Dworzec PKP |
Autor |
Wiadomość |
Asienka
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 19:36
|

|
Piotrulek napisał/a: | nie brak lawek jest sposobem na ich usunięcie |
ale przynajmniej nie było takiego smrodu.
Piotrulku, wejdź sobie o godzinie 6 na dworzec, trzeba przelatywac hol na bezdechu bo sie od razu rzygac chce.
wiem ż nie jest to sposób na załtwienie sprawy ale jesli mamy takie słuzby jak mamy to trzeba szukać jakichkolwiek dróg rozwiązania, moim zdaniem krok z ławkami był łatwy i wiele rozwiazywał. |
|
|
|
|
SVPAM
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 20:51
|

|
Narzekacie na bezdomnych na dworcu tak??
To ja spytam w ten sposób. Gdzie mają oni się podziać???
Co może do tego przytułku dla bezdomnych przy toszeckiej???
Tam nawet latem jest ciasno. Skąd wiem ?? Ubrania czasem stare dla tych ludzi zanoszę.
A zimą to co może pod drzewem mają spać???
Ja wiem was to kole w oczy prawda o tym że tacy ludzie są. Przeszkadza wam ich odór???
Powąchajcie swoje tygodniowe skarpety to jest smrodek (moge wam zakonserwować swoje jak chcecie ).
Co może sami chcieli mieszkać na ulicy tak??? Egoizm przez was przebija. To że ich usuniecie z dworca niezmieni faktu że oni nadal będą.....
Ujme tak.
Wy nawet niewiecie co to smród.
Po pięciu latach w technikum chemicznym i dwu w policealnym mogę powiedzieć. Ich zapach w porównaniu z niektórymi zapaszkami w chemii jest jak fiołki(prawie)
Podjedźcie na naszą oczyszczalnie w dzień letni kiedy jest niskie ciśnienie ....... taaak to jest odór.
Jakoś mi osobiście oni nieprzeszkadzają....a jak wam hrabiowskie noski odpadaja to sobie zatyczki załatwcie.
I to by było tyle na temat tego co na dworcu się dzieje.
I basta. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 20:57
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
SVPAM, jej czlowieku wyluzuj... wypowiadamy sie tylko... i to nasze zdanie a nie wyrok :zdziwko: poza tym spokojniej troszke... egoizm to jedno a wyrazanie swojego niezadowolenia to drugie... mam ja i reszta takie samo prawo do napisania jak ty... a to ze mi sie nie podoba nasz dworzec ... coz... nie zmienie zdania specjalnie dla Ciebie bo przezyles w chemicznej szkole czy co to tam bylo... no soryy az tak "dobroduszna" nie jestem :dobani: |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 21:08
|

|
SVPAM, poza noclegownią na Toszeckiej są jeszcze inne - i ja z kolei wiem, że są w nich miejsca i nikogo z kwitkiem się nie odsyła... oczywiście pod jednym warunkiem, którego niestety część bezdomnych nie chce spełnić - muszą być trzeźwi. Dla niektórych lepiej spać na dworcu albo gdzieś w kanałach ciepłowniczych zamiast w noclegowni, w której można się wykąpać i uprać rzeczy - ale móc sobie posączyć denaturacik albo inny specjał
więc nie bądź za ostry i nie oceniaj wszystkich wypowiadających się jedną miarą - tak jak nie oceniaj wszytskich bezdomnych i nocujących na dworcu jedną miarą - część z nich jak raz moim zdaniem jest sobie winna |
Ostatnio zmieniony przez Dorotka Nie Maj 14, 2006 21:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 21:09
|

Imię: Piotr
|
oni by woleli ten przytułek na toszeckiej kiedy by mogli sporzywac w nim alkohol ;] |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 21:30
|

Imię: Mariusz Damian
|
A ja się zgadzam z SVPAM.
Przecież nie możemy się wstydzić naszego miasta.
Jest jak jest, póki co nie zmienimy tego i musimy z tym żyć. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 21:44
|

|
Mariusz napisał/a: | musimy z tym żyć | nie bardzo rozumiem :kwasny: a przepraszam bardzo niby dlaczego musimy? dlaczego podróżni na dworcu muszą być narażeni na takie widoki, co gorsza aromaty i napastliwe zachowania niektórych okupujących dworzec? Dworzec chyba służy do czegość innego niż do tego żeby sobie menele mogli pospać - bo bezdomni nocują w noclegowniach a dworzec i takie miejsca okupują menele, któym noclegownie nie odpowiadają bo się do nich nie wpuszcza nawalonych. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 22:11
|

