Prodiż |
Autor |
Wiadomość |
kk
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 22:24 Prodiż
|
Imię: Krzysztof
Dołączył: 27 Sty 2006 Skąd: Gliwice
|
Witam
Ostatnio podczas sprzątania spiżarni, wykopałem razem z mamą stary (Pe-eR-eL-owski) prodiż
stan - niezły, prawie nie używany, w środki instrukcja z kilkoma przepisami.
Od razu przetestowałem - zrobiłem szarlotkę - wyszła pyszna :)
Teraz, jak już się "rozpędziłem", zapytam Was drodzy forumowicze, czy znacie jakieś ciekawe, fajne, smaczne, użyteczne, smerfastyczne przepisy, na potrawy przyrządzane w prodiżu ?
Z góry dziękuję.
Jak wyjdzie coś fajnego, to może kiedyś zaprosze jakąś forumenkę :)
Swoją drogą, ciekawe czy można w tym czymś zrobić pizzę :-) |
|
|
|
|
Krzysio [Usunięty]
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 22:29
|
|
kk napisał/a: | smerfastyczne przepisy, na potrawy przyrządzane w prodiżu ? |
nie wiem czy to jest strawa smerfa :P ale da sie zrobic takie duze pierogi (dokladnie nie znam fachowej nazwy :P), albo z serem albo z jablkami :d |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 22:47
|
Imię: Krzysztof
Dołączył: 27 Sty 2006 Skąd: Gliwice
|
Bzyki napisał/a: | kk napisał/a: | smerfastyczne przepisy, na potrawy przyrządzane w prodiżu ? |
nie wiem czy to jest strawa smerfa :P ale da sie zrobic takie duze pierogi (dokladnie nie znam fachowej nazwy :P), albo z serem albo z jablkami :d |
Ten pieróg, to chyba większy niż te trzy pierogi z CasaAustria razem wzięte :)
Ba, pewnie nawet większy od "naleśnika drwala" :P
Masz może przepis ? |
|
|
|
|
Krzysio [Usunięty]
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 23:09
|
|
hmm, niestety nie mam :P musze spytam may ;)
ale to jakos sie robilo zwykle ciasto na drozdzach, chcoby takie same jak na paczki (pozdrowienia dla moderatora :rotfl: ) czekalo az urosnie, potem sie lepilo takie duze kawalki i nadziewalo serem lub jablkami :] wkladalo do prodiza i sie czekalo :) a potem zostalo tylko wsuwac :P |
|
|
|
|
Olaa
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 23:39
|
Dołączyła: 31 Lip 2005 Skąd: Obrońców
|
prodiż fajna sprawa nawet :) co prawda teraz nie mam ale pamietam ze zawsze tam sobie kurczaki robilam bo prosciutko sie robilo :P takie mniam pyszne :oczami: |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 13:20
|
Imię: Krzysztof
Dołączył: 27 Sty 2006 Skąd: Gliwice
|
Olaa napisał/a: | prodiż fajna sprawa nawet :) co prawda teraz nie mam ale pamietam ze zawsze tam sobie kurczaki robilam bo prosciutko sie robilo :P takie mniam pyszne :oczami: |
Jakoś specjalnie były te kurczaki przygotowywane przed włożeniem do prodiża, czy tylko umyte, posypane przyprawami i voi la ?
Jak długo sie piekły? Pewnie "aż się zrumieniły" :) |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 14:22
|
Dołączyła: 25 Maj 2005 Skąd: ...
|
Właściwie w prodiżu można piec dokładnie wszystko to, co piecze się w piekarniku - przez jakiś czas nie miałam w domu piekarnika i używałam w zastępstwie właśnie prodiża. Robiłam w nim różne zapiekanki - na przykład taką z ułożonych warstwami ziemniaków, cebulki jajek i boczku ... mniami :oczami:, często piekałm w nim różniste mięsa, dusiłam gołąbki, piekłam w nim nawet ciasta. Długość pieczenia sobie trzeba "wyczuć, można zerkać przez szybkę w pokrywce albo poprostu otworzyć i sprawdzić czy już się coś tam upiekło :) |
|
|
|
|
Olaa
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 22:24
|
Dołączyła: 31 Lip 2005 Skąd: Obrońców
|
kk napisał/a: | , czy tylko umyte, posypane przyprawami i voi la ? |
wlasnie tak :D dlatego jako smyk bylam w stanie sobie to szybko zrobic i bez zadnych specjalnych przygotowan ;) a na jak dlugi czas??? patrzylam co jaki czas w jakim stanie jest ten kurczak i tyla :) |
|
|
|
|
~pAaAuLiNeK~
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 11:59
|
Imię: Paulina Magdalena
Dołączyła: 16 Paź 2005 Skąd: z zadupia ;p
|
Olaa, a tłuszcz jakis dodawałas??? |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 18:56
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Oooo i temat umarł i nie wiemy Olaa, co z tym tłuszczem????? :D |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Czw Maj 04, 2006 06:11
|
Imię: Krzysztof
Dołączył: 23 Cze 2004 Skąd: Gliwice - Targowa
|
kk napisał/a: | Jak długo sie piekły? Pewnie "aż się zrumieniły" | Aż sąsiedzi pod drzwiami z wywalonymi jezorami latali.... wiekszość co można zrobićw piekarniku wyjdzie też w prodiżu...... |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Maj 04, 2006 11:52
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
mam tez prodiz... ale go juz nie uzywam :) switne babki wychodzily i biszkopty :) ale najlepiej co wychodzilo to pieczony kurak :D mniam :D z grzybowym farszem :) |
|
|
|
|
|