Poprzedni temat «» Następny temat
OWOCE MORZA
Autor Wiadomość
Zbyszek 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 10:23     



Dołączył: 04 Kwi 2006
Skąd: kiedys z Gliwic
Slimaki, flaczki, krewetki, poledwica, kalmary, schabowy itd to wszystko zalezy od tego jak to jest podane i przyrzadzone... Oczywiscie ze niektorzy z nas, z roznych powodow, nie chca miec nic do czynienia z niektorymi potrawami. Ja takze... kiedys podano mi meduze, nie bylem zachwycony. Ale wydaje mi sie ze nalezy pare razy sprobowac (z roznych zrodel) zanim sie podejmie decyzje...
Profil
PW Email Cytuj
Morqana 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 11:04     


Dołączyła: 27 Mar 2006
Skąd: Gliwice-Trojkat
Krewetki pod kazda postacia :ok: :super: :hurra:
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 11:05     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Zbyszek napisał/a:
podano mi meduze


opowiadaj, jak smakowała????Duza była, a moze juz była pokrojona????
Profil
PW Email Cytuj
fekete 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 12:02     



Dołączył: 08 Lip 2006
Skąd: Gliwice
Miałem kiedyś okazję być na weselu w południowych landach, między innymi serwowano pieczone na odniu krewetki, malutkie kalmary usmażone w całości jak frytki i pocięte w krążki ramiona dużych kalmarów :/ . Pierwszą krewetkę bardzo długo obierałem z pancerza i całe uzyskane mięso zmieściło mi się na czubku palca :zdziwko: . Z drugą nie bawiłem się już tak długo, odkroiłem głowę, żeby uniknąć spojrzenia czarnych paciorkowatych oczu i schrupałem razem z pancerzem :dontgetit: Żadna rewelacja.
Małe kalmary wydlądały również niezachęcająco, myślałem, że pierścienie zdużych będą lepsze, było całkowicie odwrotnie. Małe smakowały prawie jak frytki, a duże wydawały się być z gumy :zakrecony: .
Od tej pory nie skłaniam się do takiego jedzenia :)
Profil
PW Email Cytuj
shad_ow 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 13:11     



Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006
Skąd: Polska,Holandia
Dorothea

A może dzisiaj chińska knajpa i kalmary ??
:hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 13:13     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
shad_ow, dzis nie moge :(
Profil
PW Email Cytuj
shad_ow 
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 13:18     



Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006
Skąd: Polska,Holandia
Dorothea napisał/a:
shad_ow, dzis nie moge :(


Straszna szkoda :kwasny: szef bedzie załamany ... :(
Profil
PW Email Cytuj
izia
[Usunięty]
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 19:58     

lubię :) , najbardzej mule na białym winie, ostrygi na surwo i zapiekane, krewetki w każdej postaci, kalamary też, małże św Jakuba - zapiekane,polipy mniam, mniam, raki i ogólnie wszystkie małże duże i małe, z całego tego towarzystwa może trochę mniej serca mam do ślimaków, wszystkie te stworzonka jem i się nimi zachwycam pod warunkiem, że ktoś nie wpadnie na pomysł, żeby je przyrządzać ze śmietaną, brrr :przestraszony:
Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 10:18     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
chetnie bym spróbowała ostryg takich jeszcze w muszlach. :ok:
Profil
PW Email Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 13:12     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
z bardziej egzotycznych potraw to jadlem chyba jedynie raka / homara / rekina / i troche uogolnie - owoce morza ...

gdy bylem w holandii to norma bylo ze na obiad wlasnie takie rzeczy dostawalem...znaczy obok normalnych potraw do ktorych bardziej sie usmiechalem...nie znam dokladnie nazw tego co wowczas jadlem...ale czesc mi smakowalo a czesc nie ... niektore rzeczy smakowaly tak jakos mdlo...a ja tego nie lubie

w sumie najlepiej wspominam homary i raki ... + sok z swiezej cytryny ...

rekina rowniez wspominam calkiem calkiem...mozna choc nie trafilem na przysmak tzn pletwe lecz na cos w rdz popularnego dzwonka...z ciekawosci nozem chcialem przeciac skore - nie dalo rady :)

jesli chodzi o owoce morze nei przepadam za tym...odstrasza mnie to jak wygladaja...blee...choc moze gdybym znowu mial bliskie spotkania z takimi potrawami i przyzadzone i podane w jakis "sposob do przelkniecia" to czemu nie :)

ale i tak w polsce z kupieniem swiezych (nie mrozonych) owocow morza jest bardzo trudno a co to za przyjemnosci wciananie czegos co przelezalo przez pol roku (oby tylko ) w lodowce ..

jedyne co mnie korci...to sprobowanie kiedys rybki ... ktora przyzadzac moga jedynie kucharze z uprawnieniami (nie wiem jak sie to nazywa) jest to azjatycka rybka...ktora w wiekszosci jest silnie trujaca...i tylko wybrane elementy sa jadalne... nie wiem czemu mam na to ochote ... moze to ta adrenalina czy wstane po posilku od stolu ? :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
izia
[Usunięty]
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 17:20     

katarzyna35k-ce napisał/a:
chetnie bym spróbowała ostryg takich jeszcze w muszlach. :ok:

na surowo? to z cytrynką są mniam mniam, i zawsze trochę adrenaliny jest ;) zaszkodzą czy nie??? :D ,
ale bardzo dobre są zapiekane w muszelkach z taką "posypką " z pietruszki i czosnku, trzeba tylko mieć specjalny nóż do ich otwierania i najlepiej też - rękawiczki,
Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Wrz 11, 2006 09:18     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
izia napisał/a:
ale bardzo dobre są zapiekane w muszelkach z taką "posypką " z pietruszki i czosnku, trzeba tylko mieć specjalny nóż do ich otwierania i najlepiej też - rękawiczki,


ale mi zrobiłas smaka :P
Profil
PW Email Cytuj
Morqana 
Wysłany: Pon Wrz 11, 2006 11:16     


