TANSPLANTACJE czyli przeszczepy narządów. |
Autor |
Wiadomość |
Grabarz
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 12:47
|

Imię: Jak wyżej ;)
|
Jacek13 napisał/a: | Dzisiaj mija piąta rocznica mojego przeszczepu |
Gratuluję z całego...serca ;) Ciekawe jak to jest "urodzić się na nowo" ? Tak jak w filmach ? Wszystko Cię teraz zachwyca, carpe diem ? Czy już się przyzwyczaiłeś ? |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 16:06
|
|
czyli wracając do sedna tematu,gdyby ten anonimowy człowiek nie zadecydowal o oddaniu posmiertnym swojej wątroby to dzisiaj odwiedzalbym cie na cmentarzu,a tak przynajmniej mam sie z kim"męczyć" i jeździc na spotkania forumowe...oby tak nadal było... |
|
|
|
|
Grabarz
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 17:47
|

Imię: Jak wyżej ;)
|
Piotrulek napisał/a: | czyli wracając do sedna tematu |
Aha, mój post był wobec tego poza ? Ok |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 20:33
|
|
Grabarz napisał/a: | Aha, mój post był wobec tego poza |
źłe mnie zrozumialeś,wszystko jest ok... |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 20:35
|

Imię: Piotr
|
Jacek 13 a do tego z nami rok na forum ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 20:44
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
życzę dużo zdrówka |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 11:53
|
|
Dzięki wszystkim za życzenia :hura: :hura: :hura: :upal: :cieplo: :kwiatek: :cmok: :cmok: :cmok: |
|
|
|
|
Aisha Yildirim
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 12:19
|

|
bo zdrowko najwazniejsze :D , duuuuzo zdrowka :kwiatek: |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 13:05
|

|
Jacek13, dołączam sie do życzen... wszystkiego co najlepsze :ok: :super: |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:21
|

Imię: Marcin
|
h t t p;//wiadomosci.onet, p l/1544646,12,item.html
troche to nie smaczne |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:56
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 08:40
|

|
Bo to nie miało być smaczne albo nie - to miało zszokować i sprowokować do dyskusji o coraz mniejszej ilości ludzi decydujących się na oddanie narządów i coraz większej niestety ilości ludzi umierających nie doczekawsz się przeszczepu.
Uczestnicy programyu, mają większą szansę na przeszczep w taki sposób (jeden z trzech kandydatów ją i tak dostanie) niż czekając na nerkę w "normalny" sposób. |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 09:34
|

|
Dorotka,
niby tak, ale nie uwazasz ze troche to glupie ? ja rozumiem ze problem transplantacji jest dosc powaznym problemem, ale zabawianie sie ludzkim zyciem w ten a nie inny sposob jest dla mnie malo etyczne i moralne, uswiadamiac mozna takie rzeczy w inny sposob, a nie koniecznie na zasadzie reality show, przypomina mi to troche rosyjska ruletke w wykonaniu "1 z 10" ... |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 10:44
|
|
p4cz3k napisał/a: | ale nie uwazasz ze troche to glupie | Jestem ciekawy jak byś ty się zachowywał gdybyś dowiedział się że zostało ci miesiąc życia??????????????Było by ci obojętne w jaki sposób ten narząd zdobędziesz.Bo "tonący łapie się nawet brzytwy". :mur: :krzeslem: :krzeslem: |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 11:49
|

|
p4cz3k napisał/a: | niby tak, ale nie uwazasz ze troche to glupie | uważam :( ale przyniosło zamierzony efekt. Wcześniej na ten problem próbowano zwrócić uwagę różnymi sposobami - kampanie reklamowe, sympozja, konferencje - jakoś głośno mimo to, o problemie coraz mniejszej ilości dawców a co za tym idzie transplantacji nie było. A ten program, mimo, że mało etyczny (a może właśnie dlatego a nie mimo to) spowodował, że stało się natychmiast o tym głośno i to na całym świecie. Może właśnie czasem trzeba takiego wstrząsu żeby zwrócić uwagę na coś, na co normalnymi sposobami uwagi zwrócić się nie da :( |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 12:11
|

|
Jacek13 napisał/a: | Jestem ciekawy jak byś ty się zachowywał gdybyś dowiedział się że zostało ci miesiąc życia??????????????Było by ci obojętne w jaki sposób ten narząd zdobędziesz.Bo "tonący łapie się nawet brzytwy". |
zapewne tak, chcialbym zdobyc go za wszelka cene, ale sposoby tego programu mi sie nie podobaja, bo moge sie zalozyc ze im tworca wcale nie chodzi o pokazanie jak wielkim problemem jest znalezienie dawcy - lecz zysk, ktory zostanie osiagniety przez czyjes szczescie (wygrany)/nieszczescie (dawca + osoby ktorym sie nie udalo),
mowie jedynie ze mi sie to nie podoba - sposob w jaki to zostalo przedstawione - to samo tyczy sie tzw "czarnego rynku" organami, nie pochwalam tego. |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 15:20
|

|
Jacek13 napisał/a: | p4cz3k napisał/a: | ale nie uwazasz ze troche to glupie | Jestem ciekawy jak byś ty się zachowywał gdybyś dowiedział się że zostało ci miesiąc życia??????????????Było by ci obojętne w jaki sposób ten narząd zdobędziesz.Bo "tonący łapie się nawet brzytwy". :mur: :krzeslem: :krzeslem: |
Ja osobiście w takim wypadku pewnie bym się poddała i czekała na cud.
Tak jak wspomniał pączek jest to nieetyczne w TEN właśnie sposób, pokazywać problem, intencje mogą być dobre a przy okazji kupę kasy się zgarnie. Nie śledzę dokladnie tego problemu ale z tego co słyszałam jeśli ma to być na zasadzie BIG BRAT HER to sorki ale chyba coś jest nie tak z tym światem.
Bardzo się cieszę Jacku że twój koszmar się już skończył. Życzę dużo zdrówka.
Co trzeba zrobić aby zgłosić chęć przekazania swoich narządów? |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 18:53
|
|
ansc napisał/a: | Co trzeba zrobić aby zgłosić chęć przekazania swoich narządów? | Nosić przy sobie pisemną zgodę na pobranie narządów a przede wszystkim porozmawiać o tym z rodziną.Bo tak się często zdarza że rodzina po śmierci mimo braku sprzeciwu odmawia pobrania. :help: :help: :help: :help: |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 17:55
|
|
Całe szczęście że ten show okazał się tylko wielką mistyfikacją.Ale myślę że organizatorzy osiągnęli swój cel.Bo taki "maraton" jaki zorganizowano dzisiaj w Szczecinie ma bardziej lokalny oddżwięk niż ogólnokrajowy.A chodzi o to by jak największe rzesze ludzi popierały ten jakże szczytny cel i przyłączyły się do jego propagowania. :witamy: :witamy: :witamy: |
|
|
|
|
|