Młode ziemniaki, a stare... |
Autor |
Wiadomość |
FlashMan
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 14:35 Młode ziemniaki, a stare...
|
|
Witajcie. Chciałbym się zapytać Was jaka jest różnica/różnice, pomiędzy młodymi, a starymi ziemniakami? Dzisiaj będąc w sklepie jedna pani nie chciała przy kasie wziąć ziemniaków, dowiedziawszy się, ze są młode... Dla mnie zawsze ziemniaki to ziemniaki... Byłbym wdzięczny za rozwiązanie mojego problemu... Pozdrawiam! :) |
|
|
|
|
Marzena
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 15:17
|
|
Są droższe :P poza tym z młodymi może być problem przy robieniu np. placków ziemniaczanych...i je się je w całości (najlepiej z koperkiem :]) , bo inaczej wychodzi "stłuczona maź" :P |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 15:18
|
Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Marzena napisał/a: | najlepiej z koperkiem | i kwaśnym mlekiem |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 16:30
|
Imię: Marcin
|
mlode ziemniaki maja w sobie duzo wiecej wody :) w koncu nie byly zmuszone do przelezenia calej zimy w magazynie czy tez piwnicy :)
to co pisze Marzena jest oczywiscie racja ... gdy zetrzemy mlode ziemniaki na placki to powstanie z nich taka papka ktora sie do niczego w sumie nie nadaje :)
mlode ziemniaki sa napewne lepsze do ugotowania i zjedzenia tak jak przedmowcy napisali :)
no i mlode ziemniaki na talerzu sa zolciutkie :P a nie blado sine - przynajmniej tak mialem gdy mama mi podala :] |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 16:49
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Marzena napisał/a: | z młodymi może być problem przy robieniu np. placków ziemniaczanych | lub klusek, kopytek itp ponieważ młode ziemniaki mają w sobie dużo wody. Młode ziemniaki to te które maja bardzo cieniutką skórkę,tak cieńką, ze można ją zeskrobać zamiast obierac, sa twarde, jędrne tak jak wszystko co młode ;) |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 16:51
|
|
młode ziemniaki... mmm :oczami:
są bardzo delikatne, sądzę, że bardziej lekkostrawne od starych i smakują wyjątkowo.
Nie obiera się ich, tylko lekko zeskrobuje cieniutką skórkę. W sumie to można ugotować i ze skórką :D |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 18:31
|
Imię: Mariusz Damian
|
kisia napisał/a: | jędrne tak jak wszystko co młode ;) |
Nawiązujesz do kobiecych piersi i pośladków ? :P |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 18:34
|
|
Dzisiaj widzialem w sklepie warzywny, młode ziemniaki po 3,60zł/kg |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 18:58
|
Imię: Bożydar :]
|
No i najważniejsze - nie nadają się do ruskich :/ |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 20:09
|
Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
młode są oczywiscie droższe, gorzej sie obiera (a razej skrobie) i nie nadają sie do przetarcia czyli plackow, pierogów itp...
stare juz gdzies w maju są za to nie za smaczne... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 20:28
|
|
z tego co sie orientuje to w młodych ziemniakach jest mniej tej no skrobi dlatego som takie wodniste i nie nadajom sie do innego przetworzenia jak tylko do podania w całości |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 20:36
|
|
łłłłłłłłoooooooo matko,przeca całą cudownością tych mlodych ziemniaczkow jest ich smak,wielkość,zapach i rowniez to ,ze sa tylko do szybkiego zjedzenia poki gorące z koperkiem,jajeczkiem sadzonym i kefirkiem na popitkę...a do ruskich,kopytek i reszty wygniotow to tylko stare ziwemniaki slużą...ale mam smaka na powyższy zestaw... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 20:48
|
|
Piotrulek, ie przejmuj sie
Ja też |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 07:32
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
trunks napisał/a: | stare juz gdzies w maju są za to nie za smaczne |
ale w maju sa za to juz smaczne i pyszne młode polskie ziemniaczki.
Nie chodzę po targu i sklepach warzywnych, ale wydaje mi się ze te ziemniaczki które teraz sa sprzedawane jako młode, to nie są nasze Polkie młode ziemniaczki, a przynajmniej nie takie z pola. Ale może jestem w błedzie :niepewny: |
|
|
|
|
Zafira
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 07:57
|
Imię: piękne ;)
|
Piotrulek napisał/a: | gorące z koperkiem,jajeczkiem sadzonym i kefirkiem na popitkę... |
ales mi smaka narobił, chyba po powrocie z pracy zakupię powyższy zestaw do konsumpcji :D
a co do starych ziemniakow to dla mnie ich glowna zaleta jest to, ze mozna z nich zrobic frytki! :D a ja jestem bardzo frytkożerna, ale tylko takie frytki jadam, ktore sie wlasnorecznie robi, mrożonki odpadaja :) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 12:46
|
|
kisia napisał/a: | te ziemniaczki które teraz sa sprzedawane jako młode, to nie są nasze Polkie młode ziemniaczki |
to prawda, one nie są polskie, tylko z jakiegos Cypru czy Tunezji |
|
|
|
|
Anula [Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 13:07
|
|
Żebyśmy ,mieli nasze polskie młode teraz to chyba musieliby je w grudniu sadzic, a to chyba niemożliwe :) te na targu i w warzywniakach to nie nasze, dlatego takie niedobre :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 13:24
|
|
bo ziemniaki ogolnie są niedobre
ja ich nie lubie |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 14:20
|
|
jak mozna nie lubic kartofli - toż to podstawa naszej kuchni (choc pochodzą z ameryki :)) ;) |
|
|
|
|
desperado [Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 19:10
|
|
trunks napisał/a: | jak mozna nie lubic kartofli - toż to podstawa naszej kuchni (choc pochodzą z ameryki | pyry pyry sa super . |
|
|
|
|
|