Projekt na odnowe stadionu XXlecia |
Autor |
Wiadomość |
frohike
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 16:22
|

|
ksiemek napisał/a: | kisia napisał/a:
jahu napisał/a:
pomysl juz przyklepany
oczywiście ze tak, najpóźniej za niecałe dwa miesiące firma która wygra przetarg na dokumentacje, bedzie brac sie do roboty
Z tego co słyszałem, wcale nie jest tak różowo. Tzn. nie jest jeszcze podjęta decyzja odnośnie wsparcia finansowego ze środków UE, choć trzeba powiedzieć, że szanse są naprawdę spore (poza tym miasto bierze pod uwagę sytuację, że będzie musiało szukać środków na ten projekt, a więc jest szansa, że rzeczywiście będzie tych środków szukać, a nie zrezygnuje z pomysłu po ewentualnym odrzuceniu wniosku ). A dokumentacja jest robiona po to aby, gdy takie dotacje zostaną przyznane ruszyć ostro z robotą, a nie dopiero czekać na "teoretyków". |
z tego co gdzies czytalem, Unia daje zielone swiatelko ze podoba im sie inwestycja ale dopiero jak Polacy rusza z robota i pokaza ze robia te inwestycje daja swoja czesc kasy. Najpierw Gliwice musza pokazac ze chca to zrobic niewazne czy dostana kase z Unii |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 16:24
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
ksiemek, wiem po co robi się dokumentacje i w zasadzie nie interesuje mnie skąd będą mieli pieniadze żeby za nia zapłacić. Dla mnie jest wazne zeby wybrali odpowiednia firme do jej zrobienia i zapłacili ile trzeba :D |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:01
|

Imię: Bartłomiej
|
a dla mnie ważne jest aby ją zbudowali jak najszybciej, i aby była dobra jakościowo |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:17
|

Imię: Piotr
|
projekt powstanie na 99% bo najbliższy jest w Katowicach a inny nie wiadomo gdzie ;)
A sam projekt może w dużym stopniu wypromować miasto tak jak Katowice promuje spodek ;) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:27
|

|
no tak, tylko, że wojewoda patrzy na podium krzywym okiem... i nie wiadomo czy tego jakoś nie zablokuje... tfu, tfu, tfu... |
|
|
|
|
Danielo
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 19:48
|

|
h t t p;//i9.tinypic, c o m/2w4duzo.jpg
Tak wygląda na dzien dzisiejszy stadion(ruina) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 20:16
|

|
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 21:05
|

Imię: Piotr
|
Danielo napisał/a: | h t t p;//i9.tinypic, c o m/2w4duzo.jpg
Tak wygląda na dzien dzisiejszy stadion(ruina) | i dlatego sie ciesze z tego obiektu który ma powstać
Bo odnawiac stary nawet by sie nie opłacało ;) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 17:22
|

|
tam, chyba nawet niem a co już odnawiać. A poza tym po co by odnawiać takie straszydło? Podium jest the best :] |
|
|
|
|
magusia24
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 17:47
|

|
Ja tez jestem jak najbardziej za budowa podium :) Mysle ze to bedzie bardzo trafiona inwestycja.Co prawda jedno miejsce mniej gdzie razem z przyjaciolmi raczylismy sie % trunkami.Bylo to kilka lat temu ale fajnie sie wspomina :rotfl: |
|
|
|
|
Sou
Wysłany: Sob Mar 31, 2007 22:14
|

|
1. mozna fajnie pic i straznicy nie laza
2. --||-- miedzy zajeciami na polsl ;)
3. mozna pocwiczyc cos zdala od gapiow ;) mysmy tam zawsze sztuki walki cwiczyli i w lecie to z 3 grupy byly ( rozne style; ) ). Jakos nie wyobrazam sobie cwiczyc w parku ;<
No ale niech robia to podium moze bedzie mozna w koncu wybrac sie na jakas impreze sportowa a nie ogladac w TV tylko ;)
No i mam nadzieje ze park tez przy okazji odnowia ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 00:51
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Sou napisał/a: | moze bedzie mozna w koncu wybrac sie na jakas impreze sportowa |
jeżeli bedzie Cie czy innych na to stać bo zapewne ceny za niskie nie beda.
Ja mam mieszane uczucia co do tego Podium. Oczywiście to świetna sprawa dla Gliwic by je wypromowac, ale niestety dzieci i szkoły na tym dużo traca, bo miasto nie bedzie już miało pieniędzy na porządne sale gimnastyczne, które z pewnością przydałyby sie w każdej szkole. |
Ostatnio zmieniony przez kisia Sro Kwi 04, 2007 13:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 22:41
|

