Poprzedni temat «» Następny temat
DZIENNIK ODCHUDZANIA KASIENKI ! PROSZE POMÓZCIE!
Autor Wiadomość
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 16:39   DZIENNIK ODCHUDZANIA KASIENKI ! PROSZE POMÓZCIE!  



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
Kochani. Zaglądałam na rózne strony i ostatnio rzuciło mi sie w oczy Dziennik Odchudzania.Chciałam wejść i zalogować sie na tamtym forum , ale stwierdziłam " gdzie mi lepiej będzie jak nie u swoich Gliwiczan?" Wiec założyłam ten wątek tu na naszym forum.Zaczynam zrzucać kilogramy a mam ich sporo do zrzucenia. Ci co mnie widzieli to wiedza z czym będe sie zmagać. A że jestem osobą otwartą wiec zrobie to tu! Możecie mnie opieprzać i krzyczeć , każda uwaga będzie mile widziana.Mam nadzieje że mi pomożecie.Mam nadzieje ze nie narusze zadnych zasad tego forum.
Wasza grubaska Kaska
h t t p;//imageshack.us]

ps. chciałabym wyglądać jak KIsia :oczami:
Profil
PW Email
Szamanka 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 16:48     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
Gratuluje katarzynka pomyslu :padam: a i ja chetnie sie przylacze do Twoich zmagan, moze i mnie sie uda zrzucic moje " koronki" :hyhy:
Niby teoretycznie wszystko na ten temat wiem a takze to co robic i jak robic....kurcze fiksa gorzej z praktyka :mad:
Jedno wiem napewno....nic na sile, bo skutki moga byc inne niz zamierzasz. To powinno odbywac sie powoli z glowa i wszystkie glodowki i tym podobne musza pojsc w kat.


a propo wygladu kisi....ja tez ja podziwiam, tym bardziej, ze ma potomstwo, jednak kazdy jest innej budowy, ma inny uklad kostny.

Wybierz sobie wage jaka chcialabys osiagnac a na poczatek niech to bedzie te niewielkie 5 kg...potem juz pojdzie z gorki.
Pisz o swoich obawach, slabosciach....pisz co robilas w danym dniu...z nami bedzie Ci lepiej


trzymam kciuki i zycze powodzenia
Profil
PW Email
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 18:39     

katarzyna35k-ce napisał/a:
ps. chciałabym wyglądać jak KIsia



o nie ...dwie kisie na jednym forum to juz za dużo...hahahahaha :D :D :D ;) ;)

katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:21     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
Szamanka, bardzo dziekuje za miłe słowa.
Wiec tak:
dzis jadłam :
1 zupke chinska bez tłuszczu ( w pracy niestety)
1 jabłuszko
wypiłam 2 l. wody
i na kolacje wypije herbatke odchudzająca.

Wiem ze to moje dzisiejsze jedzenie jest bardzo niezdrowe , ale musze od czegos zacząc.
Za chwilke ide na spacerek przynajmniej na godzinke.Postaram sie jeszcze posciwczyc troszke wieczorem. :]
Piotrulek, Kisiów nigdy za wiele hahahaha :rotfl:


Mam tyle kg do stracenia!!!!!

h t t p;//w w w 3fatchicks, c o m/weight-tracker/]
Profil
PW Email
Harcerka 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:27     


Dołączyła: 03 Gru 2005
Skąd: Gliwice
cienko cienko:)

ja dzis zjadlam: 2 jajka na twardo:) peczek brokołów;) sałatke: sałata z szynka:) (braklo mi pomidora i oliwy:))) zapomnialam:)
jabłko:)
i 2 szklanki soku z czarnej porzeczki (z kartona)
2 szklanki soku z marchwi (wlasnorecznie robiony w sokowirowce:)
i kawałeczek sera plesniowego:)) (tak 3 cm na 3 cm na 1,5 cm) - zeby sien ie zepsul:)

i 1,5 l wody mineralnej:)))

na jutro mam juz obrane 4 marchewki:)
2 jabłka
1 jajko:)
1 kefir
1 jogurt naturalny (+ otreby owsiane)
i ze dwie paróweczki drobiowe;)
Profil
PW Email
Mariusz 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:30     



Imię: Mariusz Damian
Dołączył: 05 Gru 2004
Skąd: Gliwice
katarzyna35k-ce napisał/a:
ps. chciałabym wyglądać jak KIsia

