Poprzedni temat «» Następny temat
O Gotowaniu na luzie
Autor Wiadomość
kaszanna 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 09:03   O Gotowaniu na luzie  


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Nie jestem typow± kur± domow± bo nie do¶ć że pracuję to gotowania dopiero się uczę.

Może kto¶ ma zamiłowania w kucharzeniu? Lubię nowo¶ci, różne smaki i nie boję się eksperymentów.

Mam parę sprawdzonych przepisów które wychodz± nawet zatwardziałym przeciwnikom gotowania ;)
Profil
PW Email Cytuj
Asienka 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 09:29     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
Ja lubie gotować i mam do tego talent :D

Ale nie mam jaki¶ specjalnych przepisów , ostatnio duzo soi gotuje , jest pyszna.

A ciasta to wg przepisów oczywi¶cie mnie zawsze wychodz±:)
Profil
PW Email www Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 09:58     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Oooo a co fajnego można zrobić z soj±?

A ciasta też mi zawsze wychodz± :) Może mam talent ale jeszcze nie odkryty? :lol:
Profil
PW Email Cytuj
Asienka 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 10:07     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
Mozna kupić gotowe kotleciki sojowe i mozna nabrac rodzinke ze to mięsko ( tak i tak sie nie zorientuj± )

Mozna kuić mielona soje i też zrobić tak jak mielone, jak również dodaje takie kulki do róznych sałatek , jak i czasmi piekę chlebek sojowy:D
Profil
PW Email www Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 12:00     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
tak, tak soja jest zdrowa i zmaczna, również ja polecam zamiast mięsa :)
Profil
PW Email Cytuj
Uszatek
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 14:30     



Dołączył: 19 Wrz 2004
Skąd: Warszawa
Ja na t± soję bym się tak strasznie nie rzucał ;)



zaczerpniete st±d :



"Soja oprócz zalet ma też i wady. Charakteryzuje się jednym z najwyższych poziomów zwi±zków fitynowych spo¶ród wszystkich zbóż i str±czkowych. Jedynie długa fermentacja i przetwórstwo na ser tofu obniża ich poziom. W dawnych Chinach soja nie była wykorzystywana jako pożywienie, aż do momentu odkrycia procesu fermentacji. Pierwszymi potrawami z soi były produkty fermentacji, takie jak tempeh, natto, miso i sos sojowy. Znacznie pó?niej chińscy uczeni odkryli technologię produkcji sera sojowego - tofu. Chińczycy nie spożywali nie sfermentowanej soi, tak jak to czynili z innymi str±czkowymi, ponieważ zawiera ona dużo toksyn. S± to inhibitory enzymów, które blokuj± działanie trypsyny i innych enzymów koniecznych do trawienia białek. Mog± one stać się przyczyn± poważnych zaburzeń pokarmowych. Przemysł sojowy na ¶wiecie sponsoruje szereg badań, które maj± wykazać, że proteiny sojowe można stosować w codziennej diecie w charakterze zamiennika tradycyjnych potraw. Przemysłowo wizualne proteiny sojowe stanowi± podstawowy składnik pokarmów, takich jak imitacja mięsa (kotlety, gulasze, flaczki), produktów mlecznych i pożywienia dla niemowl±t. Jednak proces przetwarzania soi w wysokich temperaturach wywołuje niekorzystne efekty uboczne polegaj±ce na denaturacji niektórych białek, które staj± się bezużyteczne. Ponadto do wyizolowanych protein sojowych i teksturowanych protein ro¶linnych dodaje się liczne ¶rodki zapachowo - smakowe, głównie glutaminian sodu. Jak wiemy, takie dodatki do żywno¶ci nie s± obojętne dla naszego zdrowia. Tak więc mimo reklamy produktów sojowych akcentuj±cej wył±cznie ich zalety, należy pamiętać też o minusach płyn±cych z ich spożywania. I tu ważny jest zdrowy rozs±dek. Jedzmy produkty sojowe tak jak inne str±czkowe, nie przesadzaj±c z ilo¶ci± i wybieraj±c raczej fermentowane. S± one wspaniałymi dodatkami, które mog± uzupełniać ważne składnikami odżywcze w diecie, ale np. Azjaci spożywaj± je w niewielkich ilo¶ciach i przede wszystkim jako przyprawy, a nie zamiast pożywienia pochodzenia zwierzęcego."
Profil
PW Cytuj
Asienka 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 14:40     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
ja my¶łe że przy takich ilo¶ciach spozywania soi , chociażby w moim domku jestem pewna że nikomu to niezaszkodzi, a tak pozatym w każdym codziennym pozywieniu znalazł by¶ milion rzeczy które szkodz± :)



