bunkry w gliwicach - pilnie pliss |
Autor |
Wiadomość |
johnnybravo
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 19:52
|

|
Witam,
jak dobrze pamietam, to na przyklad na Lotnikow znajduje sie Dojscie do Bunkru. Idac w kierunku Lotniska po prawej Stronie krotko przed Ulica skrecajaca na prawo w kierunku Trynku po prawej na wiekszym Trawniku. Wejscie jest o Strony Domow dlatego nie za dobrze widoczne od Ulicy. Kanal Prowadzi az do Lotniska mniej wiecej wzdluz Ulicy i konczy sie gdzies po Platformna koncu Pasa Startowego po lewej Stronie Lotniska. Tam tez znajduja sie dwa kiedys jeszcze wykafelkowane dosc duze pomieszczenia. Wczesniej byly tam tez Haki metalowe ktore Ludzie pokradli po pewnym czasie.
Mialem w rece Mape na ktorej byly zaznaczone KZ's z czasow Wojny. Na tej karcie bylo lotnisko w Gliwicach zaznaczone dlatego mysle ze to cos z tym musi mniec wspolnego.
Po diagonalnej na koncu Lotniska sa tez Bunkry ale juz zasypane lu tez zalane woda. Dojsc mozna bylo do nich o Strony Zakladow ktore sie wczesniej budowaly od tylu Lotniska. Dojazd tez po prawej stronie jak sie stoi plecami do Hangaru... Jesli on tak jeszcze stoi. Niestety przy budowie Dzialek zepsuto duzo.
Po czesci sam to zwiedzalem a po czesci dowiedzialem sie pare zeczy od pana B?śttger ktory mieszkal na Piastowskiej na Trynku i po wojnie pozostal w Gliwicach. Niestety juz nie zyje.
Mysle ze wzbudzilem zaciekawienie.
Cheers,
Jan |
|
|
|
|
dixi
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 06:51
|

|
Widzę, że topic nienajświeższy, ale muszę dodać, bo chyba nikt nie napisał, że jakiś schron, czy bunkier jest na Poniatowskiego między numerami 3 i 5. To taki pagórek na którym kiedyś był plac zabaw. Od ulicy widać ciężkie pancerne drzwi.
I jeszcze bawiłam się w młodości w jakiś podziemiach pomiedzy Lipową, a chyba Chodkiewicza (nie jestem pewna jak ta ulica się nazywa). |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 09:33
|

|
kiedys bylismy wraz z nauczycielem PO w schronie za urzedem miasta, obok przystanku. powiem wam ze to jest dopiero schron:) nawet sie nie spodziewalem. caly czas jest konserwowany i caly czas sa uzupelniane w nim najpotrzenniejsze rzeczy. jest to schron przeznaczony dla wladz naszego miasta. nie wiem czy mozna to sobie tak po prostu zwiedzac, naszym nauczycielem PO byl major z naszej jednostki wojskowej wiec on tam mial dostep i nas zabral |
|
|
|
|
CrazyZELL
Wysłany: Sro Wrz 13, 2006 20:26
|

|
W Bumarze sa dwa duze schrony i kilka mniejeszych. Poza tym w Labedach w okolicach dworca pkp i domu kultury (czyt. biedronki) tez znajduja sie liczne schrony, bo bunkrami tego nazwac raczej nie mozna. |
|
|
|
|
Anula [Usunięty]
Wysłany: Sro Wrz 13, 2006 21:23
|
|
świetnie zagospodarowany bunkier znajduje sie obok WKU Gliwice. Pracowałam tam parelat temu i byłam kilka razy w tym bunkrze.Świetny jest, ciarki chodza po plecach jak jest sie w środku. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 23:31
|

Zaproszone osoby: 2
|
Z tego co słyszałem to duży kompleks schronów posiada politechnika śląska. Podobno pod samym budynkiem wydziału górniczego/elektrycznego jest poziom -1 do którego mają dostęp nieliczne osoby. |
|
|
|
|
|