Poprzedni temat «» Następny temat
Ubuntu
Autor Wiadomość
p4cz3k 
  Wysłany: Sro Gru 20, 2006 11:48   Ubuntu  



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
niech mi ktos jak ostatniemy matolowi wytlumaczy z czym to sie je :)

2 dni trwalo az zainstalowalem sam system :)

od wczoraj - przez prawie cala noc - staralem sie zainstalowac Kadu (odpowiednik gg) - na forach / stronie o kadu - podaja sciezke dostepu - czy jakos tak - mam to wpisac w terminalu - wpisalem i pyta sie mnie o haslo - podaje moje systemowe - jakies inne - i nic

w koncu znalazlem kadu samorozpakowujace sie po sciagnieciu - niby na dysku widnieje zainstalowany katalog - ale rozszerzenia nic mi nei mowia - niby mam podlaczyc sobie pod to aktywator - ale o co chodzi ?

moze wychodze na strasznego glupka - ale po 6 latach zabaw ze wszelakimi programami ms mam sieczke w glowie ;P - w zasadzie jest to moj 1 kontakt z linuxem ^_^ wiec nie dziwcie sie ze ciezko mi to przychodzi

na forum ubuntu niektorzy pisza dla mnie tak niezrozumialym jezykiem ze glowa mala ^_^
Ostatnio zmieniony przez Bot Sob Lip 26, 2008 11:37, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
Tobi 
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 13:32     



Imię: Tobiasz
Dołączył: 13 Cze 2005
Skąd: Katowice
U mnie z kadu poszło jak z płatka, pobierałem to. W razie potrzeby sprawdź na forum Ubuntu.

Edit: Teraz doczytałem, że coś nie bardzo umiesz skumać to forum, nie ma tak źle, warto poświęcić trochę czasu na zrozumienie tego, albo po prostu poprość żeby Ci wyjaśnili łopatologicznie ;)
Profil
PW Email www Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 13:46     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
juz mi sie udalo :) przy pomocy menadzera plikow synaptic


teraz jeszcze musze dorwac jakis zestaw kodekow ...


hmmmm takie pytanie ... czy to wszystko sie musi instalowac przez terminal ? nie ma w linuxie czegos takiego jak : klik / klik - dalej - dalej - dalej - zakoncz ? :]
Profil
PW Email Cytuj
Tobi 
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 13:48     



Imię: Tobiasz
Dołączył: 13 Cze 2005
Skąd: Katowice
No jest też graficzny menadżer pakietów, w Ubuntu na pewno jeden jest, przynajmniej w Gnomie.
Profil
PW Email www Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 13:49     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
mozliwe ze mowimy o tym :
p4cz3k napisał/a:
przy pomocy menadzera plikow synaptic
Profil
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 16:16     



Imię: Piotr
Dołączył: 02 Sty 2005
Skąd: Lotników
niestety ja tez mam problemy z instalacja programów ale jestem pełen nadziei z instalacja systemu nie miałem zadnych problemów a z tym rozumieniem na forach ludzi to tez ich nie rozumie oni chyba nie umieją sobie wyobrazić ze ktoś przed chwila ma pierwszy kontakt z linuxem :[
Profil
PW Email Cytuj
Titanic 
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 18:08     



Dołączył: 19 Wrz 2005
Skąd: Gliwice - Kopernik
kodeki...

h t t p;//w w w mplayerhq.hu/d...l#binary_codecs

lub przez Automatix czy też Easy Ubuntu lub Easy Breezy, w ten sposób też łatwo zainstalujesz wsparcie dla DVD, Operę, Flashplayera itp...
Profil
PW Email Cytuj
Arex30 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 07:52     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
ja właśnie zasysam minta 2.0 i 2.1
potzrebuje tylko nowego kompa :D bo ten sie nienadaje chyba ze jako maszyna do pisania
Stary jest znaczy i nieruchliwy on jest
Profil
PW Email Cytuj
MacSen 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 10:03     



Imię: Matthias
Dołączył: 01 Paź 2006
Skąd: Schlesien/Gleiwitz
p4cz3k napisał/a:
juz mi sie udalo :) przy pomocy menadzera plikow synaptic


teraz jeszcze musze dorwac jakis zestaw kodekow ...


hmmmm takie pytanie ... czy to wszystko sie musi instalowac przez terminal ? nie ma w linuxie czegos takiego jak : klik / klik - dalej - dalej - dalej - zakoncz ? :]


Niestety...wszystko przez terminal...
Hah....się wycfaniłem...i załozyłem mandrive 2007 (3-y dni ściągałem ale się opłacało pełne okodekowanie i omediowanie nawet nic tylko żyć i nie umierać )
Dziś wieczorem odezwę się już z pod tej besti...
Profil
PW Email Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 14:55     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
hmmm dzis musialem znowu przeskoczyc na winde bo poprostu nie umialem sobie poradzic ze wszystkim pod linuxem a kilka rzeczy bylo mi niezbednych ...



