Poprzedni temat «» Następny temat
CANNELLONI
Autor Wiadomość
bocianu 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 08:33   CANNELLONI  



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
dla tych co nie wiedza, cannelloni to taki rodzaj makaronu.
takie naprawde grube rury makaronowe, srednica gdzies
okolo 2 cm, dlugie na jakies 10. mozna kupic w hipermarketach,
chociaz zdarzalo mi sie tez kupic w "pavulonie" pod blokiem.

a pyszne cannelloni ze szpinakiem robie tak:

ingrediencje:
- pol kilo szpinaku (moze bys mrozony - na latwizne)
- 25 dkg sera plesniowego (lazur, rokpol)
- 10-15 dkg sera zoltego srednio ostrego (ementaler, radamer)
- duza cebula
- 2-3 zabki czosnku
- troche masła (ale nie zadnej maslopodobnej substancji)
- mąka i mleko (do beszamelu)
- myristica fragrans czyli gałka muszkatołowa (najlepiej niezmielona)
- no i pudelko rurek cannelloni.

czynności:
szpinak wrzucamy do rondelka i traktujemy małym ogniem,
niech sie rozmraza i powoli odparowuje. w miedzyczasie
kroimy cebule, najdrobniej jak potrafimy, roztapiamy lyzke
masla i szklimy w nim cebulke. jak szpinak bedzie juz rozmrozony
i cieply wrzucamy cebulke razem z masłem i dodajemy roztarty
(lub bardzo drobno pokrojony) czosnek. gotujemy delikatnie
szpinak, zeby sobie powoli parował w miedzyczasie krojac ser
plesniowy w kosteczke. jak szpinak odparuje juz wode (nie
całą bo sie nam przypali) to wrzucamy pokrojony ser plesniowy
i mieszamy tak dlugo az sie rozpusci. jak sie nam zrobi juz
jednolita masa szpinakowo serowa o cudownych zapachu
zabieramy sie za beszamel, a szpinak niech sobie stygnie.
zauwazcie ze szpinaku ani nie solimy, ani nie doprawiamy
czymkolwiek. czosnek i ser zalatwia wszystko.
robimy lekko zloty beszamel: dla niewtajemniczonych
duza lyzka masla + duza lyzka mąki na patelnie.
smazymy az sie lekko zezłoci, i wlewamy mleko (nie
prosto z lodówki bo sie nam porobia piekne kluski)
intensywnie mieszamy az maka sie rozprowadzi.
mleka dolewamy tyle, aby beszamel mial konsystencje
rzadkiego jogurtu. wtedy ucieramy pol galki muszkatolowej
do sosu i mieszamy.

i teraz najbardziej pracochłonna czesc zabawy:
bierzemy rureczki cannelloni i nadziewamy farszem
szpinakowym. ja uzywam do tego malej lyzeczki
i staram sie nie pobrudzic rurek z zewnątrz, bo
to psuje troszke efekt wizualny. nadziewamy je
dosyc ciasno, starajac sie nie zostawiac pustych
miejsc w srodku. mnie srednio wychodzi z takiej
ilosci skladnikow okolo 12-15 rurek.
nadziane rurki ukladamy w naczyniu do zapiekania,
ja uzywam zaroodpornego plaskiego naczynia.
najlepiej jak naczynie jest na tyle duze zeby
wszystko ulozyc w jednej warstwie.
moza ulozyc dwie, ale trzeba sie liczyc z tym ze
sie posklejaja i moga porozrywac przy nakladaniu.
poukldane rureczki polewamy beszamelem,
i na gore ucieramy troche zoltego sera (opcja).

wrzystko wrzucamy do piekarnika (180-200'C)
i zapiekamy jakies 30-40 minut.

smacznego.

