Programy telewizyjne pokroju Uwaga (TVN). |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 16:52 Programy telewizyjne pokroju Uwaga (TVN).
|

Imię: Mariusz Damian
|
Myślę, że warto zastanowić się nad tym co może nam przynieść Telewizja - zwana IV władzą świata. Może manipulować tak człowiekiem, że stanie się on ofiarą jakiejś nieprawdy w którą uwierzy.
Do stworzenia tego tematu zainspirował mnie głównie jeden z ostatnich reportaży: O Komendancie Straży Miejskiej Andrzeju Nowaku. Więcej do poczytania na stronie: (w w w uwaga.onet, p l ).
w w/w reportażu pokazano Komendanta jako despote, "wyznawcę" doktryny totalitaryzmu, złego przełożonego, itp. Może i faktycznie tak było (nikt nie z nas nie zna dokładnych okoliczności tego zajścia), ale czy od razu trzeba go pokazać jako tego najgorszego ?
A co z jego drugą, dobrą stroną ? Andrzej Nowak to również dobry pracownik, wykonujący swoje obowiązki rzetelnie. Świadczą o tym akcje, których dokonał na rzecz poprawy bezpieczeństwa naszego miasta (i nie tylko). To też należy uwzględnić w tym reportażu !
Sami zobaczcie jaki wizerunek o Komendancie wykreowali dziennikarze tego programu. Spójrzcie na wątki zawarte pod reportażem na w/w stronie internetowej.
Można to po prostu nazwać:"Pogoń za sensacją !"
Oprócz tego programu nie kojarze innego, który w taki beznadziejny sposób pokazuje "prawdę". Żenujące.
Co o tym sądzicie ? O tym programie ? |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 16:57
|

|
Mariusz, włąsnie ten program o ktorym piszesz powiedział wczoraj prawde o pewnym lekarzu z Zabrza.To dopiero jest zenujace.....Skoro zrobili program o Panu Nowaku to pewnie mieli ku temu powody..Moze i jest tam troszke pogoni za sensacją, ale nie przesadzajmy.Moim zdaniem to bardzo dobry program |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:07
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
program nie do przelkniecia... sadze, ze teraz telewidze sa wlasnie spragnieni takich "nowinek" w dobie korupcji czy platnej protekcji... tak jest niestety polak to stworzenie ktore widzac taki program powie smialo "dobrze Ci tak" to msciwy narod i zawistny a TV daje ku temu mozliwosci... prawda jest program zawsze ukazuje minusy sprawy bo jego celem jest oczernienie czlowieka a nie pokazanie go w aureolach... co do lekarza... sa pewne procedury w ktorych lekarz mogl postapic w taki jaki opisuje TV ale sadze ze nie musze o tym pisac...
moim zdaniem takowe "dobranocki" spaczaja ludzkie myslenie co sprawia ze kazdy jest podejrzany, jest skorumpowany, jest zly i tylko co mu potrzeba to zostac napietnowanych publicznie... zenujacy to jest caly ten program... |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:18
|

|
Aither napisał/a: | moim zdaniem takowe "dobranocki" spaczaja ludzkie myslenie co sprawia ze kazdy jest podejrzany, jest skorumpowany, jest zly i tylko co mu potrzeba to zostac napietnowanych publicznie... zenujacy to jest caly ten program... |
O ! Ja bym tego tak nie napisał, dzięki Aither ;-) |
Ostatnio zmieniony przez Mariusz Wto Sty 10, 2006 17:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:19
|
Smoczyca

|
Ech... znowu nazwales mnie "Boguska" chyba Cie serio skopie za to..... |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:22
|

|
Nie bij, nie bij ;-) Bo znowu będą mieli materiał do skręcenia reportażu :-) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:27
|
Smoczyca

|
Mariusz, sama go nakrece dla przestrogi dla tych co nazwa mnie "Boguska" i podesle do "uwaga" TVN wiec uwazaj... do trzech razy sztuka sie mowi... ale za trzecim razem juz Ci sie oberwie :P |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:48
|
|
Mariusz napisał/a: | Andrzej Nowak to również dobry pracownik, wykonujący swoje obowiązki rzetelnie. |
jeżeli uważasz ,że ktoś kto kradnie mienie spoleczne,bije podwaladnych,wprowadza swoje zasady w miejscach gdzie są już zasady wprowadzone,jest dobrym pracownikiem to zastanów się nad sobą chlopie...co najciekawsze ,że facet sprawujący w Gliwicach funkcję prezydenta,też zaczął powoli wątpić w to co mówi... |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:51
|
Smoczyca

|
Piotrulek, byles jego podwaldnym? bil Cie? byles swiatkiem tego co sie tam dzialo? nie sadze... wiec skad masz takie informacje co ? wszyscy widzimy tylko to co zlego zrobil... bo o tym sie nie zapomina ale to ze mial swietne wyniki to juz nik nie pamieta... |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:53
|

|
Nie wiedziałam,ze są jakies procedury pozwalajace skakac lekarzowi po brzuchu cięzarnej kobiety, a następstwami tych skokow sa kalekie dzieci........ |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:53
|
|
Aither napisał/a: | wszyscy widzimy tylko to co zlego zrobil... bo o tym sie nie zapomina ale to ze mial swietne wyniki to juz nik nie pamieta... |
masz rację,że widzimy to co zrobil złego,bo to wlasnie stanowisko wymaga od osoby piastującej je ,nieskazitelnej czystości i uczciwości,a p.nowak takim nie jest i to jest przykre...za znęcanie się nad podwladnym zostal skazany,prawda?? |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 17:59
|
Smoczyca

