Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto drożdżowe
Autor Wiadomość
Basia K 
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 20:26   Ciasto drożdżowe  



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Ciasto mi się przypomniało po przejrzeniu przepisu na tą "sypką" szarlotkę.
To jest równie proste i ZAWSZE się udaje.


CIASTO DROŻDŻOWE
5 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki letniego mleka
1 cukier waniliowy
3 jaja
4 szklanki maki

Do miski dac drożdże,cukier,olej ,cukier waniliowy, letnie mleko,wbic jaja i dodac make i NIC NIE MIESZAC!!!!!!!!! Pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrobic ciasto drewniana łyżka. I gotowe!
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 21:27     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
a ile czasu piec i w jakiej temperaturze???

Ale jak sie nic nie wymiesza to ono urosnie??????
Profil
PW Email Cytuj
Basia K 
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 21:33     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Dorothea mieszasz dopiero po upływie tych 3-4 godz. Wyrośnie,wyrośnie....


Ja piekę je z termoobiegiem zaczynając w 150 st,jak się troszkę podpiecze-zwiększam do 180st. A czas?-Na oko ;) Sprawdzam patyczkiem.
Profil
PW Email Cytuj
Basia K 
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 13:21     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Dziś je piekłam z samą kruszonką




h t t p;//img138.imageshack.us/my.php?image=imag0004tj0.jpg
Profil
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 13:23     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
Basia K, ale mi smaka narobiłas!!!!!!!!!!
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 09:36     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zawsze się udaje :) zazwyczaj piecze sie w tem. ok. 150 czas od 40 min do godziny...
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 13:25     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Basia K, pięknie wyrosnięte, chyba też spróbuję,moze w końcu mi wyjdzie :) bo
Aither napisał/a:
ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zawsze się udaje
w moim przypadku sie nie sprawdzało, chociaż robiłam do tej pory tylko spody pod pizze.
Profil
PW Email Cytuj
Arex30 
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 17:09     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
Zabraniam
Zdecydowanie zabraniam pokazywania smakołyków bez dzielenia sie nimi .
Profil
PW Email Cytuj
deni 
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 15:41     



Dołączyła: 13 Cze 2009
Skąd: Gliwice
Zawsze robiłam ciasto drożdżowe pamiętając, że składniki powinny być letnie aż dostałam przepis:

10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka ( rozbełtać ze szczypta soli)
3/4 szklanki mleka ( może być zimne nawet takie z lodówki)
4 szklanki mąki

Kolejność dodawania musi być zachowana jak w przepisie, na samo dno pokruszone drożdże zasypać cukrem i po kolei dodawać produkty, na noc wstawić do lodówki, rano wymieszać dokładnie albo drewniana albo plastikową łyżką ( nie metalową). Na wierzch dodać owoce i kruszonkę, piec w 180 stopniach 40 minut.

Ciasto jest super! :)
Przepis dość podobny do podanego przez Basię, tylko ze tu robi się drożdżowe w lodówce.
Profil
PW Email www Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 23:48     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
wiem, ze moje pytanie moze wydac sie głupie, ale prosze mi powiedziec jak sie robi kruszonke ??? :zawstydzony:
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 23:57     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Dorothea, mieszasz mąkę, cukier i masło w szkole mnie uczono, ze cukru i masła ma być w sumie tyle co mąki, czyli np jak masz 10 dkg mąki to cukru i masła dajesz po 50 dkg.Mieszasz make z cukrem, dodajesz roztopione ciepłe(nie gorące)masło, mieszasz, jak za rzadkie wkładasz do lodówki, jak dobre to bierzesz tarkę (taką na warzywa) i trzesz na ciasto na dużych oczkach.Z tymi proporcjami to dałam taki przykład bo nie pamiętam ile np na blache ciasta trzeba takiej kruszonki.
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 23:59     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
kisia, ja chyba nie byłam w szkole jak o tym mowili ;0
dziekuje
Profil
PW Email Cytuj
deni 
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 21:54     



Dołączyła: 13 Cze 2009
Skąd: Gliwice
A mnie tego w szkole nie uczyli :( Kisiu jak najbardziej może być :) Może tylko warto podkreślić (choć w tekście jest to wyraźnie napisane) że nie 50 dkg a 5. :) Jeszcze się komuś za dużo zrobi. ;)
Profil
PW Email www Cytuj
kisia 
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 23:12     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
deni napisał/a:
nie 50 dkg a 5
o matko i córko co za brednie napisałam, oczywiście że 5 dkg a nie 50 hehe
deni, a bo ja po szkole gastronomicznej jestem, dlatego mnie uczyli i tłukli do głowy, ze cukru i masła w równych proporcjach w sumie ma być tyle ile mąki
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008