Poprzedni temat «» Następny temat
Krakowski bez sceny
Autor Wiadomość
ZWM is my home 
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 23:52   Krakowski bez sceny  

Plac Krakowski miejsce organizowania rozlicznych imprez w naszym mieście pozostanie czas jakiś bez sceny. Wszystkiemu winna jest ostatnia zima i chyba nie najlepszy projekt architektoniczny zadaszenia.
-W czasie ostatniej bardzo śnieżnej zimy nasze ekipy usuwające śnieg z różnych obiektów w mieście zwróciły uwagę, że bardzo silnie pracują dwie żółte płatwie usytuowane z boków stalowej konstrukcji zadaszenia sceny - tłumaczy Andrzej Janik - dyrektor Miejskiego Zarządu Usług Komunalnych. Tzw. strzałkowość tych elementów była naszym zdaniem nazbyt duża i dlatego zleciliśmy wykonanie specjalistycznej ekspertyzy.
Jak mówi dyrektor Janik ocena wykonana po zimie przez rzeczoznawcę Piotra Szwedę potwierdziła przypuszczenia pracowników MZUK-u. Zdaniem eksperta kolejna zima i ewentualne obfite opady śniegu mogłyby spowodować takie naprężenia, które groziłyby katastrofą budowlaną. W tej sytuacji podjęto decyzję o czasowym wyłączeniu z eksploatacji wspomnianej sceny. W tej chwili jak się dowiedzieliśmy przygotowywana jest kolejna ekspertyza, która ma potwierdzić, bądź odrzucić istniejącą. Jeśli ocena zostanie potwierdzona trzeba będzie dokonać niezbędnej modernizacji zadaszenia sceny na placu Krakowskim.
----------------
No to mamy kolejny skandal i przekręt na naszej kasie. "w tej chwili przygotowywana jest ekspertyza ktora ma potwierdzic lub odrzucic istniejaca"- normalnie smiech na sali, noz sie w kieszeni otwiera, gdy jawnie robi sie z mieszkancow Gliwic idiotow. Ciekaw jestem zatem po jaki ... byla ta pierwsza ekspertyza??? I kto wziął za nia kase??? Za tydzien zapewne dowiemy sie ze wlasnie przygotowywana jest trzecia zeby potwierdzic lub odrzucic ta druga... Nie musze chyba dodawac ze takie ekspertyzy kosztuja niemało, a zaplacimy my wszyscy, no coz UM jest hojny wobec "ekspertow", gdyz łatwo wydaje sie nie swoje pieniadze. Zastanawiam sie jednak jakim cudem ten badziew zwany scena (przypominajacy notabene nigdy niedokonczona konstrukcje) został zatem dopuszczony do eksploatacji ze po paru latach ledwo stoi... No coz klimat zawze byl przeciw nam, ale zeby tak szybko mialo sie zawalic to żelastwo? Z jakich materialow zostal poskrecany??? Co na to ten inspektorek budowlany co podpisal protokol oddania do uzytku? Gdzie architekcik tego g... i inzynierek nadzorujacy budowe??? Za te pożal sie boże "ekspertyzy" powinni zapłacic z wlasnej kieszeni partacze! Cała sprawa powinna zająć sie prokuratura, a miejsce odpowiedzialnych za ten chłam jest za #...
PW Cytuj
Yeti 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 07:16     

ZWM is my home, jeśli mi wolno, to chciałem zapytać, czy jesteś np. zawodowo związany z branżą budowlaną, zamówieniami publicznymi lub polityką naszego UM, czy też twoja opinia wynika tylko i wyłącznie z pozycji oburzonego mieszkańca Gliwic?
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 13:13     