|
do kisia
Możesz nie mieć racji(i obys nie miała). Taka inwestycja jaka jest podium nie jest podejmowana zeby tracic pieniadze tylko po to żeby je zyskac...Gliwice nie zyskaja tylko wyższej "rangi" ale także przyciągną w razie jakich kolwiek zawodów(podobno mierzą w organizowanie zawodów rzędu mistrzostw Europy) mase kibiców, turystów czy inwestorów...Tylko że nei wystarczy tylko takie jedno Podium...Przed powstaniem owej hali musi być dokonczona budowa obwodnicy i autostrady północ-południe, do tego dochodzą parkingi oraz miejsca noclegowe i restaruracje/bary. Na tym to napewno sie nie konczy, lista jest bardzo długa...liczmy na to że miasto(jeśli dojdzie rzeczywiscie do budowy Podium) pomyślało o tych rzeczach. Jeśli nie to nikt nam nie przyzna prawa do organizowania dużych imprez na tym obiekcie a wtedy czeka go upadek(w najgorszym przypadku! który oczywiscie nie bierzemy pod uwagę;)). Bądźmy dobrej myśli...z Obwodnicą, autostradą i DTŚ'ką juz jadą więc jesteśmy do przodu;).
A tak w ogóle co do finansowania tego przedsiewziacia to przyczytałem gdzieś że Unia jest jak najbardziej za i przeznaczy na to pieniądze ale nie całość. Miasto musi pierwsze wyciągnąć ze swojego budrzetu pieniadze a dopiero potem dołoży sie Unia.
Co do możliwosci powstania tego projektu nie powinno być problemu(o ile miasto zbierze odpowiednia ilosć pieniędzy) ponieważ jedynm z głównych inwestycji na chyba ten rok jakie zatwierdziło województwo to budowa Podium. Drugia inwestycja to autostrada pół-poł oraz jeszcze jedna inwestycja jakiej nie pamietam. Wszystko to wyczytałem w jakiejs gazecie...nie pamietam jakiej-chyba w dzienniku zachodnim... |
|
|
|
|
ksiemek
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 12:56
|

|
h t t p;//miasta.gazeta, p l/katowice/1,35019,4036541.html
No to hala jest już PRAWIE pewna. Ale najlepsze jest uzasadnienie dotychczasowych działań wojewody. Tak jakby, po pierwsze jedna hala mogła wprowadzić takie zamieszanie, a po drugie, jakby Gliwice były czymś gorszym, co musi pozostać na peryferiach, co mnie trochę irytuje (choć z drugiej strony jest to też komplement, bo skoro bierze taką ewentualność pod uwagę, to Gliwice, także z zewnątrz muszą być całkiem fajne :) ). |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 15:10
|

|
ten wojewoda coraz bardziej mnie zaczyna irytować. Rozumiem lokalny patriotyzm względem miasta, ale bez przesady. To znaczy, że nic nigdzie nie może się rozwijać, tylko w Katowicach? W takim razie po co jest tworzony Górnośląski Związek Metropolitalny? Po to, aby wszystkie miasta zrzucały się na Katowice? Mam nadzieję, że te wszystkie inwestycje w Katowicach nie przyniosą pożądanego skutku i centrum GZM przeniesie sie bardziej na zachód :P |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:03
|

|
Wszystko jasne...koleś z PiSu;p
a moze by tak Gliwice na stolice Ślaska?:P |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 15:03
|

|
po co. ja proponuję utworzyć z Gliwic miasto stołeczne, niezależne od żadnych wojewodów i innych takich. Ale to tylko marzenia... |
|
|
|
|
Zafira
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 20:20
|

Imię: piękne ;)
|
a mi sie wcale nie podoba ten pomysl, zeby cos budowac na miejscu stadionu XX-lecia. mam bardzo duzy sentyment do tego miejsca. chodzimy tam ze znajomymi na spacery, jest gdzie usiasc wieczorem i napic sie czegos na lonie natury ;), jest gdzie ćwiczyć. a tak powstanie nowoczesniutki ośrodek sportowy gdzie, jestem pewna, nawet pocwiczyc zwykly czlowiek nie bedzie mogl bo bedzie przeznaczony dla polibudy, szkol albo innych instytucji :dontgetit: |
|
|
|
|
ksiemek
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 14:07
|

|
efen napisał/a: |
a moze by tak Gliwice na stolice Ślaska?:P |
Byłoby fajnie i może tak by dzisiaj wyglądała rzeczywistość gdyby II RP otrzymała po I wojnie cały górny śląsk. Przecież dopiero w wyniku podziału jaki miał wówczas miejsce Katowice przeistoczyły się w spore miasto.
Zafira napisał/a: | powstanie nowoczesniutki ośrodek sportowy gdzie, jestem pewna, nawet pocwiczyc zwykly czlowiek nie bedzie mogl bo bedzie przeznaczony dla polibudy, szkol albo innych instytucji :dontgetit: |
Mi pomysł podium się podoba i mylisz się z tą niedostępnością. Podejrzewam, ze będzie możliwe wynajęcie hali żeby sobie pograć tak za np. 600zł/h pomiędzy 22, a 6 rano :P.
glewitz napisał/a: | po co. ja proponuję utworzyć z Gliwic miasto stołeczne, niezależne od żadnych wojewodów i innych takich. |
A od kiedy to Warszawa jest niezależna od wojewody? Pamiętając choćby ostatni konflikt w sprawie tego czy pani prezydent jest wciąż panią prezydent, można się z tobą nie zgodzić. :) |
|
|
|
|
iza_foch
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 15:19
|

Imię: Iza
|
I pomyslec ze byl to kiedys jeden z najwiekszych stadionow w Europie :znudzony: a teraz taki zaniedbany przekształca sie w hale która bedzie ZAMKNIETA wiec nici z popoludni spedzonych na dwudziestoleciu :chytry: |
|
|
|
|
|