Poprzedni temat «» Następny temat
Doradztwo kulinarne od fachowca!!!!!
Autor Wiadomość
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 13:00     

Cytat:
Witaj Jacku , powiedz mi co mozna zrobic aby schab pieczony w calosci nie wysechl podczas smażenia,probowałam juz wszystkiego i potem jak sie go kroi to sie sypie
To proste:jak pieczesz go w piekarniku to najlepiej w specjalnym rękawie z folii,a jak w brytfannie to często przewracać,podlewać i oczywiście pod przykryciem.Sorry że tak długo nie odpisywałem :oczami: :oczami: :D :D
Cytuj
frohike 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 03:51     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
Jacek13, mozna prosic o przepis na moczke?

wiem ze z twojego przepisu napewno wyjdzie pyszna :D
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 10:39     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
frohike, to nie przepis od Jacka, ale moze sie przyda


Składniki:
250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.





Sposób przyrządzenia:
Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.

Moczka to raczej typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie.
Profil
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 15:58     



Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005
Skąd: kiedys Gliwice
Do tego mozna dodac kompot ze sliwek .....
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 15:10     

UWAGA!!!!!! nadchodzą święta,Rusza przedświąteczne pogotowie kulinarne. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:15     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
Ja uwielbiam tarte ale skonczyły mi sie juz pomysły z czym ja robic . Moze zna ktos jakis fajny oryginalny przepis? Dodam ze robiłam juz z brokułami i serami i miesem mielonym i na słodko z owocami. aaa i z owocami morza tez i z szynka tez.
I brakło mi weny twórczej....

aaa i jeszcze jedno , prosze aby był to przepis juz przez kogos wypróbowany:)
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:24     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
katarzyna35k-ce,
a może Tarta z pieczarkami i porem ?

Składniki:
- 20 dag maki
- 10 dag schłodzonego masła
- ok. 50-100 dag pieczarek
- 2 pory
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 ml gęstej śmietany
- 3 łyżki wody
- sól
- pieprz
Profil
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:30     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
kisia, super! dzisiaj zrobie :hurra: czy zamiast gestej smietany moge dac jogurt naturalny?
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:33     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
katarzyna35k-ce, oczywiście ze tak :)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:57     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
tak prawde mowiac do swiat jeszcze troche ale mam pytanie... na swieta hce zrobic pasztet z zajaca :) ale nie mam wyprobowanego przepisu :) jakies rady macie ? :)
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 12:21     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Składniki:
- przodek i podroby zająca (45 dag)
- 30 dag mięsa i 20 dag wątroby wieprzowej
- 1 cebula
- 10 dag surowego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 czerstwe kajzerki
- 4 jajka
- 10 dag słoniny
- 1.5 dag suszonych grzybów
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 10 ziaren jałowca
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, obraną marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i sól, duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (40-50 minut). Wątrobę umyj i oczyść z błon, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, podlej wywarem z mięsa i duś 8-10 minut. Bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmiel mięso, wątróbkę, boczek i odciśnięte bułki. Do otrzymanej masy dodaj jajka, imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz i 4 zmiażdżone ziarna jałowca. Wyrób na jednolitą masę, posól, jeśli trzeba. Formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką napełnij masą pasztetową do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryj dużym płatem lub kilkoma paskami słoniny, a na niej ułóż resztę ziaren jałowca. Formę szczelnie przykryj. Pasztet gotuj na parze przez półtorej godziny lub piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
Profil
PW Email Cytuj
krzysiupel 
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 21:13     


Dołączył: 27 Mar 2007
Skąd: Bytom
Już jadłem :) Trzeba przyznać że naprawde dobre. Polecam wszystkim ten przepis :)
Profil
PW Email Cytuj
sabina 
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 08:32     



Imię: Sabina
Dołączyła: 13 Mar 2007
Skąd: gliwice
rada dla osób które lubią fasolkę po bretońsku a boją się po jej zjedzeniu prukać hihi proponuje dodać pół łyżeczki bądź szczyptę cukru w czasie gotowania w zależności od ilości fasoli to zapobiegnie prukaniu i wzdęciom
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:31     

Cytat:
rada dla osób które lubią fasolkę po bretońsku a boją się po jej zjedzeniu prukać hihi proponuje dodać pół łyżeczki bądź szczyptę cukru w czasie gotowania w zależności od ilości fasoli to zapobiegnie prukaniu i wzdęciom
Osobiście sprawdzałem i to działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :super: :super: :super:
Cytuj
Aither 
Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 12:15     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Za tydzien w piatek odprawiam impreze urodzinowa dla mojej Mamy :) chcialabym zrobic cos szokujacego i zarazem smacznego :) jakies pomysly na slataki przystawki lub danie gorace ? :) czekam na przepisy i propozycje :)
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 10:42     

Sezon grillowy tuż,tuż>Zapraszam do podawania swoich przepisów na dania z grilla!!! :hyhy: :hyhy:
Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 22:56     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Jacek13 napisał/a:
Zapraszam do podawania swoich przepisów na dania z grilla!!!

to ja prosze tutaj ==>>h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1309&postdays=0&postorder=asc&start=80]Grill
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008