Poprzedni temat «» Następny temat
mloda kapusta
Autor Wiadomość
Asienka 
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:32     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
kapusniaczek :D
Profil
PW Email www Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:33     

Cytat:
kapusniaczek
Z kiszonej czy nie????????
Cytuj
Asienka 
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:35     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
nie z młodej kapustki :)
Profil
PW Email www Cytuj
Asienka 
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:36     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
nazywa sie to po domowemu parzybroda :)
Profil
PW Email www Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:41     

Asienka napisał/a:
nazywa sie to po domowemu parzybroda
Ta potrawa jest ze starej kiszonej i podawana w wydrążonym chlebie.Tak mi wiadomo!!!! :zabanowany: :zabanowany: :zabanowany: :zabanowany: :zabanowany:
Cytuj
Asienka 
  Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:42     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
mojemu domowemu :) kazdy mysle ma w domu rzeczy które inaczej nazywa wiec frustracja niepotrzebna :szok:
Profil
PW Email www Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 11:45     

Asienka napisał/a:
:) kazdy mysle ma w domu rzeczy które inaczej nazywa
Jak zwał tak zwał wiemy o co chodzi. :D :D :D :D :D
Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 16:49     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Jacek13 napisał/a:
podawana w wydrążonym chlebie

moj drogi podaje sie w chlebie zur slaski :) a nie kwasnice :)
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:55     

Aither napisał/a:
moj drogi podaje sie w chlebie zur slaski
To trzeba pojechć do Milówki i zjeść kwaśnicę w chlebie.A po drugie w knajpach w chlebie podają co popadnie i nie będziemy się spierać co kto jadł w chlebie. :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo: :kijemgo:
Cytuj
Aither 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 15:01     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
bylam w Milowce i nie jadlam takich rzeczy... u nas w chelbie od zawsze podawalo sie zur... inne to nie ze slaska :P
Profil
PW Email Cytuj
Asienka 
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 11:32     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
Parzybroda
Składniki
80 dag młodej kapusty, 60 dag ziemniaków, 15 dag surowego boczku, cebula, łyżka mąki, ćwierć łyżeczki majeranku lub kminku, liść laurowy, cukier, ewentualnie odrobina kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól
Jak ważyć?


Kwaśnica wiejska
Składniki
40 dag kapusty kwaszonej, 25 dag wędzonych żeberek lub boczku z kością, 3-4 ziemniaki, 2 cebule, łyżka oleju, 2 łyżki mąki, przyprawa do zup, kminek, pieprz, sól


w w w kulinaria, p l

dziekuje za uwage :) hihi
Profil
PW Email www Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Sob Lip 22, 2006 19:07     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
taka prawdziwa kwasnica powinna byc gotowana na swinskim ryju
Profil
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Sob Lip 29, 2006 13:17     

Kto by nie napisał to będzie miał rację.Niektóre przepisy są nasiąknięte regionalizmami.Więc nie spierajmy się o szczegóły.Bo stanie do gotowania 10 kucharzy i będzie gotować tą samą potrawę a kazda z nich będzie inaczej smakować. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :kibol: :kibol: :kibol: :kibol: :pol: :pol: :pol: :pol: :pol: :kibol: :kibol: :kibol:
Ostatnio zmieniony przez Sob Lip 29, 2006 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Nie Lip 30, 2006 09:21     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Jacek13 napisał/a:
spierajmy się o szczegóły


a kto tu sie spiera???
Profil
PW Email Cytuj
Bożka 
Wysłany: Pon Sie 07, 2006 19:54     



Dołączyła: 20 Paź 2005
Skąd: okolice radiostacji
Wracajac do kapusty, teraz w okresie letnim robie taka kapuste :

glowka kapuchy, cebula
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka vegety
1/2 lyzeczka pieprzu

Kapuste poszatkowac, warstwami przelozyc posiekana cebule. Olej, ocet, cukier, sol, vegete i pieprz zagotowac i goraca zalewe wlac do kapusty. Wlozyc do lodowki na 24 h i gotowe.
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 11:18     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Bożka, hmmm ciekawe jeszcze nigdy o tym nie słyszałam.Jak rozumiem jest to taka sobie suroweczka??
Profil
PW Email Cytuj
Bożka 
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 17:25     



Dołączyła: 20 Paź 2005
Skąd: okolice radiostacji
Cos w tym stylu, rewelacyjnie smakuje do potraw z grilla .
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 17:54     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Bożka, super napewno zrobie.
Człowiek codziennie sie uczy czegos nowego :D
Profil
PW Email Cytuj
darkenstein
[Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 22:57     

kurcze ile to mozna napisac o kapuscie :D lubie mloda kapuste i nie tylko :D
Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Sro Sie 09, 2006 07:53     

Cytat:
kurcze ile to mozna napisac o kapuscie
To jest temat rzeka. :kwiatek: :kwiatek:
Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008