Poprzedni temat «» Następny temat
Nietypowa pergola na zamówienie
Autor Wiadomość
lesioc 
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 09:54   Nietypowa pergola na zamówienie  

Witam

Od dłuzszego czasu (niestety nieskutecznie) poszukuję kogoś, kto mi wykona dość
nietypową pergolę do ogródka. Jej nietypowaość polega wyłącznie na bardzo dużym
rozstawie podpór, który miałby wyności 180cm (zamiast standardowych 120-150).

Tutaj szkic pergoli (najważniejszy wymiar to ten czerwony prostokąt 60x180cm)
h t t p;//farm4.static.flickr, c o m/3347/3255417986_6458bebda4_o.jpg]

Ze względu na duże wymiary nie bardzo opłaca się wysłanie takej pergoli kurierem
(kwalifikuje sie jako paczka dłużycowa, nawet w stanie złożnym), w związku z tym
pilnie poszukują osoby/zakładu w okolicach Gliwc który mógłby mi coś takiego wykonać.
Bardzo byłbym wdzięczny za jakeiś namiary.
Ostatnio zmieniony przez lesioc Czw Lut 05, 2009 09:55, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email Cytuj
colutea
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 16:16     

czy wchodzi w gre lekkie 'przerobienie' pergoli? ja bym dodala donice po bokach... zapytam kogo trzeba byc moze bede w stanie ja wykonac. wstepnie okreslam cene na 900zl z dowozem i zlozeniem. jesli jestes zainteresowany prosze o kontakt
Ostatnio zmieniony przez colutea Czw Lut 05, 2009 16:18, w całości zmieniany 1 raz  
lesioc 
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 17:20     

colutea napisał/a:
czy wchodzi w gre lekkie 'przerobienie' pergoli? ja bym dodala donice po bokach...

Przerobienie nie wchodzi w rachubę ponieważ pergola będzie częścią większej całości.
W zasadzie cała reszta już jest, brakuje tylko pergoli.
Tak prawdę mówiąc nawet podpory (nogi) nie są potrzebne, bo i tak będę je musiał zrobić
po swojemu, więc wystarczyłby sam "dach" (bez kotw, i podpór - tylko łuki i rejtary) - to co jest na rysunku brązowe.
Z podobnego powodu jak powyżej całość również nie musi być pomalowana, wystarczy zaimpregnowanie.

colutea napisał/a:
Wstepnie okreslam cene na 900zl z dowozem i zlozeniem. jesli jestes zainteresowany prosze o kontakt

Cena 900zł jest znacznie (ZNACZNIE!) wyższa niż cena jaką otrzymałem z innej firmy - co więcej, jest nadal wyższa nawet po dodaniu 400zł kosztów przesyłki jako paczka dłużycowa.

Czy po uwzględnieniu braku podpór / bez malowania / bez montażu / ( może być nawet bez dowozu - sam mogę po nią podjechać) czy nie udało by się obniżyć ceny ?
PW Email Cytuj
colutea
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 17:38     

to zmienia postac rzeczy :)

ja liczylam material, zrobienie, malowanie, montaz i dowoz (w sumie to z innego wojewodztwa :) chcialam dac zarobic kuzynowi...) ale w takim razie dowiem sie konkretnie ile by chcial za taki sam 'daszek' bez montazu itd. i dam znac po weekendzie ile to wyniesie ok? z dowozem cos sie wymysli a jak nie to popytam wsrod znajomych stad...

swoja droga niezla cena przesylu takiej paczki... w zyciu bym nie pomyslala ze taki moze byc koszt wysylki...
Ostatnio zmieniony przez colutea Czw Lut 05, 2009 17:41, w całości zmieniany 1 raz  
lesioc 
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 17:57     

Świetnie,doskonale!!! - colutea dzięki za zainteresowanie :), czekam na odpowiedz.
PW Email Cytuj
colutea
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 18:07     

w koncu moja dziedzina :D
jakbys chcial projekt ogrodu to polecam sie oczywiscie!! :)
colutea
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 18:27     

po malym rozeznaniu...

czy te luki moga byc klejone?? bo z jednego kawalka drewna na taka rozpietosc podpor to raczej nie ma mozliwosci zeby to bylo odpowiednio wytrzymale... chodzi mi o to ze drewno zawsze ma jakies seki i przez to luki moga byc malo wytrzymale lepiej zeby nie spadly nikomu na glowe :)

moze to byc ze sklejki lub z kilku klejonych desek?? i jeszcze wysokosc mnie interesuje i jakies bardziej szczegolowe wymiary.. cos ma na tym rosnac jakies pnacze? jesli tak to pergola musi byc masywniejsza...

czekam na wiecej info :)
Ostatnio zmieniony przez colutea Czw Lut 05, 2009 18:28, w całości zmieniany 1 raz  
lesioc 
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 19:47     

Pergola ma być docelowo obrośnięta glicynią chińską (Wisteria sinensis) i milinem merykańskim (Campsis radicans). Z milinem nie powinno być większego problemu, ale obawiam się, że glicynia to jedno z cięższych pnączy jakie można sobie wybrać, a przy tym mocno niszczącym podpory przez ich zgniatanie i skręcanie.

Główne "pnie" obu pnączy rosną już od jakiegoś czasu w pewnej odległości od pergoli.. więc najgorszy ciężar jest już przekazany na inną konstrukcję...planuje aby do pergoli dotarły same końce pędów - tak gdzieś tak pomiędzy 5-8m długości - więc wydaje mi się, że nie powinno być aż tak krytycznie - powiedzmy, że pergola powinna być średnio wytrzymała.

Mam zamiar postawić ją na 4 podporach o przekroju 70x70mm na wysokości około 2.10~2.20m od ziemi w miejscu zamocowanie podpór (w środku łuku oczywiście odpowiednio więcej). Najważniejszym i krytycznym dla mnie wymiarem jest ten rozstaw który oznaczyłem czerwonym prostokątem - czyli 180x60 pomiędzy wewnętrznymi krawędziami podpór.
Jeżeli doliczymy do tego po 7cm szerokości podpory z każdej strony oraz około 10~13cm
"wystawania" daszku poza podpory - to całkowity wymiar dachu wychodzi około 220x100.

Jeżeli chodzi o przekroje belek na łuki / podpory / rajtary- tutaj zdaję się na wiedzę tego kto to będzie wykonywał - prawdę mówiąc nie bardzo wiem jak je dobrać aby całość była odpowiednio wytrzymała a jednocześnie nie wyglądała zbyt pancernie ;).
To samo jeżeli chodzi o wymiary i kształt łuków - tutaj również zdam się na wykonującego.
Fajnie jakby miały wyprostowane same końcówki, ale jeżeli to jakoś komplikuje sprawę to
cała belka może być jednym wielkim łukiem.

Technika wykonania łuków jest mi obojętna - mogą być klejone jeżeli tak bezie lepiej.
Ostatnio zmieniony przez lesioc Czw Lut 05, 2009 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email Cytuj
colutea
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 19:49     

super dzieki za dokladne info :)

wiedzialam ze chcesz posadzic glicynie po prostu wiedzialam :) zreszta dobry wybor :D
lesioc 
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 20:21     

colutea napisał/a:
wiedzialam ze chcesz posadzic glicynie po prostu wiedzialam :) zreszta dobry wybor :D

Cieszę się, też pomysł się podoba :D.
Ale sądząc po twoich płaskorzeźbach myślałem, że będziesz spodziewała się raczej coś w stylu powojnika ;)

PS. Do zobaczenia gdzieś na ściance :)
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu