Ciasto do pizzy dla liszy :) |
Autor |
Wiadomość |
kaszanna
Wysłany: Sro Lis 17, 2004 10:13 Ciasto do pizzy dla liszy :)
|
Dołączyła: 28 Paź 2004 Skąd: Gliwice
|
I wersja
Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży, to jest okolo 1/3 paczuszki
- 3 łyżeczki oleju, ja daje oliwe z oliwek lub z pestek winogron
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początek włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
II wersja
mąka + sól + drożdże + oliwa + troszkę wody ( wszytsko na oko), trzeba dobrze wyrobić - wychodzi takie chlebowe, całkiem dobre.
III wersja
Składniki:
3 szklanki mąki
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól (ja jak robiłam z dodatkami nie słodkimi to jeszcze do ciasta dodawałam czosnek oregano i inne zioła jakie kto lubi, natomiast jesli byla np. z ananasem to wtedy juz nie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki miesza sie w misce, a nastepnie rozciaga na blache.
Na to ja zawsze dawałam najpierw troszkę sera cienka warstwe potem skladniki i na koniec znowu ser tylko ze juz wiecej. NIe polecam pomidorow swiezych bo moze sie dobrze nie upiec. Mozna posmarowac sosem, aczkolwiek ja osobiscie z reguły nie smarowalam. Piecze sie w temp. ok. 220 stopni przez około 20 min.
Różne ?ródła :) |
|
|
|
|
lisza
Wysłany: Sob Gru 11, 2004 10:26
|
Imię: Rafał
Dołączył: 02 Wrz 2004 Skąd: Gliwice
|
Kurcze kaszanna, wielkie dzieki :D przepraszam ale wlasnie dopiero teraz natrafilem na tez topic (jeszcze zostalo mi 200 do przeczytania) Teraz do mojego menu codzienego dodam pizze a'la kaszanna, Jeszcze raz dziekuje :mg: |
|
|
|
|
shayenne
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 10:49 Jaki przepis na pizze?
|
Dołączyła: 18 Wrz 2006 Skąd: Gliwice
|
Moze ktos zna swietny przepis na pizze :) Byle ciasto bylo grube :))) mniammmm :zakochani: |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 12:14
|
Imię: Mjeetek
Dołączył: 29 Paź 2005 Skąd: z Marsa
|
scalone :) |
Ostatnio zmieniony przez kisia Wto Paź 02, 2007 00:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agabie74
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 17:28
|
Dołączyła: 19 Paź 2009 Skąd: Gliwice
|
nooo to teraz musze wypróbowac :) bo jak do tej pory to kupuję spód z Knorra :( |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|