napewno gdy czasu wiecej bede mial ... lub tez na drugim komputrze zabiore sie za to dokladniej :)

narazie szukam jakis podrecznikow ale czyste podstawy - komendy, system dzialania, zaleznosci w linuxie itd etc bo tak jak uzystaknie pomocy w szczegolowych sprawa nie jest problemem to zrozumienie o co chodzi istocie ktora pomaga jest naprawde trudne :)
Profil
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 17:07     



Imię: Piotr
Dołączył: 02 Sty 2005
Skąd: Lotników
p4cz3k napisał/a:
hmmm dzis musialem znowu przeskoczyc na winde bo poprostu nie umialem sobie poradzic ze wszystkim pod linuxem a kilka rzeczy bylo mi niezbednych ...
ja jeszcze walcze :P

p4cz3k napisał/a:
narazie szukam jakis podrecznikow ale czyste podstawy
mam w formacie pdf ale tam tez nie wszystko czysto napisane :)
MacSen napisał/a:
3-y dni ściągałem ale się opłacało pełne okodekowanie i omediowanie nawet nic tylko żyć i nie umierać )
ha mi sie udało w 9 godzin to sciagnąć :hyhy:
MacSen napisał/a:
Niestety...wszystko przez terminal...
niektó¶uch programy mają gotowe instalki tak kadu zainstalowałem ...
Profil
PW Email Cytuj
MacSen 
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 18:57     



Imię: Matthias
Dołączył: 01 Paź 2006
Skąd: Schlesien/Gleiwitz
Oj czepiasz się Gmeras...jakbyś współdzielił neostrade512 pomiedzy 3-y komputery z tego dwa nonstop coś pobierają lub pracują z otoczeniem też bys zasysał tak długo.

A co do konsolki to ja jednak wolę pełna kontrole przy instalacji :) Poprostu uznaje tylko terminal.
Ale każdy lubi co chce :)

Peace :]
Profil
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 15:12     



Imię: Michał
Dołączył: 18 Lut 2006
Skąd: Gliwice?
Zawsze pamietaj o odpowiednich repozytoriach. mam rownierz nadzieję, że byłeś na w w w ubuntu, p l . Niestety Ubuntu wraz z wersja 6.06 LTS zszedł na psy. Polikwidowano servery z paczkami wiec moga byc problemy.
Profil
PW Email www Cytuj
Arex30 
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 15:34     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
DAGFEN, 6,12 jest całkiem całkiem
Profil
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 15:38     



Imię: Michał
Dołączył: 18 Lut 2006
Skąd: Gliwice?
Cytat:
DAGFEN, 6,12 jest całkiem całkiem

Ups. Przyznam, że nei wiedziałem o tym ze juz ja wydali...
Profil
PW Email www Cytuj
Arex30 
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 15:51     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
DAGFEN,
jako "lajf" :D
Profil
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 16:02     



Imię: Michał
Dołączył: 18 Lut 2006
Skąd: Gliwice?
A to lipnie. Myslalem, ze coś ciekawego znowu wymyślili.
Profil
PW Email www Cytuj
Arex30 
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 17:18     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
Ale może se zaistalować system .....
bo startujesz z płytki...
h t t p;//w w w ubuntu, p l/pobierz.html

Abo to :
h t t p;//dobreprogramy, p l/index.php?dz=15&n=5646
Profil
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 07:10     



Imię: Michał
Dołączył: 18 Lut 2006
Skąd: Gliwice?
Teraz to już klepłem sie na Mandrive :)
Przydałby sie Codegen ale jakoś nie mogłem znaleźć tego "zwiśniowanego".
Profil
PW Email www Cytuj
michaszko 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 18:41     



Dołączył: 04 Lut 2007
Skąd: Trynek
Ubuntu jest swietnym systemem. W Windowsie przy normalnej pracy uzywam ok 400 MB Ramu podczas gdy Ubuntu potrzebuje mniej niz polowe.
Faktycznie problemow z konfiguracja (poczynajac od instalacji) jest mnostwo ale system cieszy :) U mnie najgorszym problemem byl brak automatycznie instalowanych sterownikow fglrx (Ati Radeon x800GT) przez co juz na instalatorze wywalal mi sie blad i koniec - po instalacji...
Jesli uzywasz systemu do domowych celow to serdecznie polecam. Oczywiscie wielu ludzi (miedzy innymi ja) uwaza, ze Linux do celow domowych nie jest tak dobry jak Windows ale jest to bardzo dobra alternatywa jesli ktos nie chce wydawac kasy na oryginalnego Windowsa.

Polecam w w w forum.ubuntu, p l
Profil
PW Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008