Zaproszone osoby: 2
|
Dorotka napisał/a: | dlaczego podróżni na dworcu muszą być narażeni na takie widoki, |
Nie jest to najlepszy widok i potwierdzam, że jeśli mają możliwosć bezdomni mieszkać w przytułku to niech tam się starają gromadzić, z drugiej strony sterylność tego typu obrazków jest próbą pokazania idealnego świata, bez próby naprawienia jego drutnej sytuacji. Jest dla mnie taką separacją białego od czarnego. Brudy do śmieci, ładne rzeczy zawsze i wszędzie na wierzchu. Może niektórzy biedni, bezdomni siedzą w takich miejscach z innego powodu niż możliwość wypicia sobie. Nie wiem co nimi kieruje, ale nie skreślałbym każdego z nich i nie wrzucał do jednego worka (worka pijaków). |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 22:31
|

|
Fakt, że różne mogą być powody bezdomności, różne mogą być powody alkoholizmu - ale to jest zagadnienie dla innych instytucji niż PKP - tak sobie myślę. Absolutnie nie proponuję otwarcia dla bezdomnych getta za miastem, zamknięcie ich tam i udawanie że problem nie istnieje. Ale ten temat akurat dotyczy dworca kolejowego i jako że czasem z niego korzystam i jako posażer i jako odprowadzający innych pasażerów to nie będę udawała że mi się to podoba. Dlaczego podróżny przychodzący na dworzec, stojący w kolejce do kasy czy czekający na pociąg nie może skorzystać z poczekalni i nawet w największe mrozy jest zmuszony do czekania na pociąg przed dworcem albo na peronie?
Bezdomni byli, są i zapewne zawsze będą - zgadzam się, tak samo jak i z tym że nie wszyscy znaleźli się w takiej sytuacji z własnej winy, ale to nie ten temat a dworzec to nie to miejsce. Powinny być odpowiednie instytucje i miejsca któe się tym zajmą - bez uszczerbku dla innych ludzi jakimi są pasażerowie. |
|
|
|
|
staniol
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 11:48
|

Imię: na pewno nie Stanisław:P
|
Aither napisał/a: | Opole ma bardzo czysty dworzec... |
jestem tam conajmniej 6 razy w tygodniu i sie nie zgadzam. bezdomni tam nie spia, oni tam czesto przebywaja nawet za dnia:/ |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 13:37
|

Imię: Mariusz Damian
|
No to piszcie petycję do Prezydenta Miasta.
Zakładam za góry, że to nic nie da. |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 17:48
|
|
Praypominam,że ten temat brzmi Dworzec PKP,a kwestie patologii,bezdomności i alkoholizmu oraz przytułkow proszę poruszać w innych tematach... :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :offtopic: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:07
|

|
Piotrulek, przeciez nie zeszlismy z tematu
wysztko własnie wiarze sie wokół tego problemu :/ |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:17
|

|
a ja Ci przypominam ze problem bezdomności jest ściśle związany z problemami gliwickiego (i nie tylko) dworca PKP i nie da sie od tego uciec! nie rozumie dlaczego zawsze probujesz storpedować czyjeś starania o naprawe złych rzeczy dziejących sie w naszym mieście i postulaty o wpłynięcie na odpowiedzialne za ten stan rzeczy osoby... zawsze próbujesz przekonywać, ze nic sie nie da zrobic...
wracając do głównego nurtu tematu, uważam ze ławki jak najbardziej powinny byc na dworcu. zdarzaja sie przeciez opoznienia pociagow i trzeba to gdzies przeczekac, niestety nie wszyscy podrozujacy koleja sa silni i mlodzi i moga na stojaco przeczekac kilkanascie, kilkadziesiat minut. Lawki na peronach nie zalatwiaja problemu, gdyz zimą (zwlaszcza podobnej do ostatniej) ciezko tam oczekiwac na pociag. Co wiecej uwazam ze ilosc ławek w holu glownym dworca powina zostac zwiekszona! Inna sprawa ze odpowiedzialne za bezpieczenstwo i stan sanitarny dworca i jego urzadzen, sluzby powinny z cala surowoscia usuwac żuli okupujacych dworzec. I nie ma mowy o braku podstawy prawnej do ich usuniecia, bo mozna to podciagnac pod zanieczyszczanie urzadzen dworcowych, sprowadzanie zagrozenia sanitarnego, lub cos w tym stylu, a takze uniemozliwienie uzytkowania tych urzadzen przez pasazerow (klientow, placacych za bilety i majacych prawo oczekiwac na pociag w schludnych warunkach) PKP. ?awki powinny byc dla podróznych, a nie dla alkoholowej patologii terroryzujacej dworzec i wystawiajacej kiepska wizytowke naszemu miastu! |
Ostatnio zmieniony przez ZWM is my home Pon Maj 15, 2006 18:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:18
|