|
Dorothea, nie bylo mowy o "skakaniu" tylko o wypychaniu dziecka z brzucha...
Piotrulek, dobrze zostal skazany... bo popelnil ten a nie inny czyn... ale czy to swiadczy o tym ze byl zlym pracownikiem? Rozumiem stanowisko wymaga pewnych postaw... ale sadze ze to nie jest podstawa aby w taki sposob oczerniac czlowieka publicznie nie wspominajac ani slowem tego co zrobil piastujac te stanowisko... My wiemy jak to bylo bo jestesmy mieszkancami Gliwic... ale taki Lodzianin czy Warszawiak to pomysli sobie tak "co za bencwal... ze tez dostal takie stanowisko" moze pomyslec tez gorszymi kategoriami... ale on nie dostal stanowiska po to zeby piescic sie z pracownikami [co nie znaczy ze mial prawo uzywac sily] dostal je dlatego, ze wypelnial sowje obowiazki dobrze i wiedzial co robic... |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 18:14
|

|
Aither, wiec wypychał te biedne dzieci w sposob bardzo nieumiejetny skoro tak wiele z nich "uszkodził" |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 18:23
|

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
|
Aither, powtorze Twoje slowa, tylko troche inaczej...dobrze?
Czy jako kobieta ciezarna, czekajaca na porod 5 kilogramowego noworodka,gdy inni powtarzali, ze nie ma szans na normalny porod tylko cesarke....urodzila jednak tego malucha silami nie natury ale czyis rak i sily, bo " wypychal"...a potem okazalo sie, ze dziecko nie ma szans na przezycie.....czy wtedy tez bys potrzebowala swiadkow?
Te dzieciaki byly pokazywane, rodzice zaplakani.....bez jakichkolwiek szans na nadzieje, ze beda zdrowe...dlaczego?...bo lekarz stwierdzil, ze metoda " wypychania" jest najlepsza.....czy to jest jakas telewizyjna sensacja?
Uwazam, ze te osoby maja prawo walczyc o to by kolejna kobieta w ciazy nie urodzila chorego dziecka.... |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 18:27
|

|
Szamanka, :ok: ,popieram Cie w stu procentach |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 19:07
|

Imię: Piotr
|
A ja lubie ten program i te programy a reportarz który ogladałem na ich stronie fajnie przygotowany ;D Telewizja moze manipulowac ale powina dawac naj jak najwięcej informacji . |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 19:20
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Za często nie ogladam tego programu, czasamim jakies urywki, jak na niego trafię przeglądając programy. Być może gonia w nim za sensacją, bo to przyciąga widzów, ale nie jeden raz pokazywali ludzka krzywdę o jakiej nawet nie mamy pojęcia, wykrywają różne afery np. ta w Biedronce
Mariusz napisał/a: | Oprócz tego programu nie kojarze innego |
kiedyś była też "Interwencja" nie pamiętam tylko na jakim programie. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 19:30
|

|
Piotrulek napisał/a: | jeżeli uważasz ,że ktoś kto kradnie mienie spoleczne,bije podwaladnych,wprowadza swoje zasady w miejscach gdzie są już zasady wprowadzone,jest dobrym pracownikiem to zastanów się nad sobą chlopie... |
a wiesz to wszystko na 100 % i poprzesz jakimiś dowodami czy tylko (a może AŻ) słuchasz plotek lub rozgoryczonych byłych strażników, którzy chcą mieć jak wytłumaczyć to, że stracili pracę? Zresztą moją - bardzo pozytywną - opinię o Panu Nowaku wyraziłam juz raz w topicu stworzonym specjalnie na potrzeby afery kostkowej czy też samego Pana Nowaka - myślę że nie ma potrzeby powtarzać tego wszystkiego - jak ktoś chce to poszuka.
Co do racji bytu takich programów - może i są potrzebne i wartościowe - o ile przygotowują je dziennikarze rzetelni i sprawdzają opowieści dziwnych treści swoich informatorów a co najważniejsze pokazują temat z z różnych punktów widzenia a nie zupełnie jednostronnie. Jeżeli takie programy pokazują jakieś wydarzenia, fakty i tylko posiłkują się opiniami to jest OK, natomiast jeżeli dziennikarzyna zbiera TYLKO opinie i usiłuje wszystkim wmówić że to są fakty to coś jest nie tak. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 20:21
|
Smoczyca

|
Szamanka napisał/a: | Aither, powtorze Twoje slowa, tylko troche inaczej...dobrze?
Czy jako kobieta ciezarna, czekajaca na porod 5 kilogramowego noworodka,gdy inni powtarzali, ze nie ma szans na normalny porod tylko cesarke....urodzila jednak tego malucha silami nie natury ale czyis rak i sily, bo " wypychal"...a potem okazalo sie, ze dziecko nie ma szans na przezycie.....czy wtedy tez bys potrzebowala swiadkow?
Te dzieciaki byly pokazywane, rodzice zaplakani.....bez jakichkolwiek szans na nadzieje, ze beda zdrowe...dlaczego?...bo lekarz stwierdzil, ze metoda " wypychania" jest najlepsza.....czy to jest jakas telewizyjna sensacja? |
To nie sa moje slowa wiec cih mnie nie przypisuj... powiedzialam ze sa szczegolne przypadki gdzie metoda wypychania jest uzywana... a to co napisalas wyzej... to tylko Twoje slowa i Twoja interpretacja, nie przypisuj mi niczego czego nie powiedzialam - bardzo Cie prosze. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 20:22
|

Imię: Piotr
|
kisia napisał/a: | kiedyś była też "Interwencja" nie pamiętam tylko na jakim programie. |
od poniedziałku - piatku 16:10 polsat i dalej leci ;]
jest jeszcze telekurier na tvp3
Sprawa dla reportera tvp1
wiele jest takich ;) |
|
|
|
|
|