A co do gotowania to jeszcze uwielbiam słatki :)
Profil
PW Email www Cytuj
Frycek 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 17:46     


Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Zabrze-Gliwice
ja tez lubie pichcic :)
Profil
PW Email Cytuj
Moooni001
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 18:34     
Gość
Frycek, to może co¶ upichcisz na spotkanie forumowiczów :D
Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 18:45     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Cytat:
Frycek, to może co¶ upichcisz na spotkanie forumowiczów




haha chciałam to samo napisac, ja poprosze karpatke :D
Profil
PW Email Cytuj
Frycek 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 21:07     


Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Zabrze-Gliwice
Nie ma szans :twisted: , no moze sie skusze na cos :mg:
Profil
PW Email Cytuj
Moooni001
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 23:03     
Gość
Czekamy!!!! :D
Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 23:26     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
ja chce karpatke, ja chce karpatke,
Profil
PW Email Cytuj
Frycek 
Wysłany: Sro Lis 03, 2004 23:50     


Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Zabrze-Gliwice
To sie kup :P , ja babki nie jadlem :evil:
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Lis 04, 2004 00:46     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
to ja Ci upiekę majonezow± babkę :mg:
Profil
PW Email Cytuj
Frycek 
Wysłany: Czw Lis 04, 2004 05:56     


Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Zabrze-Gliwice
kisia napisał/a:
to ja Ci upiekę majonezow± babkę :mg:


Majonezowa babke :shock: :shock: ;/
Profil
PW Email Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Czw Lis 04, 2004 07:51     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Ja uwielbiam chińszczyznę :) Może kto¶ też jest wielbicielem tej kuchni i podsunie mi parę pomysłów?
Profil
PW Email Cytuj
Moooni001
Wysłany: Czw Lis 04, 2004 09:58     
Gość
Karpatka to nie babka :P
Cytuj
travolta 
Wysłany: Czw Lis 04, 2004 13:35     



Dołączył: 27 Paź 2004
Skąd: Rynek lub Wojt. Wies
Melduję się jako czytaj±cy (co mnie Kaszanna zaprosiła).



A a'propos chinszczyzny - kolega wrócił z chin i opowiadał, że to co podaj± w chyńskich restauracjach w Polsce, to nie ma nic współnego z żarciem chińskim. I dobrze, po podobno jest ABSOLUTNIE niezjadalne. Mowił, że w Chinach pokochał McDonaldy, to nawet w KFC co¶ dodawali do kurczaków co czyniło je ohydnymi. Pierwszy raz tez zetkn±ł się z cukierkami z... suszonym mięsem. I p±czkami z suszonym mięsem. I takie tam.
Profil
PW Email Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Czw Lis 04, 2004 13:54     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
P±czki z mięsem :shock:

Ja polecam taki przepis na "chińszczyznę":



RYŻ PO CHIńSKU



Składniki:

2 torebki ryżu

2 szt jajek -- roztrzepać, usmażyć omlet

1 szt cebuli -- pokroić



Marynata:

1 łyżka sosu sojowego

1 z±bek czosnku -- zmiażdżyć

1 łyżka wódki

1/2 łyżki cukru

1 łyżka m±ki ziemniaczanej



10 dkg pieczarek -- pokroić w plasterki

1/2 łyżki cukru

sól, pieprz

2 łyżki sosu sojowego

szczypiorek



Wykonanie:

Usmażyć na oleju cebulę, składniki marynaty wymieszać, zalać cebulę, odłożyć.

Pieczarki smażyć na dużym ogniu, do odparowania wody, dodać ryż, cukier, sos sojowy, cebulę w marynacie, dokładnie wymieszać.

Posypać szczypiorem i pokrojonym w paseczki omletem.



Zepsuć się tego nie da a wbrew pozorom danie jest tak rewelacyjne że robię je do¶ć często.
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008