G... Cie to obchodzi. Nie broń swoich koleżków, ręka rękę myje. Mnie g... obchodzi branza budowlana, zamowienia UM itd, fakty sa jakie sa, podatnicy zapłacili za fuszerke, a teraz płacą horrendalne sumy za "ekspertyzy". Mnie nie obchodzi twoje urzednicze gadanie. Projekt konstrukcji, dobór materiałów i wykonanie powinno być dostosowane do polskich warunków atmsferycznych i powinno przetrwać o wiele wiele dłużej niż te pare lat co stoi ten chłam. Już mielismy na Śląsku podobna sytuacje (vide hala MTK) i te cwaniaczki, przekrętasy już siedzą. Dzięki bogu że u nas nie doszło do tragedii, ale i tak ktoś powinien ponieść konsekwencje prawne i finansowe. Bo jak na razie to tylko mieszkańcy Gliwic są karani finansowo...
Narazie, wracaj w himalaje!
PW Cytuj
Arex30 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 13:20     

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
ZWM is my home, ostro pojechane
Ale w tym co na samym początku ( w temacie) masz rację. jednak bez urazy
PW Email Cytuj
Yeti 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 13:22     

ZWM is my home, ja pytałem grzecznie... Ty odpowiadasz po swojemu... i tyle!

A pytałem, bo chciałem wiedzieć, czy można liczyć z Tobą na rzeczową dyskusję,... czy wiesz w ogóle o czym mówisz, czy tylko pianę bijesz... A dyskutować przecież wcale nie musimy! :)
Tylko po co ten temat w takim razie otwierałeś? :/
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 13:26     

Wiesz nie wyznaje zasady lizania t... Temat zacząłem po to aby poznac opinie mieszkańów w tej jakby nie było skandalicznej sprawie, a nie zeby pytac kto jest zwiazany z branza budowlana i zamowieniami UM. Chcesz rzeczowej dyskusji, to przedstaw swoje argumenty a nie zadajesz głupie pytania, napisz co ty wiesz o sprawie i co myslisz. Wtedy podyskutujemy...
PW Cytuj
Yeti 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 15:22     

ZWM is my home napisał/a:
Wiesz nie wyznaje zasady lizania t...

A mi sie wydaje, że co innego lizanie komuś tyłka, a co innego zasady elementarnej kultury, których chyba Ci zabrakło :/

Nie jestem w żaden sposób związany z UM, ale zagadnieniami budownictwa żyję od kilkudziesięciu lat, na codzień... Akurat tak się składa, że realia przetargów na roboty budowlane, w tym i takich z zamówień publicznych, również są mi nieźle znane...
Podniecasz się i doszukujesz niesamowitego skandalu, a ja mógłbym tu bez dłuższego zastanawiania przytoczyć kilka tematów o wiele bardziej bulwersujących od tego nieszczęsnego zadaszenia,... gdybym tylko był przekonany, że taki szum służyłby czemukolwiek.
Chcesz rzeczowej dyskusji, to przedstaw swoje argumenty a nie zadajesz głupie pytania, napisz co ty wiesz o sprawie i co myslisz. Wtedy podyskutujemy...

Zacząłeś temat od tak ostrych słów i oskarżeń (wyrażając po drodze lekceważenie wobec każdego, kto Ci się tylko przypomniał), że albo jesteś ekspertem i czujesz sie do tego upoważniony, albo zwykłym pieniaczem...
Jeśli tym drugim, to wybacz, ale ja nie jestem zainteresowany taką dyskusją!...
Dlatego też uważam, że miałem prawo Cię zapytać i starałem się to zrobić w sposób niczym Ci nie uwłaczający. Jakim prawem więc mówisz, że moje pytanie jest głupie?... Zwłaszcza, że nie jesteś już nastoletnim szczeniakiem, na którego arogancję możnaby przymknąć oko :/

Sposób prowadzenia dyskusji jest (powinien być) uzależniony od tego, z kim się ją prowadzi... Chyba więc uzasadnionym było, że chciałem wiedzieć najpierw, czy jesteś budowlańcem, zanim choćby wspomnę np. o różnicach pomiędzy występującymi w naszym klimacie obciążeniami śniegiem, a wielkościami normowymi obowiązującymi konstruktorów,... itd. itp. itd...

