LAZANIA (LASAGNE) |
Autor |
Wiadomość |
mania
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 14:49 LAZANIA (LASAGNE)
|
Dołączyła: 01 Lut 2005 Skąd: kiedyś Junaków
|
Przepis na całe naczynie żaroodporne (prostokątne):
Składniki:
- makaron na lazanie (polecam Malma)
- 2 x sos do lazani (ja używam sosu Bolognese - tego do spaghetti najlepiej Knorr)
- 0,7 kg pieczarek
- 0,5 kg mięsa mielonego ( obojętnie z jakiego zwierzęcia )
- 0,5 kg sera żółtego ( lub 4 paczki już utartego, do kupienia w Biedronce, polecam, rewelacyjny do zapiekania )
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt. cebuli ( zależy ile kto lubi )
- przyprawy : vegeta, sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie farszu:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kosteczke. Wrzucić na patelnie ( najlepiej na dno patelni dać masło, pieczarki się wtedy ładnie uduszą ). Ja od razu daje też mięso, zgnieciony ząbek czosnku i pokrojoną w kostke cebule. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą wg smaku i uznania. To razem dusi sie na małym ogniu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, ok. 40 min. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu :). Teraz odcedzamy powstały sosik, jeszcze sie nam przyda.
Przygotowanie sosu:
Gotowy sos do lazani ( lub bolognese ) rozpuszczamy w zimnej wodzie ( wg. przepisu na opakowaniu ), ja używam ok. 0,5 litra wody na dwa opakowania sosu. Rozpuszczony sos zagotowujemy, MUSIMY MIESZAć !! Jak sie zagotuje dodajemy do tego odcedzony sosik z mięsa, będzie miał ładny aromat. I tak chwilke mieszamy, żeby składniki się połączyły. Sos gotowy :)
Układanie warstw lazani:
Dno naczynia żaroodpornego polewamy odrobiną oleju, następnie wg kolejności: sos, makaron, farsz, utarty ser ( jeżeli macie ten pakowany, to jeden woreczek = jedna warstwa ). Tak układamy warstwami ile nam się zmieści, ale należy pamiętać, że ostatnią warstwą musi być ser ( szczelnie przykrywający całość ). Ja polewam ostatnią warstwe sosem.
Zapiekamy w rozgrzanym do 180 - 200 stopni piekarniku, ok. 40 - 60 min na "środkowym piętrze" piekarnika. Lepiej zaglądać czy nam się dno lazani nie przypala, jeśli tak to można wyłączyć piekarnik. Ja zostawiam lazanie w piekarniku tak długo, aż sam ( piekarnik ) ostygnie. Lazania wtedy sama "dochodzi" - bez skojarzeń ;)
Przepis sprawdzony tysiące razy, jestem mistrzem robienia lazani, bez chwalenia sie. :)
Życze smacznego :beer: |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 23:58
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
Cytat: | Przepis sprawdzony tysiące razy, jestem mistrzem robienia lazani, bez chwalenia sie. |
Ja też jestem mistrzem i też się nie chwale
moje super lazanie robie z warzywami mieszanka warzywna/ mrożonka 7 -składników/
zasada warstw ta sama co MANIA
na sos mam wlasny sposob:
4-łyżki masła rozp/na patelni dodać 4-łyżki mąki 2 minuty prarzyć zalać mlekiem 1szklanka i mieszać aż zgęstnieje doprawić papryką i piepszem |
|
|
|
|
mania
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 08:12
|
Dołączyła: 01 Lut 2005 Skąd: kiedyś Junaków
|
Dana napisał/a: |
na sos mam wlasny sposob:
4-łyżki masła rozp/na patelni dodać 4-łyżki mąki 2 minuty prarzyć zalać mlekiem 1szklanka i mieszać aż zgęstnieje doprawić papryką i piepszem |
Dana ten sos to chyba beszamelowy :?: ja właśnie nie robie tego sosu, tylko do mięsa, Twój w tym przypadku pasuje bo to warzywka ;) |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 15:16
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
NO Mania !
