Absynt |
Autor |
Wiadomość |
Aisha Yildirim
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 08:41
|
|
p4cz3k napisał/a: | pod wplywem ambrozji :) |
no, byli jacys tacy uskrzydleni :D ;)
koniecznie musze sprobowac tego absyntu, zaintrygowal mnie caly rytuał picia i bardzo podobaja mi sie te lyzeczki do cukru :) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 09:10
|
Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
przynajmniej ten absynt w dzisiejszych czasach jest juz mniej szkodliwy, bo ma mniej tujonu |
|
|
|
|
Zafira
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 09:17
|
Imię: piękne ;)
|
trunks napisał/a: | przynajmniej ten absynt w dzisiejszych czasach jest juz mniej szkodliwy |
chyba tak. nie przypomniam sobie zadnych dolegliwosci po nim :D a od picia absynthu na imprezie zaczela sie znajomosc z moim mężczyzna, wiec mam sentyment do tego trunku :hurra: |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 09:31
|
|
nom alkohol sprzyja nowym znajomościom :oczami: |
|
|
|
|
Azbe [Usunięty]
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 18:36
|
|
Aither napisał/a: | po pierwsze nie radze sie tym chwalic gdyz to trunek u nas nielegalny.
dwa to anyzkowa wodka bardzo mocna dobry jest z sokiem pomaranczowym lub grapefruit`owym dobry dodatek do wzmocnienia drinkow :) samego absyntu nie wypijesz z kieliszka chyba ze masz juz ostro przepalone gardlo... ale nie radze :) |
wiem że to było dawno bo prawie 4 lata temu ale legalny JEST i BY?. Jego nielegalność była cechowana przez zawartość piołunu (którego było "trochę" w absyntach starej daty), jednak unia ograniczyła jego zawartość prawnie do 1 jednostki (ghram mini gram? nie pamietam ale coś z 1 lub 1,5) jakieś 20 lat temu(??) i wtedy sytał się legalny i w produkcji i spożyciu w prawie wszystkich krajach Europy, w tym także w Polsce.
to że był nielegalny, było tylko gadką która miałą podkręcić klimacik - ale kropla prawdy w tym jest bo np Czechy dalej produkowały w niektórych regionach ten "mocniejszy" absytnt , jednak nie był on w sprzedaży detalicznej tylko regionalnej - ciężko go było po prostu dostać. |
Ostatnio zmieniony przez Azbe Pią Lut 20, 2009 18:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 23:37
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Azbe napisał/a: | była cechowana przez zawartość piołunu | a to piołun jest nielegalny :niepewny: |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 23:46
|
|
chyba tujon, składnik piołunu...ponoc jest trujący.... |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 23:48
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
przecież piołun można kupić w sklepie zielarskim, jest dobry na owsiki |
Ostatnio zmieniony przez kisia Pią Lut 20, 2009 23:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 23:53
|
|
wszystko zalezy od stezenia tej substancji, w tym piołunie jak sie z niego jakis napar zrobi to pewnie dawka niewielka, a w absyntach dawnych ładowali go duzo, gdyz wtedy miał działanie psychotropowe - na mózg walił ;p. Stezenie 10 mg/l jest dopuszczalne obecnie |
|
|
|
|
Azbe [Usunięty]
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 09:47
|
|
kisia napisał/a: | a to piołun jest nielegalny :niepewny: |
nie wiem jak to wytłumaczyć, post wyżej mówi chyba wszystko.
Z tym że nie działanie psytchotropowe a psychoaktywne, taka niewielka poprawka :) |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 22:06
|
|
nigdy wiecej absyntu! takie moje zdanie na temat tego trunku |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 22:51
|
|
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 01:53
|
|
=CzArNuLkA= napisał/a: | Dlaczego? :P |
bo widziałam pociag przejezdzajacy przez moj pokój
:wstyd: |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 09:52
|
|
O rany :D Aż tak? :rotfl:
To powiem Ci,ze Ci zazdroszcze,bo na mnie to jakos nie dziala :zdegustowany: Ano domowej roboty,ani ten kupny.
A chectnie bym zobaczyla cos w ten desen :hyhy: :D |
|
|
|
|
Azbe [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 10:53
|
|
=CzArNuLkA= napisał/a: | O rany :D Aż tak? :rotfl:
To powiem Ci,ze Ci zazdroszcze,bo na mnie to jakos nie dziala :zdegustowany: Ano domowej roboty,ani ten kupny.
A chectnie bym zobaczyla cos w ten desen :hyhy: :D |
na mnie też tak nie działał, ani na tych z którymi go piłem :)
chciaż raz (znam to tylko z opowiesci bo sam nie pamiętam) wróciłem po jego wypiciu (no i miksie z wódeczką i browarkami) do domu dostałem białej gorączki i próbowałem sobie rozpołowić czaszkę o ścianę i widziałem w odbiciach na szybach jakieś postacie :)
gorzej było później bo mi pływał cały świat przez kilka dni i ciągle ten krwisty posmak w ustach miałem |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 11:45
|
|
Cytat: | gorzej było później bo mi pływał cały świat przez kilka dni i ciągle ten krwisty posmak w ustach miałem | :zdziwko: Nigdy mi nic po tym nie jest,nawet kacyka nie ma :|
Ale jest bardzo dobrym środkiem przeciwbolowym przy zapaleniu gardla :P |
|
|
|
|
szungit
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 16:41
|
|
Naprawdę ciekaw jestem jak te pączki z absyntem smakowały :P
ja mam z absyntem same miłe wspomnienia, ale żadnych dzieł pod jego wpływem nie udało mi się stworzyć :) |
Ostatnio zmieniony przez szungit Sro Lut 25, 2009 16:47, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Azbe [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 21:43
|
|
=CzArNuLkA= napisał/a: | Cytat: | gorzej było później bo mi pływał cały świat przez kilka dni i ciągle ten krwisty posmak w ustach miałem | :zdziwko: Nigdy mi nic po tym nie jest,nawet kacyka nie ma :| |
to nie od absyntu... "próbowałem sobie rozpołowić czaszkę o ścianę" :) |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 22:12
|
|
A od czego? :niepewny: :hyhy: |
|
|
|
|
Azbe [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 23:05
|
|
od alergii na pyłiki kwiatów którą dostaje w lecie, dletego zimą mam zawroty w głowie po piciu absyntu który powrócił do przyszłości zanim się stłukł,świat jest proprostu w różowych muchomorach :) :) |
|
|
|
|
|