Wybacz, ale odniosłem wrażenie, że wcale nie zależy Ci na rzeczowej dyskusji, a jedynie szukasz kilku chętnych, żeby krzyczeli razem z Tobą...
To tyle! :padam:
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 15:37     

Prosze daruj mi uwagi o pieniactwie, mineły czasy kiedy ludzi krytykujacych kręgi władzy nazywano pieniaczami i warchołami. Ja poprostu patrze na ręce, czytam fakty, które są kompromitujące dla decydentów tejze inwestycji. Nie doszukuję się skandalu, gdyż skandal jest oczywisty... Jeżeli wiadomo Ci coś o innych bulwersujących sprawach to załóż odpowiedni temat, tymczasem przeczytaj jaki jest ten temat i pisz tylko o tym...
Cały czas czekam na jakieś konkrety z Twojej strony, a wciąż widzę jakieś ogólniki, które może wypisać każdy bez specjalnego wykształcenia budowlanego. Jeżeli wziąłeś się już za obronę odpowiedzialnych za postawienie tego złomu to oczekuję na fakty przemawiające na korzyść tychże osób.
Dziękuję.
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 16:16     

Imię: Piotr
:zdziwko: ZWM is my home, chyba troche przesadziłeś uspokuj sie i przeanalizuj to co napisałes jeszcze raz od 2 postu w tym temacie bo 1 jest OK
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 16:23     

Zaproszone osoby: 2
G... Cie to obchodzi. Nie broń swoich koleżków, ręka rękę myje. Mnie g... obchodzi branza budowlana, zamowienia UM itd

Skoro Cię to gówno obchodzi to po co się zajmujesz jakąś gównianą sceną na jakimś tam placu?
PW Email www Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 17:01     

Czasami jak czytam posty niektorych osób to myśle ze to forum powinno nazywac sie "antygliwice". Major naucz sie czytac ze zrozumieniem, byc moze to trudna sztuka ale przydatna, jak nie masz nic ciekawszego do napisania to nie zabieraj glosu, odzywasz sie tylko po to aby sie pokazac na forum? Gmeras przeanalizuj moj drugi post rowniez chyba nie do konca skumałeś o co chodzi. Ludzie czy wy nie rozumiecie ze tu chodzi o jawne robienie nas w balona przez paru przekretasow, ktorzy nabili sobie kieszenie naszym kosztem???!!! Czekam na argumenty pana budowlańca...
PW Cytuj
Yeti 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 17:28     

Prosze daruj mi uwagi o pieniactwie, mineły czasy kiedy ludzi krytykujacych kręgi władzy nazywano pieniaczami

A jak dla mnie, to krytyka jest krytyką, a pieniactwo pieniactwem :)
Cytat:
Jeżeli wziąłeś się już za obronę odpowiedzialnych za postawienie tego złomu to oczekuję na fakty przemawiające na korzyść tychże osób.
A ja wcale nie miałem zamiaru nikogo bronić! Tylko, że nie mam też zamiaru przykładać ręki do tego, co Ty nazywasz "krytyką".
Cytat:
Cały czas czekam na jakieś konkrety z Twojej strony, a wciąż widzę jakieś ogólniki, które może wypisać każdy bez specjalnego wykształcenia budowlanego.
O moje wykształcenie, to Ty sie nie martw! :)
A jak chcesz konkretów, to zacznij od nich sam, zamiast wykrzykiwać sterty bezpodstawnych oskarżeń!

1)
Cytat:
"w tej chwili przygotowywana jest ekspertyza ktora ma potwierdzic lub odrzucic istniejaca"- (...) Ciekaw jestem zatem po jaki ... byla ta pierwsza ekspertyza???

Rzeczą normalnie praktykowaną nie tylko u nas jest, że korzysta się z conajmniej dwóch niezależnych ekspertyz, a w przypadku istotnych rozbieżności, zleca trzecią... ponieważ jest to, mimo wszystko, tańsze od konsekwencji popełnienia błędu.

