Historia Gliwic |
Autor |
Wiadomość |
Aither
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 09:19
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
Szamanka, mam ja w domu :D bo pisze wlasnie obszerny artykul o historii gliwic... tytul "Gliwice zarys rozwoju miasta i okolicy" praca zbiorowa pod redakcja Andrzeja Szefera... to jest to co mam i jest jeszcze jedna tylko w czytelni niestety i sadze ze o tej wlasnie Ziutek997 mowi :) ceglowki ciekawe :D ale duzo czytania :) w najblizszym czasie czyli za jakies 2 tygodnie moze pojawi sie artykul na gwo o historii gliwic teraz czeka mnie wykonanie szkicow rekonstrukcyjnych i bedzie gotowe :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 21:35
|

|
Przykro mi Szamnko :) niestety nie znam autora aż tak dobrej pamięcni nie mam zważywszy na to że minęło parę tygodni :)
A ja dzisiaj nabyłem bardzo fajną książeczkę o Gliwicach :) Może nie jest to cegóweczka i swoją obszernością oraz zasobem nie zachwyca ale jest bardzo ciekawie napisana i bardzo ładnie wydana :) Zawsze można sie czegoś nowego dowiedzieć o swoim mieście :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 18:25
|

Imię: Bartłomiej
|
a nie chozi tak czasem o historię Gliwic pod red. Jana Drabiny. TO jest cegłówka z tego co pamiętam... |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 13:15
|
Smoczyca

|
nie to nie to niestety... ale w bibliotece jest spooooro ksiazek o Gliwicach :) mozna sie w nich zgubic :) podobala mi sie jedna raczej foto album niz ksiazka :) bardzo ciekawa nowe wydanie i swietne zdjecia :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 21:05
|

|
nie sie podoba książka "Gliwice wczoraj" foto album ukazujący jak to wyglądało nasze piękne miasto przed wojną. I szkoda, że w niektórych miejscach już tak nie wygląda :/ |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 22:34
|
Smoczyca

|
mialam mozliwosc ogladniecia jej... racja ciekawie to wyglada ale jak wiadomo czas robi swoje przykladem jest np dom pogrzebowy oczywiscie zydowski przy lipowym :P za kazdym razem jak przejezdzam tamtedy to serce mnie boli widzac jak ten dach sie wali :zalamany: |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 01:08
|

|
Aither napisał/a: | serce mnie boli widzac jak ten dach sie wali | Podobno miasto chce na siłe oddać to gminie żydowskiej (z tego co wiem to 10 lat temu było w Gliwicach 4 żydów), żeby za swoje pieniądze to remontowali, bo Gliwice na to kasy nie mają.
PS
Nie wiem czy to obecnie nazywa się gmiana czy inaczej tak czy siak chodzi o jakąś wspólnote. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 12:58
|
Smoczyca

|
no ja slyszalam inna wersje... ze to nalezy pod gmine zydowska i to oni nie maja pieniedzy na remont... miasto chcialo to przejac i wyremontowac ale wiadomo... poki bedzie pod gmina zydowska miasto nie ma podstaw zeby wydac zlotowke na remont budynku, slyszalam wersje ze jakism cudem miasto "zdobedzie" prawa do tego budynku i chca zrobic tam muzeum poswiecone zydom na terenie gliwic. Osobiscie uwazam, ze to lepszy pomysl niz pozostawienie tego gmachu na pastwe czasu :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 17:17
|

|
też się zgadza, bo to jest piękny budynek. Szkoda, że już nie ma prężnej gminy żydowskiej w Gliwicach... |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 21:45
|

|
nemo1125 napisał/a: |
Nie wiem czy to obecnie nazywa się gmiana czy inaczej tak czy siak chodzi o jakąś wspólnote. |
Towarzystwo Społeczno- Kulturalne Żydów w Gliwicach na ul. Górnych Wałów
Gmina Żydowska oddział Gliwice ul. Dolnych Wałów
:D |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 08:02
|

|
Dziękuję za informację Basiorku, ;) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 12:13
|
Smoczyca

