system przyjazny uzytkownikowi |
Autor |
Wiadomość |
p4cz3k
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 12:01 system przyjazny uzytkownikowi
|

Imię: Marcin
|
no wlasnie, ostatnio chcialem sie pobawic roznego rdz systemami operacyjnymi, czas poznac cos nowego...
i tu moje pytanie...win xp ktorego obecnie nie stwarza problemow jesli chodzi o zgodnosc oprogramowania ... czy sa to programy do "zabawy" / biurowe itd etc...no i oczywiscie sterowniki..
idealnym rozwiazaniem byloby zainstalowanie 2 systemow na pc...choc slyszalem ze przy linux/win xp moga sie delikatnie mowiac : nie lubic...
wiec moze ktos z was spotkal sie z "idealnym" systemem gdzie nie bede mial problemow z wydajnoscia / sterownikami (do starszych podzespolow) / oraz oprogramowaniem |
|
|
|
|
Titanic
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 13:02
|

|
Nie, jeśli dobrze rozplanujesz partycje i nie korzystasz z najnowszego lub dziwnego sprzętu, to wszystko powinno działać. Osobiście korzystam z Ubuntu od roku i w sumie jestem zadowolony. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 22:47
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
a ja chciałbym aby ktoś ustawił mi na kompie jakiegos operatora tak by dzieciaki mogły sobie biegać ko kompie ( idzie o neta ) i kilka gierek by biegało po nim.
mam mandarke 2005 jednak ni eumie jej zkonfigurować ( jestem laikiem ) |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 18:55
|

|
Arex30 napisał/a: | mam mandarke 2005 | w 2005 roku była już chyba Mandriva, Mandrake trochę wcześniej. Jest to system dość przyjazny użytkownikowi ( z wyglądu nawet podobny do Windows :P ). Niestety, nie używałem go do gier,
p4cz3k napisał/a: | slyszalem ze przy linux/win xp moga sie delikatnie mowiac : nie lubic... | miałem Xp i Mandrake i nic się nie gryzło.
p4cz3k napisał/a: | wiec moze ktos z was spotkal sie z "idealnym" systemem | Coś takiego nie istnieje :), chociaz instalowałem ostatnio Xp na bardzo starym i słabym komputerze i hula, procesor < 800mhz, pamięć musiałem podnieść do 128 MB, bo przy 64MB czasem się wieszał, ale przynajmniej nie ma problemu ze sterownikami.
Arex30, radzę wejść na jakieś mandarynkowe forum, tam możesz znaleźć pomoc. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 23:58
|

Zaproszone osoby: 2
|
fekete napisał/a: | < 800mhz, pamięć musiałem podnieść do 128 MB |
Dokladnie, pamiec 128MB to minimum, ale instalowalem go z kumplem na slabszym sprzecie duzo slabszym, bo na Pentium 200MMX i chodził. Jedyne co trzeba bylo zrobic to zdjąć mu wszystkie wizualne efekty, bo go zamulaly, tak nawet dobrze chodzil XP. |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Sro Lis 22, 2006 11:45
|

Imię: Marcin
|
fekete napisał/a: | chociaz instalowałem ostatnio Xp na bardzo starym i słabym komputerze i hula, procesor < 800mhz, pamięć musiałem podnieść do 128 MB, |
hehe no ladnie ja wlasnie takiego pc'eta uzywam na codzien :P a ty mi tu piszesz ze bardzo slaby i stary :)
nie no zartuje...ale u mnie xp smiga dobrze...ale chcialbym poznac cos nowego ;] |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Sro Lis 22, 2006 15:21
|

|
p4cz3k napisał/a: | ja wlasnie takiego pc'eta uzywam na codzien | przepraszam, nie chciałem nikogo urazić :padam: . |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Sro Lis 22, 2006 18:17
|

Imię: Mjeetek
|
fekete napisał/a: | chociaz instalowałem ostatnio Xp na bardzo starym i słabym komputerze i hula |
jeśłi nie grywasz namietnie do w takiej konfiguracji o wiele lepszym wyjściem jest win 2000 (używam w pracy i nie ma problemu ze sterownikami. Xp jest bardziej "pożerający" sprzęt ale oczywiście da się go odpowiednio "odchudzić".
p4cz3k napisał/a: | ale chcialbym poznac cos nowego ;] |
Vista? przez najbliższe pare lat będzie to wersja Beta, a wszyscy kupujący betatesterami czekającymi na łatki i servis-packi :D Ale nic nie mówie bo sam na codzień uzywam Wind ;) |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 20:20
|

|
Wczoraj widziałem w empiku nową Mandrivę 2007 za 35 zł (miałem parę starszych wersji), były tez inne Linuxy, ale niestety nie mam czasu, żeby się tym bawić, a szkoda :( . |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 21:00
|

|
fekete napisał/a: | Mandrivę 2007 za 35 zł | a którą?? |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 00:15
|

|
Arex30 napisał/a: | fekete napisał/a:
Mandrivę 2007 za 35 zł
a którą?? |
Official. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 21:27
|

|
tak
przetestowane
Mandriva 2007.1 spring
Ubuntu 7.04
Ubuntu 7.10
I jak to wygląda :
Powiedzmy że bez kilku istotnych informacji jest problem ale mając na przykład dostęp do poradników można dać rade.
Najlepiej udało mi sie z Mandrivą która bardzo przypomina M$
Jesli ktoś bardzo chce może dać radę |
|
|
|
|
|