Poprzedni temat «» Następny temat
Doradztwo kulinarne od fachowca!!!!!
Autor Wiadomość
Aither 
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 22:21     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Pawel on tak ma zawsze :D tak poza tym przepis jest banalny :) piecze sie dwie babki ucierane w dlugich formach potem po wystudzeniu kroi sie na 1.2 cm plastry i na przemian skleja kremem budyniowym :) potem polewa sie czekolada i mniami :)
Profil
PW Email Cytuj
asik 
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 23:03     


Dołączyła: 16 Cze 2005
Skąd: Gliwice - Kopernik
metrowiec uwielbiam mniam mniam:)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 10:30     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
nic nie zostalo... :( jak zrobie nastepnego to zrobimy posiadowe u mnie na chacie :D z metrowcem w roli glownej :D
Profil
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pią Paź 20, 2006 11:03     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
ja osobiscie bardzo lubie tarte . np. z brokułami ... pychotka :]

1. Ciasto na spód tarty:
250 g mąki pszennej
125 g masła (zimne i twarde)
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Na mąkę wrzucić masło, posiekać nożem na jak najdrobniejsze kawałki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić ręką. To trzeba zrobić szybko, nie marudzić, można pozostawić małe kawałeczki niewyrobionego masła. Ciasto po chwili będzie odchodzić łatwo od palców, wtedy uformować kulę i odstawić do lodówki. Niech poleży tam chociaż z godzinę i się schłodzi, może też pozostać tam na następny dzień. Jeśli się spieszymy to dobrą radą na szybkie schłodzenie jest rozłożenie ciasta od razu na wysmarowanej masłem tartownicy - i wsadzenie całości do lodówki, już po 30 minutach będzie zimna.

2. Sos wypełniacz:
1/2 szklanki śmietany (18-22%)
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki tartergo sera żółtego
2-3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą rozmełtać, dodać żółty ser i przyprawy.

3. Farsz warzywny:
Wybrane różne młode warzywa (marchewka, pietruszka, por, brokuły, kalafior, ziemniaki) oskrobane, umyte i zblanszowane (czyli krótko obgotowane w osolonym wrzątku). Nadają się także cebula, czosnek, cukinia - te proponuję wcześniej poddusić chwilę na oliwie. Do tego warto dodać świeże zioła, nadają się np. tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, koperek, nać pietruszki, estragon, oregano (ale niekoniecznie wszystko na raz!). Warzyw nie może być za dużo, ilość należy dobrać tak, żeby wszystko się zmieściło na tartownicy, a sos nie przelał.

4. Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Rozłożyć ciasto w formie (także na boki tartownicy, podwijając je wysoko do samego brzegu) i nakłuć widelcem. Ułożyć warzywa i zioła, zalać sosem jajkowo-śmietanowym. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Zapiekać około 35-45 minut. Podawać po upieczeniu na ciepło, ale świetnie także smakuje na zimno, zwłaszcza na czerwcowym pikniku w parku.
Profil
PW Email Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 12:20     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
kurcze zadko zagladam do tematow o gotowaniu...ale dzis mam problem :)

mam ochote na cos pikatnego...prostego w zrobieniu...

chodzi mi po glowie zapiekanka z makaronem...ale to mi sie ostatnio juz przejadlo...w czasach kiedy nie mialem zaplecza kuchennego (tzn mebliw kuchni) bylo to najlatwiejsze w przygotowaniu...a dzis od rana chodzi za mna to "cos" ...