Jestes mistrzem gotowania - to sos beszamelowy :brawo:
spróbuje do mięska zrobić twój sos może będzie lepszy posmak :) |
|
|
|
|
mania
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 18:28
|
Dołączyła: 01 Lut 2005 Skąd: kiedyś Junaków
|
Dana napisał/a: | NO Mania !
Jestes mistrzem gotowania - to sos beszamelowy :brawo: ) |
nie pisałam, że jestem mistrzem gotowania, tylko mistrzem robienia lazani :mg: |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sob Lut 05, 2005 14:39
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
OK tak mi się zrymowało
sama lubie lazanie jeść i gotować dlatego włączyłam się do temayu :) |
|
|
|
|
Jenny
Wysłany: Sob Lut 05, 2005 17:27
|
Dołączyła: 27 Sty 2005 Skąd: Gliwice
|
mam pomysl...moze maniu zaprosisz nas kiedys na Twoja lazanie?? nio ja jestem za:) mozna by sie zlozyc na produkty i juz bedzie ok? czekam na Twoja decyzje :D |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sob Lut 05, 2005 19:22
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
a ma ktoś zdjecie bo ja nie wiem nawet jak to wyglada a tym bardziej jak smakuje :] |
|
|
|
|
Demmo
Wysłany: Pon Lut 07, 2005 17:17
|
Dołączył: 25 Sty 2005 Skąd: Gliwice
|
mania omija temat szerokim łukiem? ;) czekamy na decyzję bo też chętnie bym spróbował tej lazanii :] |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Sro Lut 09, 2005 22:02
|
Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
zrobie Lazanie ..............
zrobie zdjęcie ,dla Frohike..........
a sama je zjem :D |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 00:48
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
ooooo lazania mniam mniam
frohike, lasagne wyglada tak
:mg: :mg: :mg: |
|
|
|
|
Jenny
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 13:37
|
Dołączyła: 27 Sty 2005 Skąd: Gliwice
|
jejus ale mi smaka kisiu zrobilas a tu mania sie nie odzywa czyli zostaje mi poeksperymentowac i zrobic ta lazanie pyszna :D |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 19:37
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
mi to apetycznie nie wyglada |
|
|
|
|
Demmo
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 23:10
|
Dołączył: 25 Sty 2005 Skąd: Gliwice
|
a ta lazania garfilda wyglądała inaczej :lol:
btw lazania mojej siostry też nie przypomina tego ze zdjęcia ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Lut 11, 2005 02:30
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
zawsze potrawy na zdjęciach wyglądaja zupełnie inaczej niz w rzeczywistości ( to tak jak ze zdjęcami modelek czy aktorek ;) |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 21:02
|
Imię: Ola
Dołączyła: 27 Sty 2009 Skąd: Gliwice
|
Sama nigdy nie robiłam, ale mialam okazje jesc w Dominium i Capri, i Coste Vita. Wygrywa CAprii, duzo sera, sosu i dosc pokazna, 2 osoby srednio głodne sie najedza. :) Pyyycha:D |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 10:37
|
Imię: Bożydar :]
Dołączył: 31 Lip 2005 Skąd: G-ce
|
Nie wiem, która spośród restauracyjnych wygrywa bo tylko jedną jadłem, ale ta w Capri faktycznie jest niezła :) Ale i tak domowej roboty jest najlepsiejsza :zawstydzony: :wstyd: :zawstydzony: :wstyd: |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 11:17
|
Imię: Ola
Dołączyła: 27 Sty 2009 Skąd: Gliwice
|
pewnie ze tak...ale ja leniuch jestem i lubie se czasem dogodzic w knajpie ;) |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 11:46
|
Imię: Bożydar :]
Dołączył: 31 Lip 2005 Skąd: G-ce
|
Ishikawa napisał/a: | pewnie ze tak...ale ja leniuch jestem i lubie se czasem dogodzic w knajpie ;) |
Rozumiem Cię doskonale. Czasami też tak trzeba :) |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 22:37
|
Imię: Ola
Dołączyła: 27 Sty 2009 Skąd: Gliwice
|
Zczaiłam lazanie z Lidla :) wegeterianska i normalna:) Wegetarianska pycha, nie mam przekonania do miecha w takich mrozonkach. |
|
|
|
|
|