Dołączyła: 27 Mar 2006
Skąd: Gliwice-Trojkat
A ja mam ochote na krewetki w sosie parmezanowo-czosnkowym :P MMMMMMMMM :kwiatek:



Sie pomylilam :zawstydzony:
Ostatnio zmieniony przez Morqana Pon Wrz 11, 2006 14:20, w całości zmieniany 2 razy  
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pon Wrz 11, 2006 13:01     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
a jaki to jest sos karmazynowy, to znaczy jaki to smak???
wiem ,ze jest karmazynowy przypływ, ale o sosie nie miałam pojecia :D :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Zbyszek 
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 08:47     



Dołączył: 04 Kwi 2006
Skąd: kiedys z Gliwic
Dorothea napisał/a:
opowiadaj, jak smakowała????Duza była, a moze juz była pokrojona????


Przepraszam za pozna odpowiedz... :zawstydzony:

Meduza byla pokrojona i taka bez smaku zupelnie. Taka jakby bezsmakowa galaretka. Nigdy przedtem i nigdy potem juz tej potrawy nie jadlem....
Profil
PW Email Cytuj
Zafira 
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 17:32     



Imię: piękne ;)
Dołączyła: 12 Lut 2007
Skąd: G-ce/Świętoszowice
a kraby?

moim ulubionym daniem sa paluszki krabowe z ryżem.
paluszki kri sie w takie mnie wiecej 1 cm kawalki, wrzuca sie na patelnie, z 5 minut smaży na maśle, do tego dorzucamy drobniutko posiekaną zielona pietruszkę i drobno posiekane kilka ząbków czosnku, smazymy aż kraby i czosnek zaczna sie rumienic (pilnowac bardzo bo czosnek lubi sie przypalac) po czym solimy i podajemy na talery razem z ryżem białym lub mieszankami jak kto lubi.

palce lizać, dosłownie :D
Profil
PW Email www Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 13:43     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
A ja bym zjadła takie małże jak sprzedaja w Turcji z takim ryżem w srodku.... manimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 01:21     



Zaproszone osoby: 2
Dołączył: 19 Wrz 2005
Skąd: Londyn
Zawsze sie wzbranialem przed jedzeniem owocow morza. Do czasu. Do czasu kiedy nie przyjechalem gdzie przyjechalem. Kumpel przygotowal mauże w sosie czosnkowym z bagietką. Brzmi banalnie ale smakuje wysmienicie, potem kolejne co sprobowalem to byly krewetki. Jeszcze pierwsze co sprobowalem to paluszki krabie i w chinskiej restauracji makaron bardzo cienki z czyms tam i krewetkami. Wszystko razem smakuje wysmienicie :)
Profil
PW Email www Cytuj
shad_ow 
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 20:06     



Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006
Skąd: Polska,Holandia
W niedziele będę gotowała chińska zupe ... Oczywiście nie zadną kuksu !

Żadko robię cos według przepisu, więc mniej więcej napisze co trzeba ....

Mniej wiecej ...

2x pierś z kurczaka
2x średnia marchewka
2x średnia cebula
kilka chińskich grzybów moon (ja daje pół paczki)
sos sojowy
imbir
makaron sojowy
pieprz sól lub wegeta

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Grzyby chińskie namoczyć w goracej wodzie.
Por, cebule czosnek pokroic w talarki
marchew pokroić w cienkie paski albo w romby.

Kawałki kurczaka, cebule, por, czosnek podsmażyć na łyżce oleju około 5 minut.
Dodać grzybki moon i imbir (daje go tez sporo)
Przełożyć do garnka z kurczakiem, zalać gorącym bulionem i gotować około 30 minut.
Zupę doprawić ... ja daje wegete zamiast soli, pieprzem.
Bulionu najlepiej wlać do zupy tyle, żeby odpowiadała nam jej gęstość.
Zagotować wodę, wrzucic na 5/6 minut makaron i przykryć.
Dodawać do zupy bezpośrednio przed podaniem na stół.
Smacznego.
Profil
PW Email Cytuj
shad_ow 
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 20:19     



Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006
Skąd: Polska,Holandia
Żeberka na słodko-kwaśno
Nie wiem czy taki przepis jest w internecie ...

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych pokrojonych
w paseczki (równolegle do kości),
sól, pieprz,
1 łyżka przyprawy do chińskich potraw,
2/3 łyżek miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
sok wycisniety z pomarańczy
1x czerwona papryczka chili.



Ja robie to wszystko na patelni pod przykryciem.
Żeberka opłukać, osuszyć, natrzeć sola lub wegeta, pieprzem i przyprawą do chińskich potraw.
Wlać 2/3 łyżki miodu oraz soku z pomarańczy 0,5 szklanki.
Papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić w paski.
Dodać sos sojowy i wymieszać.
Odstawić na 1,5 gdziny do lodówki.

Wszystko jest doprawiane wedle uznania (smaku)
Smacznego
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008