Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory na zimę.
Autor Wiadomość
Szamanka 
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 21:40     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
Kurcze nie znam proporcji...tak jakos na oko sie wsypuje :kwasny:

a po drugie, to musze sie przyznac ja tylko patrzylam a robil to ten pan, co to zawsze kamikadze nam serwuje ;) :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 22:08     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Szamanka, to zapytaj tego Pana :)
Profil
PW Email Cytuj
marcela 
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 11:54     


Imię: Daga
Dołączyła: 19 Mar 2007
Skąd: Gliwice
Jak juz o przertwotach na zimę to polecam BURACZKI do słoików

7 kg buraków - ugotowac w łupinach
1 kg papryki , 1 kg cebuli przemielic prze zmaszynke do mięsa. włożyć do garnka i dodac 1/2 l oleju,
1,/2 l octu.
2 łyżki soli,
~1 szkl cukru gotowac 20 minut
Dodać starte na grubej tarce buraki i jeszcze raz gotowac 20 minut.
włożyć do sloikow i pasteryzować ~5 minut. Pycha
smacznego :super:
Profil
PW Cytuj
marcela 
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 12:00     


Imię: Daga
Dołączyła: 19 Mar 2007
Skąd: Gliwice
kolejny przepisik

KAUPSTA Z PAPRYK?
3 kg kapusty białej - szatkowanej
1 kg cebuli, 1 kg papryki pokroić w cienkie plastry
1 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach

wszystko rzazem wymieszać i posolić 2 łyżkami soli. Odcisnąć i wrzucić do ZALEWY:
5 szkl wody ; 2 szkl. octu; 20 dkg cukru; liść laurowy, ziele angielski, pieprz zagotować
Wszystko gotować 15 minut. Gorące wkładć do słoików. pasteryzować 15 minut
SMACZNEGO
Profil
PW Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 17:12     

Sezon przetwórczy w pełni a w tym temacie cisza :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/
Cytuj
kisia 
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 20:03     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Jacek13, bo wszyscy sie zawekowali ;) :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 14:50     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
ja dzis robilam jablka do ciast, w sloiki i w zimie do ciasteczek babeczek, rogaliczkow i jogurcikow :) a i sciagnelam 3 gasiory wina :D mam sliwkowe, malinowe i jezynowe :D wg mnie najlepiej wyszlo sliwkowe :D
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 22:07     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane ? :)
Profil
PW Email Cytuj
daniela 
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 08:14     


Dołączyła: 15 Lut 2007
kisia napisał/a:
a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane

ja bardzo lubie grzybki, takze robie ich sporo :hyhy:
ocet z woda 1:2 (najlepiej 10%) czyli szklanka octu - 2 wody
ziele angielskie-kilka kulek
pieprz w kulkach-kilka kulek
gorczyca-kilka kulek
lisc laurowy
taki zestaw zagotowac, odstawic az wystygnie.

grzybki obgotowac w osolonej wodzie, na sito i ostudzic

sparzyc cebule pokrojona w półksieżyce

i do słoiczkow: cebulka, grzybki i zalac zalewa :hyhy:
ja zawsze jeszcze zagotuje (zapasteryzuje) przez pare minut :P

i gotowe !!!!!!!!!!!

SMACZNEGO :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
Arex30 
Wysłany: Sro Paź 10, 2007 21:52     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem :D
Profil
PW Email Cytuj
daniela 
Wysłany: Czw Paź 11, 2007 07:07     


Dołączyła: 15 Lut 2007
Arex30 napisał/a:
daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem

he he spoko sąsiad :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
ansc 
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 15:10     



Dołączyła: 10 Mar 2005
Skąd: Trachy
Mniam, aż mi slinka cieknie jak to wszystko czytam. Mam pytanko apropo buraczków, troszkę wyżej jest przepis na tarte, czy można wykorzystać go na całe buraczki? Kto pasteryzuje buraczki w całości?
Profil
PW Email Cytuj
Basia K 
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 16:54     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
ansc ja znam taki przepis na buraczki w całosci:

Marynowane buraczki

2 kg małych buraczków
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka kminku, 3 łyżki octu.

Buraki umyć i w skórkach gotować przez 40 min. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować i zalać nia przygotowane buraczki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 20 min.
Profil
PW Email Cytuj
ansc 
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 14:35     



Dołączyła: 10 Mar 2005
Skąd: Trachy
Dzięki bardzo, na razie zrobiłam dwa słoiczki eksperymentalnie tzn. użyłam przyprawy do konserwowania ogórków i zalałam zalewa taka jak na ogórki tylko że pasteryzowałam bardzo krótko, bo podobno wtedy warzywa sie nie rozgotowują. Ale następne zrobię na twój sposób
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 23:32     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
u mojej teściowej juz sie robia na zime ogóreczki kiszone :D
Profil
PW Email Cytuj
Basia K 
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 23:40     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Jak juz mowa o przetworach,polecam "nutellę" ze śliwek węgierek


2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g DeccoMorreno (czy jakoś tak...,to z wiatrakiem)

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
Profil
PW Email Cytuj
ansc 
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 11:03     



Dołączyła: 10 Mar 2005
Skąd: Trachy
musi być pyszne
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 11:09     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
są jeszcze w sklepach czereśnie bo miałam zrobić dżemy, tylko mi sie trochę zapomniało :kwasny:
Profil
PW Email Cytuj
Monique
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 15:54     

sa jeszcze czeresnie.. :D bynajmniej u nas :)
Cytuj
Basia K 
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 11:43     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Są czereśnie i u nas :) Dziś rano widziałam na bazarku.

W tym roku pięknie obrodziły wiśnie.Polecam (nie tylko na zimę) wiśniówkę


3 kg wydrylowanych wiśni wkładam do słoja zalewam spirytusem tak do 3/4 poziomu wiśni , zakręcam i odstawiam na 3- 4 tygodnie, co jakiś czas potrząsam słojem. Zlewam nalewkę do drugiego słoja lub butelki. Wiśnie (bez soku) zasypuję 1 kg cukru i tak pozostawiam na kolejne 4 tygodnie ( aż wiśnie zrobią się pomarszczone) również potrząsam słojem co jakiś czas następnie odlewam sok puszczony z wiśni dolewam do poprzedniego ze spirytusem przelewam do butelek. A wiśnie świetnie się nadają do słodkich wypieków lub deserów .

Robiłam ją w zeszłym roku.Wyśmienita.Kolega mojego męża skomplementował ją słowami "Taką wiśniówkę robiła moja babcia :) "
Ostatnio zmieniony przez Basia K Pią Lip 25, 2008 11:48, w całości zmieniany 2 razy  
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008