Przetwory na zimę. |
Autor |
Wiadomość |
Szamanka
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 21:40
|
Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005 Skąd: kiedys Gliwice
|
Kurcze nie znam proporcji...tak jakos na oko sie wsypuje :kwasny:
a po drugie, to musze sie przyznac ja tylko patrzylam a robil to ten pan, co to zawsze kamikadze nam serwuje ;) :hyhy: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 22:08
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Szamanka, to zapytaj tego Pana :) |
|
|
|
|
marcela
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 11:54
|
Imię: Daga
Dołączyła: 19 Mar 2007 Skąd: Gliwice
|
Jak juz o przertwotach na zimę to polecam BURACZKI do słoików
7 kg buraków - ugotowac w łupinach
1 kg papryki , 1 kg cebuli przemielic prze zmaszynke do mięsa. włożyć do garnka i dodac 1/2 l oleju,
1,/2 l octu.
2 łyżki soli,
~1 szkl cukru gotowac 20 minut
Dodać starte na grubej tarce buraki i jeszcze raz gotowac 20 minut.
włożyć do sloikow i pasteryzować ~5 minut. Pycha
smacznego :super: |
|
|
|
|
marcela
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 12:00
|
Imię: Daga
Dołączyła: 19 Mar 2007 Skąd: Gliwice
|
kolejny przepisik
KAUPSTA Z PAPRYK?
3 kg kapusty białej - szatkowanej
1 kg cebuli, 1 kg papryki pokroić w cienkie plastry
1 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
wszystko rzazem wymieszać i posolić 2 łyżkami soli. Odcisnąć i wrzucić do ZALEWY:
5 szkl wody ; 2 szkl. octu; 20 dkg cukru; liść laurowy, ziele angielski, pieprz zagotować
Wszystko gotować 15 minut. Gorące wkładć do słoików. pasteryzować 15 minut
SMACZNEGO |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 17:12
|
|
Sezon przetwórczy w pełni a w tym temacie cisza :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/ |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 20:03
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Jacek13, bo wszyscy sie zawekowali ;) :rotfl: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 14:50
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
ja dzis robilam jablka do ciast, w sloiki i w zimie do ciasteczek babeczek, rogaliczkow i jogurcikow :) a i sciagnelam 3 gasiory wina :D mam sliwkowe, malinowe i jezynowe :D wg mnie najlepiej wyszlo sliwkowe :D |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 22:07
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane ? :) |
|
|
|
|
daniela
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 08:14
|
Dołączyła: 15 Lut 2007
|
kisia napisał/a: | a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane |
ja bardzo lubie grzybki, takze robie ich sporo :hyhy:
ocet z woda 1:2 (najlepiej 10%) czyli szklanka octu - 2 wody
ziele angielskie-kilka kulek
pieprz w kulkach-kilka kulek
gorczyca-kilka kulek
lisc laurowy
taki zestaw zagotowac, odstawic az wystygnie.
grzybki obgotowac w osolonej wodzie, na sito i ostudzic
sparzyc cebule pokrojona w półksieżyce
i do słoiczkow: cebulka, grzybki i zalac zalewa :hyhy:
ja zawsze jeszcze zagotuje (zapasteryzuje) przez pare minut :P
i gotowe !!!!!!!!!!!
SMACZNEGO :hyhy: |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Sro Paź 10, 2007 21:52
|
Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem :D |
|
|
|
|
daniela
Wysłany: Czw Paź 11, 2007 07:07
|
Dołączyła: 15 Lut 2007
|
Arex30 napisał/a: | daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem |
he he spoko sąsiad :hyhy: |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 15:10
|
Dołączyła: 10 Mar 2005 Skąd: Trachy
|
Mniam, aż mi slinka cieknie jak to wszystko czytam. Mam pytanko apropo buraczków, troszkę wyżej jest przepis na tarte, czy można wykorzystać go na całe buraczki? Kto pasteryzuje buraczki w całości? |
|
|
|
|
Basia K
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 16:54
|
Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica
|
ansc ja znam taki przepis na buraczki w całosci:
Marynowane buraczki
2 kg małych buraczków
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka kminku, 3 łyżki octu.
Buraki umyć i w skórkach gotować przez 40 min. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować i zalać nia przygotowane buraczki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 20 min. |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 14:35
|
Dołączyła: 10 Mar 2005 Skąd: Trachy
|
Dzięki bardzo, na razie zrobiłam dwa słoiczki eksperymentalnie tzn. użyłam przyprawy do konserwowania ogórków i zalałam zalewa taka jak na ogórki tylko że pasteryzowałam bardzo krótko, bo podobno wtedy warzywa sie nie rozgotowują. Ale następne zrobię na twój sposób |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 23:32
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
u mojej teściowej juz sie robia na zime ogóreczki kiszone :D |
|
|
|
|
Basia K
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 23:40
|
Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica
|
Jak juz mowa o przetworach,polecam "nutellę" ze śliwek węgierek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g DeccoMorreno (czy jakoś tak...,to z wiatrakiem)
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki. |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 11:03
|
Dołączyła: 10 Mar 2005 Skąd: Trachy
|
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 11:09
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
są jeszcze w sklepach czereśnie bo miałam zrobić dżemy, tylko mi sie trochę zapomniało :kwasny: |
|
|
|
|
Monique [Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 15:54
|
|
sa jeszcze czeresnie.. :D bynajmniej u nas :) |
|
|
|
|
Basia K
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 11:43
|
Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica
|
Są czereśnie i u nas :) Dziś rano widziałam na bazarku.
W tym roku pięknie obrodziły wiśnie.Polecam (nie tylko na zimę) wiśniówkę
3 kg wydrylowanych wiśni wkładam do słoja zalewam spirytusem tak do 3/4 poziomu wiśni , zakręcam i odstawiam na 3- 4 tygodnie, co jakiś czas potrząsam słojem. Zlewam nalewkę do drugiego słoja lub butelki. Wiśnie (bez soku) zasypuję 1 kg cukru i tak pozostawiam na kolejne 4 tygodnie ( aż wiśnie zrobią się pomarszczone) również potrząsam słojem co jakiś czas następnie odlewam sok puszczony z wiśni dolewam do poprzedniego ze spirytusem przelewam do butelek. A wiśnie świetnie się nadają do słodkich wypieków lub deserów .
Robiłam ją w zeszłym roku.Wyśmienita.Kolega mojego męża skomplementował ją słowami "Taką wiśniówkę robiła moja babcia :) " |
Ostatnio zmieniony przez Basia K Pią Lip 25, 2008 11:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|