraniu oskarżyli go o męski szowinizm i że ma problemy ze sobą, dlatego mści się na dziewczynach, przez co trafił na dywanik i dostał polecenie od dyrekcji by przystopował ze złymi ocenami bo będzie skandal.
Niestety w dzisiejszych czasach wielu nauczycieli przerasta praca w gimnazjum bo prawdę mówić nie mają za wiele praw bo nawet krzyknąć na dziecko nie może bo zaraz rodzice mają wielkie pretensje. |
Ostatnio zmieniony przez kisia Pią Cze 06, 2014 14:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Pon Cze 09, 2014 09:50
|
Imię: Woody
|
bezstresowe wychowywanie dzieci... a dzisiaj malo ktore nastoletnie dziecko nie pali nie pije i nie cpa. nie mowiac o pladze gowniar w ciazy |
|
|
|
|
tier
Wysłany: Pon Cze 09, 2014 10:21
|
|
vkimi napisał/a: | bezstresowe wychowywanie dzieci... a dzisiaj malo ktore nastoletnie dziecko nie pali nie pije i nie cpa. nie mowiac o pladze gowniar w ciazy |
:zdziwko:
Mocno przesadzone stwierdzenie (albo osadzone w specyficznym środowisku). |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Cze 11, 2014 14:51
|
|
tier napisał/a: | vkimi napisał/a: | bezstresowe wychowywanie dzieci... a dzisiaj malo ktore nastoletnie dziecko nie pali nie pije i nie cpa. nie mowiac o pladze gowniar w ciazy |
:zdziwko:
Mocno przesadzone stwierdzenie (albo osadzone w specyficznym środowisku). | tez tak uważam, ze mocno przesadzone |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Sro Cze 11, 2014 20:02
|
|
kisia napisał/a: | Nie zmienia to faktu, ze gimnazjum to najgorszy twór jaki można było stworzyć, w którym nie wiedzieć czemu coraz większe problemy są z dziewczynami. Są bardzo agresywne, mściwe i zawzięte.
Na innym forum czytałam o nauczycielu, który ma właśnie problemy z gimnazjalistkami bo się nie uczą, pyskują, na lekcji przeszkadzają bardzo. Z kartkówek/klasówek większość dziewczyn dostawała zazwyczaj jedynki. Rodzice na zebraniu oskarżyli go o męski szowinizm i że ma problemy ze sobą, dlatego mści się na dziewczynach, przez co trafił na dywanik i dostał polecenie od dyrekcji by przystopował ze złymi ocenami bo będzie skandal.
Niestety w dzisiejszych czasach wielu nauczycieli przerasta praca w gimnazjum bo prawdę mówić nie mają za wiele praw bo nawet krzyknąć na dziecko nie może bo zaraz rodzice mają wielkie pretensje. |
Kisia, twoim zdaniem to twór jakim jest "gimnazjum" jest winne wszystkiemu ? Bo jak dla mnie to jedynie zmiana nazwy i nic więcej. A zachowanie dzieci ? Otwórz Onet, Interię czy cokolwiek. Załącz wiadomości. Załącz "dzisiejszą" bajkę w telewizji przeznaczoną dla dzieci poniżej 10 roku życia. Zobacz jakie treści się tam serwuje. Wg mnie to nie szkoła jest problemem, ale ogólny upadek cywilizacji europejskiej ( moralności, myślenia, hierarchii wartości, zasad itd). Do tego ta moda nowobogackich rodziców "rozstawiania wszystkich po kątach", bo ja mam kasę to mnie słuchajcie ... a potem szok, bo dzieciak nauczycielowi kosz na głowę wsadził :dobani: |
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 18:36
|
Imię: Woody
|
tier, kisia - może jedynie troszeczkę przesadzone :)
a swoją drogą brakuje młodym konsekwencji i dyscypliny, co robi z nich młodych bezkarnych ludzi. no bo przecież wszystkie są "aniołkami". |
|
|
|
|
tier
Wysłany: Pią Cze 13, 2014 12:49
|
|
Mam 16-latka w domu, znam wielu jego rówieśników i nadal uważam, vkimi, że Twoje stwierdzenie jest mocno przesadzone. |
|
|
|
|
|