wlazła mi żaba do gara |
Autor |
Wiadomość |
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 13:55 wlazła mi żaba do gara
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
Nie wiem jaka ropucha siedzi mi w garze, ale sie zloszczę od jakiegos czasu. Może mi kobitki powiecie co sie dzieje:) rzecz dotyczy robienia lanego ciasta, tzw klusek lanych. Robilam je kiedys nieraz, wszystko bylo ok, male, wieksze - nie były żadnym problemem, a teraz... od kilku gotowań zupek nie chca mi wychodzić. Wrzucam ciacho na gotujacą się zupę i wychodzą włoski cieniusieńkie, rozwalają się, giną w zupie, nie chcą się ściąć... mąka nie ta, czy jak??? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 14:54
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
może to być wyna mąki lub jajek, które moga mieć rożny dziwny skład w zależności czym są karmione kury |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 14:56
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
a to nie wiedzialam, ze kwestia jaj...teraz tak sie zastanawiam, mialam przez jakis czas jaja chodowane ze ściólki czy coś takiego, inne niż normalnie kupowane w tesco...może to faktycznie wina tych jaj??? Hmmm, dzis zobacze, bo mam inne jaja tescowe, a zupke dzis kalafiorową zrobiłam więc wytestuję potem:) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:05
|
|
Cytat: | w zależności czym są karmione kury |
Dlatego należy przed kupnem jajek zapytać kury czym byla karmiona... :P |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:07
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
taaa, a kura mi całe wystąpienie wyrecytuje :rotfl: :D :rotfl:
na niektórych jajach faktycznie jest adnotacja, ja kury były karmione...ale nigdy mnie to jakos nie interesowało..a teraz żabę mam w garze:) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:09
|
|
ANIUS napisał/a: | a teraz żabę mam w garze |
To prawie już masz kuchnię francuską... :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:19
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
jajka proponuje kupować na targu lub w normalnym sklepie a nie w tesco czy innych hiper super |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:20
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
ale zupcia smaczna :rotfl: :hyhy: |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:21
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
wiem, ze jajka z supermarketu nie są :) najlepszym wyborem, ale za jednym zamachem, mam cale duze zakupy:) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:25
|
|
ANIUS napisał/a: | wiem, ze jajka z supermarketu nie są najlepszym wyborem |
Ależ nie masz racji ,wszak wszystko kupione w hipermarketach jest najlepsze,najmilsze i najprzyjemniejsze...nawet jajka... |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 15:26
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
ehhh, nie jestem taka pewna, ale na taka dyskusje potzreba nowego tematu:) tu jest temat o kluchach lanych:), które nie wychodzą :P |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 17:26
|
Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
Dołączył: 25 Maj 2004 Skąd: Zabrze-Gliwice
|
ANIUS napisał/a: | Nie wiem jaka ropucha |
proponuje na 100% wyciagna cropuche ktora zjada kluski :P |
|
|
|
|
PAKuS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 18:31
|
Zaproszone osoby: 3
Imię: RAFA?
Dołączył: 24 Lis 2004 Skąd: GLIWICE/S?UPSK
|
Cytat: | ropuche ktora zjada kluski Jezyk
|
FRYCKU prosimy o więcej takich tekstów :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D jak coś to wybacz ale Ja mam dzisiaj fajny chumor a to mnie fajnie rozśmieszyła |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 19:05
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
ehhh, no ona dalej siedzi w tym garze, bo znowu robilam kluchy przed chwila i nie wychodza, aaaaaaaaaaaaaaaaa moze maka zla!!!?!?! |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 19:47
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 20:05
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Użyta mąka też ma wpływ na jakość potrawy.
Do lanych klusek najbardziej odpowiednią mąką jest mąka typu 500 należą do nich m. poznańska, m. krypczatka, m. wrosławska. Osobiście uważam, że z tych trzech mąk poznańska jest najlepsza do lanego ciasta :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 20:30
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
hmm, no wiec uzywam luksusowej :) z niej najlepsze wychodza nalesniki:) ale widocznie do kluch sie nie nadaje:( zla jestem juz:( |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 20:39
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
mąka luksusowa ma typ 550 i nadaje się do ciast smażonych więc nic dziwnego ze nalesniki wychodzą najlepsze :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 21:43
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
hmmm:) no dobrze, jutro kupie typ 500 i zrobie znowu lane kluchy:) jak nie wyjda to ukatrupie ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 21:54
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
:rotfl: :rotfl: mam nadzieje że ta ropuche |
|
|
|
|
|