Kościół Wszystkich Świetych |
Autor |
Wiadomość |
frohike
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 15:49
|

|
Major napisał/a: | Napewno byłoby widać góry | chyba jakies chałdy a nie chmury :) |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 16:34
|

|
Major napisał/a: | Napewno byłoby widać góry | hehehe no gor z gliwic nie zobaczysz. chyba ze najblizsze maja ponad 7 km wysokosci:) |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 17:19
|

|
Przy dobrej pogodzie nie tylko z wieży kościoła Wszystkich Świętych widać góry. Z jednej strony Górę Sw Anny, a zdrugiej Beskidy, a konkretnie Czantorię i Równicę. :cool: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 17:30
|

Imię: Piotr
|
fekete napisał/a: | Z jednej strony Górę Sw Anny, a zdrugiej Beskidy, a konkretnie Czantorię i Równicę. | zgadza sie ja byłem podczas buzy to tez widac było te góry :D |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 18:31
|

|
troche studiowalem ten temat. i moim zdaniem nie widac gor z gliwic. stojac na ziemi czlowiek widzi na odleglosc okolo 8 km. poniewaz pozniej horyzont sie "zagina", przyjmujac ze czantoria jest w linni prostej w odleglosci okolo 100 km, horyzont zanika okolo 10 krotnie. przyjmujac ze gora czantoria jest umieszczona 2000 m.n.p.m. jestesmy ja w stanie zobaczyc dopiero z budynku ktorego wysokosc by przekreaczala 700 metrow. nie sa to moje obliczenia, opieram sie na wynikach badan gliwickich geografow. moze sie myla i moze rowniez ja sie myle. ale na zdrowy rozum...stojac nad brzegiem baltyku rowniez nie zobaczymy plaz szwedzkich prawda? |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 19:13
|

|
h t t p;//w w w fotosik, p l/showFullSize.php?id=5a54f5906011b01d] Widok Beskidów z Księżego Lasu, to jest za Kamieńcem czyli dalej gór niż Gliwice
h t t p;//w w w fotosik, p l/showFullSize.php?id=81508d0395af4695] Widok Beskidów znad A4 (okolice Rybnickiej)
:hyhy:
Na drugim zdjęciu po lewej Równica, po prawej Czantoria. |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 19:17
|

|
krystian napisał/a: | stojac na ziemi czlowiek widzi na odleglosc okolo 8 km. poniewaz pozniej horyzont sie "zagina" | zgadza się, ale każdy metr podwyższenia znacznie zwiększa zasięg widzenia (nawet wierszyk mi wyszedł :D ). |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 22:11
|

|
fekete, cos mi sie nie wydaje. ale dobra nie sprzeczam sie bo nie mam pewnosci. poza tym to drugie zdjecie cos za wyrazne jest jak na odleglosc ponad 100km. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 22:48
|

|
fekete, ciezko uwierzyc aby to były beskidy
predzej uwierze ze sa to jakies hałdy |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Sie 01, 2006 23:34
|

Zaproszone osoby: 2
|
frohike, grubo się mylisz. Zresztą już w którymś temacie pisałem, że stojąc na hałdzie w okolicach ostropy akurat przy dobrej pogodzie tam sie zjawiłem, bo o samej hałdzie też nie miałem pojęcia :P zobaczyłem góry. Patrząc w strone Rybnika.
Poza tym wszystkie hałdy mają wyrównane szczyty, a te które widać są spiczaste.
Na 100% widać góry z Gliwic. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 00:38
|

|
Major, hmm nie wiem czy byłes w Beskidach ale to są góry obok gór a na zdjeciachfekete, zbyt duzo tych gor nie ma, trzy wierchołki to za mało jak na Beskidy, no ale chciałbym być w błędzie |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 15:51
|

|
Jesli widziałem całe pasmo i było ono widoczne (z miejsca gdzie stałem) od okolic lotniska po kominy rybnika i dalej, bo dalszy obraz przyslaniał pobliski las, to nie sądze, żeby to mogła być hałda. Szacunkowo jej długośc wynosiła by jakies 30KM, a może duuużo więcej. |
|
|
|
|
kam
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 16:19
|

|
Widok Beskidów znad A4 (okolice Rybnickiej)???
To nie Beskidy. Fakt, widać te góry na drugim zdjęciu z autostrady!
Tyle, że jest to widok Ślęży i Wieżycy i na pewno nie widać jej z Rybnickiej. Przed dwoma tygodniami tam byłem i widziałem właśnie taki widok z autostrady. Była super pogoda i niesamowita widoczność. Wydawało nam się nawet jadąc, że widzimy w pewnym momencie nawet Śnieżkę w Sudetach, ale to chyba niemożliwe. Jeszcze dziś mam ten widok przed oczami i zastanawiam się co to za miejsce było. :super: |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 18:07
|

|
frohike napisał/a: | zbyt duzo tych gor nie ma, trzy wierchołki to za mało jak na Beskidy | naprawdę trudno zobaczyć z Gliwic wszystkie wierzchołki Beskidów. Chcesz zobaczyć więcej, jedź w Beskidy :D .
krystian napisał/a: | to drugie zdjęcie coś za wyraźne jest jak na odległość ponad 100km | jadąc z Gliwic przez Rybnik i Żory nawet do samej Wisły jest tylko 96 km, a w linii prostej dużo bliżej. To czy zdjęcie jest wyraźne zależy tylko od pogody, długości ogniskowej obiektywu i użytego filtru. Zrobiłem kiedyś odpowiednim obiektywem zdjęcie Giewontu z odległości około 20km i miałem go jak na dłoni :foto: .
Czytając wasze komentarze wygląda na to, że musiałem sfotograować fatamorganę :rotfl:
P.S. Załączam umieszczone na forum w zeszłym miesiącu linki do zdjęć podobnej fatamorgany wykonanych z ul.Kozielskiej przez Majora
h t t p;//osi.bmj.net, p l/~emde/foty/gora2.jpg
h t t p;//osi.bmj.net, p l/~emde/foty/gora1.jpg |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 18:16
|

|
A i przewodnik PTTK na wieży kościoła Wszystkich Świętych musiał być naćpany, kiedy pokazywał tę samą fatamorganę i próbował nam wmówić, że to Beskidy :hyhy: . |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Czw Sie 03, 2006 10:05
|

|
fekete napisał/a: | wykonanych z ul.Kozielskiej przez Majora |
Wykonawcą tych zdjęć nie jestem, ale dokładnie te same góry widziałem i pozostałe idąc na prawo. Napewno z wieży kościoła przy dobrym nasłonecznieniu i żadkim powietrzu, byłoby widać dużo więcej niż to. |
|
|
|
|
Morqana
Wysłany: Sob Sie 05, 2006 16:29
|

|
fekete napisał/a: | wygląda na to, że musiałem sfotograować fatamorganę |
No nie ma sprawy :P :rotfl: :rotfl:
Ale temat chyba byl o Kosciele, wiec Zuczki, wracamy na Ziemie, Beskidy,Sudety...nawet Alpy zostawmy gdzie indziej |
|
|
|
|
|