|
Cytat: | też się zgadza, bo to jest piękny budynek. Szkoda, że już nie ma prężnej gminy żydowskiej w Gliwicach... |
moze nie to ze nie ma ale nie dziala tak preznie :) sadze ze gdyby zalezalo im na utrzymaniu tego budynku to jakos dogadaliby sie z UM. Tak jak juz mowilam... plany przeksztalcenia budynku w muzeuk Narodu Zydowskiego to bylby swietny pomysl. Szkoda ze "wspolpraca" konczy sie na wycenie wartosi budynku O_o |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 19:51
|

|
Byliśmy z Aither wczoraj na zrobić zdjęcia żydowkiego domu przedpogrzebowego zanim całkiem się zawali. Z każdym tygodniem wygląda to caraz gożej - poprostu wali się pod swoim własnym ciężarem. Jeśli szybko nie zostanią podjęte jakieś kroki to zmieniająca się arura szybko dokończy dziełą zniszczenia. Biorąc pod uwagę holocaust jest to tymbardziej obiekt wyjątkowy. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 22:06
|

|
Chwilkę mi to zajęło ale zdjęcia są już obrobione i opisane :) Kilka z nich można zobaczyć pod adresem:
h t t p;//gwo.slask, p l/gallery/main.php?g2_itemId=2680]h t t p;//gwo.slask, p l/gallery/main.php?g2_itemId=2680
Naprawde z roku na rok budynek wygląda gożej. Jak się zepsuł dach to już nie wiele potrzeba do zniszczenia. Niedługo pogoda zrobi swoje. Szkoda takiego zabytku :( |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 22:13
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
ostatnio tam przejeżdżałem i sie załamałem.........................
:krzeslem: decydentów :krzeslem: |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 22:29
|

|
Cytat: | :krzeslem: decydentów :krzeslem: |
Arex30 sądzę że to nie takie proste - interesowałęm sie tym ostatnio i trochę czytałęm - kwestje własnośći, prawa żydowskiego etc... Ci którzy powinni sie tym opiekować poprostu nie mają za co przeprowadzić tak kosztownego remontu. A ci którzy są w stnie to zrobić nie mogą ze względów prawnych. Z tego co ogłaszał parę tygodni temu UM wynikało że wszytko jest na jaknajlepszej drodze aby uratować ten budynek - jednak formalności etc napewno jeszcze potrwają. Zresztą jeszcze nie wiadomo co z tego wyniknie.
Z tego co wiem to w kulturze żydowskiej nie możliwe jest usunięcie starego cmentarza gdyż byłoby to niezgodne z ich biblijnym prawem. Dlatego tymbardziej powinien sie tym ktoś zainteresować aby i ta nekropolia nie skończyłą tak samo jak ta przy ul. Na piasku. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 23:02
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
ziutek997, a co z historią żydów w Gliwicach... czy potomkowie nie mogą sie tym zainteresować?? |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 07:54
|

|
Pewnie mogą - i nawet trudno powiedzieć że się nie interesują. Budynek w jakimś tam stopniu jest zabezpieczany a teren zawsze z grubsza usprzątnięty. W końcu ta nekropolia nadal jest czynna. Z tego co wiem to w kulturze żydowskiej dbanie o groby nie ma takiego znaczenia jak u nas. Pozatym utrzymanie i remont takiego obiektu napewno pocąga za sobą potężne kwoty. Nikogo nie bronię ale też nie oceniam gdyż byćmoże nie leży to w ich możliwośćiach finansowych. Zresztą komu to remontować skoro żydów w gliwicach już praktycznie nie ma... :P |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 18:36
|
Smoczyca

|
czy ja wiem czy nie ma ? gdyby nie bylo to niepotrzbna bylaby ten caly zwiazek co na Walow ma siedzibe... sadze ze to bedzie podlegac pod UM mam nadzieje ze znajdzie sie jakies inne drogi aby obejsc prawo :) budynek jest ladny ale jak Pawel powiedzial on niszczeje... tu cos wisi tam odpadnie... szkoda |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:16
|

|
tak do żydów: byliście może na tym cmenatrzu żydowskim koło dworca. Podobno leżą tam szczątki rodziny św. Edyty Stein. Tym też wartałoby się zainteresować. Ja widziałem tylko bramę wejściową na ten cmentarz z garażem, który stoi obok niej :/ |
|
|
|
|
|