Napisałbym coś, ale ... i tak mi usuną post ... znów.
Profil
PW Email
Szamanka 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:31     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
katarzynka to Twoje menu dzis nie wyglada za " wesolo"

lepiej zjesc cosik pozywnego ale zdrowego ( micha salaty Ci nie zaszkodzi)

Wiem po sobie, ze po takim jedzeniu przychodzi " wilczy glod" a wtedy juz glowa nie mysli tylko zoladek.
Profil
PW Email
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 21:11     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
Harcerka, fajne menu. Moze masz jakies zestawy zywieniowe . Chetnie sobie wprowadze.

Mariusz, no no przypuszczam ze to nic miłego....
Szamanka, wiem. Jednak musze sie troche przegłodzic zeby skurczyc zoładek. Zupka chinska to z braku laku.
Jestem juz po spacerku nogi mi padają.
Profil
PW Email
Bary i swinki 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 21:42     



Dołączył: 05 Paź 2005
Skąd: Waryński
Żeby sie odchudzać musisz jejść śniadanie, jest udowodnione naukowo że ludzie który nie spożywają normalnego śniadanie później sięgają po więkrze i bardziej kaloryczne dania. Musisz jejść dania bogate w błonnik i dużo innych... ale pewnie już masz jakąś dietę rozpisaną więc nie będę sie wtrącał.
Profil
PW
Harcerka 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 23:23     


Dołączyła: 03 Gru 2005
Skąd: Gliwice
ja stosuje zasade nie laczenia produktów:)
a praktycznie nie jadam ziemniakow, ryzu, makaronu, sera zoltego i chleba (ew orkiszowy)wyjatkiem dla ryzu jest sushi:))))) ktore uwielbiam:))) ale nie pozwalam sobie za czesto:)

ponadto zgodnie z moja grupa krwi:) ograniczam czerwone warzywa:) czyli wcinam brokuly, salate, szpinak, ogorki:) kapuste i zielona papryke;)
jem marfefki:)
i produkty mleczne: jogurty ale tylko truskawkowe/jagodowe albo naturalne innych nie lubie (moze to i dobrze)

mesko praktycznie tylko drób a w wiekszosci dan zastepuje miesko rybka:))
najlepiej w folii lub na patelni ale bez panierki:) - maslana lub sola - pychota...ale chudszy jest dorsz:)))))
Profil
PW Email
Bary i swinki 
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 23:32     



Dołączył: 05 Paź 2005
Skąd: Waryński
Czerwone i pomarańczowe warzywa są bogate w witamine A która chroni Twoją skóre przed starzeniem się:) wiec nie wiem czemu ich nie jadasz.
Profil
PW
kisia 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 01:55     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Szamanka napisał/a:
kazdy jest innej budowy, ma inny uklad kostny
dokładnie i inne wymagania co do swojego wygladu. Ja nie chce wyglądac jak kisia teraz, chce wyglądac jak kisia 12 lat temu.
katarzyna35k-ce napisał/a:
przypuszczam ze to nic miłego
w stylu Mariusza, ale to norma
katarzyna35k-ce napisał/a:
Zupka chinska to z braku laku
to moze lepiej przygotować sobie w domu jakies kanapeczki na śniadanko do pracy ?
Mariusz napisał/a:
i tak mi usuną post
jezeli będzie nie na temat możesz być tego pewien
Profil
PW Email
HELGA 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 08:52     


Dołączyła: 12 Lut 2007
Skąd: GLIWICE
Zeby miec lepsze efekty odchudzania powinnaś właczyc ruch , przynajmniej 3 razy w tygodniu jakies zajecia fitnesowe to bardzo pomaga. Trzymam kciuki ! powodzenia
Profil
PW
Szamanka 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 08:56     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
Oczywiscie, ze najlepiej jest cwiczyc w grupie, ale nie kazdy nadaje sie do grupowych cwiczen.
Pewnie masz jakas dobra znajoma, przyjaciolke, ktora wybirze sie z Toba na basen, na spacer lub rower. Przy wiekszej nadwadze odradzane jest bieganie lub skakanie, poniewaz niekorzystnie dziala to na kolana.
Wiem, ze w Polsce dziwnie patrza na " spacer z kijkami", ale to naprawde swietna metoda " szybkiego chodzenia" polaczona ze spacerm ( szybkim) i rozmowy.
Profil
PW Email
Dorothea 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 09:31     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Mariusz, to nie temat o Kisi tylko o odchudzaniu
Profil
PW Email
Bary i swinki 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 10:00     