2)
Cytat:
Mnie g... obchodzi branza budowlana, zamowienia UM itd, fakty sa jakie sa, podatnicy zapłacili za fuszerke, a teraz płacą horrendalne sumy za "ekspertyzy".
A szkoda, bo gdyby Cię to obchodziło, to byś wiedział, że właśnie nieracjonalna chęć zaoszczędzenia tych pieniędzy podatników jest sporym przyczynkiem do takich problemów. Przetarg wygrywa najtańszy projekt, najtańszy wykonawca... a to wcale nie jest rozwiązaniem najoszczędniejszym w gruncie rzeczy. Ustawy o zamówieniach publicznych nie wymyślono w naszym Urzędzie :]

3) Horendalne sumy, czyli ile?... Wiesz ile te ekspertyzy kosztują?... Więc przedstaw swoje fakty!...
Może, gdyby w Katowicach ktoś chciał zawczasu zlecić stosowne ekspertyzy i skorzystać z wyników, to kilkadziesiąt osób nie straciłoby życia!

4)
Cytat:
Projekt konstrukcji, dobór materiałów i wykonanie powinno być dostosowane do polskich warunków atmsferycznych i powinno przetrwać o wiele wiele dłużej niż te pare lat co stoi ten chłam.(...)...ktoś powinien ponieść konsekwencje prawne i finansowe. Bo jak na razie to tylko mieszkańcy Gliwic są karani finansowo...
Być może masz rację, ale niekoniecznie! Między innymi wydarzenia ostatniej zimy zwróciły uwagę na niedoskonałość norm dotyczących obciążeń, w oparciu o które wszelkie konstrukcje sa projektowane. Zresztą obiekty waliły się nie tylko w Polsce...

5)
Cytat:
Co na to ten inspektorek budowlany co podpisal protokol oddania do uzytku? Gdzie architekcik tego g... i inzynierek nadzorujacy budowe??? Za te pożal sie boże "ekspertyzy" powinni zapłacic z wlasnej kieszeni partacze!

Skąd wiesz, że są złe?... Gdzie są te twoje konkrety?... :rotfl:
A może właśnie takie ekspertyzy pomogą ustalić ewentualne błędy projektowe lub wykonawcze i wyegzekwować co należy?... Nie pomyślałeś o tym?

6)
Cytat:
Zastanawiam sie jednak jakim cudem ten badziew (...) został zatem dopuszczony do eksploatacji ze po paru latach ledwo stoi... (...) ale zeby tak szybko mialo sie zawalic to żelastwo?

To są te twoje konkrety?... Bo ja słyszałem tylko, że skrajne płatwie ugięły się powyżej wartości dopuszczalnych :]

7)
Cytat:
normalnie smiech na sali, noz sie w kieszeni otwiera, gdy jawnie robi sie z mieszkancow Gliwic idiotow.

Z tym się zgadzam!... I to tu na Forum!... :/

Moje zdanie jest takie: skoro stwierdzono zagrożenie, to słuszną decyzją jest wykonanie stosownych ekspertyz, pozwalających na wyeliminowanie jakiegokolwiek niebezpieczeństwa przy dalszym użytkowaniu oraz wyciągnięcie stosownych wniosków, co do przyczyn (być może wtedy znajdą się podstawy do zainteresowania prokuratury).

Narazie, wracaj w himalaje!

Skorzystam z twojej rady!... Miło mi było gościć w twoim topiku! :padam:

ps.: Jeśli to jest element twojej kampanii wyborczej przed zbliżającymi się wyborami, to na mój głos raczej nie licz! ;)
Ostatnio zmieniony przez Yeti Pią Wrz 01, 2006 17:31, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email Cytuj
Arex30 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 17:31     

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
nie rozumiecie ze tu chodzi o jawne robienie nas w balona przez paru przekretasow, ktorzy nabili sobie kieszenie naszym kosztem

Powiem tak: To twoje zdanie i skoro masz odwage to oskarżaj kogo chcesz i gdzie chcesz.Warunek iż masz dowody. Jeżeli nie masz to nie podnoś głosu. Polacy potrafia w taki "mocherowy" sposób oskarżać. Bez dowodów winy. To nasza narodowa cecha.
Ale teraz zrobiłem OT.
Co do katastrofy budowlanej na placu to jeżeli jest to partactwo to winnych należy pociągnąć do odpowiedzialności. Najlepiej zgłoś do prokuratury donos na Prezydenta Miasta z tytułu zaniedbania oraz do tej nowej agencji antykorupcyjnej niech sie zajmą sprawą .
Może masz rację że to partactwo jednak należy to udoqwodnić.
A CO WTEDY GDY WSZYSTKO BęDZIE OK TO PEWNIE SIę OKAŻE IŻ TO NP. TY I TWOI KOLESIE JE?DZILIŚCIE NA ROWERACH DESKACH ROLKACH I ZNISZCZYLIŚCIE .
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 18:37     

