Poprzedni temat «» Następny temat
Kupię mieszkanie - tylko gdzie?
Autor Wiadomość
kk 
  Wysłany: Pon Maj 08, 2006 10:52   Kupię mieszkanie - tylko gdzie?  

Imię: Krzysztof
Witam

Zastanawiam sie ostatnio nad kupnem mieszkania, oczywiście w moim pięknym mieście, które kocham - Gliwicach.

Nie pytam Was jednak o oferty (no, jak jakieś ciekawe macie, to możecie dać ;) )

Zastanawiam się nad lokalizacją. Po pierwsze szukam mieszkania NIE w bloku no i nie szukam domku jednorodzinnego. Stara kamienica - też nie za bardzo, bo mieszkania sa ogromniaste i strasznie wysokie, ciężko je ogrzać (wiem coś o tym, od 20 lat mieszkam w kamienicy z 1910 roku :) )

Gdzie sie mieszka sympatycznie, a i mieszkania nie sa ani zbyt drogie ani klitowate (niziutkie, "ślepe" kuchnie, pokoje kilkumetrowe). Która z lokalizacji jest w miarę spokojna z jednej strony (nie przy autostradzie, głównej ulicy, torach...) a z drugiej strony, nie jest "zadupiem" ?

Gruszczyńskiego? Lutycka?

Z góry Wam dziękuję za wszelkie porady, uwagi i cenne informacje
PW Email www Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 11:08     

Imię: Marcin
hmmm wiesz jako ze ostatnimi czasu bardzo uwaznie rozgladam sie za mieszkaniem...to mogl bym Ci powiedziec ze z takimi wymaganiami to do Ery zapraszamy :=]

ale tak calkiem na powaznie...skoro nie interesuje Cie mieszkanie w bloku...ani tez w kamienicy ... czy tez domek...to naprawde chyba opcje sie koncza :)

no i jeszcze jaka cena Cie interesuje :=]

---
a tak przy okazji...

na ul. krupniczej (kolo rynku) jest do sprzedania mieszkanie - 2 pietro...to jest nad sklepem pantofelek czy jakos tak...jako ze jest to przetarg...cena wywolawcza 17.000 (co do daty przetargu nie mam pewnosci...wiecej na stronie um.gliwice, p l dzial przetargi publiczne), ale aby doprowadzic to do stanu uzywalnosci nalezalo by zainwestowac conajmniej 70.000 ... gdyz dach sie troszku sypie...klatka schodowa rowniez...lokalizacja naprawde dobra...metrarz rownie interesujacy...

i druga oferta ktora zwrocila moja uwage...ul.okopowa (kolo dworca) mieszkanie znajduje sie nad barem dworcowym...niby okolica malo ciekawa...ale za to jakie mieszkanie...cena wywolawcza 37.000 (wiecej info na stronie um)...1 pietro...okna zwrocone nie w strone dworca czy tez ulicy...lecz na stary zydowski (??) cmentarz (cmentarz ten od lat jest zamkniety, gdy bylem ogladac to mieszkanie i zobaczylem widok z okien zamurowalo mnie....nie sadzilem ze wysokie przedwojenne nagrobki obrosniete w calosci bluszczem i wysokimi drzewami zrobia na mnie tak piorunujace a zarazem pozytywne wrazenie), powierzchnia mieszkania to jesli sie nie myle oko 80 m2, kuchnia (duza) z wyjsciem na balkon (elewacja balkonu po remoncie), 2 naprawde duze pokoje, mala lazienka ... ale mozliwosc adaptacji tzw spizarki na lazienke...(spizarka jest jak sredni pokoj w typowym blokowym budownictwie), przestronny przedpokoj, klatka schodowa swiezo po remoncie...

ale zeby nie bylo tak rozowo (bo juz bym tam mieszkal:P) mieszkanie nadaje sie do generalnego (bardzo generalnego) remontu...cala instalacja do wymiany, okna, sciany itd itp...generalnie uwazam ze mieszkanko zostanie w drodze przetargu sprzedane za okolo 45.000 ... ale aby mozna bylo tam zamieszkac potrzeba kolejne 60.000 tysieci zeby tam zamieszkac...(naprawde wiem co mowie bylem tam ;P)

---

ewentualnie pozstaje satre budownictwo...okolice chorzowskiej, zatorze...lub moze jakas okazja ul. slowackiego / ostatnio ktos mi podwedzil 2 pokojowe mieszkanie 52 m2 za 65.000 :/ wlasnie w tamtej okolicy...
PW Email Cytuj
Frycek 
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 01:03     

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Przeprowadz sie do zabrza :P
54metry kupilem za 52 tysiaki :P
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 23:25     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Frycek napisał/a:
Przeprowadz sie do zabrza

albo do Knurowa też sa tanie mieszkania :D
PW Email Cytuj
kk 
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 23:34     

kisia napisał/a:
Frycek napisał/a:
Przeprowadz sie do zabrza

albo do Knurowa też sa tanie mieszkania :D

Ale ja nie chcę ;-)

Ani do Zabrza, ani tym bardziej do Knurowa.
To, że w Gliwicach są droższe - wiem, ale w życiu nie tylko o pieniądze chodzi :)
PW Email www Cytuj
kiju 
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 15:13     

Moze sztabu ogolnie przyjemnie cicho blisko centrum;-)
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 22:49     

Cytat:

w zasadzie racja, ale jak jakis czas temu jechałam z tyłu sztabu zwróciłam uwagę jak bardzo zaniedbane da bloki, przydałoby sie im pewnie jakies ocieplenie, pomalowanie
PW Email Cytuj
stif
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 20:01     

Polecam Sośnicę! Bloki którymi zawiaduje Spółdzielnia GSM, są zadbane a w samej dzielnicy dużo zieleni i blisko do Zabrza i Gliwic. Reszta tak jak wszędzie.
PW Cytuj
kk 
Wysłany: Sob Maj 27, 2006 17:12     

stif napisał/a:
Polecam Sośnicę! Bloki którymi zawiaduje Spółdzielnia GSM, są zadbane a w samej dzielnicy dużo zieleni i blisko do Zabrza i Gliwic. Reszta tak jak wszędzie.