---
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 12:28     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
A ja mam pyszny przepis na bakłazany z mozarellą


2 bakłazany
1 cukinia
4 pomidory
2 kulki mozarelli(po 12 dag kazda)
sol
łyzka oliwy
3 dag masła
4 dag maki
250 ml mleka
pieprz(z młynka najlepiej)
szczypta gałki muszkatołowej
niewielka ilosc oleju do posmarowania formy
kilka gałazek bazylii

Bakłazany, cukinie i pomidory umyc, osuszyc pokroic w plasterki.Mozarelle dobrze osączyc, rowniez pokroic w plasterki.
Bakłazany posolic odstawic na 20 minut, osuszyc papierowym recznikiem, smazyc z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Masło stopic w rondelku, oproszyc maką , zasmazyc mieszajac, powoli wlewac mleko, zagotowac mieszając.Sos przyprawic solą, pieprzem i ghałką muszkatołową.
Forme posmarowac olejem, wlac połowe sosu, ułozyc plasterki cukinii, bakłazana, mozarelli i pomodorow.Polac resztą sosu, posypac sola i pieprzem.Obłozyc listkami bazylii zapiekac około 30 min w temp.200 stopni
Profil
PW Email Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 12:39     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
nieprzepadam za tego typu potrawami :) moze inaczej nie lubie bklazanow , cukin i tego typu podobnym ...
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 12:52     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
p4cz3k, szkoda :( myslałam,ze Ci sie spodoba przepis :(, ale moze ktos inny sie skusi :)
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 13:27     

Cytat:
mam ochote na cos pikatnego...prostego w zrobieniu...
Ki :hurra: ełbasa po węgiersku:0,5 kg kiełbasy zwyczajnej,2 średnie cebule,papryka kons,ogórki kons,koncentrat pom,pieprz,chili,magi.Wszystkie składniki pokroić,podsmażyć,podlać odrobiną wody dusić do miękkości,dodać koncentrat,zagotować,w razie potrzeby zagęścić,przyprawić po swojemu i zjeść.Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :hurra: :hurra: :hurra:
Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 13:51     



Imię: Marcin
Dołączył: 08 Lip 2005
Skąd: Gliwice - Asnyka
o ciekawe :) mysle ze z ryzem bedzie calkiem niezle ;)
Profil
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 18:52     

p4cz3k napisał/a:
mysle ze z ryzem bedzie calkiem niezle


paczek kielbasa z ryzem??toz to profanacja....kiełbasy...
Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 15:16     

Cytat:
paczek kielbasa z ryzem??toz to profanacja....kiełbasy.
A gołąbki to profanacja kapusty,kapusta z ryżem????????????????? :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:
Cytuj
syrena
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 20:17     

Witaj Jacku , powiedz mi co mozna zrobic aby schab pieczony w calosci nie wysechl podczas smażenia,probowałam juz wszystkiego i potem jak sie go kroi to sie sypie :kwasny:
Cytuj
Arex30 
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 20:42     



Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006
Skąd: Gliwice
najlepiej by schabik był świerzy ......a nie mrożony.
ja pieke w rękawie obkładając go boczusiem
mozna też naszpikować go słoninką.
Profil
PW Email Cytuj
Madzia 
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 21:32     



Dołączyła: 03 Lis 2006
Skąd: Gliwice
he he :D a propos metrowca...
włąsnie przedwczoraj upiekłam...pyszniusi wyszedł :super: dzisiaj dojadamy resztóweczki
Profil
PW Email Cytuj
Monique
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 22:18     

ja sie musze zabrac do nauki pieczenia ciasta.. bo narazie to mi tylko tory dobre wychoodza nic wiecej :(
Cytuj
Madzia 
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 22:45     



Dołączyła: 03 Lis 2006
Skąd: Gliwice
Monique ten metrowiec to było moje pierwsze w życiu ciasto własnoręcznie upieczone ;)
specjalnie na imieniny mężusia i wizytacje teściów ;)
Profil
PW Email Cytuj
Monique
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 22:50     

Madzia, no tak tak.. trzeba tesciom dogadzac :) ja jak zrobilam torta to wszyscy chcieli go jesc bo byl porzadnie nasaczony spirytusem :) nie chcialam zalowac:) a co mi tam :)
Cytuj
Madzia 
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 22:53     



Dołączyła: 03 Lis 2006
Skąd: Gliwice
nooo mój krem budyniowy do metrowca zawierał spora dawkę whisky :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 11:04     

I w tym topicu ruszam z ofertą pomocy w kryzysowych sytuacjach.Piszcie pytajcie a ja będę odpowiadał. :oczami: :oczami: :oczami:
Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008