Poprzedni temat «» Następny temat
Pychotka by Aither :)
Autor Wiadomość
Aither 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:16   Pychotka by Aither :)  
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
No tak wiec skoro wszystkim smakowalo moje ciacho to wrzucam przepis :) Ciacho sklada sie z dwoch cienkich kruchych plackow oraz masy budyniowej :)

Ciasto:

40 dag maki + duza lyzka maki ziemniaczanej, 25 dag margaryny (kostka margaryny), 25 dag cukru (cala szklanka), 5 zoltek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia i jakis olejek zapachowy :)

krem budyniowy:

1 litr mleka, 2 budynie (obojetnie jakie moga byc smietankowe lub waniliowe), lyzka masla, 2 lyzki maki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny.

Sposob wykonania (prosty :) )
Ciasto:
Margaryne utrzec z cukrem na pulchna mase, dodawac stopniowo zoltka z jaj dalej ucierajac. Nastepnie make + make ziemniaczana przesiac przez sitko dodac proszek do pieczenia i powoli wsypywac do utartej masy nadal miksujac. Po wsypaniu calosci maki dobrze wymieszac lub miksowac dalej mikserem (moze byc ciezko z miksowaniem proponuje wymieszac lyzka lub raczka :) ) Tak powstale ciasto dzielimy na dwie czesci, rozkladamy bardzo cienko na blaszy wylozonej papierem pergaminowym i pieczemy. Beda potrzebne dwa takie placki. Temperatura wskazana to ok 170 `C czas... ok. 15-20 minut :)

Uwaga ! :) ciasto jest bardzo kruche i w czasie "transportu" z blachy moze sie polamac, dlatego proponuje jednak papier pergaminowy, mozna latwiej wyjac ciasto z formy nawet jesli jest jeszcze cieple :)

Masa budyniowa:
z litra mleka odlewamy ok. 300 ml w ktorym rozpuszczamy dwa budynie oraz dodajemy 2 lyzki maki ziemniaczanej. Pozaostala czesc mleka stawiamy na ogien dodajac 2 lyzki masla oraz cukier. I tak gotujemy budyn :) oczywiscie bedzie mozna przyslowiowo "postawic lyzke i ona bedzie stala". Studzimy budyn (osobiscie gotuje go dzien przed i wstawiam do lodowki :) ) Kolejna czynnosc... to ucieranie owego budyniu, pol margaryny ucierac mikserem i stopniowo dodawac po lyzce budyniu... jesli jest budyn malo slodki mozna dodac jeszcze troche cukru do ucieranej margaryny :)

Koncowe prace:
Na spod jeden placek przekladamy masa budyniowa zostawiajac troche masy na pokrycie wierzchniego placka :) gore mozna posypach kokosem, kakao lub czekolada :)

Zycze smacznego :)

W ramach P.S dla liczacych kalorie :) 100 g ciasta zwiera ok 400 kcal :) ale co tam :D przyjemnosc jedzenia sie liczy :)
Ostatnio zmieniony przez Aither Pon Lip 25, 2005 11:24, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:20     


Dołączyła: 28 Paź 2004
Skąd: Gliwice
Jak tylko znajdę czas to zrobię. I zjem całą blachę :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:20     



Dołączyła: 12 Lip 2004
Skąd: srodmiescie
Aither najlepszy jest wykonaniu autorskim MNIAM
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:26     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
:) to sie ciesze niezmiernie :) ale samemu mozna tez zrobic :) w ramach eXperymentu :)
Profil
PW Email Cytuj
Asienka 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:26     



Dołączyła: 22 Lip 2004
Skąd: Aktualnie niewiem
:) trzeba spróbowac
Profil
PW Email www Cytuj
frohike 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 13:57     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
ja wole nie probowac
wole ciastko zrobione przez Aither :)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 15:11     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
frohike :) mozesz zostac moim nadwornym "degustatorem" :) jesli masz smaka :P
Profil
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 15:18     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
spoczko
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 15:25     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
fajnie bo bede niedlugo wyprobowywac szachownice :) mozesz mi sie przydac :]
Profil
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 16:53     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
sluze pomoca
Profil
PW Email Cytuj
Rafalka 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 20:11     



Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: okolice Gliwic
mmmmmmmmmmmm pychotka
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 20:41     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Rafalka hehehehe ciesze sie ze smakowalo :) heheheheeeeee :D
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 22:53     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
ciacho rewelacyjne, jak widac proste do wykonania
No to kto chętny do robienia ciacha :?: bo ja jestem chetna do konsumpcji ;) :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 23:57     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
:rotfl: :hyhy: no ja tez w sumie :) ale roboty innej osoby :)
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008