Poprzedni temat «» Następny temat
Życie na śląsku
Autor Wiadomość
owcashek 
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 20:18   Życie na śląsku  

Witam,
zamierzam się w tym roku (okolice lipca) przeprowadzić na śląsk, najbardziej znam gliwice, więc moje pierwsze myśli są kierowane właśnie w tę stronę.
Mam bardzo wiele pytan do mieszkańców, ale pewnie wiele pomine lub zapomnę.

Głównie interesują mnie koszty czynszu w mieszkaniach/kawalerkach w gliwicach i jak wyglądają na tle innych miast.
Ogólnie sytuacja wygląda tak, że chcę iść na studia do Katowice do WST na kierunek grafika.
Bardzo miło by było jeśli ktoś by swoją opinię o tej szkole/kierunku napisał (raczej osoby które tam chodzą lub znają kogoś)
Przeraża mnie dość długość dojazdu z gliwic na tę uczelnię, byłem teraz 26 marca na drzwiach otwartych i z gliwic do uczelni jechałem az 2h....niby tylko w weekendy ale i tak 4h dziennie w wekend na dojazd to nie jest nic fajnego.
Może uda mi się mieszkać bliżej centrum to będzie lepiej, zobaczymy.
A więc głównie: koszty wynajmu, koszt życia, ogólnie gliwice na tle innych miast slaska, dojazd do katowic (moze ktos zna lepsze i szybsze sposoby na taki dojazd), szansa na znalezienie pracy (ogolnie z wyksztalcenia jestem technikiem elektrykiem, ale bardzo chetnie podejme prace w klimatyzacji,chlodnitwie,pompach ciepla powietrze-woda)
Miło by było jakby ktoś podał namiary na takie prywatne firmy zajmujace sie klimatyzacja/pompami ciepla (widzialem taki szyld kolo dworca glownego, ale widocznie nie ma juz tam tego albo zamkniete w weekendy a bywam w gliwicach tylko w weekendy)
Mozna poszukac w internecie, ale wiele tych firm to firma krzak, ktorej nie ma, albo sa to wielkie koncerny ktore tylko podwykonawcow potrzebuja.
Co jeszcze...ogolnie jakies informacje, bywam w gliwicach raz na jakis czas, boje sie dosc tej przeprowadzki, to duzy krok, jestem z Bydgoszczy i mam wszedzie blisko, autobusy co 10 minut, w gliwicach zauwazylem, ze na kazda godzine jest dosc malo autobusow, i w dodatku ten dlugi dojazd do katowic.
Slyszalem, ze o prace dosc latwo jak ktos chce dojezdzac, bo mozna mieszkac w gliwicach a pracowac w bytomiu czy cos, jednak nie chcialbym tracic zycia na dojazdy.
Moze lepiej przeprowadzic sie od razu do katowic albo innego miasta gdzie bedzie praca? Problem w tym, ze zadnego innego miasta poza gliwicami nie znam a katowice pewnie drozsze jesli chodzi o ceny wynajmu pokoju.

Naprawde prosilbym o jakies rady, spostrzezenia.
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 22:58     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
Koszty wynajmu, czy tam czynszu są w Gliwicach wyższe niż w sąsiednich miastach aglomeracji - jedynie w Katowicach drożej. Bardziej by Ci się opłacało Zabrze, lub dalej Ruda Śląska, czy Chorzów, a i do Katowic bliżej stamtad...
PW Email Cytuj
Solid_Wood 
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 23:36     

ale nigdzie nie będziesz miał tak fajnie jak w Gliwicach :-)
PW Email Cytuj
Alpha Centauri 
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 10:04     

Dojazd Gliwice-Katowice najwygodniejszy jest pociągiem. Czas jazdy to 40 min, czyli względnie krótko. Zależy jak daleko trzeba dotrzeć z/do stacji. W tej chwili Dworzec PKP w Katowicach jest w przebudowie i zapewne jeszcze dłuuugo to potrwa :( W wyniku przebudowy da się wyjść tylko w kierunku Pl. Andrzeja, co zwykle nie jest pożądanym kierunkiem. Więc znów jest te 5-10 min dłużej. Krótko mówiąc czas dojazdu Gliwice-Katowice to 55 min + czas na dojazdy autobusem/tramwajem.
Trunks prawdopodobnie ma rację - Chorzów mógłby być lepszym wyborem.

Pozdrawiam
PW Email Cytuj
owcashek 
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 21:37     

Ech,
okolice gliwic to naprawde ostateczna ostatecznosc, nie znam tych miejsc, zgine w 2 dni.
W gliwicach wiem gdzie jest zloty kurczak na placu piastow to chociaz bede mial gdzie zapiekanke zjesc....
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 23:07     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
owcashek, nie ma obaw nie zginiesz, przecież każde miasto można poznać, a tu nie ma aż takich kolosów jak Tokio :). Jak masz tu kilka lat pomieszkać i męczyć sie z dojazdami oraz więcej płacić za lokum, to warto to przemyśleć 2 razy...Gliwice sa fajne i najbardziej mi się podobają z tych wymienionych wyżej, ale to pewnie wynika z mojego sentymentu :-)
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu