firewall |
Autor |
Wiadomość |
Krzysio [Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 18:38 firewall
|
|
poszukuje jakiegos dobrego firewalla, ktory nie bedzie mi mulil systemu, co polecacie ? ;)
dotad mialem nortona internet security, ale mi sie znudzil, bo strasznie spowalnia mi kompa :/
slyszalem ze zone alamr jest dobry, ma ktos go z was ? :] |
|
|
|
|
Szaganka
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 18:41
|
|
Nie za specjalnie się znam, ale po przeinstalowaniu systemu informatycy wsadzili mi Kerio Pesronal Firewall. Raczej nie mam zastrzeżeń. :) |
|
|
|
|
Krzysio [Usunięty]
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 18:18
|
|
no czytalem tu i uwdzie i tam czesc osob poleca to kerio :P, postanowilem sie spytac kumpla "fachowcy" i polecil mi zone alarm, wczoraj sobie zone alarma sciagnalem ale nie wiem kiedy go zainstaluje, moze jak zrobie formata :P |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 18:37
|
Imię: Mjeetek
|
Bzyki, używałem zone alarma i jest dość dobry (oczywiście wersja free). Prosta konfiguracja, nie obciąża zbytnio procesorka i jest dość skuteczny. Wersja Pro ma na tyle pokopaną konfiguracje, że ją w końcu odinstalowałem :mad: . Kerio też słyszałem dużo plusów ale podobno trzeba się nakonfigurować.
Obecnie używam Antywirusa zintegrowanego z zaporą - Bitdefender Prof. 9 i jestem z niego bardzo zadowolony. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sob Lut 04, 2006 17:27
|
Zaproszone osoby: 2
|
Polecam Outpost firewall od Agnitum. Bardzo dobra i mało obciążająca system zapora. |
|
|
|
|
Titanic
Wysłany: Sob Lut 04, 2006 18:39
|
|
Jak dla mnie Sygate ale niestety Symantec ich wykupił i sam zastanawiam się teraz nad Kerio i Outpost, Zone Alarm nie przypadł mi do gustu - jest jakiś taki |
|
|
|
|
młynek
Wysłany: Czw Lut 09, 2006 17:54
|
|
Ja uzywałem pakietu Norton Internet Security. To najlepszy pakiet tego typu niestety obcięża mocno system, dlatego teraz przerzuciłem się na Pande Platinum i narazie nie narzekam :)
Co do darmowych to polecam Agnitum Outpost Firewall, bardzo dobry i nie spowalnia działania komputerka |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Czw Lut 09, 2006 17:56
|
Zaproszone osoby: 2
|
młynek napisał/a: | Co do darmowych to polecam Agnitum Outpost Firewall |
Czy on taki darmowy to ja bym nie był pewny. |
|
|
|
|
Titanic
Wysłany: Czw Lut 09, 2006 18:32
|
|
młynek napisał/a: | Ja uzywałem pakietu Norton Internet Security. |
Przepraszam ale produkty Symanteca mnie przestały zachwycać jakiś czas temu. One nie są duże, są ogromne i powolne a przez jeden straciłem kilka ważnych dokumentów. Jedyny jakiego używam jest Ghost. Sygate Personal Firewall został właśnie wykupiony przez Symanteca i dlatego czuję do nich awersję bo dobry ogniomurek był.
Major napisał/a: | Czy on taki darmowy to ja bym nie był pewny. |
To znaczy na 100% była wersja darmowa a obecna po okresie próbnym przechodzi chyba w okrojoną, tak jest napewno z Kerio.
A tak ostatnio polegam na Firestarter + iptables i jest OK |
|
|
|
|
Max
Wysłany: Pon Lut 13, 2006 12:32
|
Imię: Czesław
|
Ja uzywam Zone Labs Integrity Client. Jak narazie sprawdza sie w 100%. Polecam rowniez Tiny Personal Firewall. W wersji ponizej 5.0 zdaje sie jest freeware. Chopcy zorientowali sie ze zrobili cos dobrego i niestety wyzsze wersje sa platne. Ale nawet ten freeware'owy jest skuteczny i nie muli systemu. Oczywiscie warunkiem skutecznosci kazdego firewalla jest odpowiednia konfiguracja. |
|
|
|
|
młynek
Wysłany: Pon Lut 13, 2006 23:02
|
|
Major napisał/a: |
Czy on taki darmowy to ja bym nie był pewny. |
Wersja 1.0 jest darmowa, pozostałe już niestety nie. Ale wg mnie 1.0 w zupełności wystarcza. |
|
|
|
|
manexxl
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 16:38
|
|
Mam takie pytanie. Może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi. A mianowicie jeden program p2p nie chce mi działać. Wyświetla komunikat że jestem za firewallem albo na NATem. Firewalle powyłączałem a komunikat jest nadal.
Więc cokolwiek to jest jestem za NATem. Może mi ktoś w kilku słowach wytłumaczyć co to jest NAT? I ewentualnie czy da się to jakoś wyłączyć albo ominąć? Z góry dzięki. |
|
|
|
|
Titanic
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 20:37
|
|
NAT - Network Address Translation.
Prawdopodobnie nie masz publicznego IP więc jesteś za NAT-em. NAT to serwer pośredniczący, który przejmuje żądania od Ciebie i do Ciebie i przerzuca je dalej ale nie pokazuje Twojego adresu tylko swój.
Teoretycznie więc Twojego numeru IP z zewnątrz nie widać, widać tylko numerek NAT-a i niektóre programy przez to nie mogą się połączyć z Twoim komputerem.
Więcej:
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/NAT
Co do obchodzenia NAT-a... Nie wiem - nie obchodziłem ;) |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 22:37
|
Imię: Mjeetek
|
A jeszcze prościej to tak jakbyś miał telefon stacjonarny i zamiast bezpośrednio numeru 555 432, miałbyś 555 432 wewn 45. :] |
|
|
|
|
|