Doradztwo kulinarne od fachowca!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
Dorothea
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 13:22
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Monique napisał/a: | polendwiczki.. ze szpinakiem |
no pychota, ale bym zjadła |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 16:15
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
czy znacie może przepis na jakieś smaczne, łatwe i wegetariańskie danie? :) |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 16:18
|
Dołączyła: 17 Cze 2006 Skąd: Gliwice
|
Wpadnij do mnie, mam tego mnóstwo, ale osobiście smakuje mi tylko jedno :rotfl: :rotfl: :rotfl: |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 16:18
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 22:43
|
|
Basiorek napisał/a: | czy znacie może przepis na jakieś smaczne, łatwe i wegetariańskie danie? | Polecam jarzynki z patelni zmrożonek.Do wyboru i koloru a i cena przystępna. :hurra: :hurra: |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 22:58
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
myslałam nad czymś bardziej ambitnym :P w końcu to temat "doradztwo kulinarne od fachowca" :P |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 23:19
|
Dołączyła: 25 Maj 2005 Skąd: ...
|
Basiorek napisał/a: | wegetariańskie danie | nie wiem czy bardzo ambitne i bardzo wyszukane, ale ładnie wyglądające i moj ulubione z dzieciństwa a teraz lubiane przez mojego synusia:
jajca faszerowane - jajka gotuje się na twardo, przecina ostrym nożem w sorupkch na pół (tak, żeby połówki skorupek były całe). Wydrąża się jajco ze skorupki, sieka, dodaje uduszoną (przysmażoną) cebulkę, przyprawy i coś na dodatek - mogą być pieczareczki, może być papryczka albo szczypiorek albo inne jarzynki ( w wersji niewegetariańskiej może być wędlinka). Farsz nakłada się do połówek skorupek, poniewiera na wierzchu i smaży spniewieraną stroną w dół.
To samo robię z pieczarkami jak uda mi się kupić duże i ładne - do wydrążenia trzeba mieć ostrą łyżeczkę, potem się robi farsz ze środków i czegoś co się lubi i poniewiera - pieczarki panieruję w całości - pychotka.
Wersja dla leniwych - nie drążymy tylko z farszu robimy kotleciki, panierujemy i smażymy ;) |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 23:22
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
dzięki Dorotko :) zna ktoś coś jeszcze? :) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 00:18
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
Basiorek, zapiekanka z makaronu lub ziemniakow w zaleznosci od upodobania :)
marchewka groszek cebulka smazona kalafior moga byc grzyby ale nie musza i ziemniaki/makaron do tego pol litra bulionu grzybowego lub warzywnego ser zolty do posypania na wierzchu :) dobre i latwe :) |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 10:57
|
Dołączyła: 17 Cze 2006 Skąd: Gliwice
|
To jest naprawdę dobre wbrew pozorom, które początkowo mnie także zmyliły
Ciasto:
0.5 kilo mąki
pół kostki drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka cukru, soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
1 cebulę
2 ząbki czosnkq
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3 pomidory
sól, pieprz, tymianek
Drożdże rozrobić z wodą, cukrem, solą i olejem, dodać mąkę i wyrabiać na gładko ciasto(gdyby było za rzadkie dodać mąkę), odstawić na 30 min do ciepłego miejsca
Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Dodać fasolę, kukuryczę, pokrojone i obrane ze skórki pomidory, smażyć bez przykrywki mieszająć od czasu do czasu. Po pewnym czasie dodać czosnek i przyprawy.
Ciasto rozwałkować dość cieńko, szklanką wycinać kółka, częściowo skleić brzegi, nakładać nadzienie, skleić jak pierogi.
Smażyć w glębokim oleju na złoty kolor.
[b]Basiorq [/b]ja nie wiem czy to dobre na kaca, ale... :hyhy:
:hyhy: |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 11:38
|
Dołączył: 28 Wrz 2004 Skąd: Gliwice - peryferia
|
Dorotka napisał/a: | jajca faszerowane |
Podobny przepis napisałem 12 Październik 2006, 13:10 (w tym temacie)....
Smacznego :P |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 11:47
|
Dołączyła: 25 Maj 2005 Skąd: ...
|
no fakt - prawie plagiat mi wyszedł :zawstydzony: ;) jedyna różnica polega chyba na tym, że jedne są na ciepło a drugie na zimno :) co nie zmienia faktu, że dooobre :oczami: |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 18:23
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
tuchałowa to kiedy mnie na to zaprosisz? :) |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 21:22
|
Dołączyła: 17 Cze 2006 Skąd: Gliwice
|
Ja dałam przepis, Ty zapraszasz :hyhy: |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 21:24
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
ale muszę się przekonać czy to dobre, więc może najpierw u Ciebie? :hyhy: |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 17:11
|
Dołączyła: 17 Cze 2006 Skąd: Gliwice
|
W przyszły łikend piekę ciasto więc może wpadniesz :hyhy: :hyhy: |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 17:13
|
Dołączyła: 14 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
już nie mogę się doczekać :D |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 19:21
|
Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 21:26
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
Ja prawde mowiac robilam ciasto metrowca swoj pierwszy raz i przyznam ze dobre to jest :) tylko duzo zabawy z przekladaniem ale ogolnie mniami :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 21:30
|
Dołączył: 25 Cze 2005 Skąd: Obrońców Pokoju
|
Aither to ciasto zawsze wychodzi dobre :D i to jest jego zaleta :) I smakuje wszystkim :) Wczoraj goście raczej byli zadowoleni z ciastka :D a zwłaszcza Twój brat :) zjadł spory kawał :D |
|
|
|
|
|