Nie chiałbym tutaj nigogo obrazić, ale na temat Sośnicy słyszałem bardzo różne, z reguły mało pochlebne opinie. Zarówno o samej dzielnicy, jak i o ludziach tam mieszkających :(

Z drugiej strony, osoby zamieszkujące tę część Naszego miasta które znam, są w porządku - ba nawet bardziej niż w porządku.
Sam więc nie wiem, co otym myśłeć.
Może to zależy od miejsca w samej dzielnicy ?
PW Email www Cytuj
kk 
Wysłany: Sob Maj 27, 2006 17:18     

kiju napisał/a:

Czy to rejony w pobliżu Floriańskiej i Orląt Śląskich ?
PW Email www Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 11:10     

Imię: Piotr
kk, moja matula mieszka na sosnicy i mówi ze nie jest tak źle jak ludzie to koloruja :] ja tez często jestem na sośnicy i zadne nieprzyjemności mnie nie spotkały nawet w psi odchod niewdepłem :P
PW Email Cytuj
stif
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 21:57     

Przyjedż do Sośnicy! Pooglądaj osiedla, porozmawiaj z ludżmi,a przekonasz sie, że jest to dobre miejsce do zamieszkania! Kiedyś pseudointeligencja uważała że nie może mieszkać razem z robolami i stąd uknuła powiedzenie, że w Sośnicy mieszkają tepi górnicy i nie ma o czym z nimi rozmawiać! Prawda jest taka, że górnicy to bardzo zdyscyplinowani ludzie a większośc ich dzieci już dawno pokończyła studia i przekrój społeczności tej dzielnicy bardzo sie zmienił. Jeszcze raz polecami ci Sośnice! Mieszkania stosunkowo tanie a połączenia komunikacyjne super! :super: :super: :super: :super: :super: :super:
PW Cytuj
kk 
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 22:06     

stif napisał/a:
Przyjedż do Sośnicy! Pooglądaj osiedla, porozmawiaj z ludżmi,a przekonasz sie, że jest to dobre miejsce do zamieszkania! Kiedyś pseudointeligencja uważała że nie może mieszkać razem z robolami i stąd uknuła powiedzenie, że w Sośnicy mieszkają tepi górnicy i nie ma o czym z nimi rozmawiać! Prawda jest taka, że górnicy to bardzo zdyscyplinowani ludzie a większośc ich dzieci już dawno pokończyła studia i przekrój społeczności tej dzielnicy bardzo sie zmienił. Jeszcze raz polecami ci Sośnice! Mieszkania stosunkowo tanie a połączenia komunikacyjne super! :super: :super: :super: :super: :super: :super:

Jak już wspominałem, znam kilka osóbz Sośnicy - wszyscy są bardziej niż porządni. Naprawdę spoko ludzie. Tyle że oni, o tej dzielnicy wcale dobrze nie mówią :(
Byłem nam parę razy, nie powiem żeby było brzydko. Sklepów sporo, kościoły, nawet muszlę koncertową mają :P
Ba - mojego szczurka 2 tygodnie temu właśnie tam kupiłem ;P

Sam nie wiem - musze to przemyśleć, "przespać się z tym" jak mawiają ;)
PW Email www Cytuj
kk 
Wysłany: Nie Cze 04, 2006 22:09     

Przeglądałem ostatnio trochę ofert
Nadal nie mam nic sprecyzowanego, jednak kolejne pytania mi się nasunęły
Jeśli możecie - odpowiedzcie mi na kilka rzeczy:
1) Jaki płacicie czynsz (i czy to z ogrzewaniem, wodą, funduszem remontowym itp)
2) Czym grzejecie, czy macie w zimie ciepło, jakie są tego koszty.
3) No i najważniejsze - gdzie mieszkanie (dzielnica, typ budynku)

Z góry - wielkie dzięki

P.S. Jeśli nie chcecie takich odpowiedzi umieszczać na forum - dajcie proszę znać "na priva"
PW Email www Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Cze 05, 2006 00:07     

1) Jaki płacicie czynsz
580 zł
(i czy to z ogrzewaniem, wodą, funduszem remontowym itp)
ogrzewanie, woda, fundusz,winda,monitorig,śmieci
2) Czym grzejecie, czy macie w zimie ciepło, jakie są tego koszty.
budynek w którym mieszkam jest ocieplony więc w zimie jest goraco
3) No i najważniejsze - gdzie mieszkanie (dzielnica, typ budynku)
dzielnica Zatorze, wierzowiec 10-cio piętrowy z 1968 roku
PW Email Cytuj
stif
Wysłany: Pią Cze 30, 2006 21:32     

Czynsz 500 zł. w m4 - woda ciepła i zimna,co( zwrot na koniec sezonu ok. 800z), smieci, fundusz remontowy,ścieki
Sośnica - os. Michała, 2 piętro, blok 4 piętrowy
gaz płacony osobno no i prąd oczywiście
PW Cytuj
Odpowiedz do tematu