Arex ja cały czas czekam na argumenty przemawiające pro odpowiedzialnym za postawienie tego żelastwa... Jak narazie dostrzegam tylko dowody świadczące przeciwko tym ludziom... Tymczasem biorąc sprawę na zdrowy rozsadek, przecież wiadomo było ze konstrukcja ta bedzie narazona przez 365 dni w roku na rozne warunki klimatyczne (w dodatku wiadomo jakie, no ale jak sie okazuje zima zaskakuje u nas nie tylko drogowcow), ze bedzie to obiekt umieszczony na zewnatrz a nie wewnatrz i moze go przysypac snieg, zalac deszcz, podgrzać słońce... W moim mniemaniu architekt i inzynier tego obiektu powinni tak zaprojektowac, dobrac materialy i wybudowac ten obiekt aby sprostał naszym warunkom klimatycznym znacznie dłużej niz parę lat... chyba po to sie kształcili aby wiedziec jak to zrobic... Piszesz ze w "moherowy" sposob oskarzam bez dowodow winy, no coz ja mam inne zdanie dowody dla mnie sa ewidentne, dowodem jest kupa żelastwa grożąca zawaleniem po zaledwie paru latach eksploatacji...

P.S. Czy Ty naprawde myslisz ze ja nie mam nic lepszego do roboty niz jazda rowerem, rolkami, badz na desce po tej scenie? naprawde to nie te lata zeby uganiac sie tam z gowniarstwem... a zawaleniem grozi zadaszenie, musialbym byc niezlym akrobatą-psychopatą zeby jeździć rowerem po tym daszku... Śmieszne to co piszesz bo zaraz przeczytam ze "złemu stanowi technicznemu winne są imprezy tam organizowane"...
P.S. 2 CBA jeszcze nie pracuje na razie się organizuje...
PW Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 19:55     

ZWM is my home,

proszę o spokój i kulturalene prowadzenie dyskusji...wszak to jest forum... :krzeslem: :krzeslem: :mur: :mur:
Mariusz 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 20:03     

Imię: Mariusz Damian
Hmmm ... urzędas = przydupas ?
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 20:19     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Piotrulek napisał/a:
ZWM is my home,
proszę o spokój i kulturalene prowadzenie dyskusji...wszak to jest forum... :krzeslem: :krzeslem: :mur: :mur:

i dalsze aroganckie zachowanie z Twojej strony nie będzie tolerowane :wsciekly:
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 21:00     

Czekam na argumenty państwa obrońców pomówionych "bezzasadnie" przeze mnie...
Yeti a czy masz dowody, ze tą konstrukcję wykonano zgodnie z normami? Ja sie bardziej skłaniam ku temu ze u nas tak samo trzymano sie norm i przepisów jak w Katowicach na MTK... Czy masz dowody ze wybrano najtanszego wykonawce? Pamietaj ze najtanszy wykonawca w naszych warunkach nie oznacza ze nie "przepłacono", chyba wiesz co mam na mysli...

P.S. czyz nie zauwazyliscie ze w przedostatnim poście spuściłem z tonu ;) ?
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 21:50     

Imię: Piotr
Gmeras przeanalizuj moj drugi post rowniez chyba nie do konca skumałeś o co chodzi.
przeanalizowalem i własnie o to chodzi ze yeti grzecznie sie zapytał a ty niesympatycznie sie odezwaleś
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 21:57     

Fakt, źle się zachowałem, ale stało się... Poprostu nie lubię gdy pytania nie są ściśle w temacie, odebrałem to w następujący sposób: "co ty mozesz chłopczyku wiedzieć...". To jakby zawracanie Wisły kijem...
Nie moją intencją było atakowanie kogokolwieg lecz poznanie opinii Gliwiczan na temat tej sprawy!
PW Cytuj
Odpowiedz do tematu