Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory na zimę.
Autor Wiadomość
Basia K 
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 11:48     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Dziś robię


Sałatkę szlachecką
SKłADNIKI
2duże kapusty
4 duże marchewki
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków
70 dag papryki różnokolorowej
20 dag cukru
niepełna szklanka octu
1 szkl oleju
3 łyżki soli
liść laurowy,ziele angielskie,odrobina pieprzu
Ocet z cukrem i przyprawami zagotować,ostudzić.
Kapustę poszatkować nie za drobno,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę i cebulę pokroić.
Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na 2 godziny.Następnie wlać olej i zimną zalewę,zostawić na 10 min ,kłaść do słoików i pasteryzować do 10 min [mniejsze słoiki wystarczy 5 minut]


Buraczki
3kg buraków
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli

3 szklanki wody
1 szkanka octu
1.5 szkl.cukru
po 8 sztuk liść laurowy i ziele ang.

Buraczki ugotować w całości,zetrzeć na dużych oczkach.Do utartych buraczków dodać 3 ząbki czosnku,może być więcej.Pokroić cebule w piórka dodać do buraczków,oraz 2 łyżki soli.Przygotować zalewę z 3 szkl.wody 1szkl.octu 10 %,1.5szkl cukru oraz 8 szt.liść laurowy i ziele ang.Ostudzoną zalewą zalać buraczki,odstawić na 24h.Potem zlać sok wlać do słoików zakręcić zagotować.Świetny do barszczu.Buraczki włożyć do słoików zalać niewielką ilością oleju zagotować.



Sałatkę z ogórków
2 kg zielonych ogórków
3 duże cebule
duży pęczek zielonej pietruszki
3 łyżki cukru
pieprz
sól
½ szklanki oleju
1/3 szklanki octu 10%

Ogórki umyć i osuszyć. Następnie poszatkować, posolić i odstawić na ok. 3 godziny, a następnie odcedzić.

Cebulę pokroić w krążki. Zieloną pietruszkę drobno posiekać.

Do ogórków dodać cebulę, pietruszkę, olej, ocet, cukier i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wkładać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.


Ogórki curry
4kg ogórków
6 cebul
3 szkl cukru
2 szkl octu
1 torebka przyprawy "CURRY"
2 łyżki soli

Umyte ogórki pokroić na cienkie plasterki (można to zrobic w maszynce,która kroi,ale tak nożem sa mniej zmacerowane).
Cebule tak samo pokroić.
Wymieszać to z octem,cukrem i curry.
Najważniejsze by ODSTAWIć to na 3 godziny!
Potem jeszcze raz przemieszać łyżką i kłaść do słoiczków.
Gotować 15-20 minut



Ufffff
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 16:31     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
Wiem ze to jeszcze czasu a czasu ale truskawki robicie jakoś? Wiem że się skończyły ale czy ktoś zapawia truskawki na później ? :]

niebawem jagody przyjdą... zaprawiacie jagody jak tak to w jaki sposób ;) nie wiem dzemy? mrozicie? czy co ? :>
Profil
PW Email Cytuj
espi 
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 09:46     



Imię: Ania
Dołączyła: 06 Gru 2004
Skąd: z mamy ;)
Kiedyś robiłam dżemy z wszystkiego jak leci... truskawki, gruszki, śliwki, wiśnie... Potem przyszedł czas na frużeliny (owoce z sokiem lekko zżelowane) też wiśniowe i malinowe. Jagody tylko zasypane cukrem i pasteryzowane. Do lodów poezja :oczami: No i sok z malin bo tego nigdy dość. Teraz już nic nie robię bo mam jeszcze zapasy sprzed paru lat. O dziwo nic im nie jest :zdziwko:
Profil
PW Email Cytuj
Basia K 
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 09:55     



Dołączyła: 15 Paź 2007
Skąd: Sośnica
Z owocami się nie bawię w przetwory,jedynie je mrożę.Tydzień temu robiłam ciasto jeszcze z zeszłorocznymi jagodami.
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:04     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
no ja sobie zapasy dopiero robię więc tak się zastanawiam co z tym zrobić w sezonie owoce tanie są a jak w zimie mam kupić mrożonkę po 5 zl to wole za 1.50 to kupić w sezonie ;P a tak poza tym czekam na sezon jabłek ;D zrobię sobie do ciasta ;) mmmmm szarlocia :D
Profil
PW Email Cytuj
espi 
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:08     



Imię: Ania
Dołączyła: 06 Gru 2004
Skąd: z mamy ;)
Jabłka fajne i tańsze z 10 razy od kupnych szarlotkowych. Też jeszcze mam :)
O i nalewki tez robiłam :)
Ale tak najbardziej poza sezonem przydają się frużeliny, bo to wszelkich racuchów, naleśników, do gofrów, do lodów. Dobre :)
Profil
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:13     
Smoczyca



Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005
Skąd: Grottgera
nie no nalewek nie robie wolę zdrowe winko ;D mmmmm :D
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008