OWOCE MORZA |
Autor |
Wiadomość |
Grabarz
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 21:23
|
Imię: Jak wyżej ;)
Dołączył: 06 Mar 2007 Skąd: Gliwice
|
shad_ow, a te kurczaki i inne to zostały z morza wyłowione ? :rotfl: |
|
|
|
|
shad_ow
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 21:26
|
Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006 Skąd: Polska,Holandia
|
Grabarz napisał/a: | shad_ow, a te kurczaki i inne to zostały z morza wyłowione |
Dokładnie i te żeberka też :D
Faktycznie cos mi się pomyliło :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 21:28
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Eeee tam, fajne przepisy, trza kiedys zrobic.........
Mogłas to wsadzic w moja specjalnosc, czy jakos tak......... |
|
|
|
|
shad_ow
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 21:31
|
Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006 Skąd: Polska,Holandia
|
Dorothea napisał/a: | Mogłas to wsadzic w moja specjalnosc, czy jakos tak......... |
Coś mi się poj ....ło :wstyd: |
|
|
|
|
snailsgarden
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 16:30 smak ślimaków
|
Dołączył: 27 Gru 2007
|
poczytajcie...
h t t p;//artelis, p l/artykul-4679,24,140.html |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 21:41
|
Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
Dołączył: 25 Maj 2005 Skąd: z nienacka
|
to jakas kryptoreklama ? :P |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 21:48
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
jak grzybki w occie bo to fałsz…
ocywiscie,ze fałsz, Ci co tak sądzą to pewnie nigdy nie mieli slimaka w ustach, albo mieli cokolwiek tylko nie slimaka..........
:niepewny: |
|
|
|
|
shad_ow
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 17:13
|
Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006 Skąd: Polska,Holandia
|
Ślimaki marynowane w soku z cytrusów
Skladniki:
500 g ślimaków
sok z 2 limonek sok z 1 pomarańczy
starta skórka 1 cytryny, 1 limonki i 1/2 pomarańczy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki likieru pomarańczowego
6 plasterków limonki
Sposób przygotowania:
Ślimaki pokroić w cienkie plasterki. Zmieszać z pozostałymi składnikami z wyjątkiem plasterków limonki. Odstawić pod przykryciem do lodówki, na całą noc (sok z owoców cytrusowych sprawi, że ślimaki będą niczym ugotowane). Podawać na zielonej sałacie. Na środku umieścić porcje ślimaków. Przygotować na dzień przed podaniem.
Jak ktoś lubi to polecam :) |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 19:55
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
Uwielbiam krewetki :super: Gotowane i podane z masłem czosnkowym, albo smażone (po leżakowaniu w marynacie czosnkowej).
Podane obowiązkowo na liściach sałaty i skropione sokiem z cytryny. |
Ostatnio zmieniony przez Asia29 Pią Sty 08, 2010 19:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 23:07
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 00:48
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
Prawda? :) Chyba sobie zaraz zrobię (co z tego, że jest 1 w nocy) :rotfl: |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 11:31
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
i co zrobilas?? dobre bylo?? |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 11:59
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
O wstydzie, zrobiłam, co za żarłok ze mnie :D Usmażyłam krewetki na maśle czosnkowym (osełka zmieszana z rozgniecionym w soli i pieprzu czosnkiem plus drobno posiekany koperek). Pyszności! |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:00
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
ale smaka mi narobiłas
ale przecie krewety sa bardzoooo malo kaloryczne a o maselku nie mowimy ;) |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:03
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
Tak, lepiej nie mówmy o całej kostce masełka, którą pochłonęłam o 2 w nocy :wstyd: :hyhy: |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:06
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Asia29, spalisz dzis przy kompie hihihih ;)
napisz co jeszcze lubisz z owocow morza?
a moze masz jakies przepisy?? |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:29
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
Spalę, jak mnie mój piesek wyprowadzi na spacer ;) Lubię jeszcze małże zapiekane w serze. Teraz muszę uciekać, ale po powrocie z przyjemnością podzielę się przepisami, mam ich mnóstwo. |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 16:31
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
MA?ŻE W SOSIE POMIDOROWO - PIECZARKOWYM
Małże (około 500 g) rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, albo zalać winem (300 ml, białe) i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Na patelni roztopić masło (3 łyżki) i wrzucić 4 małe, pokrojone w piórka cebule oraz pokrojoną w kostkę dużą paprykę. Posypać solą i łyżką cukru, podsmażyć, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy wrzucić małże, zamieszać. Posypać pieprzem ziołowym i naturalnym, skropić sosem sojowym, jeszcze raz wymieszać i smażyć około 3 minut. Następnie wrzucić pomidory (400 g z puszki lub 6 średnich, świeżych - drobno pokrojonych). Wrzucamy 250 g krojonych, marynowanych pieczarek (uprzednio odsączonych). Ponownie doprawiamy solą, pieprzem, chili i przyprawą meksykańską, wymieszać i dusić około 15 minut. Tuż przed zakończeniem duszenia dodać drobno pokrojony czosnek (2 ząbki). Podawać z ryżem lub z makaronem ryżowym, można posypać startym, żółtym serem. |
Ostatnio zmieniony przez Asia29 Nie Sty 17, 2010 16:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 18:17
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Asia29, super przepis, na pewno wypróbuje.
powiedz mi czy malze zamrozone sa juz czyszczone, czy maja jeszcze te takie szczoteczki w sobie? |
|
|
|
|
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 18:28
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
Przeważnie są już oczyszczone, często nawet obgotowane. Smacznego :) |
|
|
|
|
|