Dołączył: 05 Paź 2005
Skąd: Waryński
Jak byłem w Wiśle to wiele ludzi tak chodzi:) Więc tak co do kolan masz racje, co do ćwiczeń w grupie to pewnie byś znalazła takie specjalne dla osób otyłych które nie obciążają kolan. Sprzęt do treningu który nie obciąża kolan istnieje h t t p;//w w w fitness-sport, p l/catalog/product_info.php?products_id=318
można również kupić tańszą wersje za koło 100zł samą tą część z pedałami i na kanapie siedzieć:)
Profil
PW
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 10:23     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
Jejku baaardzo Wam dziekuje za taki odzew! Bardzo sie ciesze ze jestescie ze mna i za wszystkie rady! :hurra:

kisia napisał/a:
to moze lepiej przygotować sobie w domu jakies kanapeczki na śniadanko do pracy
Mariusz napisał/a:

Staram sie nie jadac chlebka, musze dopiero sie zaopatrzyc w odpowiednie pieczywko chrupkie.
Szamanka napisał/a:
Pewnie masz jakas dobra znajoma, przyjaciolke, ktora wybirze sie z Toba na basen

Mam dziecko ktore wyciągne na pływalnie ,tylko kiedy? :kwasny:

Harcerka napisał/a:
ponadto zgodnie z moja grupa krwi:)

Gdzie sie dowiedziałas o takiej diecie zgodnej z grupa krwi? Chetnie bym poczytała o takowej.

Bary i swinki napisał/a:
ale pewnie już masz jakąś dietę rozpisaną więc nie będę sie wtrącał.

ale własnie o to chodzi zebys sie wtrącał! Jak najbardziej chce słuchać uwag! :ok:
I dziekuje za ten sprzecik! zacna sprawa. Musze poszukac tanszego odpowiednika i jak szef wypłaci mi w koncu zaległe pieniązki to kupuje! :hurra:
Profil
PW Email
Dorothea 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 10:45     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
DIETA ZGODNA Z GRUP? KRWI 0 - (myśliwy)

WSKAZANE: czerwone chude mięso ZABRONIONE: pszenica


.... "Myśliwy" wykazuje szczególną skłonność chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepnięcia krwi. Często męczy go zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmęczenia.Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "O" powinni zabezpieczać swoje zdrowie używając odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzju, pierwszy na świecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z tą grupą krwi.

Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wskazane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka,
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, , kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.

Używki
Wskazane: woda gazowana
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.






Dieta grupy "A"
WSKAZANE: wegetarianizm ZABRONIONE: mięso i mleko


.... "Rolnik" wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Najczęściej występują tu candidosa (drożdżyca - grzybica) oraz w związku ze skłonnością do większego odkładania śluzu - wszelkie choroby dróg oddechowych m.in. częste przeziębienia, katary, oskrzela, zapalenia ucha środkowego, migdałków, zatoki a także pneumonia (choroba płuc) i astma. Z chorób nowotworowych dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe.
Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie "A" częściej niż w innych typach grup krwi stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzycę.
Jeżeli osoby z grupa "A" spożywają mięso i mleko zwierzęce, istnieje ryzyko dyspepsji - niestrawności, ponieważ cechą tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego. Zdrowie osób z grupą krwi "A" jest zatem dużo bardziej zagrożone niż pozostałych grup, dlatego należy możliwie jak najwcześniej dostarczyć im niezbędną pomoc w postaci specjalnie skomponowanego produktu VITAL A. Zawiera on odpowiedni skład witamin i minerałów oraz substancje czynne nie spotykane w żadnych tego typu innych produktach na świecie.



Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: warzywa, owoce, soki produkty roślinne. Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza
Wskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, nawet żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. Ryby nie powinny być wędzone.
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne: kefir - zsiadłe mleko.
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soji.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
Unikać: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Zboża
Wskazane: amarant, gryka, kasza.
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno-pszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony
Wskazane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce
Wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną).
Unikać: soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai.