PS> znam jeszcze dwie inne wersje nadzienia
do cannelloni. jak chcecie to mówcie.
Profil
PW Email www Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 08:37     



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
ciekawe:) aczkolwiek ja szpinaku nie tkne, ani nie "wachne" :zawstydzony:
Profil
PW Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 09:07     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
a kiedy ostatnio probowalas?
gusta sie zmieniaja...
Profil
PW Email www Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 09:15     



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
jak bylam dzieckiem ... ?
ale nadal czuje ten ... :zdegustowany:
Profil
PW Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 09:19     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
heh, moze poprostu jadlas szpinak fatalnie
przyrządzony i podany. mi tez nie siada
zielona ciapobryja, bez smaku o wygladzie
kupy niemowlaka, ktora serwowano
w szkolnych stolowkach.
ale szpinak da sie naprawde smacznie przyrządzić.
udalo mi sie juz pare osob przekonac do szpinaku.
Profil
PW Email www Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 09:19     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Uwielbiam szpinak ;)
I cannelloni. Zamiast szpinaku czasami używam brokuł (miazga), mięsa mielonego.
Ale zachciało mi się jeść...
Za to nie cierpię sosu beszamelowego. Dlatego te rurki najpierw gotuję a dopiero potem nadziewam i po piekarnika.
Profil
PW Email Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 09:24     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
jak sie nadziewa ugotowane rurki ????
to musi byc trudne.
Profil
PW Email www Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 09:44     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Chyba nawet łatwiej niż nieugotowane ;)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:10     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
ja to robie na nieugotowanych makaronach :) to bardzo prosta operacja :) ale jaka smaczna ^_^
Profil
PW Email Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:39     



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
:hyhy:
nie nie ma szans :zdegustowany:
Profil
PW Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:42     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
ANIUS zalezy od nadzienia, ja wole na surowym makaronie a potem do piekarnika zalewajac to bulionem. Da sie jak sie chce i potrafi :)
Profil
PW Email Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:45     



Dołączyła: 11 Lis 2004
Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
jak pomysle o szpianku to mi sie nozki uginaja a feeeee :P
no chyba , ze bocianu mnie zaprosi na swoj specjal :hyhy: :hyhy: :hyhy: i sie przekonam ;)
Profil
PW Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:49     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
ANIUS nie no szpinak jest be :) wole pieczarkowe :) i to wtedy sie da na surowo :) a szpinak... przypomina mi sie papka konsystencji budyniu, zalatujaca ostro czosnkiem ze stolowki szkolnej... :zdegustowany: az mi sie podnosi :looka:
Profil
PW Email Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:53     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Eeee no co Wy. Szpinak jest rewelacyjny ;) Od małego wcinam w ilościach sporych.
Co do nadzienia do cannelloni to może jednak te brokuły. Zielony w sumie ale całkiem całkiem.
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 11:00     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
no do tego preferuje jednak grzybowe nadzienia :)
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 11:10     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
ja cannelloni robie z farszem pieczarkowojakims tam z sosikiem pomidorowym . w sumie juz baaaardzo dawno nie robiłam a rury w domu mam. Chyba zrobie na niedzielke i podam wtedy mój przepis bo na tą chwile nie mappiętam go w całości
Profil
PW Email Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 11:44     



Imię: Wojtek
Dołączył: 07 Cze 2005
Skąd: Zubrzyque
ja robie tez czasem nadzienie pieczarkowe.
cos w rodzaju carbonara, czyli pieczareczki
szyneczka, jajko (czasem daje tez pora)
i wszystko z sosem smietanowym.

i calkiem dobre sa z nadzieniem takim
jak klasyczny sos do spagheti tylko wiecej
miesa i mozna dodac tez czerwona fasolke.
[pseudo bolognese]

a podobno mozna tez juz kupic cannelloni
z mąki zytniej ! takie brazowe - razowe.
musi byc pycha
Profil
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 11:46     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
jasne wystarczy przejsc sie miedzy regalami z makaronami w hipermarkecie - do wyboru do koloru :)
Profil
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 15:59     



Dołączyła: 12 Lip 2004
Skąd: srodmiescie
bocianu mam nadzieję, że dasz się kiedyś namówić na jakimś spotkanku na przyrządzenie? :P oczywiście na kuchciki sie piszemy :)
ze szpinakiem! :)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 20:58     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
cinque no jasne w ubranku godnym prawdziwego meskiego kucharza :D :hyhy: :evil: wiadomo o co chodzi :hyhy: :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008