|
Piotrulek, nooo... jak najbardziej temat brzmi Dworzec PKP, ale z całym szacunkiem jeżeli mamy rozmawiać o dworcu pomijając aspekt konieczności (moim zdaniem) usunięcia z niego bezdomnych, to.... o rozkładzie jazdy mamy tylko rozmawiać? czy może o mozaice nad wejściem na perony? |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:20
|
|
Dorotka napisał/a: | o rozkładzie jazdy mamy tylko rozmawiać? czy może o mozaice nad wejściem na perony? |
doskonale to interpretujesz Dorotko,o to mi wlasnie chodzilo ;) |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:24
|

|
Piotrulek, przepraszam - tak mi się jakoś napisało ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:27
|

|
Teraz ja zacytuje
Asienka napisał/a: | ilka miesiecy temu była wielka afera w zwiazku z usunięciem ławek z holu dworca. Osobiście jestem na dworcu 2 razy dziennie i uważam że było to dobre posuniecię, gdyż w trakcie wejścia na dworzec dostawało się odruchów blee, a jak widziałam leżących, śpiących zasikanych bezdomnych to juz wogóle mi było słabo.
Jakie było moje zdziwienie kiedy kilka dni temu jadąc do pracy znów zauważyłam stojące ławki, znów smród blee.
Najgorsze jest to że o 6 rano służby miejskie nie pracują i bezdomnych jest tam ful, ale jak wracam z pracy i widze "normalnych" siędzacych na tych ławkach ludzi czekających na pociąg to znów mi sie robie niedobrze :| jak pomyslę o ich niewiedzy :| | i temat był stworzony własnie o bezdomnych na dworcu |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:28
|

|
Piotrulek napisał/a: | Dorotka napisał/a: | o rozkładzie jazdy mamy tylko rozmawiać? czy może o mozaice nad wejściem na perony? |
doskonale to interpretujesz Dorotko,o to mi wlasnie chodzilo ;) |
super, załóż sobie zatem temat "rozkład jazdy pociągów - stacja Gliwice", lub idz na forum PKP (jezeli takie istnieje), a tymczasem przypominam, ze temat brzmi "dworzec PKP" a autorce tego tematu nie chodzilo bynajmniej o odjazdy i przyjazdy pociagów, a o problemy dworca jako bydynku jak np jego stan sanitarny, utrudnienia dla pasazerów zwiazanych z jego infrastruktura itp itd! |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 18:38
|
|
ZWM is my home napisał/a: | super, załóż sobie zatem temat "rozkład jazdy pociągów - stacja Gliwice", lub idz na forum PKP (jezeli takie istnieje), a tymczasem przypominam, ze temat brzmi "dworzec PKP" a autorce tego tematu nie chodzilo bynajmniej o odjazdy i przyjazdy pociagów, a o problemy dworca jako bydynku jak np jego stan sanitarny, utrudnienia dla pasazerów zwiazanych z jego infrastruktura itp itd! |
co ja mam zakladać to dokladnie wiem,wiem rownież dokladnie jak mają wyglądać tematy przezemnie moderowane,nie muszę i nie będę sluchal twoich rad,bo są podsycone cynizmem i ironią oraz kpiarstwem...i przypominam,że mowimy o Dworcu PKP a nie o tym dlaczego nie chcą spać w przytulkach bezdomni,czy są alkoholikami czy nie i dlaczego stali się bezdomnymi,czy wytlumaczenie jest już jaśniejsze dla ciebie?? :) :) :) :) :) :) |
|
|
|
|
|