Przyprawy
Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: musztarda.
Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.


Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

.... Zdrowie osób z grupą krwi "A" jest zatem dużo bardziej zagrożone niż pozostałych grup, dlatego należy możliwie jak najwcześniej dostarczyć im niezbędną pomoc w postaci specjalnie skomponowanego produktu VITAL A. Zawiera on odpowiedni skład witamin i minerałów oraz substancje czynne nie spotykane w żadnych tego typu innych produktach na świecie.
Profil
PW Email
Bary i swinki 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 10:50     



Dołączył: 05 Paź 2005
Skąd: Waryński
oj coś mi sie ta dieta nie widzi:) że niby mięsa nie mogę jejść:) ciekawe na jakiej podstawie to wszystko zostało stworzone i na ile sprawdzone:)
Profil
PW
Dorothea 
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 10:51     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Dieta grupy "B"
Grupa "B" rozwinęła się między 10, a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych jak i zwierzęcych. Taka genetyczna próba połączenia rozbieżnych kultur i grup ludzi wykształciła grupę "B".
Potomkowie koczowników z grupą krwi "B" osiągnęli swoistą równowagę (balance) - mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia, w tym także więcej mięsa niż osoby z grupą krwi "A". Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Osoby z grupą "B" jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy "A" są przeciwwskazane. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu - kurczaków.

WSKAZANE: baranina, królik ZABRONIONE: kurczak

..... Silny, sprawnie działający system immunologiczny "Koczownika" stawia opór groźnym chorobom typowym dla współczesnego życia. Natura obdarzyła osoby z grupą "B" lepszym zdrowiem niż te z pozostałymi grupami. Nie należy zapominać jednak, że cechy genetyczne tej grupy również nie są pozbawione słabych punktów. Słabym punktem "Koczownika" jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe - choroby autoimmunologiczne, alergia na mięso kurczaka (szczególnie pierś), gluten i kukurydzę, choroby nerek, cukrzyca, kamienie żółciowe, choroby układu krążenia, a przede wszystkim zawały, wylewy i udary oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, sclerosis multiplex (stwardnienie rozsiane) oraz syndrom chronicznego zmęczenia.



Poniżej przedstawione są produkty, kóre należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.

Orzechy i pestki
Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikać: masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.

Warzywa
Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki.
Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełoów mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.

Owoce
Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomidorowego.

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, tasznika pospolitego, kukurydzy.

Używki
Wskazane: zielona herbata.
Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać: ketchupu.


Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

Aby skutecznie zapobiegać wielu chorobom predysponowanym szczególnie dla grupy "B", ludzie z tą grupa potrzebują takiej suplementacji, która uwzględni specyficzne potrzeby ich organizmu. Optymalną równowagę wewnętrzną, która jest podstawą skutecznej obrony przed czynnikami szkodliwymi, wszystkim posiadaczom grupy "B" zapewnić wyjątkowy, jedyny na świecie, unikalny w swoim rodzaju skład preparatu VITAL B.

Dieta grupy "AB"

WSKAZANE: indyk, baranina ZABRONIONE: kurczak, czerwone mięso

.....Współcześni ludzie z grupą "AB", by chronić swoje zdrowie wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Układ immunologiczny ludzie z grupą "AB" odziedziczyli po przodkach grupy "A". Reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi "A" i "B". Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie "AB" stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę. Bardzo ważny problem zdrowotny w tej grupie to zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego, a także zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów jak w grupie "A". Słabym punktem "Enigmy" jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary. Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "AB" powinni stosować unikalną kombinację minerałów i witamin oraz składników pochodzenia roślinnego VITAL AB. Preparat ten zabezpiecza przed chorobami regulując większość zaburzonych funkcji organizmu osób z grupa "AB".



Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:


Mięsa i drób
Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza
Wskazane: albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Unikać: barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko".

Zboża
Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikać: bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony
Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Unikać: makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Unikać: awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.

Owoce
Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać: bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Unikać: soku pomarańczowego.

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać: allspice, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.

Używki
Wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Unikać: ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.

Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "AB" powinni stosować unikalną kombinację minerałów i witamin oraz składników pochodzenia roślinnego VITAL AB. Preparat ten zabezpiecza przed chorobami regulując większość zaburzonych funkcji organizmu osób z grupa "AB".
Profil
PW Email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008