SZYBKIE TANIE CIACHO |
Autor |
Wiadomość |
ANIUS
Wysłany: Wto Gru 07, 2004 10:21 SZYBKIE TANIE CIACHO
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
wczoraj robilam po raz pierwszy: udalo sie :brawo:
dzisiaj robilam z ranca po raz drugi pewna wariacje z wczoraj: udalo sie :beer:
a teraz podam Wam przepis, naprawde latwo, szybko i przyjemnie:)
10 lyzek cukru
10 lyzek maki
10 lyzek oleju, jest napisane slonecznikowego, aja dalam rzepakowego:)
4 cale jaja
szczypta soli
lyzeczka proszku do pieczenia
wszystko zmiksowac, wylac do malej blachy wysmarowanej tluszczem i buleczka tarta i na 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
nic mi sie nie przypala, wyglada jak biszkopcik z gotowych takich okraglych opakowanych w sklepie spodzikow pod rozne masy i galareteczki:)jasniutkie i sliczniutkie:)
a co do wariacji na temat:
dzis przed wlaniem masy wrzucilam na dno blaszki jabluszka w plasterkach i posypalam cynamonem:) :jupi:
zycze smacznego |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Gru 07, 2004 23:56
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
można zrobić tez do tego masę budyniową lub z bitej śmietany, wyłozyc na wierzch owoce i zalać galaretką :D |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Gru 08, 2004 09:57
|
Imię: Mariusz Damian
Dołączył: 05 Gru 2004 Skąd: Gliwice
|
Mniam mniam ;-) Może mnie ktoś zaprosi na takie coś ?;-) :jupi: |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sro Gru 08, 2004 15:48
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
może na spotkanie użytkowników ktos takie ciasteczko.
ja jestem za tylko moje zdolności kulinarne są dosyć mizerne. |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Sro Gru 08, 2004 17:58
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
frohike, to jest naprawde proste:) wrzuc wszystko do mikserka i gotowe:)
tak, nastepne bedzie z owocami i galareteczka:) mniam :D |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Gru 08, 2004 22:43
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
albo można dodać bakalie
lub zrobić czekoladowe dodając kakao :mg: |
|
|
|
|
Asienka
Wysłany: Czw Gru 09, 2004 12:36
|
Dołączyła: 22 Lip 2004 Skąd: Aktualnie niewiem
|
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Nie Sty 02, 2005 13:59
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
hmm, na wierzch proponuje jeszcze krem karpatka.
mleko i proszek z torebki, zmiksowac , nalozyc na biszkopcik i mniam mniam :jupi:
a do tego moze jakies owoce zalane galaretka
pycha:) |
|
|
|
|
FlashMan
Wysłany: Pon Mar 07, 2005 23:13
|
Dołączył: 15 Wrz 2004 Skąd: Polska
|
Właśnie dzisiaj robiłem to ciasto... - tak jak radziłaś zrobiłem z różnego rodzaju swoimi dodatkami, ciasto wyszło mi bardzo dobrze (również użyłem oleju rzepakowego) - wszystkim ciasto bardzo smakowało (to było moje pierwsze ciasto, które robiłem w życiu) :) - a co do moich dodatków to wsypałem dosyć dużą ilość wiurków kokosowych i kawałki jabłka - to wszystko bylo mieszane w tym samym czasie co jajka, mąka, cukier...) - Bardzo sie cieszę, że zauważyłem ten przepis - bardzo dziękuję i prosze o umieszczanie więcej akich przepisów (pysznych), jeśli znacie, a napewno znacie... ;) - POZDRAWIAM!!! :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Wto Mar 08, 2005 11:18
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
FlashMan bardzo sie ciesze, ze smakowalo:)
i, ze wyszlo, bo to najwazniejsze:) pozdrawiam |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 06:34
|
Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004 Skąd: Zabrze-Gliwice
|
|
|
|
|
LuKaSh
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 10:44
|
Dołączył: 27 Lis 2004 Skąd: GLiWiCe
|
Ja się za to nie biore :D jak są więcej niż 3 składniki to coś zwale... :D:D:D |
|
|
|
|
FlashMan
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 19:10
|
Dołączył: 15 Wrz 2004 Skąd: Polska
|
Eee, tam - to jest banalne :)) - naprawdę!!! |
|
|
|
|
LuKaSh
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 21:24
|
Dołączył: 27 Lis 2004 Skąd: GLiWiCe
|
Musze przeczytać to dokładnie :D spojrzałem tylko na ilość składników i dałem sobie z tym spokój :D |
|
|
|
|
Iza
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 09:26
|
Dołączyła: 15 Sty 2006 Skąd: Gliwice
|
jesli chcecie to podama wam przepis na ciasto Lodowiec!!
jest pyszne i latwe do zrobienia! tylko niech was nie przerazi to iz robi sie go z jajecznicy bo ciasto jest naprawde PYCHOTKA!!
Skladniki:
1szkl cukru
1szkl mleka
6szt jajek
kostka masla
jajka z mlekiem i cukrem gotowac na srednim ogniu ciagle mieszajac az powstanie jajecznica dosc gesta! Potem ta jajecznice odstawic az wystygnie!jak juz bedzie zimna to przetrzec ja przez sitko tak aby nie bylo grudek! Do przetartej masy dodac maslo i miksowac! Potem ciasto podzielic na dwie czesci i do jednej dodac kakao! na spod np tortownicy (lub innej formy)poukladac biszkopty takie zwykle okragle na to polozyc ta ciemna mase(z kakaem)a potam jasna mase!na to mozna dac rozne owoce np brzoskwienie z puszki i zalac galaretka! calosc odstawic do lodowki! ciasto je sie na zimno i moim zdaniem jest pyszne!!!
Zycze wszystkim smacznego |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 16:06
|
Dołączył: 20 Lis 2005 Skąd: kopernik
|
a ja polecam mrówkowca ,moje koronne ciacho,przygotowanie trwa tylko ok 10 minut a pieczenie 45 w temp.180 stopni.
kostka marysi
2 szklanki cukru
0.5 kg mąki
6 jaj
szklanka maku
rodzynki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
mieszamy marysie z cukrem a potem stopniowo dodajemy jajka i mąke(np2 jajka i pół szklanki mąki na raz i mieszamy)
mieszamy ,mieszamy i dodajemy olejek proszek i mak i rodzynki i mieszamy aż sie składniki ładnie wymięszają.
zapodajemy to do foremki i do pieca.
po 45 minutach mamy super ciasto do herbaty(i nie tylko hihi)
życzę smacznego ,bon apetite |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 17:53
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
klaus, a ten mak dajemy taki od razu ,czy trzeba go ucierac ???? |
Ostatnio zmieniony przez Dorothea Pon Sty 16, 2006 17:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 17:55
|
Dołączył: 20 Lis 2005 Skąd: kopernik
|
od razu,nie trzeba ucierać |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 17:59
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
klaus, to dobrze bo ucieranie maku mnie wnerwia..... :kwasny: |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 18:01
|
Dołączył: 20 Lis 2005 Skąd: kopernik
|
to dlatego sie nazywa mrówkowiec ,bo mak jest rozrzucony i wygląda jak mrowisko |
|
|
|
|
|